Nagy változások a Pintér-csapatnál; „másodállású” Vasas-csatár

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.12. 16:06
null
Pintér Attila újra az NB I-ben (Fotó: Földi Imre)
Eb után NB I! Vasárnap fejeződött be az Európa-bajnokság, hétvégén pedig már rajtol is a hazai labdarúgó-élvonal 2016–2017-es szezonja, amelyet szokásunkhoz híven négyrészes sorozatban vezetünk fel: bemutatjuk a csapatok keretében történt nyári változásokat, kitérünk a felkészülési meccsekre, és szavazás formájában olvasóink is elmondhatják véleményüket, melyik csapattól mit várnak. Az első részben az új edzővel, Urbányi Istvánnal rajtoló, újonc Gyirmóttal, a Pintér Attila által irányított, nyáron jelentősen átalakuló Mezőkövesddel és Ferenczi Istvánékkal, vagyis a bennmaradást az előző idény utolsó fordulójában kiharcoló Vasassal foglalkozunk.

ELŐSZÖR AZ ÉLVONALBAN – GYIRMÓT FC GYŐR

A Gyirmót FC Győr 1993 óta íródó története során most először szerepel majd a magyar első osztályban, és egy év szünet után, ha nem is az ETO révén, de Győr városa visszatér az élvonalba, Gyirmót ugyanis közigazgatásilag a megyeszékhelyhez tartozik.

Miután Bene Ferenc vezetésével, a második Mezőkövesd előtt nyolcpontos előnnyel, megnyerte a csapat a másodosztályt, a 37 éves vezetőedző és a klub közös megegyezéssel szerződést bontott. Az együttes új trénere az Egyesült Államokból hazatérő Urbányi István lett. A felkészülést június 20-án kezdte meg acsapat, azóta négy felkészülési mérkőzésen van túl. Az első tesztmérkőzést a megyei másodosztályú Bőcs ellen vívta Urbányi legénysége, és 11–0-ra megnyerte az összecsapást.

A sárga-kékek ezután négynapos ausztriai edzőtáborban vettek részt, ahol két felkészülési mérkőzést játszottak. Előbb a most az első osztályba feljutó St. Pölten, majd a második ligás LASK Linz verte meg az NB I újoncát. Aggasztó lehet, hogy e két összecsapáson gól nélkül maradt a csapat (3–0; 2–0). Ennek ellenére érkezők még nincsenek, csak kiszemeltek.

Érkezhet például a Sporting Kansas Citytől a nyáron előbb a Vasasnak kölcsönadott, de onnan kurtán-furcsán távozó Sallói Dániel. A támadó már Gyirmóton van, és a játékengedélyére vár. Az egy hét múlva a 20. születésnapját ünneplő csatár jól ismeri Urbányit, hiszen korábban együtt dolgoztak a Sporting Kansas utánpótlásában. A kiszemeltek között van még továbbá a 2008-ban U19-es Eb-bronzérmes középpályás, Nagy Olivér is, aki próbajátékon vesz részt a csapatnál.

Ami a távozókat illeti, Bohner Roland kölcsönszerződését követően végleg Mosonmagyaróvárra szerződött. Mellette Varga Róbert, a 29 esztendős hátvéd távozhat a klubtól, az ő szerződése lejárt, szabadon igazolható.

Urbányi már korábban is hangoztatta, hogy jelentős a különbség az NB II és az NB I között. Mivel kulcsjátékos nem távozott, és egyelőre érkezők sincsenek, a több, korábbi élvonalbeli játékost – Bori Gábort, Simon Andrást, Simon Attilát, Szekeres Adriánt, Vass Patrikot, Völgyi Dánielt – a soraiban tudó Gyirmót a szezon elején lemérheti, hogy valójában mekkora is a differencia.

Igaz, az első NB I-es találkozóját még az ugyancsak az NB II-ből feljutó, viszont a Gyirmóthoz képest teljesen átalakuló Mezőkövesd otthonában játssza az együttes tévés meccsen, szombaton 18 órától. Utána viszont – sorrendben az MTK (otthon), a Debrecen (idegenben), a Videoton (o) és az Újpest (i) elleni mérkőzések révén – már jönnek az igazi első osztályú „próbák".

Az utolsó felkészülési mérkőzését a Zalaegerszeg ellen vívta a Gyirmót, és 2–1-re nyert. Ezen a találkozón Nagy Olivér mellett Sallói Dániel is játszott már.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYIRMÓT FC GYŐRNÉL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Bohner Roland
(Mosonmagyaróvár)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Nagy Olivér (SZTK, próbajáték), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Amerika, kölcsönben a Vasasnál)
Távozók: Bohner Roland (Mosonmagyaróvár, kölcsön után végleg), Varga Róbert (szabadon igazolható)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

A GYIRMÓT FC GYŐR NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 20.
Edzőtábor: Ausztria (Hinterstoder), június 2–5.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 24.: Bőny–Gyirmót FC Győr 0–11 (Deli M. 2, Szegi 2, Paku 2, Madarász M., Présinger, Nagy P., Gyurján B., Farkas Z.)
Július 2., St. Pölten: St. Pölten (osztrák)–Gyirmót FC Győr 3–0
Július 5., Bad Hall: LASK Linz (osztrák II.)–Gyirmót FC Győr 2–0
Július 9.:Gyirmót FC Győr–ZTE 2–1 (Vass P., Kiss M.)

ÁTALAKÍTOTT PINTÉR-CSAPAT – MEZŐKÖVESD

Pintér Attila együttese, a Mezőkövesd az utolsó fordulóig nyílt csatában előzte meg az előző szezonban a Zalaegerszeget, és lett két évad után újra NB I-es. Az élvonalnak azonban már nem ugyanaz a gárda vág neki, mint amelyik ezüstérmes lett a másodosztályban. A teljes első osztály mezőnyét nézve ugyanis Kövesden volt a legtöbb változás a keretben a nyári szünet alatt (összeadva a távozók és érkezők számát).

Hét játékos távozott, igaz, közülük talán csak az MTK-hoz visszatérő Szatmári Lóránd tekinthető érzékeny veszteségnek. Ugyanakkor a nyolc érkező – ebből hatan külföldiek – mindegyike játszott már az NB I-ben, nagy erősítést jelenthetnek, ha beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Kiemelnénk a sorból az előző idényben DVTK-alapembernek számító Egerszegi Tamást, a 82-szeres észt válogatott Tarmo Kinket és az MTK-tól érkező egyszeres cseh válogatott Marek Strestíket.

Kérdés, hogy Pintérnek a rövid felkészülési időszak alatt – többen csak néhány napja csatlakoztak a csapathoz – mennyire sikerült egységes csapattá formálnia a kövesdi alakulatot. Mindenesetre könnyebbséget jelenthet a számára, hogy több labdarúgóval, így a nyáron érkezők közül Strestíkkel és Kinkkel is már dolgozott együtt korábban.

A folyamatosan változó keret miatt a felkészülési időszakban elért két győzelemből (a DVSC II, illetve a román másodosztályú Olimpia Satu Mare ellen), továbbá egy döntetlenből (Kisvárda) és egy vereségből (Honvéd) nem lehet következtetéseket levonni.

Sokkal inkább majd a Gyirmót elleni szezonnyitóból, aztán pedig a Haladás (idegenben), az MTK (idegenben), a DVSC (o) és a Videoton (i) elleni találkozókból. Nehezíti a csapat helyzetét, hogy az első öt bajnokijából csak kettőt játszik hazai környezetben, a megújult mezőkövesdi stadionban.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD-ZSÓRYNÁL
Érkezők: Egerszegi Tamás (DVTK, szabadon igazolhatóként), Gohér Gergő (Soroksár), Hudák Dávid (szlovákiai, Slovan Bratislava – Szlovákia), Marek Strestík (MTK), Tomás Tujvel (szlovák, Videoton), Tarmo Kink (észt, SJK – Finnország)
Kölcsönbe érkezők: Stipe Bacelic-Grgic (horvát, Puskás Akadémia), Devecseri Szilárd (Haladás, ismét kölcsönbe), Branko Pauljevics (szerb-magyar, Puskás Akadémia), Sós Bence (DVSC, ismét kölcsönbe), Vági András (Paks, ismét kölcsönbe)
Kölcsönből visszatérők: Baracskai Roland (Sopron), Ribánszki László (szlovákiai, Kisvárda)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Czuczi Márton (Szigetszentmiklós), Mihai Dina (román, AEL Limassol – Ciprus), Lencse László (Puskás Akadémia, legutóbb Újpest, kölcsönben), Ivo Táborsky (cseh, Teplice – Csehország),Jan Vosahlík (cseh, Slavia Praha – Csehország)
Távozók: Bagi István (Békéscsaba), Nánási Balázs (felsőtárkányi kölcsön után Cegléd), Tajthy Tamás (ETO FC Győr)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Horváth Tamás (Videoton), Szatmári Lóránd (MTK), Szilvási Péter (Debrecen), Tóth László (Puskás Akadémia)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Csirmaz István, Nagy József, Tamási Zsolt

A MEZŐKÖVESD-ZSÓRY NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 16.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 25.: Mezőkövesd–DVSC II 3–2 (öngól, Strestík, Baracskai)
Június 29.: Mezőkövesd–Bp. Honvéd 1–2 (Tóth B.)
Július 6.: Mezőkövesd–Kisvárda 0–0
Július 9.: Mezőkövesd–Olimpia Satu Mare (Szatmárnémeti; román II.) 4–0 (Baracskai 2, Sós B. 2)

SZÜKSÉG VAN AZ ERŐNLÉTI EDZŐ GÓLJAIRA – VASAS

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez az NB I-ben a Gyirmót, a Mezőkövesd és a Vasas?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Vasas az előző szezonban kiváló hajrájának köszönhetően, az MTK ellen az utolsó fordulóban aratott győzelemmel tudta kivívni a bennmaradást az NB I-ben. Azt azonban nem lehet mondani, hogy a siker lendületet adott volna az angyalföldieknek az átigazolási piacon.

A német vezetőedző, Michael Oenning maradt Angyalföldön, új játékosból azonban nem sok érkezett, miközben hatan is távoztak a tavaszi keretből (még ha a távozók különösebben nem is fognak hiányozni a szurkolóknak). Igaz, a kanadai válogatott védekező középpályás, Manjekar James, a védő, Vaskó Tamás és a kapus, Vukasin Polekszics valós erősítést jelenthet. A támadósorba kiszemelt Sallói Dánielt viszont hiába szerezte meg az együttes kölcsönbe a Kansas Citytől, a 20 éves játékos a hivatalos indoklás szerint nem látta biztosítottnak, hogy állandó játéklehetőséget kap, ezért tovább is állt.

Márpedig a támadósor mindenképp erősítésre szorulna a Vasasnál, hiszen az előző idényben csak a kieső Békéscsaba szerzett kevesebb gólt, mint a 33 meccsen 26 találatig jutó piros-kék alakulat, amely még a 39 éves erőnléti edzőt, Ferenczi Istvánt is bevetette elöl a legutóbbi szezonban.

Persze ha azt nézzük, hogy a megyei harmadosztályú bajnokságban szereplő Almásfüzitő ellen 27 gólt szerzett a csapat, illetve hogy az ugyancsak alacsonyabb osztályú Vác, Dorog, SV Drassburg (osztrák IV.), Academica Clinceni (román III) trió ellen sem állt meg három gólig, akkor azt is hihetnénk, hogy megoldódtak a Vasas csatárgondjai. Ugyanakkor az első osztályú Honvéd elleni 2–0-s és az NB II-es Cegléd elleni 3–1-es vereség azért mutatja, messze nincs minden rendben. Ráadásul a Cegléd ellen ismét Magyarország leggólerősebb erőnléti edzője, Ferenczi István szépített, vagyis a jelek szerint még mindig szükség van a veterán (a Cegléd ellen védőként is helytálló) csatár találataira. A Vasas az új idényben is számít rá az NB I-ben, és nemcsak edzőként, hanem a pályán is, amolyan másodállásban.

A Vasas ősszel még az átépítésre váró Illovszky-stadionban játssza hazai meccseit – a tavaszi szezonban költözhet újpesti albérletbe, addigra készülhet el a Megyeri úti stadion felújítása, aminek ideje alatt az Újpest játszik ősszel Angyalföldön. Remili Mohamedékre nem vár könnyű kezdés, egymás után játszanak a nemzetközi kupainduló csapatokkal, az első öt fordulóban mind a néggyel. Először a Dunaújvárosban játszó MTK-hoz látogatnak, majd a Debrecen (o) és a Videoton (i) következik, aztán fogadják az Újpestet, majd a Ferencvárosnál vendégszerepelnek.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASASNÁL
Érkezők:
Manjrekar James
(kanadai, DVTK), Vaskó Tamás (Békéscsaba)
Kölcsönbe érkezők: Sallói Dániel
(Sporting Kansas City, kölcsönben Swope Park Rangers – Egyesült Államok), Vukasin Polekszics (montenegrói, Békéscsaba)
Kölcsönből visszatérők:
Czingráber Máté (Siófok), Gál Mátyás (Siófok), Murka Benedek (Siófok), Tamás László (Siófok)
Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:
Bajner Bálint (Paks), Király Botond (Rákosmente, próbajáték), Lencse László (Puskás Akadémia, legutóbb Újpest, kölcsönben)
Távozók:
Milos Adamovics (szerb, FK Radnik Szurdulica – Szerbia), Gál Mátyás, Grúz Tamás (Budafok-Újbuda), Hermány Bence (Nyíregyháza, szabadon igazolhatóként), Christian Müller (német), Danijel Romic (horvát, érdeklődnek iránta: Hapoel Katamon Jerusalem – Izrael), Tamás László (Balmazújváros)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:
Korcsmár Zsolt (Lech Poznan – Lengyelország), Sallói Dániel (Gyirmót), Vida Máté (Videoton)

A VASAS NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 6.
Edzőtábor:
Mátraháza, június 7–11.
Külföldi edzőtábor:
Ausztria (Söchau), június 24 – július 1.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 16.: Almásfüzitő–Vasas 0–27 (Remili 8, Ignatidisz 7, Novák 3, Berecz 3, Ádám, Szivacski, Hangya, Romics, Könyves, Vaskó)
Június 21.: Bp. Honvéd–Vasas 2–0
Június 27., Söchau: Amkar Perm (orosz)–Vasas 1–1 (Vaskó)
Június 30., Söchau: Academica Clinceni (román II.)–Vasas 0–3 (Pavlov, Remili, Ignatidisz)
Július 2., Szombathely, Király-kupa (2x30 p meccs): Vasas–SV Drassburg (Darufalva; osztrák IV.) 3–2 (öngól, Novák, Remili)
Július 2., Szombathely, Király-kupa (2x30 p meccs): Vasas–Sopron 2–1 (Novák, Remili)
Július 6.:Cegléd–Vasas 3–1 (Ferenczi I. – 11-esből)
Július 9.:Vasas–Vác 3–0 (Ádám M. 2 – egyet 11-esből, Könyves)
Július 9.:Vasas–Dorog 4–1 (Vida M., Hangya, Könyves, Király B.)
Július 13., 17.00: Vasas–Szigetszentmiklós
Július 20., 11.00, Telki: Vasas–Siófok

NB I 2016–17, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 16., SZOMBAT HELYSZÍN
18.00: Újpest–Honvéd Budapest, Illovszky-stadion
18.00: Mezőkövesd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport) Mezőkövesd, Városi Stadion
20.30: Ferencváros–Haladás (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna
JÚLIUS 17., VASÁRNAP
18.00: DVSC-Teva–Paks Debrecen, Nagyerdei Stadion
18.00: MTK–Vasas Dunaújváros, Dunaújvárosi Stadion
18.00: Videoton–DVTK (Tv: M4 Sport) Felcsút, Pancho Aréna
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik