Nem bírta ki a Salzburg, a Bayern a hajrában megmenekült

VARGA ÁDÁM (összefoglaló), BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre)VARGA ÁDÁM (összefoglaló), BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.02.16. 20:50
null
Kingsley Coman góljával egyenlített a hajrában a Bayern München (Fotó: AFP)
A Bayern München 1–1-es döntetlent játszott a Salzburg otthonában a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
SALZBURG (osztrák)–BAYERN MÜNCHEN (német) 1
–1 (1–0)
Salzburg,Salzburg Stadion, 29 520 néző. Vezette:Oliver (angol)
SALZBURG:Köhn – Kristensen, Solet, Wöber, Ulmer – Capaldo, M. Camara, Aaronson, Seiwald (Sucic, 80.) – N. Okafor (Adamu, 12.), Adeyemi (Kjaergaard, 87.).Vezetőedző:Matthias Jaisle
BAYERN:Ulreich – Pavard, Süle, L. Hernandez – Kimmich, Tolisso (Sabitzer, 80.) – Gnabry (Choupo-Moting, 78.), Th. Müller, L. Sané, Coman – Lewandowski.Vezetőedző:Julian Nagelsmann
Gólszerző:Adamu (21.), ill. Coman (90.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem állt be védekezni a Salzburg a Bayern München ellen, az osztrák bajnok többször is eljutott vendége kapujáig, igaz, komoly helyzetet nem tudott kialakítani. A 11. percben megsérült a hazaiak csatára, Noah Okafor, a BL jelenlegi kiírásában három gólnál járó svájcit le is kellett cserélni.

A 21. percben a saját tizenhatosánál szerzett labdát a Salzburg, majd pár passz után Chikwubuike Adamu elé került a labda, az éppen Okafor helyére beálló támadó pedig a kapuba lőtt (1–0). Két perccel később majdnem megduplázta előnyét a hazai gárda, de Sven Ulreich bravúrral védett.

A folytatásban sem tudta igazán nagy nyomás alá helyezni ellenfelét a bajor sztárcsapat, a Salzburg teljesen megérdemelten mehetett előnnyel a szünetre.

Egy kis stat: a Salzburg kezdőcsapatának átlagéletkora (23 év és 242 nap) az elmúlt 19 év legfiatalabb kezdője a BL egyenes kiesés szakaszában. Az Ajax 2003 áprilisában 22 év és 205 nap átlagéletkorú együttessel állt ki a Milan ellen. (Opta)

A második félidőben is támadólag lépett fel a Salzburg, Ulreichnek kellett védenie egy lövést a 48. percben. Ezt követően még tovább nőtt a Bayern mezőnyfölénye, de nem tudott gólt szerezni a csoportkört hibátlan mérleggel záró együttes. A 75. percben Leroy Sané közeli lövését védte bravúrral Philipp Kohn – közel járt az egyenlítéshez a Bayern.

Öt perccel később a Salzburg előtt adódott óriási helyzet, de előbb Ulreich védett, majd Benjamin Pavard mentett nagyot. A 90. percben Kingsley Coman gondoskodott arról, hogy ne hátrányban várja a visszavágót csapata, a francia támadó közelről vette be az osztrákok kapuját.1–1

A hátralévő időben már egyik csapat sem talált be, a Bayern az egyenlítésnek köszönhetően nyugodtan várhatja a müncheni visszavágót (március 8.), s nem mellékesen már 22 meccse veretlen idegenben az elitsorozatban.

A MÁSIKSZERDAIMÉRKŐZÉSEN
Internazionale (olasz)–Liverpool (olasz) 0–2 (Firmino 75., Szalah 83.)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!1–1

90+3. PERC: Sabitzer sem ússza meg sárga lap nélkül.

Négy perc a ráadás.

90. PERC: GÓÓL, OTT AZ EGYENLÍTÉS! Pavard finom ívelését Müller csúsztatta tovább, a hosszún érkező Coman pedig közelről a rövid sarokba lőtt (1–1).

87. PERC: Adeyemi nagy taps közepette lement, Kjaergaard a pályán.

83. PERC: Coman kapta a mérkőzés első sárga lapos figyelmeztetését.

81. PERC: Mi maradt ki? Adeyemi megverte a védőjét, a lövését azonban Ulreich lábbal védeni tudta. A labda Adamu elé kerül, a gólszerző lövését Pavard óriási bravúrral mentette becsúszva a gólvonal elől.

80. PERC: Egy-egy csere, a hazaiaknál Seiwaldot Sucic, a vendégeknél Tolissót Sabitzer váltotta.

78. PERC: Az első csere a vendégeknél, Choupo-Moting érkezett Gnabry helyett.

76. PERC: Coman ezúttal a kiszolgáló szerepét vállalta magára, passza után Sané lövését védte bravúrral Köhn, majd a kipattanóra is a svájci kapus ért oda leghamarabb.

73. PERC: Ismét Coman villant, a francia lövését Köhn tolta szögletre.

72. PERC: Coman nagyszerűen ment el az embere mellett, a visszatett labdát Müller elől vágták ki az utolsó pillanatban.

64. PERC: Sané kellemetlen lövése pont Köhn előtt pattant fel, de a kapus így is magabiztosan védett.

A Salzburg minden sorozatot figyelembe véve egyetlen hazai mérkőzést sem veszített Matthias Jaissle irányításával: 15 mérkőzésből 14-et megnyert a gárda, beleértve a három BL-csoportmeccset is.

54. PERC: Csapkodó most a játék, potenciális hazai kontrából majdnem Bayern-helyzet lett, Gnabry beadásánál Soletnek kellett mentenie.

49. PERC: Gyors válasz salzburgi részről, Seiwald próbálkozását Ulreich fogta.

49. PERC: Süle hosszú indítása után Gnabry megelőzte az emberét, hulló falevélszerű fejesét könnyedén lehúzta Köhn.

47. PERC: Bayern-lövéssel indult a második játékrész, Coman tévesztette el fél méterrel a bal felsőt.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


A másik mérkőzésen nem született gól az első félidőben.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. PERC:VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. PERC: Pavard aludt el egy bedobásnál, Adeyemi elesett a francia kinyújtott lába mellett, de a VAR-ozás után sem ítélt tizenegyest Oliver.

Egy perc a ráadás.

44. PERC: Adeyemi kemény löketét hárította Ulreich.

41. PERC: Nagy bajba kerülhetett volna a Bayern Adamu megindulásánál, a gólszerzőtől végül bajor szempontból szerencsésen elpattant a labda.

40. PERC: Dupla blokk a hazaiaktól, nem sokkal később Coman fejesét fogta meg Köhn.


A Bayern München az előző 21 idegenbeli BL-mérkőzésén nem talált legyőzőre (17 győzelem, négy döntetlen), s ezzel jelenleg is futó rekordot mondhat magáénak.

33. PERC: Adamu terült el fájdalmas arccal, Gnabryval térdelt össze. Húzza a lábát, de a jelek szerint tudja folytatni,

30. PERC: Itt volt az egyenlítési lehetőség: Kimmich indítását Gnabry játszotta tovább Sanéhoz, aki jól lépett be a tizenhatoson belülre, de jobbal nem találta el a hosszú alsó sarkot.

24. PERC: Majdnem ott a második! Aaronson forgolódott a védők között, jól vitte át a labdát három ember között, s bizony bravúr kellett Ulreichtől.

21. PERC: GÓÓÓL, VEZET A SALZBURG! Gnabry labdavesztése után villámgyors ellentámadást vitt végig a hazai csapat, az akció végén a csereként beállt Adamu lőtt 15 méterről a bal felső sarokba (1–0).

Robert Lewandowski kilenc találatnál jár a Bajnokok Ligája mostani kiírásában, ez eggyel több a Salzburg eddig szerzett góljainak számánál.

19. PERC: Coman lövését kellett hárítania a hazaiak kapusának.

18. PERC: Hernández kiváló indítással lepte meg Lewandowskit, a lengyel lekészítése után Coman adott középre – ezt kiütötte Köhn, a jobb oldali ismétlésnél a védők tisztáztak szögletre.

16. PERC: Kimmich szöglete után Müller fejelt a kapu fölé.

13. PERC: Adamu rögtön helyzetbe kerülhetett volna, jól is fedezte a védelem mögé bepörgetett labdát, de végül elhagyta azt.

12. PERC: Ez nem jött jól a hazaiaknak: Okafor nem tudja folytatni a játékot, Adamu állt be.

10. PERC: Gnabry kapott remek indítást, egy csellel a bal lábára tette a labdát, a hosszú alsóba tartó lövésre azonban leért Köhn.

7. PERC: Nem áll be védekezni a hazai együttes, amely igencsak intenzíven kezdte a meccset, különösen Adeyemire kell figyelniük a németeknek.

A két csapat legutóbb az előző idény csoportkörében találkozott egymással, akkor a Bayern az idegenbeli 6–2-es siker után otthon 3–1-re nyert.

3. PERC: Süle hibája után iramodhatott meg Adeyemi a bal szélen, de nem lett nagyobb baj bajor szempontból: a beadást kifejelték a védők, majd a lövést blokkolták.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A Salzburg indította útjára a labdát.

Fehér szerelésben a Salzburg, pirosban a Bayern.

A mérkőzés játékvezetője az angol Michael Oliver.


A mai másik mérkőzésen az Inter és a Liverpool csap össze egymással – a találkozót itt követheti élőben!

A Bayern München hibátlan mérleggel, hat győzelemmel végzett az E-csoport élén, míg a Salzburg a Lille mögött a második helyen jutott tovább a G jelű kvartettből.



A találkozót a Sport2 élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Salzburg–Bayern München Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A Salzburg jelenlegi keretének legnagyobb sztárja, a háromszoros német válogatottKarim Adeyemi a Bayern München utánpótlásában nevelkedett, a bajorok azonban lemondtak róla, s Adeyemi Ausztriában próbált szerencsét. A 20 éves támadó idén már három gólnál jár a BL-ben, nyártól pedig sajtóhírek szerint a Borussia Dortmundban folytatja pályafutását – a jó eséllyel távozó Erling Haaland helyettese lehet.

Adeyemi most a BL egyenes kieséses szakaszában nézhet szembe korábbi csapatával, a Bayern Münchennel.

„Hiszem, hogy a stílusunk, a játékunk intenzitása meg tudja nehezíteni a Bayern életét ebben a párharcban. Győzni akarunk, így vágunk neki ennek a meccsnek” – mondta szűkszavúan Adeyemi a sajtótájékoztatón.

A Salzburg edzője, Matthias Jaissle szerint az önbizalom lehet a kulcs: „Tudjuk, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb csapatával nézünk szembe, mi vagyunk a jóval kevésbé esélyes csapat. Mindazonáltal megpróbálunk bátrak lenni, a saját játékunkat szeretnénk játszani. A csoportkörben történelmet írtunk, hiszen a klub először jutott be a BL-nyolcaddöntőbe – ebből kell megfelelő önbizalmat merítenünk.”

Elérkeztünk az idény egyik legizgalmasabb részéhez, emelnünk kell a játékunk színvonalán. Szerda este harmincezer néző előtt lépünk pályára, ami nem megszokott mostanság. A Salzburg veszélyes csapat, amely kész bárki ellen harcba szállni, szóval oda kell tennünk magunkat” – ezt már Julian Nagelsmann, a bajorok vezetőedzője mondta a meccset megelőzően.

CS. M.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik