BL: Chelsea–Real és Man. City–Atlético a negyeddöntőben

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2022.03.18. 11:45
null
Sorsoltak a BL-ben (Fotó: AFP)
Az Európai Labdarúgó-szövetség pénteken kisorsolta a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének (és elődöntőjének) párosítását. A legjobb nyolc között Chelsea–Real Madrid, Manchester City–Atlético Madrid, Villarreal–Bayern München és Benfica–Liverpool párharcot rendeznek.

 

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírását?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mikaël Silvestre elsőként a címvédő Chelsea-t húzta ki. A londoni csapat ellenfele a rekordgyőztes Real Madrid lesz. Az előző évadban az elődöntőben a Chelsea búcsúztatta a La Ligában jelenleg éllovas királyi gárdát.


Újabb angol csapat következett. A Chelsea-hez hasonlóan a Premier Leage-ben első helyen álló Manchester City is otthon kezd, az Atlético Madrid ellen. A spanyol együttes ismét Manchesterbe utazik, hiszen a legjobb tizenhat között a Manchester Unitedet győzte le.

A harmadik angol–spanyol párharc nem jött össze, mert az Európa-liga-címvédő Villarreal a Bayern Münchennel találkozik a negyeddöntőben. Ennek értelmében az utolsó párharc Benfica–Liverpool lesz.

Eldőlt az is, hogy a legjobb négy között a Manchester City–Atlético Madrid ütközet győztese a Chelsea-vel vagy a Real Madriddal küzd meg. A másik ágon a Benfica vagy a Liverpool hazai pályán játssza az elődöntő első mérkőzését.

Végezetül kisorsolták azt is, hogy a május végi fináléban melyik ág győztese lesz a pályaválasztó. A Benfica, a Liverpool, a Villarreal vagy a Bayern München lesz papíron a hazai csapat.

 

BAJNOKOK LIGÁJA

NEGYEDDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Április 5., kedd
21.00:
Manchester City (angol)–Atlético Madrid (spanyol)
21.00: Benfica (portugál)–Liverpool (angol)
Április 6., szerda
21.00:
Chelsea (angol)–Real Madrid (spanyol)
21.00: Villarreal (spanyol)–Bayern München (német)

VISSZAVÁGÓK
Április 12., kedd
21.00:
Bayern München (német)–Villarreal (spanyol)
21.00: Real Madrid (spanyol)–Chelsea (angol)
Április 13., szerda
21.00:
Liverpool (angol)–Benfica (portugál)
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–Manchester City (angol)

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

Manchester City (angol)/Atlético Madrid (spanyol)–Chelsea (angol)/Real Madrid (spanyol)
Benfica (portugál)/Liverpool (angol)–Villarreal (spanyol)/Bayern München (német)

Az első mérkőzéseket április 26-án és 27-én rendezik meg, a visszavágókra egy héttel később kerül sor.

ÉRDEKESSÉGEK A SORSOLÁS UTÁN

• A Chelsea még sohasem kapott ki a Real Madridtól tétmeccsen, háromszor nyert és kétszer ikszelt. A spanyolok a londoni csapattal játszottak a legtöbbször a nemzetközi porondon győztes meccs nélkül. A királyi gárdát nem mellesleg Carlo Ancelotti irányítja, aki 2009 és 2011 között a Chelsea menedzsere volt.

Ráadásul a Chelsea-t irányító Thomas Tuchel még sohasem veszített csapatával vezetőedzőként a Real Madrid ellen. A német trénernek két győzelem és négy döntetlen a mérlege (a Chelsea-vel, a Paris Saint-Germainnel és a Borussia Dortmunddal) – mind a hat Bajnokok Ligája-meccs volt.

• A Manchester City és az Atlético Madrid még sohasem találkozott egymással a nemzetközi porondon, ellenben Pep Guardiola, a City spanyol menedzsere és az Atlétit irányító argentin Diego Simeone igen. A 2015–2016-os idényben az elődöntőben a „matracosok” 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal kiejtették Guardiola Bayern Münchenjét.

Az Atlético az első csapat a Juventus óta, amelyik egy idényen belül mindkét manchesteri klubbal összekerül a nemzetközi kupában. Az 1976–1977-es idényben az olasz együttes az UEFA-kupában a Cityt és a Unitedet is kiejtette, sőt végül megnyerte a sorozatot.

Az Atlético Madrid a BL-ben eddig ötször küzdött meg angol együttessel az egyenes kieséses szakaszban, s ebből négyszer továbbjutott. Az egyetlen kudarc az előző idényben volt, amikor a nyolcaddöntőben a későbbi aranyérmes Chelsea 3–0-s összesítéssel búcsúztatta Diego Simeonééket.

• A Bayern München a legutóbbi hét, spanyol rivális elleni európai kupamérkőzésén nem szenvedett vereséget. Öt győzelem és két iksz a bajorok mérlege, sőt ezen a hét meccsen összesen 23 gólt szereztek.

A müncheniek legutóbb a 2011–2012-es évadban találkoztak a Villarreallal. Akkor a csoportkörben mindkétszer legyőzték a spanyol gárdát, sőt abban az idényben bejutottak a döntőbe – igaz, ott a Chelsea jobbnak bizonyult.

A legutóbbi nyolc BL-idényből ötben spanyol ellenfél jelentette a végállomást a Bayern München számára: Real Madrid (2014, 2017, 2018), Barcelona (2015) és Atlético Madrid (2016).

• A Benfica és a Liverpool legutóbb a 2005–2006-os kiírásban találkozott egymással a BL-ben. Akkor a nyolcaddöntőben a portugálok 3–0-s összesítéssel búcsúztatták az akkor címvédő angolokat.

A két együttes összesen nyolcszor játszott egymással a BEK/BL történetében. A Pool ennél többször (10-szer) csak a Chelsea-vel mérkőzött meg a legrangosabb európai sorozatban.

Források:
UEFA
Gracenote
Opta

Squawka

ELŐZMÉNYEK

Három angol (Chelsea, Liverpool, Manchester City), három spanyol (Atlético Madrid, Real Madrid, Villarreal), valamint a német Bayern München és a portugál Benfica jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásában.

A negyeddöntőben nincs kiemelés vagy korlátozás, bármelyik két csapat találkozhat egymással.

A sorsolásban Mikaël Silvestre, a Manchester Uniteddel 2008-ban BL-győztes korábbi francia hátvéd segítette az UEFA munkatársait.

Emlékezhetünk, decemberben a nyolcaddöntő sorsolásán bakizott az UEFA, ezért még aznap újra el kellett készíteni a tavaszi, egyenes kieséses szakasz első fordulójának párosítását.

Az idei egyenes kieséses szakaszban évtizedek óta először nincs érvényben az idegenben szerzett gólokra vonatkozó szabály.

A 2022-es BL-döntőnek Szentpétervár adott volna otthont, ám a februárban kitört orosz–ukrán háború miatt az UEFA úgy döntött, a párizsi Stade de France-ban rendezi meg a május 28-i finálét.

EMLÉKEZTETŐÜL

NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Február 15., kedd
Sporting CP (portugál)–Manchester City (angol) 0–5

PSG (francia)–Real Madrid (spanyol) 1–0
Február 16., szerda
Internazionale (olasz)–Liverpool (angol) 0–2
RB Salzburg (osztrák)–Bayern München (német) 1–1
Február 22., kedd
Villarreal (spanyol)–Juventus (olasz) 1–1
Chelsea (angol)–Lille (francia) 2–0
Február 23., szerda
Benfica (portugál)–Ajax (holland) 2–2
Atlético Madrid (spanyol)–Manchester United (angol) 1–1

VISSZAVÁGÓK
Március 8., kedd
Bayern München (német)–RB Salzburg (osztrák) 7–1
Továbbjutott: a Bayern München, 8–2-es összesítéssel

Liverpool (angol)–Internazionale (olasz) 0–1
Továbbjutott: a Liverpool, 2–1-es összesítéssel

Március 9., szerda
Manchester City (angol)–Sporting CP (portugál) 0–0
Továbbjutott: a Man. City, 5–0-s összesítéssel

Real Madrid (spanyol)–PSG (francia) 3–1
Továbbjutott: a Real Madrid, 3–2-es összesítéssel

Március 15., kedd
Ajax (holland)–Benfica (portugál) 0–1
Továbbjutott: a Benfica, 3–2-es összesítéssel

Manchester United (angol)–Atlético Madrid (spanyol) 0–1
Továbbjutott: az Atlético Madrid, 2–1-es összesítéssel

Március 16., szerda
Juventus (olasz)–Villarreal (spanyol) 0–3
Továbbjutott: a Villarreal, 4–1-es összesítéssel

Lille (francia)–Chelsea (angol) 1–2
Továbbjutott: a Chelsea, 4–2-es összesítéssel


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik