A Manchester City egy félidő alatt kiütötte a Sportingot

VARGA ÁDÁM (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre)VARGA ÁDÁM (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.02.15. 20:48
null
Bernardo Silva fantasztikus lövésből szerezte a city második gólját (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén a Manchester City már az első félidőben eldöntötte a teljes párharcot, a kétgólos Bernardo Silva vezérletével 45 perc után 4–0-ra vezetett. A vége 5–0, a visszavágó már csak formalitás.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

SPORTING CP (portugál)–MANCHESTER CITY (angol) 0–5 (
0–4)
Lisszabon, Estádio José Alvalade.Vezette:Sz. Jovanovics (szerb)
SPORTING:Adán – Esgaio, Coates, Inácio – Pedro Porro (Neto, 83.), Palhinha, Matheus Nunes, Matheus Reis – Sarabia (Tabata, 76.), Paulinho (Szlimani, 76.), P. Goncalves (Ugarte, 58.).Vezetőedző:Rúben Amorim
MAN. CITY:Ederson – Stones (Zincsenko, 61.), R. Dias, Laporte (Ake, 84.), Cancelo – Bernardo Silva (Delap, 85.), Rodri (Fernandinho, 73.), De Bruyne – Mahrez, Foden (Gündogan, 61.), Sterling.Vezetőedző:Josep Guardiola

Gólszerző:Mahrez (7.), Bernardo Silva (18., 44.), Foden (33.), Sterling (58.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A City már az első perctől irányította a mérkőzést, a 6. percben Phil Foden közeli lövését bravúrral védte Antonio Adán, a Sporting kapusa, a kipattanót azonban Kevin De Bruyne középre passzolta, Rijad Mahrez pedig a kapuba lőtt (0–1). Hosszas videózás után a játékvezető megadta a találatot. Nem sokkal később egy nagy védelmi hiba után Stones került helyzetbe, de fejese nem találta el a kaput.

A 16. percben már 2–0-ra vezettek a manchesteriek. Egy szögletet követően Bernardo Silva elé pattant a labda, ő meg kapásból, nagy erővel bombázott, a labda a lécet érintve vágódott a hálóba.

A 31. percben vélhetően eldőlt a párharc, Mahrez passza után Foden két méterről szerezte meg a harmadik City-gólt. A következő percek mezőnyjátéka után úgy tűnt, nem lesz több találat ebben a játékrészben, a 44. percben azonban Sterling előkészítése után ismét Bernardo Silva volt eredményes, padlóra küldve a Sportingot (0–4).

Egy kis stat: a Manchester City az első csapat a Bajnokok Ligája történetében, amely idegenben 4 góllal vezetett félidőben az egyenes kieséses szakaszban. (Opta)

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt – a korábbi Bencifa-játékos, Bernardo Silva a harmadik gólját szerezte, de videózás után érvénytelenítették. Az 58. percben viszont már semmi sem mentette meg a portugál együttest, Sterling tekert a jobb felső sarokba. Több gól már nem született, a City könnyedén nyert Lisszabonban, csupán formalitásnak ígérkezik a visszavágó (március 9.). 0–5

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

Fantasztikus a hazai szurkolótábor végig énekli az utolsó perceket, és felállva tapsolnak a drukkerek, mindezt 0-5-nél.

83. perc.: Ake állt be Laporte, Delap Siilva helyére.


83. perc. Ugarte kapoot kapott, lapot.

82. perc.
Pedro Porro helyére Neto állt be.

82. perc.
De Bruyne kapott egy fájdalmas rúgást, lent maradt egy rövid ideig, de nem volt szükség ápolásra.

79. perc. Cancelo merészkedett előre, de a kapu fölé lőtt.

78. perc. Esgaio kapott sárga lapot egy rossz ütemű becsúszás után

76. perc. Sarabia és Paulonho lement, Tabata és Szlimani bejött.

74. perc. Gündogan kapott sárga lapot.

73. perc. Rodri helyére Fernendinho állt be.

68. perc.Matheus Nunes előbb lerántotta Zincsenkót, majd belerúgott egyet Rodriba. Sárga lapot kapott, ami után eltiltás vár rá, így nem játszhat a visszavágón.

61. perc. Fodent Gündogan, Stonest Zincsenko váltotta.

58. perc. STERLING ELSŐRE MÉG LEMARAD, UTÁNA BELÖVI! Előbb Mahrez jobb oldali beadását próbálta volna a kapuba fejelni Sterling, de centikkel elsuhant a labda a feje fölött, ám nagyon hamar visszaszerezte a labdát a City. Bernardo Silva passzából pedig 22 méterről gyönyörűen csavart a bal felsőbe Sterling. 0–5

50. perc. A VAR ELVESZI A CITY 5. GÓLJÁT. De Bruyne jobb oldalról ível a kiugró Bernardo Silva elé, aki az ötös bal oldaláról a rövidbe fejelt. Elsőre úgy tűnt, a játékvezető megadná a gólt, de a VAR elvette, mert jól látszott a felvételeken, hogy Silva belógott a védők mögé a passz pillanatában.

50. perc. Hazai csere! Ugarte állt be P. Goncalves helyére.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ.

Statisztikák az első félidőből: labdabirtoklás, lövések, támadások.... Sokat elmond, hogy a City nyolc lövéséből négy góllal végződött
Statisztikák az első félidőből: labdabirtoklás, lövések, támadások.... Sokat elmond, hogy a City nyolc lövéséből négy góllal végződött

 

A meccs előtt azt a kérdést tettük fel, vajon milyen taktikát választ majd a Sporting, marad-e a a csapatra jellemző 3-4-3-as hadrend és a labdatartásra törő, bátor támadófutball. Nos, a portugálok próbáltak volna erre alapozni, a formáción sem változtattak, csakhogy a City könyörtelenül kihasználta azokat a területeket, amit a nem túl szorosan záró hazai védők hagytak Sterlingéknek. Ezzel tulajdonképpen egy félidő alatt el is dőlt a kétmeccses párharc.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK.

45.+4. perc. De Bruyne jobbról, 22 méterről lő a kapu fölé.

Silva egy félidő alatt két gólt szerzett, a City négyet (Fotó: AFP)
Silva egy félidő alatt két gólt szerzett, a City négyet (Fotó: AFP)

44. perc. ITT A NEGYEDIK! Sterling az alapvonalról passzolt vissza a második hullámban érkező Bernardo Silvához, hét méterről úgy is a kapuba tudott lőni, hogy állt előtte egy védő, aki bele is ért a labdába.

37. perc. Az előrefutó védő, Inácio távoli lövése kerüli el a kaput.

33. perc. MÁR HÁROM. Mahrez jobb oldali beadása átjut Coatesen, az érkező Foden pedig így néhány lépésről passzolhatott a kapuba. 0–3

30. perc. Paulinho kapott egy remek keresztlabdát a bal oldalon, de hiába lőtt, már lest jelzett a partjelző.

 

 


 


18. perc. MÁR KETTŐVEL VEZET A CITY.Egy jobb oldali szöglet, illetve Rodri csúsztatott fejese után a lecsorgó labdát a hosszún érkező Bernardo Silva 8 méterről, balról dropból a lécre lőtt, ami onnan pattant a gólvonal mögé. 0–2

11. perc. ÚJABB HELYZET.
Jobb oldali beadásból Stones fejelt nem sokkal a hosszú sarok mellé.

7. perc. TÖBB MINT KÉT PERCNYI VIDEÓZÁS UTÁN VEZET A CITY! A bal oldalon futott a City támadás, Bernardo Silva szélről középre passzolt labdáját Foden lőtte kapura, de Adán nagyot védett, ám a kapus előtt lesgyanús helyzetben keresztül futó De Bruyne az alapvonalról visszajátszott középre és a hosszún érkező Mahrez úgy nyolc méterről lőtt a kapuba. A partjelző lest jelzett, de a játékvezető több mint kétpercnyi videózás után (a 7. percben került a labda a kapuba, de már 9. perc végén jártunk mire döntöttek) megadta a találatot. 01

A brazil Ederson korábban játszott Lisszabonban, csak nem a Sporting, hanem a Benfica játékosa volt, csakúgy, mint Bernardo Silva, Rúben Dias és Joao Cancelo.

4. perc. A City kapusának, Edersonnak volt először dolga a kapusok közül a meccsen, egy bal oldali beadásra lépett ki és fogta meg a labdát.

ELKEZDŐDÖTT A MECCS! A zöld-fehérben játszó Sporting kezdett, sötétkékben a City.

Guardiola Lisszabonban sem változtat a jól megszokott 4–3–3-as formáción (Fotó: AFP)

 

ELŐZMÉNYEK

A Manchester Cityből Gabriel Jesus továbbra is sérülés miatt nem állhat Josep Guardiola rendelkezésére, ahogy Jack Grealish is sérült, a védelemből pedig az alapemberek közül Kyle Walker hiányzik eltiltás miatt.

A Sporting 2012-ben egy megtréfálta a Manchester Cityt, az Európa-liga nyolcaddöntőjében kiejtette a sokkal esélyesebb angol vetélytársát. Az Európa-liga nyolcaddöntőjében a párharc első felvonását a portugálok nyerték meg, s mivel a másodikon több idegenbeli gólt szereztek riválisuknál a 3–3-as összesítés nekik kedvezett, bravúros sikerrel masíroztak a nyolc közé. Idén azonban, az új szabályok szerint az idegenben szerzett gólok száma már nem dönthet a továbbjutásról.

A Bajnokok Ligája kieséses szakaszába a 2008–2009-es idény után jutott el ismét a Sporting. A Manchester City viszont 2018 óta mindig eljutott legalább a negyeddöntőig, tavaly a fináléba is bejutott (a Chelsea-től kapott ki a döntőben).

A portugál csapat ugyan nincs rossz formában, második hazája bajnokságában, múlt pénteken éppen a listavezető Porto vendégeként játszott 2–2-es döntetlent, viszont előtte sorozatban négy mérkőzésen is győzött.

A Josep Guardiola irányította Manchester City viszont lehengerlő sorozatot gördít maga előtt: legutóbbi húsz tétmérkőzéséből tizennyolcat megnyert.

A City a csoportkörben az FC Bruges-t, az RB Leipziget és a PSG-t megelőzve nyerte meg a csoportját, még úgy is, hogy egyszer-egyszer a lipcseiektől és a párizsiaktól is kikapott. A Sporting három győzelemmel és három vereséggel végzett a C-csoport 2. helyén, az Ajax mögött, de a Dortmund és a Besiktas előtt.

A meccs nagy kérdése lehet: a Sporting szakvezetője, Rúben Amorim megtartja-e a jól bevált 3–4–3-as hadrendet és ragaszkodik-e a portugál csapat a labdabirtoklásra építő, egy az egy elleni párharcokat kereső, sok- és gyorspasszos játékukhoz vagy ellenfelük stílusához igazodva védekezőbb és direktebb (kontra)játékot választanak?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik