T. J. 2022.01.07 15:00 Frissítve: 2022.01.09 12:52

Tenisz: „A Djokovics-bejegyzésre érkező reakciók után keményítettek be az ausztrálok”

A világ első számú teniszezőjének, Novak Djokovicsnak a családja meg van győződve arról, hogy az a döntés, amely szerint a szerb játékosnak (egyelőre) megtiltották, hogy belépjen Ausztráliába, kizárólag politikai, és hogy így próbálják megakadályozni abban, hogy – amennyiben megnyerné a tornát – minden idők legsikeresebb teniszezője legyen 21 Grand slam-serleggel. A szerbiai sportklub teniszszakértője, Szasa Ozmo úgy véli, hogy a kialakult cirkusz senkinek sem hiányzott.

 

Szasa Ozmo szerint próbálják megakadályozni, hogy Djokovics minden idők legsikeresebb teniszezője legyen (Fotó: AFP)

 

„Djokovics a melbourne-i szállodában tartózkodik, amely előtt megjelentek a szerb szurkolók, akiket a teniszező üdvözölt, de látszódott, hogy egy cseppet sem könnyű neki. A döntés közép-európai idő szerint vasárnap éjfélkor születik majd meg, ekkor közli majd a szövetségi bíróság, hogy Djokovics beléphet-e Ausztráliába, vagy fordulhat” – mondta Ozmo az N1 Televíziónak, aki szerint nem várható nemzetközi nyomás, hogy engedélyezzék Djokovicsnak a tornán való részvételt. Mint ismeretes, Djokovics ügyvédi csapata fellebbezett a döntés ellen, s azt remélik, hogy sikerül elérniük azt, hogy a teniszező beléphet Ausztráliába.

 

 
Megtagadták Djokovics belépését Ausztráliába
Djokovics különengedélye álszent és beteges – lapszemle
Felzúdulást keltett a Djokovicsnak adott engedély
Djokovics Melbourne-ben küzd a kiutasítás ellen
Ahogy Jézust, úgy Novakot is keresztre feszítik – Djokovics apja 
  Djokovics óriási hibát követett el – Boris Becker
  Mély lélegzetet veszek, hogy lenyugodjak – Djokovics felesége

Ozmo szerint ez valóban politikai döntés született, de nem biztos abban, hogy ez menyire irányul közvetlenül Djokovics személye ellen, szerinte inkább politikai pontszerzésről beszélhetünk...

„Az események időrendi történései egyértelműen azt sugallják, hogy sokkal inkább politikáról szól a történet, mint a közegészségre való odafigyelésről” – nyilatkozta Ozmo, aki szerint abból, ha valaki átrepüli a fél világot, és hogy ugyanazok az emberek, akik korábban megerősítették a beutazásodat, most elutasítják a vízumodat, az következik, hogy valami nincs rendben.

Ozmo szerint az történt, hogy Ausztráliában az illetékes szervek között semmilyen kommunikáció nem volt, és Djokovics hiába esett át két független egészségügyi szervezet vizsgálatán – az egyik az Ausztrál Teniszszövetség, a másik pedig Viktória állam égisze alatt működik – a szövetségi hatalom képviselőinek ez nem volt elég.

A szakíró szerint a probléma akkor kezdődött, amikor Djokovics az Instagramon megjelentette, hogy útban van Ausztrália felé.

„Ami szembetűnő, hogy amikor Djokovics az Instagramon jelezte, hogy nemsokára Ausztráliába érkezik, ekkor még a repülőgépben volt, az ausztrál államvezetés szembesült a közvélemény reakcióival, amelyek nem voltak éppen a legkedvesebbek, és úgy döntöttek, hogy bekeményítenek. Úgy gondolom, szégyen az, ahogy bántak Djokoviccsal, aki nem is telefonálhatott, izolálták egy szobában. Ő egy ismert név, Ausztráliának is segített, nem azt érdemelte, ami most történik vele” – mondta Ozmo, aki hozzátette, ha valaki jóváhagyja a vízumodat, akkor elvárható, hogy azt el is fogadja, ha megérkezel az országba. A szakíró szerint azonban nem a vízummal van a gond, mivel a Reuters hírügynökség szerint hárman is beléptek Ausztráliába ugyanolyan vízummal, mint amilyent Djokovics is igényelt a különengedély alapján.

2023.01.29 21:25:03

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az új generáció nem rúgta rá az ajtót a legendákra.

2023.01.29 08:57:54

Tenisz nemzetisport.hu

A szerb klasszis alig három óra alatt nyert a görög ellen, ezzel pedig gyakorlatilag mindent vitt.

2023.01.28 13:43:35

Tenisz nemzetisport.hu

Az Australian Open meglepetésembere tudja: Kordáéknál „kötelező” a melbourne-i Grand Slam-siker.

2023.01.21 20:50:56

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Novak Djokovics még tartja magát.

 

2023.01.20 08:15:00

Tenisz nemzetisport.hu

A hölgyeknél kiesett a tavalyi döntős Danielle Collins, a férfiaknál nyert a 3. kiemelt, Sztefanosz Cicipasz.