A Honvéddal 15 éve nem történt ilyen! Diósgyőri újrakezdés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.13. 17:49
null
Egy éven belül a harmadik vezetőedző irányíthatja a DVTK-t (Fotó: Hegedüs Gábor)
Eb után NB I! Vasárnap fejeződött be az Európa-bajnokság, hétvégén pedig már rajtol is a hazai labdarúgó-élvonal 2016–2017-es szezonja, amelyet szokásunkhoz híven négyrészes sorozatban vezetünk fel: bemutatjuk a csapatok keretében történt nyári változásokat, kitérünk a felkészülési meccsekre, és szavazás formájában olvasóink is elmondhatják véleményüket, melyik csapattól mit várnak. A második részben az ismét új edzővel rajtoló DVTK-val, a nyáron légióst még nem igazoló Honvéddal és az átigazolási piacon nagyon éber, de a nyári meccseken gyengébb eredményeket produkáló Pakssal foglalkozunk.

 

EGY ÉVEN BELÜL HARMADSZOR KEZDŐDIK ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS – DIÓSGYŐR

A DVTK labdarúgócsapatánál télen, Egervári Sándor vezetőedző érkezésével új időszak vette kezdetét, és a csapat láthatóan fejlődött is a szakember irányítása alatt, a tavaszi 14 fordulóban ugyanis majdnem ugyanannyi pontot gyűjtött (kettővel kevesebbet), mint az őszi 19 meccse során.

A folyamat azonban hamar megszakadt. A hírek szerint Egervári nem volt elégedett a játékoskeret alakulásával, nem látta biztosítva, hogy el tudják érni a célokat, és végül a távozás mellett döntött. A helyét a tavasszal még a Videotont irányító Horváth Ferenc vette át, így Bekő Balázs és Egervári Sándor után egy éven belül immár a harmadik vezetőedző irányíthatja a csapatot.

A DVTK már több magyar játékosról lemaradt a nyári átigazolási időszak alatt – Benczés Miklós sportigazgató Polgár Kristófot, Futács Márkót és Forgács Dávidot emelte ki –, miközben az előző szezon alapemberei közül Barczi Dávid, Egerszegi Tamás, Novothny Soma és Koman Vladimir is elhagyta a klubot. Ugyanakkor Horváth Ferenc érkezése óta aktív a piacon a Diósgyőr.

A csatársorba érkezett a Haladástól Ugrai Roland, a védelembe a DVSC-től Lázár Pál és a korábban Kecskeméten is játszó szerb Dejan Karan, a középpályára pedig két légióst szerződtettek, a grúz válogatott Murtaz Dausvilit és a spanyol harmadosztályból érkező Diego Velát. Sőt információink szerint szó van még egy spanyol középpályás szerződtetéséről is.

Innentől pedig már Horváth Ferencen és stábján a sor, hogy az érkezőkből minél rövidebb idő alatt csapatot formáljon.

A DVTK a felkészülési időszakban változó formát mutatott. Háromszor győzött (ebből kétszer a legutóbbi három meccsen), egyszer ikszelt, és háromszor vereséget szenvedett. Intő jel lehet viszont, hogy az első osztályú riválisok közül csak a szlovák Zlaté Moravcét (Aranyosmarót) verték meg Bognár Istvánék, a Honvédtól és az FK Orenburgtól kikaptak, és mindkét csapattól három-három gólt kaptak, igaz, az a két meccs még júniusban volt, Horváth Ferenc érkezése előtt.

A tervek szerint a diósgyőriek az első öt hazai mérkőzésüket rendezik meg a saját stadionjukban, majd ha a jelenlegi (már többször módosított) terveknek megfelelően elkezdődik ősszel a stadionrekonstrukciós projekt, Mezőkövesdre költöznek. Addig az Újpesttel, a Honvéddal, a Vasassal és éppen a Mezőkövesddel játszanak otthon. Nehezebbnek tűnik az idegenbeli sorsolásuk, hiszen a szezont Felcsúton, a Videoton ellen kezdik meg, majd a Fradihoz utaznak a 3. fordulóban, a következő idegenbeli ellenfelük pedig a Haladás lesz Sopronban.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DVTK-NÁL
Érkezők: Murtaz Dausvili (grúz, Karpati Lviv – Ukrajna), Dejan Karan (szerb, szabadon igazolhatóként, legutóbb FK Tirana – Albánia), Lázár Pál (DVSC, szabadon igazolhatóként), Ugrai Roland (Haladás), Diego Vela (spanyol, Racing Ferrol – Spanyolország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Szabó II Balázs
Kiszemeltek: Makrai Gábor (Puskás Akadémia, legutóbb kölcsönben Csákvár), Spandler Csaba (Puskás Akadémia, legutóbb kölcsönben Csákvár)
Távozók: Barczi Dávid (Videoton, szabadon igazolhatóként), Egerszegi Tamás (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), Grumics Miroszlav (szerb-magyar, szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Gyirmót), Manjrekar James (kanadai, Vasas), Koman Vladimir (szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: FK Orenburg – Oroszország), Kovács Gábor (Paks, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Novothny Soma (SSC Napoli – Olaszország)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Elek Ákos, Georges Henri Griffiths (elefántcsontparti)

A DVTK NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 8.
Edzőtábor: Bükfürdő,június 20–30.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 17.: DVTK–Bp. Honvéd 1–3 (Grumics)
Június 21., Bükfürdő: DVTK–Beitar Jeruzsálem (izraeli) 1–1 (Griffiths)
Június 25., Gyirmót: DVTK–Zlaté Moravce (Aranyosmarót; szlovák) 2–0 (Bognár I., Boros)
Június 28., Bükfürdő:DVTK–FK Orenburg (orosz) 0–3
Július 2.: DVTK–Rimavská Sobota (Rimaszombat; szlovák III.) 3–1 (Nikházi, Kitl, Ugrai)
Július 6., Eperjes: Tatran Presov (Eperjes; szlovák II.)–DVTK 1–0
Július 9.:DVTK–Lokomotíva Kosice (Kassa; szlovák II.) 2–0 (Ugrai, Kitl)

Kispesten tavaly gyökeres fordulatot vett a játékospolitika (Fotó: Koncz György)
Kispesten tavaly gyökeres fordulatot vett a játékospolitika (Fotó: Koncz György)

MÉG NEM JÖTT LÉGIÓS, 15 ÉVE NEM VOLT ERRE PÉLDA – HONVÉD

A Honvéd játékospolitikája tavaly nyáron gyökeres fordulatot vett. Mióta a Magyar Labdarúgó-szövetség anyagilag jobban támogatja a kevesebb légióst foglalkoztató csapatokat, a kispestiek jóval kevesebb külföldi futballistát szerződtetnek, jobban támaszkodnak a saját utánpótlásukra, kisebb a mozgás a keretben.

Ez a tapasztalat idén is, elvégre egyetlen légióst sem szerződtetett a klub a nyáron, igaz, George F. Hemingway a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, két elefántcsontparti játékost tesztelnek, illetve egy támadót még szeretnének igazolni. Ha nem szerződtetnek légióst azonban, akkor 2001 nyara óta először fordulna elő, hogy a nyári átigazolási időszakban nem igazol külföldi labdarúgó Kispestre (a transfermarkt.de adatai alapján).

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a DVTK, a Honvéd és a Paks?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Amúgy a korábbi alapemberek közül a kapus Kemenes Szabolcs, a védő Alekszandr Ignjatovics és a csatár Souleymane Youla távozott. Érkezett a helyükre Gróf Dávid kapus (Csákvár) és Hajdú Ádám védő(MTK), továbbá visszatért kölcsönből Bobál Gergely, Koszta Márk, Tóth Barna és Vajda Dániel is, a felkészülési meccsek alapján közülük többnek lehet esélye arra, hogy beverekedje magát a Honvéd NB I-es keretébe.

Bobál Gergely és Koszta a felkészülési időszakban egyaránt két gólt szerzett, de az edzőmeccsek legeredményesebb játékosa Eppel Márton volt öt góllal.

A Honvéd kimondottan jó, eredményekben gazdag felkészülésen van túl, hiszen hét nyári meccséből hatot megnyert, csak a szlovák Sport Podbrezovával (Zólyombrézó) játszott döntetlent, viszont a legyőzött csapatok között négy honi élvonalbeli gárda is volt: a DVTK, a Vasas, a Mezőkövesd és a Paks. Ráadásul a hét mérkőzés mindegyikén szerzett gólt Marco Rossi csapata, hat alkalommal legalább kettőt, miközben három mérkőzésen nem kapott gólt, négyszer pedig csak egy-egy gólt szedett be.

A kispestiek sorsolása nem nevezhető könnyűnek, hiszen az Újpest ellen kezdenek Angyalföldön, majd a Fradi (otthon), a Haladás (idegenben, Sopronban), a Diósgyőr (i) és a Paks (o) következik a sorban. Ám ha a nyári formájukat átmentik a bajnoki szezonra, szurkolóik bízhatnak a remek rajtban. Ráadásul költözniük sem kell, hiszen később kezdődik meg stadionjuk rekonstrukciója, így a tervek szerint még a Bozsik-stadionban játsszák bajnoki meccseiket ebben az idényben.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők: Gróf Dávid (Csákvár), Hajdú Ádám (MTK)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Bobál Gergely (Wolfsburg II – Németország), Koszta Márk (Kisvárda), Tóth Barna (Vác), Vajda Dániel (Szigetszentmiklós)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Alekszandar Ignjatovics (szerb, szabadon igazolható), Jelena Richárd (Paks, szabadon igazolhatóként), Kemenes Szabolcs (Paks, szabadon igazolhatóként), Szerető Krisztofer (Stoke City – Anglia), Szilágyi Lóránd (szabadon igazolható), Souleymane Youla (guineai, Indy Eleven – Egyesült Államok, szabadon igazolhatóként), Erdélyi László (magyar, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Mátyás Zsolt (Váci VLSE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:
Botka Endre (érdeklődnek iránta: DVSC), Vernes Richárd

A BUDAPEST HONVÉD NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 6.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 17.: DVTK–Bp. Honvéd 1–3 (Eppel 2 – a másodikat 11-esből, Vernes – 11-esből)
Június 21.: Bp. Honvéd–Vasas 2–0 (Vernes – 11-esből, Holender)
Június 25.: Bp. Honvéd–Sport Podbrezová (Zólyombrézó; szlovák) 1–1 (Eppel – 11-esből)
Június 29.: Mezőkövesd–Bp. Honvéd 1–2 (Koszta, Bobál G.)
Július 2.: Bp. Honvéd–Paks 2–0 (Eppel – 11-esből, Bobál G.)
Július 6.: Bp. Honvéd–Budaörs 2–0 (Hajdú, Eppel)
Július 9.:Bp. Honvéd–Slaven Belupo Koprivnica (Kapronca; horvát) 2–1 (Koszta, Gazdag)

PIACI ÉBERSÉG UTÁN POCSÉK NYÁRI EREDMÉNYEK – PAKS

Az átigazolási piacon a Paksi FC volt a legéberebb, hiszen alighogy befejeződött az előző szezon, a tolnaiak sorra jelentették be új szerzeményeiket.

Kemenes Szabolcs (főképp, hogy az eddigi első számú paksi kapus, Molnár Péter sérült), a DVTK-tól visszatérő Kovács Gábor és a Videotontól újra szerződtetett Haraszti Zsolt jelentős erősítés lehet. Miközben a Honvédtól jött Jelena Richárd és az MTK-s Szalai András a jövőt jelentheti. A 12-szeres válogatott Koltai Tamás már az előző idényben is a paksiaknál szerepelt, de akkor még csak kölcsönben, azóta végleg megszerezték a játékjogát a Videotontól.

A távozási oldalon ugyan hatan is szerepelnek, de ők kiegészítő embernek számítottak, a meghatározó futballisták közül senki sem hagyta el a csapatot. Kérdéses még a csatár, Bajner Bálint jövője, de ő is a legtöbbször csak csere volt az előző szezonban.

A piaci éberség és az évek óta látszó tudatosság, jól látható szakmai koncepció ellenére a felkészülési időszakban kevés sikerélményben volt részük a tolnaiaknak. A megyei másodosztályú Kajdacsi elleni 16–0-s győzelem után ugyanis öt vereség és egy döntetlen mellett csak egy győzelmet számlált Csertői Aurél együttese. A Honvéd elleni 2–0-s, a Kisvárda elleni 2–1-es vagy éppen a Slaven Belupóval szembeni 4–0-s fiaskó ellenére a Sturm Graz 2–1-es legyőzése azért biztató jel lehet a drukkerek számára.

Bartha Lászlóék Debrecenben kezdik meg az idényt, majd a Videotont fogadják, aztán játszanak az Újpesttel (i), a Fradival (o) és a Honvéddal (i) is az első öt fordulóban.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők: Haraszti Zsolt
(Videoton), Jelena Richárd (Honvéd, szabadon igazolhatóként), Kemenes Szabolcs (Honvéd, szabadon igazolhatóként), Koltai Tamás (Videoton – kölcsön után végleg), Kovács Gábor (DVTK, szabadon igazolhatóként), Szalai András (MTK)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Bor Dávid (Balmazújváros)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:

Távozók: Csernyánszki Norbert (visszavonul), Péter Antal (SZEOL SC), Rodenbücher István (SZTK – szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Kelemen Dávid (Békéscsaba), Vági András (ismét Mezőkövesd)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Asztalos Dávid (MTK)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Bajner Bálint (érdeklődnek iránta: Vasas, Bolton – Anglia, Hearts – Skócia), Kővári Róbert (kölcsönadnák), Székely György (érdeklődnek iránta: Honvéd, Vasas)

A PAKSI FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 8.
Edzőtábor: Bükfürdő, június 20–26.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 11.: Kajdacs–Paks 0–16 (Bartha 3, Bajner 2, Bertus 2, Haraszti 2, Kulcsár 2, Balázs Zs., Kecskés, Nagy R., Kővári, Szekszárdi)
Június 18., Kapronca: Slaven Belupo Koprivnica (Kapronca; horvát)–Paks 4–0
Június 23., Laa an der Thaya (Ausztria): Maccabi Tel Aviv (izraeli)–Paks 1–0
Június 25., Dietersdorf (Ausztria): Sturm Graz (osztrák)–Paks 1–2 (Bartha, Báló)
Június 29., Ercsi: Kisvárda–Paks 2–1 (Koltai)
Július 2.: Bp. Honvéd–Paks 2–0
Július 5., Telki: Paks–Ross County (skót) 1–3 (Kovács G.)
Július 9., Telki: Paks–Luton Town (angol IV.) 0–0

NB I 2016–2017, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 16., SZOMBAT HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Újpest–Honvéd Budapest, Illovszky-stadion
Iványi Zoltán
18.00: Mezőkövesd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport) Mezőkövesd, Városi Stadion
Vad II István
20.30: Ferencváros–Haladás (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna
Solymosi Péter
JÚLIUS 17., VASÁRNAP
18.00: DVSC-Teva–Paks Debrecen, Nagyerdei Stadion
Berke Balázs
18.00: MTK–Vasas Dunaújváros, Dunaújvárosi Stadion
Farkas Ádám
18.00: Videoton–DVTK (Tv: M4 Sport) Felcsút, Pancho Aréna
Andó-Szabó Sándor
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik