Akkor ezzel el is dőlt? Az Inter kikapott odahaza a Liverpooltól

Vágólapra másolva!
2022.02.16. 20:50
null
Remek csere lett (Fotó: AFP)
Sokáig nem hozott gólt, sőt kaput eltaláló lövést sem az Internazionale és vendége, a Liverpool milánói csatája a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerdai játéknapján, aztán a hajrában az angol csapat kétszer lecsapott, és 2–0-s győzelmével nagy lépést tett a továbbjutás felé.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Internazionale (olasz)–Liverpool (angol) 0–2 (0–0)
Milánó,San Siro,37 918néző.Vezette:Marciniak (lengyel)
Inter:
Handanovic – Skriniar, De Vrij (Ranocchia, 87.), Bastoni (Dimarco, 90+1.) – Dumfries (Darmian, 87.), Ar. Vidal (Gagliardini, 87.), Brozovic, Calhanoglu, Perisic – Dzeko, Lautaro Martínez (Alexis Sánchez, 70.).Vezetőedző:Simone Inzaghi
Liverpool:Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Thiago Alcántara (Milner, 86.), Fabinho (J. Henderson, 59.), Elliott (N. Keita, 59.) – Szalah, Diogo Jota (Firmino, a szünetben), Mané (Luis Díaz, 59.).Menedzser:Jürgen Klopp

Gólszerző:Firmino (75.), Szalah (83.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az iramra nem lehetett egy rossz szavunk sem, egyre-másra indították támadásaikat a felek már az első félidőben is, de az elhárítás mindkét oldalon jól működött – szerelések, blokkok, tisztázott beadások kerültek a statisztikába.

A Liverpool valamivel többet birtokolta a labdát, játékosai többször kísérleteztek a kapu célba vételével, viszont igazán nagy gólszerzési lehetőségekből egyet-egyet láttunk: a 14. percben, bal oldali szabadrúgás után Sadio Mané alig fejelt az Inter kapuja fölé, odaát két perc múlva Hakan Calhanoglu éles szögből, az ötös bal sarkáról a lécet találta el.

A második játékrész elejét megpörgették a házigazdák, nyomást gyakoroltak a „vörösök” védelmére, a pontot az i-re azonban csak egyszer sikerült feltenni, igaz, Edin Dzeko lesről talált a kapuba. Jürgen Klopp megelégelte a látottakat, a szünetben behozott Roberto Firmino után egy óra elteltével három újabb cserejátékost küldött a pályára.

Megérte frissíteni: a liverpooliak játéka élettelibb lett, és a 75. percben cserejátékos hozta össze a vezető gólt. Andy Robertson ívelt be szögletet a jobb oldalról, és a labda felé mozgó Roberto Firmino remek csúsztatott fejest küldött a hosszú alsó sarokba (VIDEÓ ITT). 0–1

A játék mindvégig hullámzott, de jegyezzük fel: ez volt az első alkalom a meccsen, hogy egy játékos eltalálta a kapu „gólfelületét” (Calhanoglu lécről levágó lövése miatt fogalmaztunk ilyen körmönfontan).

Aztán adódott még egy ilyen – és a hazai drukkerek legnagyobb bánatára abból is gól lett… A 83. percben egy beívelt szabadrúgás után Virgil van Dijk visszafejelte a labdát, és a körülményeskedő védők közül Mohamed Szalah ballal, 12 méterről laposan a kapu közepébe lőtt. 0–2

A hátralévő néhány percben erőtlenül támadott az Inter, nem sikerült szépítenie sem, így kétgólos hátrányban utazik a március 8-i angliai visszavágóra.

PERCRŐL PERCRE

Firmino annyi gólnál jár a BL-ben, mint Ronaldinho (18).

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc
Sánchez emel balra Gagliardininek, de becsúszva szereli az olasz Robertson.

Az Inter lélekben már percekkel ezelőtt feladta a jelek szerint.

90+1. perc Federico Dimarco be, Bastoni le.

Három perc a ráadás!

87. perc Matteo Darmian, Roberto Gagliardini és Andrea Ranocchia be, Dumfries, Vidal és De Vrij le.

86. perc James Milner be, Thiago le.

Brozovic lába között ment el a labda, meg is pattant ott talán.


83. PERC EZ ELDŐLT, MOHAMED SZALAH BETALÁL! Van Dijk fejel vissza kissé balról elé egy Arnold-indítást, Szalah pedig 12 méterről, középről a kapu közepébe lő. A labda elmegy Skriniar, Brozovic és De Vrij lába mellett is, Handanovic ezért vetődni sem tudott. Mozdulni sem igen: 0–2!


Edin Dzeko előző három meccsén mindig betalált a Pool ellen, a Manchester City, majd a Roma színeiben. Ahol játszott anno Szalah és Alisson is.

Szalah ma az 50. BL-meccsét játssza a Pool színeiben, a 33. gólját szerezheti. Ennyi meccsen csak Cristiano Ronaldo (51) és Robert Lewandowski (36) jutott messzebb első 50 BL-meccsén egy klubban (Real Madrid, illetve Bayern).


80. perc
Perisic jobbal majdnem a léc alá lő kissé balról, 22 méterről, de pár centiméternyivel célt téveszt. De Alisson egyébként is biztosított, vetődnie sem kellett ehhez.

78. perc De Vrij előrevetődve elefejeli Keita csúsztatását Szalah elől.



Ma minden a kapu felületére tartó próbálkozásból gól lett.

75. PERC ITT A GÓL, ROBERTO FIRMINO! Robertson jobb oldali szögletét Bastoni mellől az ötös rövid sarkáról a kapu túlsó, azaz jobb alsó sarkába fejeli a brazil. Handanovic majdnem elérte a labdát, de csak majdnem, éppen ellépett a fejes előtt a másik irányba. 0–1!

73. perc Calhanoglu jobb oldali beadását Dumfries kissé jobbról, nyolc méterről jócskán a bal alsó mellé fejeli.

71. perc Vidal nem fárad, szépen emel balra Dzekóhoz, aki az ötös bal sarkának előteréből ballal nagyon gyengén lő kapura, blokkol Arnold.


Sadio Mané és Edin Dzeko csatája (Fotó: AFP)
Sadio Mané és Edin Dzeko csatája (Fotó: AFP)

Martínez az utóbbi 13 BL-meccsén összesen 1 gólt szerzett, és egy gólpasszt.

70. perc Alexis Sánchez be, Martínez ma sem villogott.

68. perc Firmino és Calhanoglu összerúg, métereket repülnek, nagyon kemény meccs.

66. perc Skriniar szereli a bal szélen Díazt, de szöglet ez is.

62. perc MEKKORA MENTÉS! Arnold ad be jobbról jobbal Díaznak, aki lő is nyolc méterről, de De Vrij bevetődik elé, és a jobb térdéről a bal alsó mellé pattan a labda. A szöglet Handanovicé.

62. perc Konaté elfejeli Dzeko elől Perisic beívelését.

59. perc Naby Keita, Luis Díaz és Jordan Henderson be, a Mané, Fabinho, Elliott trió le. Fabinhónak ez volt a 150. meccse a Poolban.

58. perc Dzeko lő lesgólt. A VAR szerint is az volt.

53. perc Perisic nem elég önző, nem lő az ötös bal sarka elől, középre emel, Martíneznek azonban magas egy picit a labda. Dumfries indított a jobb szélről egy zseniális keresztpasszal.

52. perc Dumfries jobb oldali beadását Van Dijk akrobatikus mozdulattal halássza el a gólra éhes Dzeko elől!

50. perc Firmino megindul, de hiába, mert négyen támadnak hat védőt és két szűrőt. Ez egy ilyen meccs két szabadrúgás vagy szöglet között.

2017 óta Szalah a Poolban 14 kanadai pontot szerzett kontrákból, ez BL-rekord. A tíz ilyen gólja szintén.

49. perc Perisic most bead, de kifejeli a labdát oldalra Van Dijk. Négy interes támad folyamatosan nyolc vörös mezes angolt...

47. perc Mané felbőrözi Dumfriest, aki azonnal fellöki őt. Előtte Brozovic passzát Perisic jócskán a léc fölé rúgta ballal, 23 méterről.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Roberto Firmino be, Jotának nem ment ma.

 



10 labdaszerzés, a középpálya ura

 

 


 



Ne feledjük, nem számítanak már az idegenben szerzett gólok.

 

Forrás: Weltfussball.



45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

43. perc Egy kis mezőnyharc maradt már csak hátra a szünetig a jelek szerint.

38. perc Mellé, Calhanoglu jobb oldali szögletét Mané és Konaté közül hét méterről, középről centiméterekkel fejeli a jobb alsó sarok mellé Skriniar.

Tizennégy évvel ezelőtt is összecsaptak a BL nyolcaddöntőjében, akkor mindkét alkalommal az angol csapat szurkolói örülhettek, mert Liverpoolban 2–0-ra, Milánóban pedig 1–0-ra nyertek. A Serie A-ban második Internazionale utóbbi öt tétmérkőzéséből a Milan elleni „hazai” rangadón alulmaradt, Nápolyban ikszelt, a Veneziát pályaválasztóként megverte, míg a kupában az Empolit hosszabbítás után, a Romát simán (2–0) győzte le. A Premier League-ben szintén második Liverpool még veretlen az idén, kilenc tétmérkőzéséből hetet megnyert, kettőn, a Chelsea elleni londoni rangadón és az Arsenal elleni hazai Ligakupa-elődöntőn ikszelt.

37. perc Rossz angol szögletre olasz kontra, Martínez nem lő 17-ről, nem is passzol, szerelik, és meg is sérül. Nagyot esett Konaté lábában.

35. perc Jota lő Skriniar bakija után ballal kapura 14 méterről, de blokkolja őt De Vrij, majd Bastoni éri el Szalah jobb oldali beadását Mané előtt az ötös bal sarkánál.



29. perc
De Vrij ápolást kér, szédül.

 

27. perc Vidal szereli Szalahoz, szabadrúgás a hazai kaputól jó 25 méterre. Arnold jobbal milliméterekkel lő a jobb felső sarok fölé.



25. perc
Perisic kapura törne, de Konaté beáll elé, és jön Alisson. Nagy gondolkodások után.

A BL-ben az Inter a legutóbbi három alkalomból kétszer kiesett angol csapat ellen. A Pool csatlakozhat a Tottenhamhez, eddig csak a londoniak verték meg egy idényben mindkét milánói gigászt. Még a 2010–2011-es kiírásban.

 

22. perc Vidal szereli a balon Manét, de nincs ápolás. Robertson szögletét Konaté az ötös jobb sarka elé teszi fejjel, Mané meg a rövid sarok mellé ollózza a labdát.

21. perc Calhanoglu bal oldali beadása elsuhan a túlsó alsó sarok mellett.

A szélső Klopp alatt 64 meccset játszott, 19 kanadai pontot hozott a konyhára.

20. perc Jól védekezik az Inter, majd az egykori Klopp-tanítvány Perisic kiharcol a balon egy szögletet.

16. perc LÉC! Gegenangriff, Calhanoglu lő a lécre ballal az ötös bal sarkáról, Perisic bal oldali beadását követően.

Beindult a gegenpressing. De már eddig is 62 százalékban a Poolé volt a labda.

14. perc FÖLÉ, Robertson bal oldali szabadrúgását az ötösről, Bastoni mellől Mané nem sokkal fejeli a léc fölé!

12. perc Jota passzol Manéhoz, akit szerel a 16-oson Skriniar.

A Liverpool megnyerte két legutóbbi olaszországi meccsét, az Atalanta és a Milan ellen. Az azelőtti 14 itteni meccséből csak 3-szor diadalmaskodott, három iksz mellett.

Eközben Salzburgban...

9. perc Szalah beadását hétről lábbal és fejjel sem találja el rendesen Fabinho, szoros volt a védekezés. Nem sokra rá jobbal a léc fölé lő 22-ről Thiago.

8. perc Mané passzát a 16-os előteréből Szalah De Vrij lábára lövi, szöglet.

Dzeko és Martínez: 49 kapura lövés a BL-idényben, 3 góllal. Mind a bosnyáktól.

6. perc Dumfries jobb oldali beadását Martínez jobbal a bal alsó mellé szúrja középről, 17 méterről.

5. perc Perisic lefut mindenkit a bal szélen, a beadása Thiagóé.

4. perc Szalah szalad el a jobb szélen Robertson keresztpasszával, két csel után ballal nem lő 14-ről, sarkaz, de Brozovichoz. Bastoni ügyesen szorította kifelé az egyiptomit.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak kék-fekete mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta vörösben.

Nincs telt ház, de remek a hangulat.

 



Jürgen Klopp négy helyen változtatott a hétvégi bajnokin kezdő csapathoz képest (kikerült a térdét fájlaló csapatkapitány, Jordan Henderson, valamint Joel Matip, Naby Keita és Roberto Firmino), és bekerült többek között a súlyos sérülésből felépülő Harvey Elliott, aki 18 évesen és 318 naposan a legfiatalabb Liverpool-kezdőjátékos a BL-történelemben (beleértve a BEK-korszakot is, viszont nem számítva a selejtezőket).

Kedvező előjel a Liverpoolnak, hogy a két együttes korábban négyszer találkozott egymással, s háromszor a „vörösök” nyertek; legutóbb a BL-ben, 2008 márciusában Fernando Torres góljával 1–0-ra győztek Milánóban.

„Valóban lenyűgöző ez a statisztika – mondta a klub honlapjának a 28 éves futballista. – Viszont nem foglalkozom vele, már az Internazionale elleni BL-meccsre figyelek. A teljes csapat készen áll, nincs sérültünk, győzni megyünk Milánóba.”


A nyolcaddöntőt Fabinho várja talán a legjobb formában, az angol sztárcsapat brazil légiósa a legutóbbi hét klubmérkőzésén öt gólt szerzett. A brazil védekező középpályásnak természetesen nem ez az elsőszámú feladata, ám nem lehet elmenni szó nélkül az utóbbi hetekben nyújtott teljesítménye mellett. A Liverpoolban játszott legutóbbi hét tétmérkőzésén öt gólt szerzett, s talán még inkább sokatmondó ez az adat, ha hozzátesszük, az ezt megelőző 142 meccsen összese négyszer talált be.

Jól ismerjük a Liverpoolt, nagyon erős a kerete, Jürgen Klopp meg kiváló edző. Nagyon kell fi gyelnünk, mert elég, ha rosszul passzolunk, máris bajba kerülhetünk. Nem mi vagyunk a párharc esélyesei, de a meccseket le is kell játszani, és mindent megteszünk, hogy mi jussunk tovább. Simone INZAGHI, az Internazionale vezetőedzője.

A liverpooliak védőjét, Trent Alexander-Arnoldot a keret mélységéről, erősségéről kérdezték: „Minden egyes poszton megvagyunk, rengeteg jó játékosunk van. Az idény ebben a szakaszában még mind a négy fronton érdekeltek vagyunk, ez elképesztő.”

A Liverpool német trénere téli igazolásukról, Luís Diazról is szót ejtett: „Fantasztikus labdarúgó, nagyon jó srác. Mint minden játékosnak, neki is némi időre van szüksége, hogy teljesen beilleszkedjen, ez így a normális. Élvezi, hogy itt lehet, imádja a futballt. Az edzéseken abba sem tudja hagyni a vigyorgást – sosem láttam még ilyet korábban.”

Szeretnénk jó eredményt elérni, de a párharc előtt nehéz megmondani, mi számít annak az első meccsen. Az Internazionale szervezett, kreatív csapat, ezért a maximumot kell nyújtanunk, hogy egyáltalán esélyünk legyen. Előnyt jelenthet, hogy hazai pályán játsszuk a visszavágót, de aligha ezen fog múlni a továbbjutás. Jürgen KLOPP, a Liverpool menedzsere.

Egy kis örökmérleg: 4 mérkőzés, 1 interes és 3 liverpooli sikerrel, 4, ill. 6 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
Az Intertől a Liverpoolhoz:

2012, Philippe Coutinho, 13 000 000 euró
1997, Paul Ince, 6 300 000

Eltiltott: Nicolo Barella (piros lap).

A hazaiaktól Robin Gosens, Matías Vecino és Joaquín Correa sérült, a vendégektől Divock Origi maródi.

A 24 éves argentin játékos 31 találkozón 12 gólt szerzett eddig az idényben, ám apró szépséghiba, hogy a BL jelenlegi kiírásában még egyszer sem volt eredményes, holott mind a hat csoportmérkőzésen pályára lépett. Persze még az is megtörténhet, hogy végül ő dönti el a párharcot, bizonyítva Jürgen Kloppnak, hogy okkal dicsérte őt.

„A Liverpool tele van gyors és kiváló támadókkal, akikre nagyon figyelnünk kell – idézte a La Gazzetta dello Sport Lautaro Martínezt, a hazaiak argentin csatárát. – Ugyanakkor nem akarunk alárendelt szerepet játszani. Kulcsfontosságú, hogy minél többet birtokoljuk a labdát, és sok helyzetet alakítsunk ki. A tét a legjobb nyolc közé jutás, így túlzás nélkül mondhatom, ez lesz pályafutásom egyik legfontosabb mérkőzése az Inter mezében. Az utóbbi években sokat fejlődtem, jobb futballista lettem, és remélem, segíteni tudok a csapatnak, hogy mi nyerjük meg a párharcot. Hallottam, hogy Jürgen Klopp a sorsolás után dicsért engem, amit utólag is köszönök. Kiváló edző, és biztos vagyok benne, hogy tökéletesen felkészíti az együttesét. Mindent bele kell adnunk, hogy mi jussunk tovább.”

Ugyanakkor az angol lapok szerint az az olaszok esélyeit növeli, hogy eltörölték az idegenben szerzett gól szabályát.

Az olasz La Gazzetta dello Sport kiemelten foglalkozott a portugál játékossal, akinek általában jól megy, ha Olaszországban lép pályára. A 25 éves csatár 2020-ban három gólig jutott az Atalanta otthonában 5–0-ra megnyert BL-csoportmeccsen, 2019-ben pedig még a Wolverhampton játékosaként volt eredményes a Torino vendégeként játszott El-selejtező mérkőzésen. Jelenlegi formája azonban lényegesebb, márpedig nem lehet rá panasz, hiszen az idényben 31 tétmérkőzésen 17 gólt szerzett, ezzel második a házi góllövőlistán a 23 gólos Szalah mögött. Bárki is játsszon a Liverpool támadósorában, az Inter futballistáira biztosan nehéz este vár.

A Liverpool ebben az idényben már játszott a San Siróban, decemberben Mohamed Szalah és Divock Origi góljával 2–1-re nyert a csoportkörben a Milan ellen. Ennél is nagyobb fegyvertény, hogy az angolok úgy lettek százszázalékosan csoportelsők, hogy a Milan mellett a Portóval és az Atlético Madriddal szerepeltek egy négyesben. A csoportkörben szerzett 17 gól önmagáért beszél, és nyilvánvaló, hogy az angolok támadósora továbbra is az egyik legerősebb a mezőnyben. Mivel az Afrikai Nemzetek Kupája véget ért, a „klasszikus” Mohamed Szalah, Roberto Firmino, Sadio Mané hármassal is kiállhatnak a liverpooliak, de a téli igazolás, Luis Díaz is bevethető a bal oldalon, illetve az sem lenne meglepő, ha végül középen a nagyszerű formában lévő Diogo Jota kapna lehetőséget.

A Liverpoolt irányító Jürgen Kloppnak legfeljebb az okozhat fejfájást, melyik három támadót küldje pályára az Internazionale otthonában. NAGYSZERŰEN KEZDTE AZ ÉVET a Liverpool. Jürgen Klopp csapata a 2022-ben játszott kilenc tétmérkőzéséből hetet megnyert, két döntetlent játszott, és a legutóbbi hat találkozóján egyaránt győzni tudott. Az viszont borítékolható, hogy szerdán az Internazionale otthonában az év eddigi legnehezebb összecsapása vár a BL-győzelemre hajtó angol együttesre.


ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ INTER–LIVERPOOL MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik