Horváth Ferenc: Nem vagyok elég g...? Nos, mostantól az leszek!

Vágólapra másolva!
2013.12.11. 11:50
null
Horváth Ferenc úgy érzi: amióta Pakson dolgozhat, edzőként sokkal több lett (Fotó: Szabó Miklós)
Horváth Ferenc edzői munkásságára érdemes odafigyelni. A Paks élvonalbeli labdarúgócsapatának fiatal vezetőedzője érdemi munkát végez – bár ez mostanság nem párosult eredménnyel –, és közben soha nem mismásol. Őszinte nyilatkozatai, megnyilvánulásai pedig szinte már élményszámba mennek a rendkívül visszafogott honi közegben. Nem volt ez másként ősz végi (ön)értékelésében sem, amelyben ismét nem hazudtolta meg magát.

 

– Kemény volt az ősz.
– Nem volt egy diadalmenet, az biztos – sóhajtott fel Horváth Ferenc, a tavaszi folytatást a tizenharmadik helyről váró MVM Paks vezetőedzője. – Mielőtt Paksra kerültem volna, a karrierem szépen ívelt felfelé, aztán kénytelen voltam rádöbbenni, nem minden úgy megy, ahogy Horváth Feri szeretné. Nem is volt könnyű feldolgozni, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretném. De hogy minden rosszban van valami jó: az elmúlt három hónapban többet tanultam, mint az azt megelőző években. Ami velem, illetve a csapattal történt, ráébresztett arra, hogy edzőként milyen hiányosságaim vannak.

– Úgymint?
– A sok aprósággal nem untatnám, inkább a legfontosabbat emelem ki. A jövőben jóval radikálisabbnak kell lennem! Drága Bicskei Berci bácsi mondta egyszer: minden megvan bennem ahhoz, hogy jó edző legyek, csak nem vagyok elég g... Nos, mostantól az leszek.

– Szegény futballisták...
– Nem kell őket félteni. Az, hogy bekeményítek, az emberi kapcsolatokat nem befolyásolja. A teljesítményünket viszont, remélem, igen.

– Már megbocsásson, de kívülről nem úgy tűnt, hogy eddig kesztyűs kézzel bánt volna a játékosokkal.
– Akkor is keményebbnek kell lennem! Vannak elveim, és nem engedek, nem engedhetek belőlük. Említettem már, eddig ahhoz voltam szokva, hogy amit elterveztem, megvalósult, de Pakson sehogy sem állt össze a kép. Az ugyanakkor egyértelmű, ahhoz, hogy rendesen forogjon a kerék, nekem is változnom kell. Van mibe kapaszkodnom, amióta itt vagyok, sokkal több lettem. Korábban nem értettem, a tapasztalt kollégák miért mondogatják, hogy addig nem edző az edző, amíg egyszer ki nem rúgják – hát, amikor nagyon közel álltam ahhoz, hogy a paksi vezetők elköszönjenek tőlem, már felfogtam, miről beszélnek. Egyébként László Csaba a többieknél is tovább ment, szerinte kétszer is lapátra kell tenni valakit ahhoz, hogy végül jó szakember legyen. Hozzáteszem, feltett szándékom, hogy az legyek, de nem ilyen áron.

HORVÁTH FERENC A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN NYILATKOZIK ARRÓL, TÍZ NYERETLEN BAJNOKI UTÁN MIT TEKINT AZ ÉLET HATALMAS AJÁNDÉKÁNAK, VAJON LÁTJA-E A FÉNYT AZ ALAGÚT VÉGÉN, ÉS BÁR ELEINTE NEM HIBÁZTATTA MAGÁT, AMIKOR A CSAPATA GÖDÖRBE KERÜLT, MOSTANRA MEGVÁLTOZOTT A VÉLEMÉNYE, ILLETVE MIT TETT VELE IS A JÓL ELKAPOTT BAJNOKI RAJT! A TRÉNER ELÁRULTA AZT IS: OLYAN JÁTÉKOSOKAT KERES, AKIKKEL NYUGODT SZÍVVEL VÁLLALNA EL EGY KOCSMAI VEREKEDÉST.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik