KAPOLCSI-SZABÓ BENCE
2023.05.25 08:12 Frissítve: 2023.05.25 09:49

Sofron István: Egyetértek Szalai Ádámmal, topligás játékosok kellenek

Az utolsó pillanatban dőlt el, hogy a magyar férfi jégkorong-válogatott kiesik az elitből, és jövőre a divízió 1/A-vb mezőnyében folytatja. A világbajnoki teljesítményről, saját szerepéről és a jövőről is beszélgettünk a csapat házi gólkirályával, Sofron Istvánnal.

A tamperei világbajnokságon Sofron István, Bartalis István és Erdély Csanád nagyszerűen kiegészítette egymást a válogatott második sorában (FOTÓ: MJSZ)


– Tud már, ha nem is távolról, de az érzelmi és fizikai hatásoktól kevésbé befolyásolva visszatekinteni a világbajnokságra?
– Minél több idő telik el, annál inkább ülepednek az érzések, az elmúlt másfél hónap megterhelése után még a hazaút is elég fárasztó volt, alig aludtunk. Egyszerre voltunk fáradtak és csalódottak – mondta lapunknak a magyar férfi jégkorong-válogatott csatára, Sofron István. – Történelmet szerettünk volna írni azzal, hogy mi leszünk az elsők, akik bent tartják a válogatottat az elitben, de sajnos nem sikerült. Ilyen közel még senki sem járt hozzá, nagyon fájó, hogy nem tudtunk belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba az Ausztria elleni szétlövésben. Sokunk válogatott pályafutásának tortáján az lett volna a hab, ha sikerül elérni a célunkat, és továbbra is az elitben maradunk. A keserűség ellenére azt gondolom, hogy emelt fővel távozhatunk, jó mérkőzést játszottunk a nálunk papíron erősebb osztrákokkal. Ilyen a sport.

– Ilyen körülmények között kiesni talán nehezebb, mintha esély sem lett volna.
– Mindenképpen fájóbb, ugyanakkor örömteli, hogy az utolsó pillanatig harcban voltunk a bennmaradásért. Jobban zavarna, ha sima öt-egyes meccsen kikaptunk volna, és lemosnak minket a pályáról. A végeredmény ellenére nagy élmény volt, tanulnunk kell abból, amit most átéltünk.

– Mit lehet tanulni a történtekből?
– Rövid idő telt el a kiesés óta, de rengeteget gondolkodtam rajta, azóta is csak ez jár a fejemben. Az hiszem, a legfőbb tanulság az, hogy ha szívvel-lélekkel játszunk, és a képességeink határait feszegetjük, az elitben is megnehezíthetjük bárki dolgát. Azt a szemléletet kell továbbvinnünk, amely az utolsó meccsen jellemzett minket, akkor egy idő után a szerencse is a mi oldalunkra áll.

Tizenötödik lett a magyar csapat
A huszadik század elején, a harmincas években hétszer is a legjobb tízben végzett a magyar férfi jégkorong-válogatott a világbajnokságon, legelőkelőbb helyezését 1937-ben, az Egyesült Királyságban rendezett tornán érte el, akkor ötödik lett a Lator Géza vezette csapat. Ezután a negyvenes-ötvenes években mindössze egy világbajnokságon indultak a mieink, 1959-ben Csehszlovákiában, akkor tizennegyedikként végeztek, majd hosszú ínséges időszak következett egészen 2009-ig, a ma már csak „szapporói csodaként” emlegetett feljutás utáni esztendőig kellett várni, hogy a magyar válogatott újra az elitben szerepelhessen. Pat Cortina legénysége a 16. helyen esett ki a divízió 1/A-ba, 2016-ban Rich Chernomaz, 2023-ban pedig Kevin Constantine irányításával tizenötödikként került egy osztállyal lejjebb.

– Ez alapján, kicsit más felfogással, nem felforgatott kerettel már Németország ellen is pontot szerezhettek volna?
– Olyan taktikát választottunk a németek elleni meccsre, amely nem az egyébként megszokott intenzív letámadásra épül, hanem ahogy mi mondjuk, „csapdázásra”, hiszen egy nappal korábban játszottunk velük, mint Ausztriával. Ez a taktika kicsit kevesebb energiát emészt fel, a szentpétervári világbajnokságon végig ezt játszottuk, és nem is ment rosszul. Egy kis energiát próbáltunk megspórolni az utolsó meccsre, ami nem azt jelentette, hogy nem tartottuk be teljes mértékben az utasításokat, hanem hogy nem annyira az emberfogásra, mint inkább a területvédekezésre helyeztük a hangsúlyt, a védekezőharmadunk kék és a pálya felét jelző piros vonalak között próbáltunk korongot szerezni. Sokáig jól is tartottuk magunkat, sőt öt a három ellen gólt szereztünk, amit elvettek a bírók, utána pedig már nem ment úgy a játék, ahogy szerettük volna.

– A házi gólkirályi címének tud örülni, vagy egyelőre mindent felülír a kiesés okozta szomorúság?
– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem örülök, hogy én lehettem az, aki az egész sor és az egész csapat munkája után feltette befejezőként az i-re a pontot, hiszen mindig is ezzel tudtam leginkább az aktuális csapataim hasznára lenni. A srácok kiszolgáltak, minden gól igazi csapatmunka volt, de ami a legnagyobb siker, százszor nagyobb cél és öröm lett volna, az elúszott. Bármikor cserélnék egy – az én szempontomból – nullagólos világbajnokságra, ha bent maradtunk volna.

Sofron István nyáron dönt arról, folytatja-e pályafutását a magyar jégkorong-válogatottban (FOTÓ: MJSZ)

 

– Mit tapasztalt a pályán a világelit és Magyarország közötti különbségből?
– Leginkább az szembetűnő, hogy az ellenfelek játékosai szinte kizárólag magasabb színvonalú bajnokságokból érkeztek, mint az Erste Liga, ezért az ő döntéshozatali és fizikai sebességük jóval nagyobb, mint a miénk. Nagyon jól korcsolyáznak, jól látnak a pályán, viszont ha mi is ilyen szinten játszhatnánk egész idényben, a vébére is sokkal könnyebben fel tudnánk venni a ritmust. Egyetértek a futballista Szalai Ádám korábbi nyilatkozatával, miszerint topcsapatokban kell játszani ahhoz, hogy a topválogatottakkal pariban lehessünk. Egyszerűen nincs esély felvenni a tempót olyan együttesekkel, amelyeknek a legrosszabb hokisaik is az osztrák bázisú ICEHL-ben játszanak. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, nagy tettnek tartom, hogy ha csak harmadokra is, de fel tudtuk venni a versenyt a világklasszis válogatottakkal. A csapatunk jelentős része még sosem játszott tizenötezer ember előtt tétmeccset, ami főleg egy fiatalra helyez nagy nyomást.

– A második sor, amelynek ön is tagja volt, viszont nagyon jól működött. Mi a magyarázata?
– Klappolt, hogy Erdély Csani a szélen gyors, erős, agilis játékos, hatékonyan szerez korongot, én is igyekeztem ezt tenni, sokat ütközni, Bartalis Isti pedig messze a legtechnikásabb és a legjobban korcsolyázó magyar hokis. Ahogy a koronggal bánik, és amilyen sebességgel képes vezetni, egyedülálló a magyar jégkorongban. Sokszor szereztük meg a pakkot a támadóharmadban, helyzeteket alakítottunk ki, és egész jó százalékban ki is használtuk őket. Az egész vébén nem volt sok lehetőségünk, hiszen topcsapatok ellen játszottunk, de örülök, hogy mi így megtaláltuk az összhangot.

 

– Főleg azok után, amit Bartalis Istvánról elmondott, nem tartja furcsának, hogy a második sorból senki sem kapott lehetőséget a sorsdöntő, Ausztria elleni szétlövésben?
– Én lettem volna az ötödik lövő, csak rám már nem került sor. Utólag persze könnyű okosnak lenni, azt gondolom, jó formában voltunk, de az edzői döntés értelmében azok lőttek, akik. Hozzáteszem, mind Hári Jancsi, mind Nagy Gergő nagyon jó arányban értékesíti a rávezetéseket, technikásak, sajnos most nem jött ki jól a lépés, a kapus kiváló reakcióideje és a lövői miatt fölénk kerekedett Ausztria.

Éppen negyedik gólját szerzi a világbajnokságon a 35 éves támadó az osztrákok elleni meccs első harmadában (FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR)

 

– Nagy Gergő beszélt korábban arról, néha azt érzi, nem kap elég tiszteletet a magyar válogatott, egyetért vele?
– A tiszteletet ki kell vívni. Ez a világon mindenhol így működik. A mi esetünkben adva van egy csapat, amely még csak „kóstolgatja” az A-csoportot, és apróságokban megnyilvánult, hogy a szervezők is tudják ezt. Például a legkisebb öltözőt kaptuk, későn választhattunk edzésidőpontot, a pályától legtávolabbi konferenciaterem volt a miénk, de engem és a csapatot is inkább motivált ez, hiszen az élet minden területén először ki kell harcolni a tiszteletet.

 A JÉGKORONG-VB PROGRAMJA

NEGYEDDÖNTŐ
MÁJUS 25., CSÜTÖRTÖK
15.20, Riga:
Svájc–Németország
15.20, Tampere: Egyesült Államok–Csehország
19.20, Riga: Lettország–Svédország
19.20, Tampere: Kanada–Finnország

ELŐDÖNTŐ (Tampere, Nokia Arena)
Május 27., szombat
13.20:
1. elődöntő mérkőzés
17.20: 2. elődöntő mérkőzés

A HARMADIK HELYÉRT (Tampere, Nokia Arena)
Május 28., vasárnap
14.20:
Az elődöntők vesztesei találkoznak.

DÖNTŐ (Tampere, Nokia Arena)
Május 28., vasárnap
19.20:
Az elődöntők győztesei találkoznak

– A Kanada elleni felkészülési meccs után említette, elképzelhető, itthon utoljára láttuk címeres mezben. Azóta is foglalkoztatja a visszavonulás?
– Persze, gondolkodtam rajta, hiszen jövőre harminchat éves leszek, előbb-utóbb át kell adnom a stafétabotot a fiatalabbaknak. Azt hiszem, az elit-világbajnokság jó végszó lehet a válogatott karrier lezárására. Két éve Csíkszeredában játszom, idény közben is alig látom a családomat, ráadásul fiatalabb sem leszek már, egy hosszú idény után pedig alig van olyan porcikám, amelyik nem fáj. Nagyon jól át kell gondolnom és megbeszélnem a családommal. Az biztos, foglalkoztat a visszavonulás gondolata. Benne van a pakliban, hogy a százötvenedik válogatott meccsem, a Kanada elleni volt az utolsó hazai találkozóm címeres mezben, és ha így van, büszkén vállalom és tekintek vissza az elmúlt tizenöt évre.

– Azt hiszem, nem csak a saját nevemben mondom, reméljük, hogy láthatjuk még a címeres mezben!
– Jó, hogy mondja, mert úgy már nem szeretnék semmiképpen jégre lépni a válogatottban, hogy az emberek nem látnak szívesen. Az én játékstílusom az első két soros játékhoz való leginkább, amíg azokba be tudok kerülni, jól érzem magam. Azt szeretném, hogy inkább hiányoljanak, mint tehernek érezzenek.

– Az utóbbi a világbajnokság után aligha kerülhet szóba…
– Igen, és ez nagyon jólesik. Fájna a visszavonulás a válogatottól, de sokat elvesz az életemből. A kislányomat hetekig nem láthatom, és az én koromban a prioritások már kezdenek átalakulni. Legkorábban addigra szeretnék döntést hozni, amikor a következő idény első válogatott összetartása lesz.

Miniinterjú NAGY Krisztiánnal, a magyar válogatott csatárával
– Sérülés miatt ki kellett hagynia az Ausztria elleni meccset. Most hogy van?
– Természetesen senki sem boldog. Mesebeli lett volna, ha megnyerjük a szétlövést, de sajnos nem így alakult. A fizikai állapotomról egyelőre nem tudok biztosat mondani, a napokban megvizsgálnak, és kiderül, mi a bajom. Szerintem nem vészes, csak nem lett volna értelme kockáztatni.
– Hosszú volt az út hazáig?
– Rettenetesen kacifántos volt a hazaút, kedden hajnali háromkor indultunk a szállásunkról, Tamperéből repültünk Rigába, onnan Bécsbe, az osztrák fővárosból pedig busszal értünk haza délután fél egyre. Alig aludtunk, nagyon kimerültünk.
– Hogyan dolgozzák fel, hogy az utolsó pillanatban kiestek?
– Személyiségfüggő, ki hogyan kezdte el feldolgozni a kiesést. Voltak, akik kiabáltak, hangot adtak a bánatuknak, mérgüknek, de olyanok is, akik magukba fordultak, csendben próbálták tudomásul venni, hogy vége a világbajnokságnak, és hogy kiestünk az elitből. Én az osztrákok elleni mérkőzésen nem játszhattam a sérülésem miatt, de utána igyekeztem támogatni a társaimat.
– Senki sem hibáztatta a csapattársait?
– Szó sem volt arról, hogy egymás torkának estünk volna. Edző és játékos is elfogadta a másik döntéseit, mi magunk között is így tettünk. Sokkal jobb annál a csapatunk egysége, minthogy egymást hibáztassuk egy-egy kudarc után.
Május 12., péntek
Egyesült Államok
–Finnország 4–1
Svédország–Németország 1–0
Május 13., szombat
Franciaország
–Ausztria 2–1 – hosszabbításban
Magyarország–Dánia 1–3
Finnország–Németország 4–3
Május 14., vasárnap
Egyesült Államok
–Magyarország 7–1
Franciaország–Dánia 3–4 – hosszabbításban
Svédország–Ausztria 5–0
Május 15., hétfő
Németország–Egyesült Államok 2–3
Finnország–Svédország 1–2
szétlövéssel
Május 16., kedd
Dánia
–Ausztria ˜6–2
Franciaország–Magyarország 2–3 – hosszabbításban
Május 17., szerda
Egyesült Államok
–Ausztria 4–1
Finnország–Franciaország 5–3
Május 18., csütörtök
Magyarország–Svédország 1–7
Dánia–Németország 4–6
Május 19., péntek
Finnország–Magyarország 7–1
Ausztria–Németország 2–4
Május 20., szombat
Egyesült Államok–Dánia 3–0
Ausztria–Finnország 1–3
Svédország–Franciaország 4–0

Május 21., vasárnap
Németország–Magyarország 7–2
Egyesült Államok–Franciaország 9–0
Május 22., hétfő
Dánia–Svédország 1–4
Ausztria–Magyarország 4–3
Május 23., kedd
Németország–Franciaország 5–0
Svédország–Egyesült Államok 3–4 – hosszabbítás után
Finnország–Dánia 7–1
AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
 1. Egyesült Államok 7 6 1 34–  8 +26 20
 2. Svédország 7 5 1 1 26–  7 +19 18
 3. Finnország 7 5 1 1 28–15 +13 16
 4. Németország 7 4 3 27–16 +11 12
 5. Dánia 7 2 1 4 19–26   –7   8
 6. Franciaország 7 1 2 4 10–31 –21   4
 7. Ausztria 7 1 1 5 11–27 –16   3
 8. MAGYARORSZÁG 7 1 1 5 12–37 –25   3
2023.05.24 00:36:53

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Olyan közel kerültünk, hogy meghosszabbítsuk élvonalbeli tagságunkat, mint korábban még soha.

2023.05.22 19:23:41

Jégkorong nemzetisport.hu

Sofron Istvánék 3–1-re is vezettek, mégsem sikerült nyerniük Ausztria ellen.

2023.05.19 14:07:42

Jégkorong nemzetisport.hu

A világelső házigazda a harmadik harmadban öt gólt ütött a magyar hokiválogatottnak, így 7–1 lett a vége.

2023.05.18 14:56:56

Jégkorong nemzetisport.hu

A franciák hosszabbításos legyőzése után a mieink topgárdával találkoztak, amely könnyedén igazolta a papírformát.