THURY GÁBOR
2022.01.07 23:34 Frissítve: 2022.01.08 10:49

A sárkány fejei – Thury Gábor jegyzete

 

 
Az ügyvédek szerint Djokovics már túl van a Covidon, ezért mentesült az oltás alól

Azt hittük volna, végre visszatér az élet a régi kerékvágásba, de nem: újabb hullámaival riogat a koronavírus-járvány, s nemcsak riogat, hanem szedi az áldozatait. Ez még akkor is igaz, ha az újabb és újabb megbetegedések lefolyása a szakemberek szerint kevésbé veszélyes.

Tavaly megrendezték a 2020-as tokiói olimpiát és a futball Európa-bajnokságot. Előbbit buborékban, utóbbit – Budapestet kivéve – csökkentett nézőszámmal. Azt mondtuk, ha „csupán” ennyi áldozatot kell hozni, ez legyen a legkevesebb, hogy visszazökkenjen az élet. Ám a hétfejű sárkány még ki tudja, hányadik fejével okádja a kórt. Ha annyi hullám, ahány feje van, akkor készüljünk fel a hetedikre is…

A január 13-án kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt a mieink edzőmérkőzése elmaradt Fehéroroszország ellen, mert az ellenfélnél felütötte fejét a vírus. A szombati, Bahrein elleni találkozó kapcsán válogatottunk egyik legjobbja, Lékai Máté megjegyezte, mivel egy hónapja nem léptek pályára, hiányzik a meccsrutin, meg egyáltalán, a hollandok elleni nyitó találkozóig jó lenne végigpörgetni a taktikai repertoárt. A Mol Fehérvár FC futballistái koronavírus-fertőzés miatt nem utaztak el a spanyolországi edzőtáborba, s pénteki hír, hogy a Bp. Honvéd sem megy Törökországba, mert a labdarúgók és a stábtagok közül kilencen pozitívnak bizonyultak, s Kun Gábor ügyvezető úgy döntött, egyelőre itthon készül a keret.

Magunk közt szólva felelős döntés, sokkal átgondoltabb, mint az ausztrál teniszbajnokság szervezőié, akik nem gördítettek akadályt Novak Djokovics beutazása elé. Meglehet, abban bíztak, ha a világ jelenlegi legjobbja már ott van, hiába a beoltottságra vonatkozó törvények, nem utasítják ki az akut egészségügyi problémájára hivatkozva az oltást fel nem vevő kilencszeres Australian Open-győztest. Ám ahogyan az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison fogalmazott, a törvények azok törvények, nincs kivételezés, ha „Nole” nem szolgáltat bizonyítékot, mehet haza.

Magam úgy gondolom, az életnek mennie kell tovább – persze az észszerűség határain belül. A kézilabdára és a futballra lefordítva: ha Lékaiék csak egy meccsen gyakorolhatnak, abból kell a legtöbbet kihozni, s emlékszem a régi Népsportban a Klapka utcai tornateremben izzadó vagy a tatai edzőtáborban bojtos sapkában futó Honvéd-játékosok fotóira. Nem azt mondom, hogy ideális felkészülés, de van rosszabb is.

Például a hétfejű sárkány.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”

2023.01.18 11:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Rendszeresen figyelje meg a vizeletét, amikor WC-re megy! (x)

2023.01.22 09:17:56

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A tavaly visszavonult felvidéki síző mindvégig hű maradt élete mottójához: „Ne sajnáld magad!”

2023.01.21 22:31:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu