Tenisz: büntetőeljárás indul? Djokovics félrevezethette a hatóságokat

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2022.01.11. 20:26
null
Novak Djokovics már edzésbe állt Ausztráliában, de akár büntetőeljárás is indulhat ellene (Fotó: AFP)
Tovább bonyolódik Novak Djokovics ausztráliai beutazási ügye. Több ausztrál és brit sajtóorgánum arról ír, hogy a hétfői bírósági döntés után szabadon engedett szerb teniszklasszis valótlan állításával félrevezethette a határőröket.

 

Az Ausztrál Határrendőrség (ABF) az ABC információi szerint vizsgálatot rendelt el, mivel felmerült, hogyNovak Djokovics a határátlépési eljárás során kitöltött kérdőívben valótlanul állíthatta, nem utazott sehova sem az azt megelőző 14 napban, hogy január 4-én elindult Ausztráliába. A dokumentumot egyébként a klasszis ügyvédei bizonyítékként is benyújtották a bíróságon.

Nemrég nyilvánosságra került a jegyzőkönyv, amely a szerb teniszező beutazási eljárásáról készült.

A francia állami hírügynökség fotóján (AFP) egy újságíró figyeli Novak Djokovics nyilvánosságra hozott beutazási kérdőívét
A francia állami hírügynökség fotóján (AFP) egy újságíró figyeli Novak Djokovics nyilvánosságra hozott beutazási kérdőívét

„Utazott-e, vagy kíván utazni 14 nappal Ausztráliába tartó repülőútját megelőzően? Megjegyzés: Hamis, vagy félrevezető információ megadása súlyos vétségnek minősül. Ön akár polgári jogi felelősség alá is vonható hamis vagy félrevezető információ megadásáért szólt a kérdőív 2. számú kérdése, amelyre Novak Djokovics nemmel válaszolt.

Mindez alapján a 34 éves teniszezőnek december 21-től ugyanabban az országban kellett volna maradnia. Márpedig a közösségi médiában megjelent fotók alapján egyértelműnek látszik, hogy ez nem így történt.

Ez a fénykép feltöltője szerint 2021. december 25-én készült Belgrádban. A fotó tanúsága szerint Novak Djokovics a Benfica kézilabdázójával, Petar Djordjiccsal találkozott. A Daily Mail hírportálján egy ugyancsak a szerb fővárosban készült, Instagram-történetből felvett videó jelent meg, ezen a világklasszis szintén ezen a napon egy belgrádi utcán teniszezett.


A szerb teniszező ezt követően, december 31-én már Spanyolországban tartózkodott. A Sky News videóján az látszik, ahogy éppen egy rajongójával fotózkodik. A spanyol SotoTennis Academy szilveszter és újév napján több videót, fényképet posztolt Twitteren, amelyeken a világelső látható az akadémia növendékeivel, sőt, a Marca január 1-jén cikkezett is arról, hogy Djokovics Marbellában tartózkodik.

A Reuters 2022. január 4-i fényképe arról tanúskodik, hogy Novak Djokovics szintén az andalúziai városban focizott testvérével, Markóval. A szerb teniszező ezen a napon indult el dubai átszállással Melbourne-be, ahova január 5-én érkezett meg.

Hamisított teszteredmény?
Az ügy még egy csavart vehet, miután a New York Times és a Spiegel egyaránt megkérdőjelezte a Djokovics által december 16-án adott pozitív teszt valódiságát.
A teszteredményt igazoló lap a bírósági eljárás óta nyilvános. A lapon egy QR-kód található, amely a Szerb Közegészségügyi Intézet honlapján keresztül hitelesíti a kinyomtatott eredményt. Az újságírók a kód beszkennelésekor előugró weboldalon először meglepetésre azt az információt kapták, hogy Novak Djokovics tesztje negatív lett.
Amikor később ismét beolvasták a kódot, akkor már pozitív eredményt írt ki az oldal, amely a Nemzeti Sport cikkének készültekor hasonló információval szolgált.

Bár Djokovics a hétfői bírósági döntés után visszakapta a vízumát – az ítélet szerint a határőrség nem adott elég időt a teniszezőnek, hogy beszéljen másokkal és részletesen válaszoljon, mielőtt értesítették a vízum megtagadásáról –,Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter személyes jogköréből fakadóan még elveheti a beutazási engedélyét – ausztrál lapértesülések szerint továbbra is fontolgatja ezt a lépést.

Ha a határrendészet vizsgálata is alátámasztja, hogy Djokovics félrevezeti a hatóságokat, a szerb klasszis már nem csak a miniszter lehetséges döntése miatt nézhet szembe a kiutasítással, hanem egy ellene induló esetleges büntetőeljárás miatt is – írja a Sidney Morning Herald.

A BBC szerint egyelőre sem az Ausztrál Határrendőrség, sem Djokovics ügyvédei nem kívánták kommentálni az ügyet.

Az ausztrál közvéleményt és a világ teniszrajongóit továbbra is megosztja, hogy jogos-e a címvédő teniszcsillag részvétele az Australian Openen. Többen úgy látják, hogy kivételeznek vele, míg mások szerint jogosan kapott vízumot, hiszen teljesítette az előírt követelményeket, leadta a megfelelő papírokat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik