V. J.
2022.01.15 10:50 Frissítve: 2022.01.24 07:35

Tenisz: íme, a részletes indoklás Djokovics vízumának megvonásáról

Mint ismert, másodjára is megvonták a Novak Djokovics ausztráliai vízumát. A szerb teniszklasszist szombaton visszaszállították abba a menekültek és menedékkérők számára fenntartott szállodába, ahol az érkezését követő napokban tartózkodott. Időközben nyilvánosságra hozták Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter részletes indoklását a tartózkodási engedély elvételével kapcsolatban.

 

Novak Djokovics vasárnap újra bíróság elé áll (Fotó: AFP)

 

Novak Djokovics szombaton egy nem publikus helyszínen egyeztetett az ausztrál idegenrendészeti hatóság képviselőivel, amelyet követően a teniszezőt őrizetbe vették és visszaszállították a menekültek és menedékkérők számára fenntartott melbourne-i szállodába, a Park Hotelbe. A szerb sportolót innen viszik majd a vasárnapi bírósági tárgyalásra, amelyet a vízummegvonással szembeni fellebbezése miatt tartanak majd.

Az eljárás keretében nyilvánosságra hozták Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter részletes indoklását, amiért a szövetségi kormány politikusa pénteken visszavonta Djokovics vízumát.

„Djokovics úr jelenléte Ausztráliában egészségügyi kockázatot jelent az ausztrál társadalom számára, mivel jelenléte erősítheti az oltásellenes érzéseket, amely vezethet (a) egyes oltatlan személyek esetében az oltás elutasításához, (b) más oltatlan személyek számára megerősítést adhat oltásellenes nézetükben, (c) az emlékeztető oltások számának csökkenéséhez.”

A miniszter indoklásában kiemeli, ha az első, illetve emlékeztető oltások száma csökken, az növeli a komoly egészségügyi ellátást igénylők számát és nyomást az ország egészségügyi rendszerén. Alex Hawke hozzátette, az a magatartás, hogy a jelentős ismertséggel rendelkező Djokovics nem vette figyelembe korábbi pozitív koronavírusteszt-eredményét és így mutatkozott nyilvános eseményeken, nagyon rossz példa, „kockázatot jelent az ausztrál társadalom jó rendjére” a hasonló esetek pedig mindenképp elkerülendőek.

Újságírók szaladnak a Novak Djokovicsot szállító kisbusz után (Fotó: AFP)

Az insider.com azt írja, Djokovics nemrégiben oltásellenes újságcikkek és tanulmányok küldésével igyekezett meggyőzni a minisztert arról, hogy miért tegyen kivételt annak érdekében, hogy vakcina felvétele nélkül elindulhasson az Australian Openen – Hawke ezek kapcsán azt közölte, ezeket „nem kereste és nem olvasta el”.

Amennyiben vasárnap a bíróság kimondja, jogszerű a vízummegvonás és a kitoloncolás, Djokovics a törvények alapján a következő három évben nem léphet be Ausztráliába. 

Mint ismert, 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovics múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el addig, míg hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta vízumát, amelyet pénteken ismét megvontak tőle. A szerb klasszis korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele.

DJOKOVICS AUSZTRÁLIÁBAN
Djokovics ügye az ausztrál bíróságon!
Djokovics vízumát újra törölték, de a szerb tovább küzd
Büntetőeljárás indul? Djokovics félrevezethette a hatóságokat
Miniszterelnöki egyeztetés Djokovics ügyéről
Őrizetbe veszik Djokovicsot, kiutasítják Ausztráliából – sajtóhír
Djokovics elismerte, hogy nincs beoltva
Djokovics nyert a bíróságon, Ausztráliában maradhat
„Novak nem idióta” – Becker védelmébe vette Djokovicsot
Djokovics tudta, hogy fertőző, mégis emberek közé ment?
 Az ügyvédek szerint Djokovics már túl van a Covidon, ezért mentesült az oltás alól
A sárkány fejei – Thury Gábor jegyzete
Djokovics várakozás közben megköszönte a szurkolók támogatását
„A Djokovics-bejegyzésre érkező reakciók után keményítettek be az ausztrálok”
Mély lélegzetet veszek, hogy lenyugodjak – Djokovics felesége
Djokovics óriási hibát követett el – Boris Becker
Ahogy Jézust, úgy Novakot is keresztre feszítik – Djokovics apja
Djokovics Melbourne-ben küzd a kiutasítás ellen
Jön a Terminál 2. – a mémgyárosokat is megihlette Djokovics kálváriája
Megtagadták Djokovics belépését Ausztráliába
Djokovics különengedélye álszent és beteges – lapszemle
Felzúdulást keltett a Djokovicsnak adott engedély
Djokovics különengedéllyel indulhat az Australian Openen

 

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.

2022.09.04 00:08:52

Tenisz MIHÁLYI PETRA

NS-VÉLEMÉNY. A sokoldalúság és a lehetőségek, a szabad választás korszakát éljük.