A Lille ráijesztett a Chelsea-re, de megint kikapott

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.03.16. 20:59
null
Jorginho (sárgában) sok hibával kezdett, de az első félidő hajrájában mesteri passzal szolgálta ki Pulisicet (Fotó: AFP)
A címvédő Chelsea 0–1-ről fordítva 2–1-re győzött a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a francia bajnok Lille vendégeként, így 4–1-es összesítéssel jutott tovább.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

LILLE (francia)–CHELSEA (angol) 1–2
Lille, Stade Pierre-Mauroy. Vezette: Davide Massa (olasz)
LILLE: Léo Jardim – Celik (T. Weah, 58.), José Fonte, Botman (Onana, 58.), Tiago Djaló – G. Gudmundsson (Brdaric, 78.), B. Yilmaz, B. André, Xeka, J. Bamba (A. Gomes, 78.) – J. David (Ben Arfa, 77.). Vezetőedző: Jocelyn Gourvennec
CHELSEA: É. Mendy – Christensen (Chalobah, 33.), Thiago Silva, Rüdiger – Azpilicueta, Kanté, Kovacic (Mount, a szünetben), Marcos Alonso – Jorginho (Loftus-Cheek, 74.), Havertz (Zijes, 83.), Pulisic (R. Lukaku, 74.). Menedzser: Thomas Tuchel
Gólszerző: B. Yilmaz (38. – 11-esből), ill. Pulisic (45+1.), Azpilicueta (71.)
Továbbjutott a Chelsea
, 4–1-es összesítéssel.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics azért is szándékozik megválni a londoni klubtól, nehogy veszélybe kerüljön a csapat működése, a tulajdonos orosz származása miatt. A londoniak a Lille elleni BL-nyolcaddöntőben, a 2–0-ra megnyert első meccs után ugyancsak a biztonságot tartották szem előtt az első percektől.

Ennek első jele volt, hogy a londoni meccshez képest egy helyen változtatott Thomas Tuchel menedzser a kezdőcsapaton, a támadóbb szellemű Hakim Zijes helyett a védekező középpályás, Jorginho került be az együttesbe, és öt védővel játszott a vendégcsapat. A Chelsea átadta a területet a mérkőzés elején a Lille-nek, Jorginho két alkalommal a labdát is, így az első lövőhelyzetek is a hazaiak előtt alakultak ki, de ezek a próbálkozások nem találták el a kaput. A vendégek helyzetét nehezítette, hogy fél óra után sérülés miatt le kellett cserélni a dán Andreas Christensent, majd a helyére beállt Trevoh Chalobah rögtön egy szabálytalansággal nyitott, és a szabadrúgást követő játékhelyzetből megszerezte a vezetést a Lille!

Jorginho harmadik nagy hibája ugyanis már megbosszulta magát: kézzel ütött bele a labdába a tizenhatoson belül, a büntetőt Burak Yilmaz nagy erővel a felső sarokba rúgta.

Ezután már a Chelsea birtokolta többet a labdát, de ez helyzetekben nem mutatkozott meg, és amikor már leírtuk, hogy Chelsea-lövés nélkül zárul az első félidő, a ráadás pillanatában az első gól előtt hibázó Jorginho nagyszerű mélységi passzal ugratta ki Christian Pulisicet, aki az első meccshez hasonlóan ezúttal is gólt lőtt.

Ezzel el is dőlt a párharc, hiszen a második félidő úgy indult, újra két gól kell a Lille-nek, hogy kiegyenlítse hátrányát. Az elfáradó franciák egyre többet reklamáltak, és két játékosukat is le kellett cserélni sérülés miatt. Ezzel együtt Xeka nagy helyzeténél még felcsillant egy reménysugár a hazaiak számára, de a portugál középpályás a kapufára fejelte a labdát, majd nem sokkal később César Azpilicueta a másik oldalon beállította a 2–1-es végeredményt.

A Chelsea a Lille elleni negyedik európai meccsén harmadszor nyert 2–1-re, és összesítésben 4–1-gyel jutott tovább (ezzel erre az idényre búcsúzott az utolsó francia csapat is a BL-től).

Ez a két győzelem egészen biztosan nem ront majd Roman Abramovics tárgyalási pozícióin a klub eladásánál…

A MÁSIK KEDDI MECCSEN
JUVENTUS (olasz)–VILLARREAL (spanyol) 0–3 (0–0)

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! Lőw Zsolték örülhetnek, a magyar pályaedző csapata kettős győzelemmel jutott be a negyeddöntőbe.

90+5. perc. Marcos Alonso szabadrúgásból a kapu fölé csavart.

90+2. perc. Marcos Alonso a bal oldalon kerül helyzetbe, hat méterre a kaputól, de nem tudta ellőni a labdát a kimozduló Jardim mellett.

Már mindenki a meccs végét várja, de lesz még 4 perc hosszabbítás.

83. perc. Havertz helyett Zijes a pályán.

79. perc. Havertz távolról lőtt balról, a kapusnak nem okozott gondot a középre tartott lövés.

78. perc. Gudmundssont Brdaric váltotta, Bambát Gomes.

77. perc. Ben Arfa állt be David helyére.

74. perc. Jorginho helyett Loftus-Cheek állt be, Lukaku Pulisicet váltotta.

71. perc. FORDÍTOTT A CHELSEA! Mount balról lőtte laposan a labdát középre, a hosszún érkező Azpilicueta térddel továbbította az ötösről a kapuba. 12

66. perc. Mendy adott oda a játékvezetőnek egy kisebb, a hazai szurkolók által pályára dobott tárgyat.

63. perc. KAPUFA! Yilmaz ad be jobbról, Xeka hat méterről a kapu hosszú oldalát vette célba fejjel, de a kapufát találta el.

60. perc. Egy levágódó Chelsea-szabadrúgás után Rüdiger fordulásból, jobbal, a tizenhatos vonaláról lőtt a kapu hosszú oldala mellé.

58. perc. Botman helyett Onana jön, Celik helyett Weah.

55. perc.

Botman meghúzódott, ápolás után lesántikált, cserére lesz szükség.

51. perc. LILLE-HELYZET. Bamba jobb oldali beadását a hosszún érkező Yilmaz fejelte a kapu mellé.

Miután az idegenben szerzett több gól szabálya már megszűnt, a Lille ugyanott tart most, mint a meccs elején: két gólt szereznie ahhoz, hogy összesítésben egyenlítsen.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ.

Csere a Chelsea-ben: Kovacic helyére Mount jön.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! A Lille jobban kezdte a meccset és Jorginho harmadik hibájából, 11-esből a vezetést is megszerezte, ám a Chelsea az első kapura lövéséből egyenlíteni tudott. Az első félidőben két kaput eltaláló lövésből két gól született.

45+1. perc. A CHELSEA AZ ELSŐ KAPURA LÖVÉSÉBŐL EGYENLÍT! Milyen a sors!? Éppen az első gól előtt hibázó Jorginho ugratta ki egy mesteri, lapos passzal Pulisicet, aki hat méterről, a jobb szélről a hosszú alsóba lőtt. 1–1

44. perc. Marcos Alonso szabadrúgása a kéttagú sorfalról szögletre vágódott. Jöhetett az első vendégszöglet a meccsen, helyzet nem lett belőle.

43. perc. Gudmundsson rántotta le Havertzet a tizenhatos előtt a jobb oldalon. Sárga lap és szabadrúgás.

Yilmaz ebben a szezonban a 3. BL-gólját szerezte, összességében pedig a 40. BL-meccsén a 13.-at.

Az eddig sem éppen csendes hazai tábor óriási hangerőre váltva biztatja az övéit. Egy gól kell a Lille-nek, hogy összesítésben kiegyenlítsen.

38. perc. GÓL! Yilmaz nem is nagyon futott neki a labdának, de hatalmas erővel a bal felsőbe lőtte, Mendy jó irányba mozdult, de esélye sem volt a tizenegyes hárításra.

37. perc. MASSA VIDEÓZÁS UTÁN MEGADTA A TIZENEGYEST!

35. perc. Bamba bal szélről középre ívelt szabadrúgását Mendy elüti, majd kisebb kavarodás alakult ki a vendégek kapuja előtt, melynek során Jorginho az alkarjával beleütött a labdába.

34. perc. A most beállt Chalobah a tizenhatos vonala előtt ellökte Davidot, sárga lap és szabadrúgás.

33. perc. Chalobah ált be Christensen helyett.

32. perc. Christensent ápolni kell, és mutatják, hogy cserére lesz szükség.

23. perc. Pulisic passzol be balról az ötös rövid oldalánál érkező Havertzhez, de elsuhant a labda a talpa alatt.

A hazaiak birtokolják többet a labdát, de ez helyzetekben kevésbé mutatkozik meg.

21. perc. Jorginho rövid időn belül a második labdát adta el, David indult meg belőle, majd Yilmazhoz játszottt, a török csatár jobbról középre lőtte a labdát, de rossz volt az átadás.

10. perc. Christensen a tizenhatos előterében szabálytalankodott, majd a szabadrúgásból Yilmaz 22 méterről a kapu fölé lőtt.

7. perc. ITT AZ ELSŐ LÖVÉS. Jorginho veszítette el a labdát a saját térfelén, ebből indulhattak a a hazaiak, Burak Yilmaz 20 méterről lőtt, de Thigao Silva blokkolt. A meccs 2. szögletét is a Lille végezhette el, de ez is veszélytelen.

Marcos Alonso a 200. tétmeccsét játssza a Chelsea-ben.

2. perc. A meccs első szögletét a hazaiak végezhették el, de Havertz kifejelte a labdát, nem alakult ki helyzet.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! Sárgában a Chelsea, piros-feketében a Lille.

A Chelsea kezdőcsapata egy helyen változott az első meccshez képest, Zijes helyett Jorginho kezd, az utóbbi időben kegyvesztetté vált Romelu Lukaku ezúttal is kispados (az első meccsen nem állt be).

Itt rendezik a találkozót:

 


 

Az első meccsen elszenvedett 2–0-s vereség ellenére a visszavágót megelőzően tüzes hangulatban fogadták a francia szurkolók a stadionhoz érkező csapatukat.


 

ELŐZMÉNYEK

Esélyesként utazott Franciaországba a Chelsea, a Lille ellen hazai pályán aratott 2–0-s győzelmet követően.

A londoniakkal kapcsolatos hírek többsége az elmúlt napokban azonban a klub orosz tulajdonosáról, Roman Abramovicsról szól, aki péntekig adott határidőt az érdeklődőknek, hogy ajánlatot tegyenek a klub megvásárlására, és a hírek szerint egy komoly jelentkező biztosan van: a Közel-Kelet legnagyobb médiavállalata, a Saudi Media Group (SMG) 2.7 milliárd fontot készül letenni az asztalra.

A londoniak mindeközben igyekeznek függetleníteni magukat a külső körülményektől, arra készülnek, hogy az utolsó talpon maradó francia együttest kiejtik a BL-ből.

„A Lille agresszív, támadó stílusban futballozik, a Stamford Bridge-en is sok nehézséget okozott nekünk   – dicsérte az ellenfelet Thomas Tuchel a találkozó előtti sajtótájékoztatón.  – A félidőben járunk, és bár vezetünk két góllal, nem dőlt el semmi. Csúcsteljesítmény kell a továbbjutáshoz.”    

A Chelsea a legutóbbi négy tétmeccsét megnyerte, a francia élvonalban címvédő Lille viszont a múlt héten otthon 0–0-ra végzett a Saint-Étienne-nel és csak 6. helyen áll a Ligue 1-ben.

A két csapat eddigi mindhárom meccsét a Chelsea nyerte, és mindegyiken két gólt szereztek a londoniak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik