Vereséggel kezdett a dánok ellen a magyar jégkorong-válogatott a vb-n

Vágólapra másolva!
2023.05.13. 15:05
null
Bálizs Bence amit lehetett, kivédett (Fotó: AFP)
A 2023-as finn-lett közös rendezésű elit jégkorong-világbajnokságon a magyar válogatott 3–1-es vereséget szenvedett  Tamperében Dániától.

JÉGKORONG
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG
A-CSOPORT (Tampere)
1. FORDULÓ

DÁNIA–MAGYARORSZÁG 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)
Tampere, Nokia Aréna, 7633 néző. V: Bloski (kanadai), MacFarlane (amerikai) – Hautamaki (finn), Mackey (kanadai)
Dánia: Dichow – M. Lassen, M. Lauridsen / Koch, Aabo / O. Lauridsen, M. Jensen / Krogsgaard, Bau – N. Jensen, N. Ehlers, Russell / Storm, Poulsen, Bödker / Mölgaard, Aagaard, N. Andersen / Scheel, Wejse, Olesen. Szövetségi kapitány: Heinz Ehlers
Magyarország: Bálizs – Stipsicz, Fejes / Pozsgai, Szabó B. / Kiss R., Horváth M. / Hadobás, Garát – Sebők B., Galló, Hári / Sofron, Bartalis, Erdély / Nagy G., Papp K., Terbócs / Nagy K., Csányi, Vincze P. Szövetségi kapitány: Kevin Constantine
Gól: 15:55 – Ehlers (Jensen, Russell – emberelőny), 29:59 – Ehlers (M. Lauridsen, N. Jensen – emberelőny), 11:58 – Poulsen (Lassen, Storm), ill. 46:42 – Sofron (Szabó B., Bartalis)
Kapura lövések száma: 44–19
Kiállítások: 6 (12 perc), ill. 5 (10 perc)
MESTERMÉRLEG
Kevin Constantine:
– Az első harmadban egyáltalán nem játszottunk jól, leszámítva Bálizs Bencét, aki számos védéssel járult hozzá, hogy a végét szorossá tegyük. Amikor a segítők az első két harmadban letakarították a jeget, a mi térfelünkön több dolguk volt... Úgy játszottunk, mint három hónappal ezelőtt, nem is hasonlítottunk a Kanada elleni önmagunkra. A gólunktól aztán az egész meccs légköre megváltozott, jó néhány lehetőségünk nyílt az egyenlítésre. A speciális csapategységeken sok múlt, egy NHL-játékos kétszer talált be emberelőnyből. Ilyen ellenfelekkel szemben minden azon múlik, mennyi teret és időt kapunk, de ilyen erős riválisok nem adnak túl sokat. Csekély esélyt látok rá, hogy a másik együttesnél több kapura lövési kísérlettel zárjuk bármelyik meccset. Tanulunk a hibáinkból, fejlődünk, dolgozunk, nem érünk rá azon elmélkedni, mi történhet a következő meccsen. Időpazarlás arra gondolni vagy arról beszélni, mire számítunk.
Heinz Ehlers: – Örülök, hogy három pontot szereztünk. Az első két harmadban szerezhettünk volna több gólt, de tudtuk, hogy nem lesz sétagalopp, tisztában voltunk a magyarok erényeivel. Kifejezetten szervezett együttes, és az edzőjük remek érzékkel alkalmazkodik az ellenfél játékához. Ezzel alaposan megnehezítette a dolgunkat a harmadik játékrészben. Apaként örülök Nikolaj góljainak, de ő is csak egy játékos a válogatottban. Némi terhet levett a saját és Dánia válláról is, de a harmadik gólunk jelentőségét se becsüljük alul. A legfontosabb a csapategység és a megszerzett három pont.

ÖSSZEFOGLALÓ

A szerencse forgandó, a becsület állandó, tartja a mondás. A Dánia–Magyarország összecsapás is ékes bizonyítékul szolgál. Először vegyük a szerencsét: rögtön az első harmad elején emberelőnybe kerültek az ígéretnek megfelelően a helyettes csapatkapitánnyal, Hári Jánossal felálló mieink. Mi köze ehhez a mázlinak? Nos, a cseréje végén Patrick Russell éppen lihegve sietett a kispad felé, valaki váltsa le. Társa fel is pattant a jégre, csakhogy Russellt leütközte a vonalbíró, így nem ért le a pályáról...
Ilyen és ehhez hasonló helyzetek kellettek volna még bőven a magyaroknak.

Volna. Mert Fortuna elfordította az arcát, és nem is nagyon nézett vissza. A játékvezetők több érdekes kisbüntetéssel sújtották a magyarokat, a sort Erdély Csanád teljesen szabályos ütközésekor nyitották. Minden hájjal megkent ellenfele két karját a magasba dobva olyat alakított, hogy valahol a világban Neymar bőszen jegyzetelt, és minden jégkorongozó helyette is szégyellte magát. Akadályozás. Bartalis István takarít a kapu előtt, az bottal akasztásnak minősült. Nagy Krisztián kiugrott a védők közül, a szólója végül elhúzta volna a pakkot a kapu előterét elhagyó Frederik Dichow mellett, aki a lábai elé vetődött. Nagy tehetetlenül ráesett, akadályozás. Amikor pedig Sofron Istvánt visszahúzták, de „színészkedésért” kettős kiállítást ítéltek a zebrák, még a semleges, túlnyomó részt finn szurkolók is csatlakoztak az ezres nagyságrendben megjelenő magyar szurkolók füttykoncertjéhez, s onnantól kezdve minden apró sikerünknél ujjongva tapsoltak, legyen szó jó védésről, blokk, lövés.

Sajnos utóbbiból rettentő keveset láthattunk. Az első harmad végén fájó emlékeztetővel szolgált az óriáskivetítő: Dánia–Magyarország 17–2, ami a próbálkozásokat illeti, és a második harmad végére is csak nyolcnál jártunk. De ne vegyünk el az északiak érdemeiből, akik negyven percen keresztül a mieinkre erőltették akaratukat, s alaposan megdolgoztatták Bálizs Bencét, akinek több bravúros védést be kellett mutatnia, hogy 2–0-val forduljanak az utolsó etapra a felek. Az első játékrészben például Mathias Bau keresztpassza teljesen üresen találta Nick Olesent, de Bálizs a látszólagos sakk-matt ellenére átért a hosszúra.

Ez pedig már a nyitó állítás becsületre vonatkozó része, ahogyan az is, hogy magyarok felszívták magukat a végjátékra, ennek eredményeként Szabó Bence passzát a Kanada ellen is gólt szerző Sofron István vágta a rövid felsőbe. Nemzeti csapatunk újult erővel, lendülettel hajtott az egyenlítésért, percekig egykapuztak Dichow előtt, pontatlanul. A sors fintora, hogy a játék képe ellenére egy villámgyors ellentámadás végén Morten Poulsen tanítani való módon lőtte ki a hosszú sarkot Fejes Nándor takarásából – a védő természetesen nem okolható a gólért, a feladatát végezte, egyszerűen a dán csatár jól ismerte fel a helyzetet.

Visszaállt a kétgólos különbség, amit Nikolaj Ehlers emberelőnyös találatai alakítottak ki az első két harmadban. Ha bárkinek kétsége lett volna afelől, a csatárt nem alanyi jogon válogatták be a keretbe, eloszlatta. Nikolaj ugyanis történetesen éppen a szövetségi kapitány, Heinz Ehlers fia – mondjuk, valószínűtlen, hogy ez az északi szurkolók fejében megfordult volna, hiszen az amerikai topligában, az NHL-ben szereplő Winnipeg Jets szakembereit is vajmi kevéssé érdekelte, kinek a kije Nikolaj, amikor a 2014-es draft során kiválasztották a kilencedik helyen.

A magyarok szakvezetője, Kevin Constantine az utolsó percekre lekapta a jégről Bálizst, hátha, de az állás már nem változott, és a világranglista-10. Dánia ellen vállalható vereséggel zárult a mieink bemutatkozása a 2023-as elit-világbajnokságon. Sok jóval nem kecsegtet a közvetlen folytatás sem: vasárnap a házigazda finneket megverő Egyesült Államok vár Sofronékra, ráadásul magyar idő szerint 11.20-kor – legalább nem olyan mérkőzés előtt kapnak ilyen kevés pihenőt, amelyen a realitás talaján maradva bennmaradást érő győzelmet kaparinthatnak meg. 3–1

KÉSŐBB
A-CSOPORT (Tampere)

2. FORDULÓ
Finnország–Németország 4–3 (1–1, 2–2, 1–0)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Egyesült Államok114–1+33
2. Dánia113–1+23
3. Svédország111–0+13
4. Finnország2115–7–23
5. Franciaország112–1+12
6. Ausztria111–2–11
7. Németország223–5–20
8. MAGYARORSZÁG111–3–20

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval, holnap délelőtt pedig jelentkezünk az Egyesült Államok elleni mérkőzéssel.

A harmadik harmadban 11–9-re nyerték meg a dánok a kapura lövést. A mieink legjobbja... Bálizs Bence, nem meglepetésre. A dánok részéről Morten Poulsen a díjazott.

III. HARMAD

20. perc: Vége! Igencsak megnehezítettük a dánok dolgát, a harmadik harmadban mutatott játék kimondottan biztató volt.

20. perc: Sebők lövése után Galló előtt a nagy lehetőség, de nincs lövés, csak hatalmas kavarodás a dán kapu előtt...

19. perc: Üres kapuval támadunk, Stipsicz keresztpasszához nincs érkező középen...

17. perc: Olesen próbálkozott a kékről, fölé.

16. perc: Erdély lépett ki egyedül, három dán üldözte, és szorításukban nem tudott ellőni Dichow mellett.

15. perc: Fejes lőtt jobbról, mellé. Ezzel letelt az előny.

14. perc: Sikerült felállni, jött is a korong a figura végén Sebőknek, de nem sikerült jól a lövés...

13. perc: Egy kapu előtti kavarodás után Kiss kapott nagyot a fejére, kiállítás. Lassen volt az. Hosszan videóztak a bírók, hogy esetleg többet kapjon a dán, de végül maradt a két perc.

12. perc: Poulsen lódult meg a jobbon, majd miután nem támadta senki nagy erővel lőtt a kapu jobb oldalába, 3–1.

11. perc: Nagy Gergő lopta a távot középen, majd kissé jobbról lőtt, elment keresztbe a kapu előtt...

10. perc: Íme az ünneplés a gólunk után

9. perc: Hű, ez mázli volt, Russell közelről lőtt, Bálizson már túljutott a korong, ám a kapuvas kisegítette...


7. perc: SOOOOOFROOOOOOON!!! Szabó szlalomozott le az alapvonalig, jól tette középre, az üresen hagyott Sofron pedig közvetlen közelről felvarrta a vas alá, 2–1.

6. perc:Ehlers szöktette a jobbon Russellt, aki az alapvonaltól középre adott, de Csányi remekül védekezve nem engedte lőni Jensent.

4. perc: Galló! Sebőktől kapott korongot, bement a harmadba, kicsit forgolódott, majd lőtt középről, Dichow a botossal védett.

3. perc: BÁÁÁÁLIZS! Parádés! Ehlers ugrott ki ziccerben egyedül, de nem tudott túljárni a magyar kapus eszén, aki fogta a kötényt, így a dán próbálkozása nem járt sikerrel.

2. perc: Aabo próbálkozott a kékről, Bálizs szépen oldalra rúgott a mamuttal, ez is védés.

1. perc: Folytatódik a mérkőzés. Elhozzák a korongot. N. Jensen csinált szépenhelyet Russellnek, aki egyből lőtt is, de Bálizsról nem jött ki a korong.

A második 20 percben is a dánoké a kapuralövési verseny: 16–6. Összessítésben 33–8 a lövések a dánok javára.

II. HARMAD

20. perc: Vége a harmadnak.

20. perc: Dán kiállítással zárul a harmad. Mégsem vagyunk emberfórban, Sofront is kizavarják. Páros kiállítás, Sofron és O. Lauridsen akaszkodtak össze...

20. perc: Bálizs! Ezúttal Nicklas Jenssen lövését hárítja.

19. perc: Bálizs újabb védését jegyezhetjük fel, most Russell kísérletét hárította.

19. perc: Bálizs fogja Morten Jensen lövését,nem voltkönnyű, mert beleértek a kapus előtt, de így isvédte.

18. perc: Bödker kerülte meg a kapunkat jobbról, aztán fonákkal visszahúzta, de Bálizs lepkésében halt el a próbálkozás.

17. perc: Jensen elől kell nagyot mentenie Nagy Gergőnek, megoldva.

16. perc: Na, most sikerült felállniuk, Bautól jön is a lövés, de Bálizs a helyén van, aztán a kipattanót Bödker szúrja kapura, de Bálizs ezt is elcsípi! Sikerült kibekkelni a hátrányt.

15. perc: Nem igazán tudnak felállni a dánok, ki is csúszik a harmadból a korong.

14. perc: Hosszas tanakodás után a bírók kiszórják Nagy Krisztiánt a kapus akadályozásáért. Teljesen érthetetlen a döntés, mert Dichow messze kijött a védett terülésetéről...

13. perc: Galló szöktetése után Nagy Krisztián lépett ki a koronggal, egy az egyben ment Dichowra, ám a kapus kiszúrta bárddal.

11. perc: Ó.... Sofron ütőjében maradt a szépítés... Bartalis keresztpasszára jól érkezett a balon, lőtt is, de Dichow a lepkés szélével még belepiszkált...

10. perc: Hát, ez gyors volt... Ehlers lopta a távot a balon, majd kíméletlenül bevágta a takarástól nem sokat látó Bálizs mellett a hosszú oldalra. 2–0.


10. perc: Szabót küldik ki két percre.

9. perc: Galló az alapvonalról jobbról tör kapura, el is húzza a korongot Dichow előtt, a korong egy védőről alig egy centivel csorog mellé.Aztán Stipsicz előkészít, Fejes kapásból, Dichow véd... Letelt a kiállítás.

8. perc: Felállunk emberelőnyben, zúg a mindent bele, de nem jön egyelőre a lövés. Stipsicz lőhetett volna, de végül kiütik a dánok a harmadból.

7. perc: Hári! Rászúrja a kékről, Dichownak most nagyot kell védenie, ráadásul Lassent kiküldik két percre miután a kapus előtt betakarta Gallót egy balegyenessel...

6. perc: Bartalis szerzett korongot a dán harmadban, majd Erdély és Terbócs keltett zavart a kapu mögött, végülutóbbi húzta kapura a pakkot, Dichownak nem kellett védenie.

6. perc: Letelt a kiállítás.

5. perc: Ott egy lövés, Stipsiczszúrta rá középről, távolról, Dichow védett, Sebők meg nem tudta bekotorni a lepattanót.

4. perc: Papp Kristóf indult meg nagy lendülettel, Russell akasztotta, emberelőny!

2. perc: BÁÁÁÁLIZS! Felállnak a dánok, Russell kapja a korongot Bálizs előtt, visszateszi Stormnak, akinek a lövését Bálizs káprázatos védéssel kispárgázza!

1. perc: Ez a kezdőbedobás is a dánoké lett...

Jönnek a csapatok.

A kapura lövések száma 17–2. Nem ide... Bálizs 16 védésével 94.12 százalékos teljesítményt nyújt. A buliknál sem a mieink fölénye a jellemző: 29 százalék a 71 ellenében...

I. HARMAD

20. perc: Vége a harmadnak.

20. perc: A harmad vége előtt 14 másodperccel Erdélyt szórják ki könnyű síppal két percre akadályozásért.

19. perc: Sebők zavargott a dán kapu előtt, de nem jutott lövéshez.

18. perc: Russell kínálta meg Bálizst, aki végül a kavarodásnak előrevetődve vetett véget, amikor megkaparintotta a korongot.

16. perc: Vezetnek a dánok. Ehlers használta ki az emberelőnyt. Nicklas Jensen tette a korongot az üresen hagyott Ehlers elé, aki balról kíméletlenül bevágta a rövidbe, Bálizs nem érhetett át, 1–0.


16. perc: Megint kicsúszik a harmadunkból a korong egy rossz keresztpassz után.

15. perc: Még egy kiállítás Bartalis ért oda késve Lassenre,megkampózta a dánt, két perc.

14. perc: Közben pedig letelt a kiállítás.

14. perc: BÁÁÁÁÁÁLIZS!!! Micsoda bravúrral véd! Bau törtkapura balról, de lövés helyett inkább a túloldalon érkező Olesen elé tette a korongot, aki kapásból lőtt is, de Bálizs átért, és spárgázva védett!

13. perc: Nem tudnak mit kezdeni a dánok a jó magyar védekezéssel, s kicsúszik a harmadból a keresztpassz!

12. perc: M. Lauridsen nagy lövését Bálizs szépen védi, Garát meg kiüti a harmadból a korongot.

12. perc: Galló botja ott maradt Ehlers lábai között, a dán nagyot esik, két perc. Jogosan sajnos.

10. perc: Letelt a kiállítás. Erdély passza után Terbócs lő, mellé.

9. perc:Sikerült felállni a támadóban, Sebők jó keresztpassza után Hári teszi Stipsiczhez, aki be is lövi a kapus elé, de beleérésre nem jó sajnos.

8. perc: Elcserélték maukat a dánok! Emberelőnybe kerülünk.

7. perc: Eddig kimondottan bíztató a mieink játéka, sikerült hosszabb ideig a dán harmadban tartani a korongot, de lövésig nem jutottunk.

5. perc: Papp! Szépen hozza be a pakkot a támadóharmadba, sőt, bátran bemegy három védő közé, s lő is, Dichow védeni tudott.

3. perc: Morten Jensen lövése elzúg keresztbe a kapu előtt, aztán még a harmadunkból is kicsúszik.

2. perc: Bödker is megkínálja Bálizst, balról, kapusunk stabilan hárít.

1. perc: Elhozzák a bulit a dánok, és Ehlers rögtön teszteli is Bálizst.

Zúg a Hajrá Magyarország!

Érkeznek a csapatok, elsőként a mieink, majd a dánok.

A magyar tábor (Fotó: Pozsonyi Szilárd)
A magyar tábor (Fotó: Pozsonyi Szilárd)

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉG

A magyar csoportban a többi hat válogatott már lejátszotta az első mérkőzését: pénteken a finnek simán kikaptak az Egyesült Államoktól, majd a svédek 1–0-ra legyőzték a németeket. Szombaton a mai első meccsen Franciaország hosszabbításban 2–1-re legyőzték Ausztriát, s ez még akár számunkra is fontos lehet a végjátékban.

A hangulatra nem lehet panasz, szép számmal érkeznek a magyar szurkolók is a sportcsarnokhoz.

Egy csoport magyar szurkoló közeleg (Fotó: Pozsonyi Szilárd)
Egy csoport magyar szurkoló közeleg (Fotó: Pozsonyi Szilárd)

A csapatok már javában melegítenek, a mieink pirosban játszanak majd, a dánok fehérben. A mieink kapuját Bálizs Bence védi majd. A szervezők egyébként a bemelegítés alatt meglepő kulisszatitkot árultak le a magyar válogatottról a kivetítőn: a csapatnak ugyanis állítólag a Limp Bizkit együttes Take a Look Around című száma a kadvenc dala...

A kedvenc magyar dal pedig - legalábbis a szervezők szerint... (Fotó: Pozsonyi Szilárd)
A kedvenc magyar dal pedig - legalábbis a szervezők szerint... (Fotó: Pozsonyi Szilárd)

Főpróba a centerpályán – csak éppen nem a magyar férfi jégkorong-válogatottnak. A tamperei Nokia Arena küzdőterén a Finnország–Egyesült Államok nyitó mérkőzés előtt a hang- és fénytechnikát tesztelték, miközben szövetségi kapitányunk, Kevin Constantine a jégcsarnok alagsorában található gyakorlópályára vezényelte együttesét. Itt megállnék egy szóra: igen, a „pincében” is pálya van, ráadásul nem is akármilyen, egy kis lelátóval a világ legtöbb ligájában saját jogán is megállná a helyét…

Egy szembeötlő hiányosság szúr szemet a magyar játékosok érkezésekor: Hári János nem korcsolyázott ki a péntek délutáni edzésre. Aggodalomra azonban nincs ok, a helyettes csapatkapitány enyhe megfázással küzd, elővigyázatosságból maradt távol, szombaton Dánia ellen már a jégen lesz.

A többiek mosollyal az arcukon érkeztek, egyáltalán nem mutatták jelét feszültségnek – ilyen, ha egy együttes az esélytelenek nyugalmával érkezik egy tornára. A látottak alapján a ló túloldalára sem estek át, a felszabadultság nem csapott át nemtörődömségbe.

Szokás szerint a kapusok vették birtokba elsőként a pályát, miközben edzőjük jókedvűen csevegett a helyi személyzettel. Régi ismerősök, hiszen Jukka ­Kontsas szülőhazájába tért vissza az elit-világbajnokságra. A beszélgetésnek a cserepadról általában sztoikus nyugalommal figyelő ­Constantine éles kiáltása vetett véget, jelezte, eljött a munka ideje.

Az edzésnek a hirdetménnyel szemben csak az első húsz perce volt valóban sajtónyilvános, ezt követően minden médiamunkást kitessékeltek. A Nemzetközi Jégkorongszövetség – egyébként érthető módon – azt a döntést hozta, ennyi idő éppen elég a vágóképek, fotók elkészítésére, viszont nem teszi lehetővé, hogy a sajtósok visszaéljenek a lehetőséggel, és esetleg „ipari kémkedjenek”. A munkatársak hiába győzködték a rendezőket, miszerint isten bizony nem akarunk a dánok kezére játszani, hajthatatlanok voltak.

Emiatt csak elbeszélésből tudjuk, hogy a fennmaradó időben az emberelőnyös és -hátrányos játékot gyakorolták, s hokisaink minden bizonnyal ­meggyőzték a szövetségi kapitányt. A mieink a lelátóról nézhették, ahogy a házigazda Finnország alulmarad a fenomenális teljesítménnyel kirukkoló amerikaiakkal szemben, pedig Kevin Constantine híres-hírhedt megszállottja a csapatértekezleteknek. Mégis olyan elégedett volt, úgy döntött, elengedi a péntek délutánit.

Csak annyit mondott: „Készen állunk.”

Melegítenek a csapatok (Fotó: Pozsonyi Szilárd)

ELLENFÉLNÉZŐ
Következik: Dánia

Felesleges is kiemelni, hogy a papírforma szerint nem a magyar válogatott az esélyes a világbajnoki nyitányon Dánia ellen, hiszen a részt vevő csapatok közül a mienk a legalacsonyabban rangsorolt. A dánok a világranglista 10. helyén állnak, nem csoda, hogy favoritként tekint rájuk mindenki a magyarok ellen. A skandinávok tavaly épphogy lemaradtak a negyeddöntőről, ötödikként végeztek csoportjukban (négy győzelemmel és három vereséggel), de például a későbbi ezüstérmes Kanada skalpját is begyűjtötték. A világbajnoki keretben mindössze egy NHL-játékos kapott helyet, de többen akadnak, akik korábban megfordultak a világ legerősebb ligájában: Nikolaj Ehlers, a Winnipeg Jets szélsője a legnagyobb név, de Mikkel Bödker is tizenkét évig légióskodott a tengerentúlon. Dánia egyébként stabil tagja az A-csoportnak, 2002 óta folyamatosan az elitben szerepel, ez idő alatt pedig sosem végzett hátrébb a tizennegyedik helynél, igaz, a nyolcadiknál jobbat sem sikerült kivívnia. Ha nem is a dánok elleni találkozón dől el a bennmaradás kérdése, egy esetleges meglepetésgyőzelemmel hatalmas lépést tehetne a magyar csapat azért, hogy megőrizze tagságát az elitben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik