A svédeknek is betalált a magyar válogatott, de vereség lett a vége

Vágólapra másolva!
2023.05.18. 15:15
null
Nem volt reális esélyünk Svédország ellen (Fotó: Vörös Dávid/MJSZ)
A finn-lett közös rendezésű elit jégkorong-világbajnokságon a magyar válogatott a franciák hosszabbításos legyőzése után a svédek ellen lépett jégre negyedik mérkőzésén Tamperében és végül 7–1-es vereséget szenvedett.

JÉGKORONG
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
A-CSOPORT (Tampere)
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 7–1
(3–1, 3–0, 1–0)
Tampere,
Nokia Arena, 6566 néző. V: Hunnius (német), Sewell (brit) – Constantineau (francia), Hoffer (német)
SVÉDORSZÁG: Wallstedt – Liljegren (2), Sandin (1) / TÖMMERNES (4), A. Lindholm (1) / Németh, Bengtsson / Pudas – Berggren 1, Carlsson (1), RAYMOND 1 (2) / Grundström (1), P. Lindholm, Petersson 1 / Everberg 1, Lindberg 1, Zetterlund / Nylander, Sörensen (1), DE LA ROSE 2 / Silfverberg. Szövetségi kapitány: Sam Hallam
MAGYARORSZÁG: Horváth Dominik – Stipsicz, Fejes / Szabó B., Hadobás / KISS R. 1, Horváth M. / Garát (1), Szirányi – Papp K., Hári J., Galló / Erdély Cs., BARTALIS I. (1), Sofron / Nagy G., Sebők, Terbócs / Kóger D., Nagy Krisztián, Vincze P. Szövetségi kapitány: Kevin Constantine
G: Lindberg (01:33, Tömmernes, A. Lindholm, 1–0), De la Rose (05:13, Grundström, 2–0), Kiss R. (07:36, Bartalis I., Garát, 2–1), Everberg (17:50, Liljegren, Sandin, 3–1), Petersson (21:17, Tömmernes, Raymond – emberelőny, 4–1), Berggren (37:37, Raymond, Liljegren, 5–1), De la Rose (38:20, Sörensen, Tömmernes, 6–1), Raymond (48:48, Carlsson, Tömmernes, 7–1)
Gól – emberelőnyből: 2/1, ill. 2/0

A másik csütörtöki mérkőzésen
Dánia–Németország 4–6
(1–0, 1–3, 2–3)

ÖSSZEFOGLALÓ

Osztálykülönbség.

Akad néhány sportág, amelyben egy svédek elleni mérkőzést lelkesen, reménykedve várhatunk. A jégkorong sajnos nem sorolható ezek közé, inkább csak arra jók ezek az összecsapások, hogy a szokásosnál is élesebben kiütközzön, milyen hiányosságaik vannak a magyaroknak a földkerekség krémjéhez képest. Meg is történt, a háromkoronások kegyetlenül kihasználták és megbüntették a mieink minden egyes hibáját, s 7–1-re nyertek a finn-lett közös rendezésű elit-világbajnokság tamperei A-csoportjában.

Persze, ettől nem kell rögtön a kardunkba dőlni, hiszen számítani lehetett rá, hogy így alakul a találkozó, mindenesetre nehéz derűlátónak maradni a kapura lövés nélkül lejátszott második és harmadik harmad után. Pedig az elsőben kifejezetten jól, kreatívan és versenyképesen hokizott Kevin Constantine legénysége, úgy tűnt, valamire ráérzett a szövetségi kapitány, amikor Papp Kristófot a harmadik sor centerpozíciójából megcserélte az addig első soros balszélső Sebők Balázzsal. Szirányi Bence is bemutatkozhatott a tornán (Pozsgai Tamás pihenhetett egyet), Kóger Dániel Csányi Karolt váltotta a negyedik sorban. A kapuban Horváth Dominik kezdett – ez utóbbi három változtatás egyértelműen azt az üzenetet sugározta, nem ezen a mérkőzésen akarunk nyerni. Horváth napja rettenetesen indult, másfél perc játék után Oscar Lindberg bal szélről leadott lövése jutott túl rajta a rövid sarkon.

Aztán megszületett az első gól magyar emberelőny alatt – bárcsak örülhettünk volna neki. Már sokszor láthattuk fórban a mieinktől, hogy a támadás felépítése úgy indul, egy játékos bevezeti a pálya közepére a korongot, majd megfordul és hátrapasszolja. Csakhogy a svédek is látták ezt előre, és Jacob de la Rose megduplázta együttese előnyét. Ez főleg azért volt bosszantó, mert ezután válogatottunk olyan negyedórát produkált, amire méltán lehet büszke.

Az egész vébén remekül szereplő Bartalis István megtartotta a támadóharmadban a korongot, majd bemutatott egy sikeres cselt. A Nokia Arena magyar szimpatizánsai zúgolódva lövést követeltek. Ehelyett egy újabb jó csel. Majd még egy. Végül nem lőtte rá, odatette Kiss Roland elé, aki még kedvezőbb helyen érkezett, s Jesper Wallstedt jobbján a hálóba bombázott. Kiemelendő, ha a pozitívumokra akarjuk helyezni a hangsúlyt, hogy ezzel megdupláztuk a svédek kapott góljainak számát, az északiak ugyanis Németország és Ausztria ellen is lehúzták a rolót, és Finnország 13 ezer szurkoló támogatásával a háta mögött is csak egyet ütött nekik.

Az ezt következő percekben volt létjogosultsága annak a kérdésnek, 2–2-re vagy 3–1-re alakul az állás.

A végeredmény ismeretében nyilván tudjuk, mi a helyes válasz, még az első harmadban ellépett Svédország, aztán a második elején minden szelet kiloptak a mieink vitorlájából. Ehhez kellett egy kettős emberelőny is, Bartalis Istvánt bottal akasztásért, negyven másodperc múlva Stipsicz Bencét a játék késleltetéséért küldték le két percre – az egy perc húsz másodperces öt a három elleni játék alatt Hári Jánosnak, Hadobás Zéténynek és Horváth Milánnak esélye sem volt cserélni. Szegény embert az ág is húzza, tartja a mondás, Bartalis kisbüntetéséből egyetlen másodperc maradt, amikor André Petersson beütötte a negyedik svéd gólt, így még csak ki sem egészülhetett nemzeti csapatunk...Ha ez nem lett volna elég, Nagy Krisztiánt bokán lőtték – a svéd tűzerőről csak annyit, egy másik kísérletbe Papp tette bele a botját, amely mezei száraz gally módjára tört ketté... Nagy korcsolyázni is alig bírt, de további fél percet-percet a jégen kellett maradnia (s később is visszatérhetett), annyira beszorult a védelmünk. Alig-alig hagyta el a saját harmadát, az időközben még hármat ütő svédekébe szinte el sem jutott, s negyven percen keresztül egyetlen kaput eltaláló lövést sem tudott leadni, hiába feszült meg becsülettel. Erre már a magyar publikum is csak fanyar humorral felelhetett,„egyenlítsetek, egyenlítsetek!”– skandálta.

A felejthető, sőt, feledendő találkozót követően gyorsan tovább kell lépni, hiszen pénteken máris a finnek elleni, szintén nem sétagaloppnak ígérkező meccsen kell helytállni.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
MGYHGYHVVL-KGKP
1. Egyesült Államok4418–5+1312
2. Svédország43115–2+1311
3. Dánia421117–12+58
4. Finnország421111–12–17
5. Franciaország412110–13–34
6. Németország41311–12–13
7. MAGYARORSZÁG4136–19–132
8. Ausztria4134–17–131
CSAK KERGETTÉK A KORONGOT A MIEINK

Sam HALLAM, a svéd válogatott szövetségi kapitánya:

– A várakozásainak megfelelően alakult a mérkőzés?
– Az első harmad nem, akkor a magyarok kibontakoztak, és megmutatták, mire képesek. Tudtuk, mindig szenvedéllyel, elképesztően keményen dolgoznak, főleg a letámadásban. Eleinte elszórtunk néhány korongot, amiből lefordultak, és nagyon veszélyes helyzeteket teremtettek. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy kétgólos előnnyel zárult a játékrészt. A második és a harmadik húsz percben sokkal okosabban járattuk a pakkot, az ellenfél csak kergette.
– A csapat Németország és Ausztria ellen sem kapott gólt, bosszantja, hogy nem zárult shutouttal a meccs?
– Egyáltalán nem, szerénynek kell maradnunk. A magyarok között számos ügyes hokis található, keményen játszanak. Ezért éppen ellenkezőleg, boldog vagyok, hogy csak egyet kaptunk.
– Úgy tűnt, az emberhátrányos egysége előre tudta, mi fog történni, korongot, majd gólt szerzett. Ennyire alaposan kielemezték a magyarok fóros játékát?
– Mindig igyekszünk becsülettel felkészülni az ellenfélből, legyen szó bárkiről, ezúttal kifizetődött, a jégen lévő játékosok remekül olvasták, mi következik.

Kevin CONSTANTINE, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

– Hogyan összegezné a válogatott teljesítményét?
– Rettenetesen játszottunk. A lövések aránya harminchat nulla volt, ezen nincs mit magyarázni.
Valamelyest számítottam rá, hogy így alakul a mérkőzés, a franciákat megvertük, az emberi természetből fakadóan ilyenkor előfordul, hogy kiengedünk. Ez nem azt jelenti, hogy ki lennék békülve a látottakkal.
– Látták, mi történik, ha nem teszik oda magukat maradéktalanul.
– Azt is láttuk Franciaország ellen, mit érhetünk el, ha mindent beleadunk.
– Miért cserélte meg Papp Kristófot és Sebők Balázst a felállásban?
– A klubidényben Kristóf szélsőként, Balu inkább centerként szerepelt, utóbbi feladat nehezebb, sokkal nagyobb területet kell bejátszani. Eddig azért Kristóf volt középen, mert vele a felkészülés elejétől kezdve tudtunk gyakorolni, Balu csak a végén érkezett. Ki akartam próbálni, működik-e, és inkább most kísérleteztem, mint az osztrákok ellen.

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval.

A svéd válogatott igazolta a papírformát, könnyedén megnyerte a mérkőzést, míg a mieink a középső harmadot leszámítva tisztességgel helytálltak, folytatás pénteken délután a finnek ellen. Az sem lesz könnyebb...

A mieink legjobbjának Bartalis Istvánt választották, a svédeknél Lucas Raymondot.

A magyar válogatott a harmadik harmadban sem jegyzett kapura lövést, ennek ellenére nem érheti szó a ház elejét a vereség miatt.

III. HARMAD

20. perc: Jó védekezés, sikerül kitakarítani a korongot a végén a harmadból. Vége, Nyertek a svédek.

19. perc: Aztán Nylander lövését is védi kapusunk.

18. perc: Horváth védi Németh lövését. Azért ezt leírni egy magyar–svéd meccsen....

16. perc: Jól tartja magát a válogatott, de továbbra is hadi lábon áll a támadások lövéssel történő befejezésével.

14. perc: A hivatalos nézőszám is befutott 6566 néző figyeli a találkozót a lelátóról.

13. perc: Leo Carlsson próbálta meg becsapni Hadobás Zétényt egy pimasz csellel, de nem tudott túljárni az eszén, védőnk szépen szerelt.

11. perc: Az előző harmad végén Nagy Krisztiánnak ugye ellőtték a lábát egy blokkolás során, de megnyugtatásul közölnénk: ott van a pályán.

10. perc: Magyar helyzet! Sofron lekészítése után Bartalis lő, Wallstedt majdnem véd, de ez sem kerül be a statisztikákba....

9. perc: Raymondé a hetedik... Carlsson szép csele után hozzá kihagyhatatlan helyzetbe Raymondot. Nem is ront közelről... 7–1.

8. perc: Bengtsson forgatta meg Szabót, aki földre is került a lendülettől, aztán viszont nem jutott lövéshez...

6. perc: Ezt most elmérik a svédek, becsúsznak lesre.

5. perc: Silfverberg lövését védi Horváth D.

3. perc: Raymond elé került a korong középen, lőtt is kapásból, de eltört a botja...

2. perc: Horváth! Egy a kapunk mögött elszórt korongot kap meg Raymond, majd lő is középről, kapusunk lábbal véd.

1. perc: Elhozzuk a korongot, de hamar támadhatnak a svédek.

Ezt a felvonást kapura lövés nélkül hozta le a magyar válogatott, nem úgy a svéd. 33–10 oda. A mieink játéka sajnos nagyon visszaesett, a svédeké nem.

II. HARMAD

20. perc: Ez az utolsó másfél perc nem hiányzott... Vége a második harmadnak.

19. perc: Hat...De la Rose, megint... A kapu mögül felkanyarodó Sörensentől kap tökéletes átadást, s Papp szorításában sem hibázza el a kapáslövést. 6–1.

18. perc: Ott az ötödik... Újabb korongvesztés a mieinknél, ami után Raymond játszott jobbról Berggren elé, ő meg fel is varrta középről a jobb felsőbe... 5–1.

17. perc: Szabó szép cselekkel tört kapura, de mielőtt lőhetett volna Tömmernes elvette a pakkot tőle...

16. perc: Ezt a fórt is kapura lövés nélkül zárjuk...

15. perc: De la Rose indul meg egyedül, lövés Horváth kapusról lejön és elcsorog a kapu előtt keresztbe...

14. perc: Előnyben leszünk Horváth lement, Everberg mehet ki kapusakadályozásért.

13. perc: Nagy Krisztián óriási blokkot mutatott be Liljegren lövését, fáj is a bal lába... A térdénél találta el a svéd.

12. perc: A második harmadban még nem volt a kaput eltaláló lövésünk. A svédeknek tíz is...

11. perc: Tilosra ütik a svédek a korongot. A buli után Erdély estében lő, mellé.

9. perc: A harmadban talán először sikerült kiszabadulni a védőharmadunkból, Sebők vezérletével jól is támadunk le, de nincs regisztrálható lövésünk.

8. perc: Horváth véd megint nagyot, miután Berggren passza után Raymond lőtt közelről, kapásból.

7. perc: De la Rose jobbról lő keményen, Horváth lábbal oldalra.

6. perc: Stipsicz is visszatérhet.

5. perc: Pedig olyan szépen védekeztünk... Épp letelne az első hátrány, amikor Petersson egy lábról, jobbról valami elképesztő pontos lövéssel talál a rövid felsőbe, 4–1.

4. perc: Járatják a korongot a svédek, de egyelőre jó a védekezésünk, aztán Tömmernes lő mellé.

4. perc: Stipsicz emeli ki a pakkot fonákkal. Sajnos a pályáról is... Kiküldik Stipsiczet is. 5 a 3 ellen majd' másfél percig.

3. perc: Bartalis kap két perc pihenőt, miután akasztotta Evergrent.

2. perc: Raymond löketét tolja oldalra Horváth kapus, aztán Hadobás állt bele szépen egy ütközésbe.

1. perc: Folytatjuk. A svédeké a pakk a bedobás után.

Mezőnyben jobbára egyenrangúak voltunk, ám sajnos védekezési megingásainkat kegyetlenül kihasználták a svédek az első 20 percben. A kapura lövés is az övék, 15–9. Mindenesetre Kiss Roland gólja azért szép volt, mutatjuk.


I. HARMAD

20. perc: Szép helyzettel zárjuk a harmadot Sebők okos passza után Terbócs tette a korongot Stipsicznek, ő meg közelről lőtt, Wallstedt védett. Ezzel vége a harmadnak.

19. perc: De la Rose próbált nullszögből túljárni Horváth Dominik eszén, sikertelenül. Aztán Petersson kapását is fogja Dominik.

18. perc: Egy újabb gólt ajándékozunk a svédeknek... Liljegren kerüli meg a kapunkat hátulról, fonákkal keresztbe teszi, Everberg meg a túloldalon bepofozza, 3–1.

16. perc: Jól támadjuk most le a svédeket saját harmadukban, de nem tudunk lövéshez jutni.

15. perc: Megint, sokadszor adjuk el a korongot a saját harmadban, ez után most Berggren lövése után kellett védenie Horváthnak.

14. perc: Petersson keresztpasszára üresen érkezett a túloldalon Per Lindholm, de nem találta el jól a korongot, így mellé ment. Nagy helyzet volt...

13. perc: Grundström szép cselekkel került lövőhelyzetbe, Horváth védett.

12. perc: Galló elé került a korong a svéd kapu előtt, de nem tudott vele kapura fordulni...

10. perc: Sundin lőtt középről, Horváth védett, a kipattanót Nylander tette rá, de ezt is fogta a kapusunk!

9. perc: Hadobás forgolódott a támadóban, majd Hárihoz játszott, aki lőtt is, Wallstedt védett, a kipattanót pedig Galló piszkálta mellé.

8. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓL!!!!!! KISS ROLAND! Bartalis hozta a pakkot középre jobbról, majd Kiss elé játszott, aki egyből lőtt, Erdély remek takarást adott, így Wallstedt nem látta a korongot, ahogy a kapu jobb oldalába vágódott, 2–1!

7. perc: Lövés nélkül telt el az előnyünk..

6. perc: Hátrányos gólt ütnek... Hári adta el a korongot, De la Rose pedig köszönte szépen és ziccerig korizott, aztán felemelte a jobb felsőbe... 2–0.

5. perc: Előnybe kerülünk, Sörensent küldték ki, Kógert akasztotta bottal.

4. perc: Nem először marad üresen a kapunk előtt egy svéd csatár, most Everberg lőtt, Horváth védett.

3. perc: Papp harcolt meg egy korongért a balon, majd középre piszkálta Gallónak, aki sajnos rosszul találta el, így Wallstedt védeni tudott...

2. perc: Ez gyors volt... Lindberg kapott pakkot a bal szélen a palánk mellett, miután elvesztettük a korongot, majd váratlanul lőtt, s a korong becsúszott Horváth botosa mellett a kapuba... 1–0.

1. perc: A svédek hozták el a korongot.

A Mieink piros mezben, a svédek sárgában játszanak majd.

A magyar válogatott összeállításában apróbb változások mellett három személycsere történt. Bekerült a negyedik sorba Kóger Dániel Terbócs István helyére, és a vb-n először öltözhet be Szirányi Bence is, aki Pozsgai Tamást váltotta. A legfontosabb viszont, hogy Horváth Dominik véd Bálizs Bence helyett. Ezen kívül pedig Sebők Balázs az első sorból hátra került a harmadikba Papp Kristóf helyére.

Köszöntjük olvasóinkat!

ÉRDEKESSÉGEK, ELŐZMÉNYEK

„Szép volt fiúk! Szép volt, fiúk!” – zengett a tamperei Nokia Arena mellett felépített szurkolói zónában, amikor pihenőnapján megjelent ott a kedden a franciákat hosszabbításban 3–2-re legyőző válogatottunk.
Az idei elit-világbajnokság helyszínére is megérkezett a napokban a rossz idő, felhős, esős, kimondottan szeles lett a korábban tapasztalthoz képest. A zóna óriási sörsátra ijesztően nyikorgott, mintha össze akarna dőlni, a hirdetőtáblák sorra adták meg magukat, s csattantak hangosan a földön. De amikor a mieink a bejárathoz értek, volt valami költői abban, ahogy a nap ismét kisütött. A játékosok a színpadra vonultak, s először a csapatkapitány, Nagy Gergő kapott szót.

„Köszönjük, hogy itt vagytok velünk, ilyen sokat utaztatok, támogattok minket egész héten. Nélkületek nem nyertünk volna a franciák ellen – fordult a Finnországig elzarándokoló magyarokhoz. – „Érezzük a szeretetet, amit tőletek kapunk, energiával tölt fel minket, így sikerült egy újabb lépcsőfokot megmászni – terelte vissza a szót a vébé eseményeire Nagy. – Ez a generáció második nyertes meccse A-csoportos tornán, de még nem végeztük el a munkát, azért jöttünk, hogy benn maradjunk. Négy meccsünk van még hátra, pontokat kell szerezni, és közösen el is fogjuk érni a célt.”

Könnyedebb hangvételben telt a folytatás, előbb Erdély Csanád emlékezett vissza a győztes gólt megelőző, kimaradó szólójára („Bosszantott, hogy kihagytam, de szerencsére Bartalis István és Horváth Milán kikaparta a gesztenyét, mert már nem lett volna erőm lemenni a pályáról…”), majd amikor a brutális bodicsekjeiről híres Sofron Istvánhoz került a mikrofon, a közönség rázendített az ironikus „Puha vagy, Sofi!” rigmusra, a franciák ellen gólt szerző Stipsicz Bence pedig Hári Jánossal élcelődött, aki „szokásával ellentétben” brusztolt középen és jól takart a francia kapus előtt. A gyakorlatilag Finnországban felnövő, az elmúlt két klubidényt az Ilves Tamperében töltő Sebők Balázst arról faggatták, hazai pályának érzi-e a világbajnokság helyszínét.

„Nem mondanám, mert hotelben lakom, és az öltözőnk is más. Arról nem beszélve, hogy most a szurkolóink is sokkal jobbak! Amikor tizenöt évesen ide kerültem, hoztam magammal egy magyar válogatott mezt – akkor még csak a falra akaszthattam, és tökéletes megkoronázása az eltelt időszaknak, hogy a címeres mezt viselve elitvébén zárhatom le finnországi karrieremet” – felelte Sebők.

A hivatalos program lezárásaként a mieink szurkolói sálakat dobáltak a közönségnek hálájuk kifejezéseként, majd a szpíker Léderer Ákos megkérte az összegyűlő nagyjából száz drukkert, engedjék kedvenceiket visszatérni a szállodába. Ahogy arra számítani lehetett, nem ment simán: mindenki aláírást és közös képet kért a hokisainktól, akik örömmel tettek eleget a kérésnek. Miközben Terbócs István éppen egy kisfiú mezét dedikálta, felvetődött a kérdés, ki választotta a válogatott kedvenc dalainak a Limp Bizkit és a Linkin Park egy-egy szerzeményét, ami a mérkőzések előtti bemelegítés alatt hangzik el a Nokia Arenában.

„Csak azt tudom, hogy én Zámbó Jimmy Még nem veszíthetekjére adtam le a szavazatomat, és már nagyon várom, hogy az dübörögjön a jégcsarnokban – viccelődött a csatár, majd amikor megkérdezték, kivel osztoznak a hoteljükön, folytatta. – Az amerikaiakon kívül mindenki ugyanott száll meg, alapvetően van elég helyünk, de a kajáért harcolunk egymással. Szerda reggel a franciákkal érkeztünk egyszerre az étterembe, jeleztük is nekik, hogy a meccs alapján mehetnek a sor végére!”

ELLENFÉLNÉZŐ: SVÉDORSZÁG

A Franciaország elleni bravúrgyőzelmet követően még nehezebb próbatétel vár a magyar válogatottra. A soron következő ellenfél Svédország, amely eddig mindhárom mérkőzését megnyerte a világbajnokságon, köztük a címvédő Finnország ellenit is, igaz, ezt csupán szétlövéssel. Figyelemre méltó, hogy a svédek a – hosszabbítással együtt – lejátszott 185 tiszta játékperc alatt csupán egy (!) gólt kaptak. Eddig két kapusuk védett, az osztrákok ellen a mindössze 20 éves, a világ egyik legtehetségesebb fiatal kapusának tartott Jesper Wallstedt shutouttal mutatkozott be a nagyközönségnek, a másik két összecsapáson pedig a nála rutinosabb Lars Johansson védett kiválóan.

A fenti statisztika mutatja, Kevin Constantine együttesének rendkívül nehéz lesz feltörnie a „háromkoronások” védelmét, már csak azért is, mert a kiváló kapusokon kívül a védelem tengelyében az NHL-beli Washington Capitals játékosa, Rasmus Sandin igyekszik megakadályozni ellenfeleit a góllövésben – egyelőre sikerrel. Ausztriát 5–0-ra, Németországot 1–0-ra, a finneket pedig 2–1-re múlták felül a svédek.

Természetesen a papírforma a mieink ellen is mellettük szól, de miért ne szerezhetne a magyar csapat újabb meglepetést a franciák legyőzése után?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik