B. Á.
2022.01.10 07:44 Frissítve: 2022.01.10 09:58

Tenisz: Djokovics nyert a bíróságon, Ausztráliában maradhat

Az ausztrál bíróság Novak Djokovicsnak adott igazat a hétfői tárgyaláson, így a szerb teniszező elhagyhatja a karanténszállodát – a történetnek azonban még nincs vége…

Jelen állás szerint Novak Djokovics indulhat az Australian Openen (Fotó: AFP)

 

Az ausztrál kormány beleegyezett abba, hogy visszavonja a vízum megtagadására vonatkozó döntést, így Djokovics elhagyhatja a kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelt, és visszakapja az útlevelét, illetve az egyéb személyes tárgyait.

A The Guardian összefoglalója szerint a kormány elismerte, nem adott elég időt a teniszezőnek, hogy beszéljen másokkal és részletesen válaszoljon, mielőtt értesítették a vízum megtagadásáról.

A tárgyaláson több, az ügyhöz kapcsolódó dokumentumot bemutattak, és az egyik részletet közöl Djokovics az Ausztrál Határrendőrséggel folytatott beszélgetéséből. Az idézetből kiderült, hogy a szerb nincs beoltva a koronavírus ellen, ugyanakkor Djokovics megerősítette, hogy kétszer is megfertőződött: 2020 júniusában és 2021. december 16-án is pozitív lett a tesztje.

Bár jelen állás szerint Djokovics indulhat a január 17-én kezdődő Australian Openen, a történet korántsem ilyen egyszerű: Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter már jelezte, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy más úton akadályozzák meg a szerb belépését az országba, s új indokok alapján dönthetnek a vízum törléséről. Amennyiben ez megtörténik, úgy ismét bíróság elé kerülhet az ügy, mert ez esetben Djokovicsot három évre ki kellene tiltani Ausztráliából.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszer győztes, 20-szoros Grand Slam-bajnok Djokovics szerdán érkezett a melbourne-i Tullamarine repülőtérre, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Az ügyvédei szombaton iratokat mutattak be, melyek szerint Djokovics november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet adott, az elmúlt 72 órában pedig nem volt láza, illetve Covid-fertőzésre jellemző légúti tünete. Az ügyvédek állítása szerint az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Djokovicsnak a mentességi igazolást, amelyet Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgált, majd jóváhagyott. Amióta Djokovics eljárás alá került, Belgrádban és Melbourne-ben is tüntetéseket tartottak szabadon engedése és Ausztráliába való beengedése érdekében.

DJOKOVICS AUSZTRÁLIÁBAN
Djokovics elismerte, hogy nincs beoltva
„Novak nem idióta” – Becker védelmébe vette Djokovicsot
Djokovics tudta, hogy fertőző, mégis emberek közé ment?
 Az ügyvédek szerint Djokovics már túl van a Covidon, ezért mentesült az oltás alól
A sárkány fejei – Thury Gábor jegyzete
Djokovics várakozás közben megköszönte a szurkolók támogatását
„A Djokovics-bejegyzésre érkező reakciók után keményítettek be az ausztrálok”
Mély lélegzetet veszek, hogy lenyugodjak – Djokovics felesége
Djokovics óriási hibát követett el – Boris Becker
Ahogy Jézust, úgy Novakot is keresztre feszítik – Djokovics apja
Djokovics Melbourne-ben küzd a kiutasítás ellen
Jön a Terminál 2. – a mémgyárosokat is megihlette Djokovics kálváriája
Megtagadták Djokovics belépését Ausztráliába
Djokovics különengedélye álszent és beteges – lapszemle
Felzúdulást keltett a Djokovicsnak adott engedély
Djokovics különengedéllyel indulhat az Australian Openen
2022.10.25 21:12:46

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Simona Halep egyelőre hallgat és elérhetetlen. Mindössze egy érzelmes levélben reagált a doppingvétség hírére: „Ma kezdődik életem legnehezebb mérkőzése: a harc az igazságért. (...) Össze vagyok zavarodva, és becsapottnak érzem magam.”

2022.10.16 08:27:15

Tenisz nemzetisport.hu

A románok ötven éve sem nyerték meg a Davis-kupát.

2022.10.08 07:16:25

Tenisz nemzetisport.hu

A világranglista-160. magyar az amerikai Christopher Eubankset múlta felül.

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.