KÁNTOR BARNABÁS 2016.07.25 19:02 Frissítve: 2016.07.25 19:27

Megtaláltuk a magyar José Mourinhót és az NB I Phil Jonesát!

Megtaláltuk a magyar José Mourinhót és az NB I Phil Jonesát! A minden magyar bajnoki fordulót követő, legeket, érdekességeket kereső hétfői rovatunkban ezúttal bemutatjuk, miért Horváth Ferenc az előbbi, és miért Lenzsér Bence az utóbbi honi megfelelője. Ezen kívül foglalkozunk a DVSC-től távozó Kondás Elemérrel, az Újpest gyenge és a Vasas kiváló szezonrajtjával is.

José Mourinho és Phil Jones magyar megfelelőjét is megtaláltuk (Fotó: NSO-montázs)

 

A HÉT EDZŐJE – A MAGYAR MOURINHO
A HÉT SZURKOLÓI
– DVTK
A HÉT CSAPATA – VASAS
A HÉT VESZTESE – KONDÁS ELEMÉR
A MAGYAR PHIL JONES
JOBB EXÚJPESTIEK AZ ÚJPESTIEKNÉL
EGYÉB ÉRDEKESSÉGEK

A HÉT EDZŐJE – A MAGYAR MOURINHO

Ha valamihez nagyon ért Horváth Ferenc, az a csapatok átvétele. A 43 éves szakember szinte mindegyik új állomáshelyén fel tudta rázni aktuális együttesét, és szorgosan gyűjtögette a pontokat.

NB I-es mérkőzésen először 2012. szeptember 29-én ült vezetőedzőként a kispadon, miután a Kecskemét irányítását átvette Török Lászlótól, az utolsó előtti helyen álló gárdával 3–0-ra megverte a Budapest Honvédot, 2–0-ra az Egert, 2–1-re a Haladást, 2–0-ra a Siófokot. Utána azonban hat meccset nyeretlenül vívott meg.

A 2013–2014-es szezont már a paksi kispadon kezdte meg, az Újpest és a Pécs 2–1-es, a Puskás Akadémia 4–1-es legyőzésével indított, utána azonban 14 meccsen csak egy győzelmet szerzett a tolnaiakkal, a télen a 13. helyen álló együttes edzőt váltott, Csertői Aurél érkezett a helyére.

Horváth Ferenc „mourinhói” nyilatkozatai
„A szünetben azt hittem, meghalt valaki” 
„Vágóhídra küldtük a srácokat” 
„Csontzene lesz, fájni fog”
„Fehérvári elit kommandó, diósgyőri Pál Utcai fiúk”
„Olyan meccs volt, mint amilyen egy jó zöldségleves”
„Nem mindig a legszebb nő a legjobb szerető” 
„Edzés helyett jósnőhöz kellene járjunk” 
„Sarki rókából jegesmedve” 
„Új szabályokat tanultam”
„Mint, amikor az ember F1-et néz, és elalszik rajta” 
„Gyönyörű svédasztalt terítettünk meg a Pécsnek”
„Nem vagyok elég g....? Mostantól az leszek!”
„Kellene a csapatba néhány szuperhős...”
„Tilos a ketrecből kimenni, mint az állatkertben” 

A Győrnél indult a leginkább döcögősen a szekér. Miután Pintér Attila szövetségi kapitány lett, ő ült le a kispadra, de első meccsén ikszelt a Fradival, majd kikapott a Pécstől. A kezdés ugyanakkor összességében itt sem volt rossz, első öt meccséből csak egyet vesztett el, legyőzte a Videotont (1–0), a Paksot (2–1) és az MTK-t (3–0) is együttesével. A Rába-partiakat a harmadik helyen vette át, és a második helyre hozta be őket – a végére ugyanannyi pontot gyűjtve, mint a bajnok DVSC. A következő szezon azonban már rosszabbul sikerült.

Nagyjából egy évet töltött el NB I-es kispad nélkül, 2015 októberében viszont átvette a Videotont. Első öt meccséből négyet megnyert: Honvéd (3–0), Haladás (0–1), DVTK (2–1), Vasas (2–0), MTK (1–0). A székesfehérváriak a hetedik helyen álltak, végül a második helyen végeztek, ám az új idényt már külföldi szakemberrel (Henning Berg) képzelte el a Vidi.

Horváth nemes bosszút állt egykori csapatán. A mostani idény első meccsén ugyanis éppen a Videoton ellen vezényelte új együttesét, a DVTK-t, amely bár korán hátrányba került, győztesen hagyta el a pályát. És a Diósgyőr a második meccsét is megnyerte a hétvégén, ismét 0–1-ről fordítva, ezúttal az Újpest ellen.

Elmondhatjuk tehát, hogy Horváth nagyon ért a csapatok átvételéhez, kiválóan tud hatni a játékosaira, akikkel jó kapcsolatot ápol. Már ebben is hasonlít José Mourinhóra, amiért a párhuzamot hoztuk vele, ám a leginkább azért szeretjük mi, újságírók, mert nyilatkozataiban a sablon elmondása helyett a kreativitásra szavaz, és mindig mond valami újat – erről árulkodik az oldalsó táblázatban összeszedett nyilatkozatcsokor is.

A HÉT SZURKOLÓI – DVTK

Maradjunk még egy kicsit Diósgyőrben, ahol a csapat nagyszerűen, két győzelemmel kezdte az idényt, és ahol kiemelkedően a legtöbb néző volt a hétvégén. A 6381 szurkoló, amellett, hogy kiváló hangulatot teremtett, látványos koreográfiákat mutatott be.

Elek Ákos az Instagram-oldalára rakott ki egy képet a drukkerekről. A középpályás a bejegyzésében megjegyzi, hogy ha büntetést kap a klub ezért, akkor is „Ez a foci!”. A nézőszámos versenyt általában a Ferencváros nyeri meg, a zöld-fehér szurkolók ezúttal azonban idegenbe, Kispestre mentek, ám nem voltak túl sokan.

Ez a foci! Ha 2 millio akkor is!

A HÉT CSAPATA – VASAS

A 2. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA
1–5–4–1
Sebők Zs. (Gyirmót) – Okuka (Diósgyőr), Vinícius (Videoton), Vaskó (Vasas), Gévay (Paks), Nemes (Diósgyőr) – Rácz B. (Haladás), Elek Á. (Diósgyőr), Bognár I. (Diósgyőr), Oláh B. (Diósgyőr) – Böde (Ferencváros)

Az FTC és a Diósgyőr mellett még egy csapat kezdte hat ponttal a szezont, az előző idényben még a kiesés ellen küzdő Vasas. A klub honlapjának írása szerint ilyen NB I-es kezdésre legutóbb a 2008–2009-es idényben volt példa Angyalföldön.

Abban az idényben szintén egy idegenbeli 1–0-val indított a Vasas, akkor a Honvéd, most az MTK ellen. A második fordulóban nyolc évvel ezelőtt 4–2-re győztek a piros-kékek az Újpest ellen, most a Debrecent verték meg 3–1-re.

A Vasassal kapcsolatban érdekesség, hogy új mezben lépett pályára a találkozón, valamint hogy a csereként beálló Vaskó Tamás védőként is duplázni tudott. A Békéscsabáról érkező rutinos játékos lett nálunk ezzel a HÉT EMBERE.

Kondás Elemér búcsút int az NB I-nek (Fotó: Földi D. Attila)

A HÉT VESZTESE – KONDÁS ELEMÉR

A DVSC-Teva a 2. selejtezőkörben kiesett az Európa-ligából, a Lokinak a fehérorosz Torpedo Zsogyino volt túl nagy falat. A Debrecen ráadásul az első két meccsén csupán egy pontot szerzett, így Kondás Elemér úgy döntött, távozik a kispadról.

 
A legfrissebb magyar vonatkozású átigazolási hírekről itt olvashat!
Az NB I-es csapatok összes átigazolását itt találja meg!
 Az NB I-es csapatok felkészülési meccsei
MLSZ-pénzek, légiósok, tévé, kupaindulók – top 10 NB I-es tudnivaló
Melyik csapat hol játszik? Mennyiért mehetünk Fradi- vagy Újpest-meccsre? – futballtérkép

Tette mindezt az után, hogy vasárnap azt mondta egy újságírónak: „Arról, hogy veszélyben érzem-e az állásomat, talán nem engem kellene kérdeznie, és nem a nyilvánosság előtt.”

A Loki vezetőedzőjénél nem ez volt az első alkalom, hogy kikerülte a válaszadást, csaknem egy éve történt, hogy a szurkolók tüntettek ellene, és amikor erről faggatta az NSO Tv, visszakérdezett: „A következő kérdést hallhatom?”

Az viszont tény, a 12 NB I-es csapatból a kétszeres bajnok szakember ült a legrégebb óta a kispadon, adódik így a kérdés – ki lett az utódja?

A válasz lehetne Marco Rossi, a Budapest Honvéd vezetőedzője is, aki már 2012-ben is a kispestieket irányította, ám az olasz szakembert 2014-ben leváltották, és csak 2015-ben vette át ismét az irányítást.

Rajta kívül négy olyan edző van, aki egy éve is NB I-es csapat kispadján ült, Mészöly Géza 2015 májusában vette át a Haladás irányítását, Csertői Aurél 2014 elején a Paksét. Kondáson kívül pedig két edző volt még 2013-ban is NB I-es tréner: Thomas Doll és Nebojsa Vignjevics.

A német szakembert azonban csak az év végén nevezték ki, és 2014 elején debütált a padon, míg a szerb tréner 2013. október 25-én az MTK 1–0-s legyőzésével mutatkozott be a bajnokságban.

Mióta irányítják csapatukat az NB I-es edzők?
 EdzőCsapata
Első élvonalbeli meccse a kispadon
  1.
Nebojsa Vignjevics
Újpest
2013. október 25. (MTK, 1–0)
  2.Csertői AurélPaks
2014. február 28. (PAFC, 0–1)
  3.
Thomas DollFTC
2014. március 2. (Győr, 1–1) 
  4.
Marco Rossi
Honvéd
2015. február 28. (Nyíregyháza 0–2)
  5.Mészöly Géza Haladás 2015. május 9. (Győr, 2–3)
  6.
Michael Oenning Vasas
2016. február 13. (DVSC, 0–4)
  7.
Teodoru VasziliszMTK2016. február 20. (Újpest, 1–1)
  8.
Pintér Attila
Mezőkövesd
2016. július 16. (Gyirmót, 2–2)
 
Urbányi István
Gyirmót2016. július 16. (Mezőkövesd, 2–2)
10.
Henning Berg
Videoton
2016. július 17. (DVTK, 1–2)
 Horváth Ferenc
DVTK
2016. július 17. (Videoton, 2–1)
Phil Jones – megtaláltuk a magyar megfelelőjét

A MAGYAR PHIL JONES

A futballban jártasak már jól ismerhetik Phil Jones, a Manchester United védőjének arckifejezéseit, akiről rendre olyan képeket készítenek, amelyeken nem a legelőnyösebben néz ki. Most megtaláltuk a magyar alteregóját, íme, Lenzsér Bence:

Lenzsér, a magyar Jones (Fotó: Hegedüs Gábor)
Lenzsér, a magyar Jones (Fotó: Koncz György)
Lenzsér, a magyar Jones (Fotó: Meder István)
Lenzsér, a magyar Jones (Fotó: Meder István)
Lenzsér, a magyar Jones (Fotó: Hegedüs Gábor)

JOBB EXÚJPESTIEK AZ ÚJPESTIEKNÉL

Két forduló után nulla ponttal az utolsó helyen áll az Újpest az NB I-ben. A lila-fehérek csupán egy gólt szereztek eddig, viszont érdekes statisztika, hogy a Megyeri úton korábban megforduló labdarúgók már hét gólt számlálnak az idényben az első osztályban.

Az első fordulóban összesen 16 gól esett, ezek közül hármat szerzett újpesti kötődésű futballista. Bognár István, aki az Újpestben kezdte profi pályafutását, duplázott a Videoton ellen, míg a fehérváriaknál pont Feczesin Róbert – aki szintén a liláktól kapta meg első profi szerződését – volt eredményes.

A második fordulóban Bognár és Feczesin is betalált, előbbi még gólpasszt is jegyzett – éppen az Újpest ellen. A Vasas–Debrecen találkozón – amely után egy nappal lemondott Kondás Elemér, a hajdúságiak vezetőedzője – a 2002 és 2010 között az Újpest szolgálatában álló (három idényben máshol kölcsönben szereplő) Vaskó Tamás fejjel duplázott, ráadásul mindkétszer a szintén volt újpesti Remili Mohamed labdájából.

A második fordulóban mindössze 12 gól született a hat pályán, ezek harmadát jegyezték egykori újpesti labdarúgók.

EGYÉB ÉRDEKESSÉGEK

• Az Újpest tavasszal is egy gólt lőtt a DVTK-nak, akkor is Nemanja Andrics volt a gólszerző, viszont a 93. percben szerzett találata akkor három pontot ért.

• Továbbra is nyeretlen az Újpest idegenben 2016-ban.

• A Mezőkövesddel együtt Tóth Bence is visszatért az élvonalba. A középpályás 2014 áprilisában, a Paks színeiben kezdett legutóbb NB I-es bajnokin, most pedig a Haladás ellen volt ott az elejétől a pályán, ám nem játszotta végig a találkozót, mert kiállították.

• Ötödik gólját szerezte Böde Dániel a Honvéd ellen. Pályafutása során először 2010 májusában a Paks játékosaként talált a kispestiek kapujába, a tolnai csapatban további két gólt szerzett a piros-feketék ellen. A Fradi játékosaként 2014 novemberében volt először eredményes a Honvéd ellen, szombaton pedig másodszor.

• Érdekes jelenetnek lehettek szemtanúi a Vasas–DVSC találkozó nézői. A szünet után Berecz Zsombornak, az angyalföldiek játékosának nadrágot és alsónadrágot is kellett cserélnie, az átöltözés elrendelése előtt pedig adott neki egy sárga lapot Bognár Tamás játékvezető.

• A DVSC támadója, Kulcsár Tamás a vasárnapi, Vasas elleni bajnoki találkozón lépett 200. alkalommal pályára az NB I-ben. Az eddigi 200 élvonalbeli meccséből 115-öt a DVSC színeiben játszott, ezeken 29 gólt szerzett.

NB I 2016–2017, 2. FORDULÓ
JÚLIUS 23., SZOMBAT HELYSZÍN
NÉZŐSZÁM
Haladás–Mezőkövesd 1–1
Sopron, Soproni Városi Stadion
1225
DVTK–Újpest 2–1 Miskolc, DVTK-stadion 6381
Honvéd–Ferencváros 0–1 Budapest, Bozsik József Stadion
2384
JÚLIUS 24., VASÁRNAP   
Gyirmót FC Győr–MTK 0–0
Győr-Gyirmót, Alcufer Stadion
2200
 Paks–Videoton 1–1 Paks, Paksi Stadion
2136
Vasas–DVSC-Teva 3–1 Budapest, Illovszky Rudolf Stadion2692
AZ ÁLLÁS
1. Vasas FC 2 2 4–1 +3  6
  1. Ferencvárosi TC 2 2 4–1 +3  6
  3. Diósgyőri VTK 2 2 4–2 +2  6
  4. Budapest Honvéd 2 1 1 2–1 +1  3
  5. Mezőkövesd Zsóry FC 2 2 3–3 0 2
  6. Paksi FC 2 2 2–2 0 2
  6. Gyirmót FC Győr 2 2 2–2 0 2
  8. Videoton FC 2 1 1 2–3 –1  1
  9. MTK Budapest 2 1 1 0–1 –1  1
10. Szombathelyi Haladás 2 1 1 2–4 –2  1
10. DVSC-Teva 2 1 1 2–4 –2  1
12. Újpest FC 2 2 1–4 –3  0
2023.02.05 10:24:50

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A furcsa gólok derbijén a hazaiak játszottak jobban, megérdemelten nyertek, de két támadójuk is megsérült.

2023.02.05 10:24:50

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A második félidőt végigtámadta a Zalaegerszeg, de nem tudta bevenni a Kövesd kapuját.

2023.02.04 23:43:11

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Érdeklődéssel olvasnék egy listát arról, kik alkotják a FARE tagságát, hányan vannak. Mert bizonyságot szeretnék kapni arról, hogy a hevület és a küldetéstudat önmagában nem elegendő ahhoz, hogy több tízezres szurkolótáborokról és áttételesen országokról véleményt, ítéletet alkothassanak, amely súlyos következményekkel járhat.

2023.02.04 19:00:54

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Késve érkeztek, de „pontosan” távoztak a debreceniek, döntetlennel ért véget a fehérvári rangadó.