Tenisz: Djokovics tudta, hogy fertőző, mégis emberek közé ment?

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2022.01.08. 22:07
null
Novak Djokovics a Belgrádi Teniszszövetség (TSB) gáláján (Fotó: Teniski savez Beograda/Facebook)
Az Ausztrál Határrendőrség által a folyamatban lévő kitoloncolási eljárás miatt egy szállodában őrzött teniszező, Novak Djokovics ügyvédei korábban azt állították, védencükről december 16-án kiderült, hogy koronavírusos, ezért mentesült az oltás alól és jogosult lenne belépnie Ausztráliába. Az interneten korábban megjelent fotókból és hírekből ugyanakkor kiderül, a szerb világklasszis az állítólagos pozitív teszt napján, valamint az azt követőn is nyilvános eseményen vett részt hazájában – írja a Daily Mail.

 

Novak Djokovics december 16-án megjelent a Szerb Posta eseményén annak alkalmából, hogy bélyeget adtak ki az alakjával, majd december 17-én részt vett a Belgrádi Teniszszövetség év végi díjátadó gáláján. Az utóbbi rendezvényen készült fotókból az is kiderül, a világklasszis teniszező beszédet mondott, gyermekekkel fotózkodott, sőt, néhányukat még meg is ölelte az ott töltött idő során.

Alapesetben mindez nem keltene felzúdulást, viszont a szerb sportoló ügyvédei nemrégiben azt állították, hogy védencük a gála előtti napon megtudta, hogy koronavírusos, vagyis ebben az esetben a második eseményre már biztosan ennek tudtában ment el.

Djokovics szerb fiatalokkal (Fotó: Teniski savez Beograda/Facebook)
Djokovics szerb fiatalokkal (Fotó: Teniski savez Beograda/Facebook)

 

A szerb klasszis jogi képviselői mindezt amiatt hozták nyilvánosságra, hogy bizonyítsák, Djokovics nemrég átesett a koronavíruson, emiatt oltás nélkül is beutazhat Ausztráliába, ahol jelenleg kitoloncolási eljárás alatt áll.

Az ügyvédek ráadásul mindezt úgy állítják, hogy az Australian Open szervezőinél december 10-ig lehetett kérvényezni az oltási kötelezettség alóli mentességet – a sportoló jövőbeni megfertőződésével természetesen nem indokolhatták a kérvényt, mással támaszthatták alá kérésüket.

A Novak Djokovics elleni idegenrendészeti eljárásban hétfőn hallgatják meg a teniszezőt, aki addig egy menekültek és menedékkérők számára fenntartott szállodában tartózkodik. Az eljárás során a teniszező kritizálta a körülményeket, ahol tartózkodni kényszerül, azt kérte, helyezzék át egy külön, bérelt lakásba, biztosítsanak számára edzőpályát és saját szakácsot. Ezen kívül azt is „felajánlotta”, hogy kifizetné az őröket, akik amíg az eljárás tart, tevékenységei közben őrzik, de kérelmeit elutasították, azzal az indoklással, hogy az országban mindenkire ugyanazok a törvényekre vonatkoznak.

A 20-szoros Grand Slam-győztes, akitől az ausztrál hatóságok szerdán megtagadták a belépési engedélyt, magánélete védelmére hivatkozva továbbra sem hozta nyilvánosságra, hogy rendelkezik-e koronavírus elleni védőoltással. Amióta Djokovics eljárás alá került, Belgrádban és Melbourne-ben is tüntetéseket tartottak szabadon engedése és Ausztráliába való beengedése érdekében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik