A legjobbkor jött az 500. gól, az MU megmenekült a vereségtől Madridban

MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre)MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.02.23. 20:50
null
Cristiano Ronaldo az első félidőben sokat bosszankodott (Fotó: AFP)
Az Atlético Madrid korán előnybe került a Manchester United ellen, a vendégek azonban a hajrában megszerezték az 500. góljukat a legrangosabb európai kupasorozatban, így 1–1-es döntetlent értek el a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
ATLÉTICO MADRID (spanyol)–MANCHESTER UNITED (angol) 1–1 (1–0)
Madrid,
Wanda Metropolitano. Vezette: Ovidiu Hategan (román)
ATLÉTICO: Oblak – Szavics, J. Giménez, Reinildo – Vrsaljko, M. Llorente, Kondogbia, H. Herrera, Renan Lodi (Lemar, 76.) – Á. Correa, Joao Félix (Griezmann, 76.). Vezetőedző: Diego Simeone
MAN. UNITED:
De Gea – Lindelöf (Wan-Bissaka, 66.), Maguire, Varane, Shaw (Alex Telles, 67.) – Pogba (Matics, 66.), Fred – Sancho (Lingard, 82.), Bruno Fernandes, Rashford (Elanga, 75.) – C. Ronaldo. Menedzser: Ralf Rangnick
Gólszerző: Joao Félix (7.), ill. Elanga (80.)

A SZERDAI MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Benfica–Ajax 2–2
(Haller 26. – öngól, Jaremcsuk 78., ill. Tadics 18., Haller 29.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Fantasztikus hangulatot varázsoltak a Wanda Metrpolitanóba az Atlético Madrid szurkolói, akik a két csapatot látványos élőképpel, a Bajnokok Ligája himnuszát pedig fülsüketítő füttyszóval fogadták. Diego Simeone látszólag nagyon defenzív kezdő tizenegyet állított össze, az UEFA által felrajzolt 4–4–2-es hadrendben a négy hátvéd előtt két szélső védő és két védekező középpályás szerepelt, elöl pedig csak két vérbeli támadójátékos, Joao Félix és a spanyol bajnokságban január hónap legjobbjának megválasztott Ángel Correa. A kezdő sípszó után nem sokkal aztán kiderült, hogy Simeone valójában inkább 3–5–2-es felállást képzelt el erre az estére.

A Manchester United kezdőcsapatában egy apróbb meglepetés volt csupán, a védelem jobb szélén nem Diogo Dalot, és nem is Aaron Wan-Bissaka, hanem Victor Lindelöf kapott helyet. David de Gea először, Cristiano Ronaldo 36. alkalommal lépett pályára az Atleti ellen.

Az európai szövetség élő tudósítása alapján Joao Félix a bemelegítés végén, már azt követően, hogy a csapattársai bevonultak az öltözőbe, kint maradt még szabadrúgásokat gyakorolni a gyepen, ám a mérkőzés 7. percében nem a rúgótechnikájára, hanem egy jó fejesre volt szüksége ahhoz, hogy előnyhöz juttassa a spanyol bajnoki címvédőt: Renan Lodi mintaszerű bal oldali beadása után a portugál támadó előrevetődve bólintott a kapu jobb oldalába a kapufa segítségével. 1–0

Joao Félixnek a 20. meccsén ez volt a hetedik találata a Bajnokok Ligájában, 2020 decembere óta az első.

A GÓLT MEGTEKINTHETI IDE KATTINTVA!

Joao Félix fejesével került előnybe az Atlético (Fotó: Getty Images)
Joao Félix fejesével került előnybe az Atlético (Fotó: Getty Images)

Az Atlético az erős kezdés után is nagyon agresszíven futballozott, valahogyan úgy, ahogy a Simeone-érában a legnagyobb sikereit elérte. A spanyol csapat játékosai csíptek, rúgtak, haraptak, nem ismertek elveszett labdát, s a Manchester United játékosainak jól láthatóan nem ízlett ez a harcmodor. A „matracosok” a védekezésüket is remekül megszervezték, a vendégek az első félidőben egyszer sem értek labdába az Atlético tizenhatosán belül, és ha a játékrész végén Sime Vrsaljkónak szerencséje van, akkor nem egy-, hanem kétgólos előnnyel vonulhatott volna pihenőre a hazai gárda, ám Victor Lindelöföt is érintve a labda a lécről nem befelé, hanem kifelé pattant.

Cristiano Ronaldóék a Rangnick-korszak egyik – ha nem a – leggyengébb első félideje után a másodikban felnőttek az Atléticóhoz, küzdeni tudásban legalábbis mindenképpen, de a támadójátékuk csak azután lett eredményes, hogy a német szakember cserékkel „belenyúlt” csapatába és a meccsbe. A játékrész közepén Rangnick hármat is változtatott, majd az utolsó negyedórára pályára küldte a 19 éves Anthony Elangát, aki a 80. percben a sorozatban a hatodik BL-meccsén gólpasszt adó Bruno Fernandes kiugratása után ellőtte a labdát Jan Oblak mellett, megszerezve ezzel a Manchester United egyenlítő találatát. A szlovén kapus jobb napjain talán kivédte volna ezt a nem túl erős próbálkozást… 1–1

A GÓLT MEGTEKINTHETI IDE KATTINTVA!

A Manchester Unitednek ez volt a 500. gólja a BEK és a Bajnokok Ligája történetében, első angol csapatként érte el ezt a határt a Real Madrid (1001), a Bayern München (760) és az FC Barcelona (624) után.

Jan Oblak kétségbeesetten figyeli, ahogy Elanga lövése után a labda az Atlético kapujába gurul (Fotó: Getty Images)
Jan Oblak kétségbeesetten figyeli, ahogy Elanga lövése után a labda az Atlético kapujába gurul (Fotó: Getty Images)

Az utolsó tíz percben nyíltabb focit láthattunk, mint a meccs addigi részében bármikor, a hazaiak Antoine Griezmann révén még egyszer eltalálták a lécet, de a „vörös ördögök” is próbálkoztak, hátha sikerül előnyt kiharcolniuk a manchesteri visszavágóra.

Nem sikerült, nem esett már újabb találat a hajrában.

Folytatás három hét múlva, március 15-én az Old Traffordon…

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. PERC: Lingard távoli lövését kiütötte Oblak, a labdát Giménez fejelte végül haza.

Négy perc a ráadás.

87. PERC: Griezmann! Villant a francia válogatott támadó, de a hét méterről leadott lövése a lécről pattant vissza.

84. PERC: Herrera szabadrúgása után Giménez veszélyeztetett.

80. PERC: GÓÓÓL, EGYENLÍT A MANCHESTER UNITED! Bruno Fernandes indította Elangát, aki kissé kisodródott helyzetből kilőtte a jobb alsó sarkot (1–1).

79. PERC: Ronaldo szabadrúgása nem jelentett veszélyt Oblak kapujára.

78. PERC: Ígéretes helyről végezhet ez szabadrúgást a vendégcsapat, Giménez is kiharcolt magának egy sárga lapot.

77. PERC: Llorente is kapott egy sárga lapos figyelmeztetést.

76. PERC: Az MU-nál Elanga váltotta Rashfordot, az Atléticónál a Lemar, Griezmann duó a Renan Lodi, Joao Félix párost.

75. PERC: Fred rosszul szabadított fel; Kondogbia bal lábas lövése erős, de pontatlan.

74. PERC: Fred vitatja a szöglet jogosságát, „jutalma” egy sárga lap.

72. PERC: Szép, de eredménytelen mozdulat Joao Félixtől: ollózása után méterekkel a kapu mellé szállt a labda.

69. PERC: Matics jól indította Bruno Fernandest, aki hiába harcolt ki egy szögletet, lesen volt.

67. PERC: Hármas csere a vendégeknél: Wan-Bissaka, Matics és Alex Telles a pályán, Lindelöf, Pogba és Shaw számára véget ért a mérkőzés.

65. PERC: Kezdenek elszabadulni az indulatok, Rashford akadályozta meg Llorentét a ellentámadásban.

63. PERC: Reinildo Pogbát rúgta meg.


60. PERC: A visszazáró és labdát szerző Joao Félixt vitte földre Lindelöf, ez is sárga lap.

Cristiano Ronaldo 35 mérkőzésen 25-ször talált be az Atlético Madridnak – a teljes karrierjét figyelembe véve kizárólag a Sevilla ellen volt többször eredményes (27).

55. PERC: Bruno Fernandes kapott kiváló indítást Pogbától, ám kicsit hosszan vette át, így a lövését Szavics blokkolni tudta.

51. PERC: Shaw is kapott egy sárga lapot, Vrsaljkónak lépett oda durván.

50. PERC: Bruno Fernandes beadási kísérleténél nehéz rosszabbat elképzelni...

48. PERC: Llorente lábfeje külső részével találta el a labdát, ami így méterekkel elkerülte a kaput.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


A másik mérkőzésen az Ajax 2–1-re vezet a Benfica otthonában.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. PERC: Herrera húzta vissza Pogbát, itt az első sárga lapos figyelmeztetés.

Egy perc a ráadás.

45. PERC: Mi maradt ki ?! Renan Lodi élesen középre lőtt labdájába Bruno Fernandes beletette a lábát, de éppen így lett jó Vrsaljkónak, akinek a fejéről Lindelöf arcára, onnan a lécre vágódott a labda.


37. PERC: Az első próbálkozás a vendégek részéről: Ronaldo 20 méterről vállalkozott lövésre, de a labda jócskán elkerülte a kaput.

A Manchester United következő gólja az 500. lesz a klub történelmében a legrangosabb európai kupasorozatban: pontosan 100-szor találtak be az MU-játékosok a BEK-ben és 399-szer a BL-ben. A manchesteri egyesület mindössze a negyedik gárda lesz, amely eléri ezt a számot a Real Madrid (1001), a Bayern München (759) és a Barcelona (624) után.

34. PERC: Renan Lodi igencsak aktív, szép átvétel után Lindelöf mellett a rövidet vette célba, de csak az oldalhálót találta el.

33. PERC: Renan Lodi szabadrúgását Ronaldo kifejelte, a lehetséges kontrának viszont éppen a portugál vetett véget, miután szabálytalankodott ellenfelével szemben.

31. PERC: Sokat bizonytankodik a manchesteri védelem, most Renan Lodi tört be majdnem a tizenhatoson belülre, Varane még éppen a vonal előtt faultolta.

28. PERC: Renan Lodi ismét megtalálta középen Joao Félixt, ám a portugál ezúttal félfordulatból, ballal a lelátóra küldte a labdát.


25. PERC: Sancho startolt rá a védelem mögé beívelt labdára, de Reinildo úgy tudta szerelni, hogy az Atlético jöhet kirúgással.

23. PERC: Llorente jobbról érkező beadása volt túlságosan mély.

15. PERC: Bruno Fernandes lövését Szavics blokkolta, Shaw szöglete után nem alakult ki veszély. A sarokrúgás előtt állt a játék, Hategan játékvezető szóban figyelmeztette a birkózó Pogba, Szavics párost.

Habár a 2020–2021-es és a jelenleg zajló idényben is továbbjutott a csoportkörből, az Atlético Madrid mindössze négyet tudott megnyerni az előző 14 BL-mérkőzéséből (négy döntetlen, hat vereség). Ezen időszak alatt a hazai mérleg sem túl fényes, a fővárosi együttes több meccset (3) bukott el otthon, mint az azt megelőző 37 meccsen (2).

A GÓLT MEGTEKINTHETI IDE KATTINTVA!

7. PERC: GÓÓÓL, VEZET AZ ATLÉTICO MADRID! Renan Lodi kiválóan ívelt a bal szélről középre, és ezt már nem hibázta el Joao Félix, aki kilenc méterről nagyszerűen fejelt a kapu jobb oldalába – a labda a kapufa érintésével került a gólvonal mögé (1–0).

5. PERC: Joao Félix két testcsel után a tizenhatos vonaláról vette célba a kaput, de jócskán célt tévesztett.

3. PERC: Az első szöglet a hazaiaké: Maguire fejelt tisztázott, csakúgy mint a sarokrúgást megelőzően. A hazaiak végül eljutottak lövésig, de Lindelöf önfeláldozóan belevetődött Giménez próbálkozásába.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A Manchester United indította útjára a labdát.

Piros-fehér-kék szerelésben a spanyolok, sötétkék-feketében az angolok.

A mérkőzés játékvezetője a románOvidiu Hategan.


A mai másik meccsen a Benfica és az Ajax csap össze egymással – a találkozót itt követheti élőben!

A Manchester United a Villarrealt megelőzve végzett az F-csoport élén, míg az Atlético Madrid a Liverpool mögött a második helyen jutott tovább a B jelű kvartettből.



A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat az Atlético Madrid–Manchester United Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Cristiano Ronaldo az Atlético Madrid mumusa

A portugál veszedelem, így is hívhatnák Cristiano Ronaldót az Atlético Madrid szurkolói, figyelembe véve, hogy az ötszörös aranylabdás portugál csillag hány alkalommal tört már borsot a csapat orra alá. Már a puszta számok (táblázatunkban) is beszédesek, hát még ha hozzátesszük, hogy a klasszis négyszer szerzett mesterhármast az Atlético ellen, és a Bajnokok Ligájában még nem volt olyan párharc, amelyben az őt soraiban tudó csapat alulmaradt volna a spanyol csapat ellen. A Real Madrid színeiben először a sorozat 2014-es döntőjében került szembe a városi riválissal, a hosszabbításban 4–1-re megnyert mérkőzésen gól és gólpassz fűződött a nevéhez, egy évvel később a negyeddöntőben előkészítette a továbbjutást jelentő találatot, a 2016-os finálé tizenegyespárbajában belőtte a győzelmet jelentő gólt, 2017-ben pedig az elődöntő első mérkőzésén az ő mesterhármasával alakult ki a 3–0-s végeredmény. Az Atlético akkor sem lélegezhetett fel, amikor Cristiano Ronaldo a Juventushoz szerződött, a 2019-es nyolcaddöntőben Diego Simeone együttese hiába nyert 2–0-ra Madridban, a visszavágón jött a portugál csillag, és három góljával a torinóiak jutottak tovább.

„Ezért szerződtetett a Juventus” – foglalta össze tömören a véleményét az őt faggató újságíróknak Cristiano Ronaldo a 2019-es nyolc közé jutást követően, és igazság szerint a Manchester United is hasonlót vár most tőle. Az angolok eddig érdekes módon mindig elkerülték az Atlético Madridot a BL-ben, az egyetlen egymás elleni párharcig egészen az 1991–1992-es KEK idejére kell visszamenni, amelynek nyolcaddöntőjében az Atlético a hazai pályán aratott 3–0-s győzelmet követően az Old Traffordban 1–1-et ért el, és kiejtette a Sir Alex Ferguson által irányított, címe megvédésére készülő Unitedet.

A madridiak hasonló különbségű győzelme bár nem elképzelhetetlen, jelen pillanatban azért meglepetésnek számítana. Diego Simeone támadói közül Joao Félix és Luis Suárez sem futballozik topformában, Antoine Griezmann pedig nemrég tért vissza az edzésekhez két hónapos sérüléséből, így nincsen játékban. Mivel Matheus Cunha a térdével bajlódik, a United védelmének leginkább Yannick Carrasco és Ángel Correa semlegesítésére kell figyelnie, miközben megpróbál kedvező eredményt kiharcolni a visszavágóra. A manchesteri játékosoknak emellett a stadion várhatóan ellenséges hangulatával is meg kell küzdeniük, Ralf Rangnick erre hivatkozva kiemelte, hogy nemcsak taktikailag és erőnlétileg, hanem mentálisan is magas szinten kell teljesíteniük. A sajtóeseményen a futballisták közül ezúttal Bruno Fernandes jelent meg, aki amellett, hogy kiállt a csapat hullámzó teljesítménye miatt bírált német menedzser mellett, honfitársát is kiemelte.

„Cristiano Ronaldo ötször megnyerte a Bajnokok Ligáját. Az ösztöneiben van a gólszerzés, bármikor képes eldönteni mérkőzéséket, hatalmas segítség, hogy a csapatban tudhatjuk.”

N. ZS.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik