Eb 2020: a bizonytalan spanyolok eltűntek a dobogó közeléből – erősorrend

B. Á., CS. M., I. SZ., K. T. I.B. Á., CS. M., I. SZ., K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.06.11. 14:36
null
A magyar válogatott készen áll a részben hazai Eb-kalandra (Fotó: Török Attila)
Legutóbb a kerethirdetések közepette, a kéthetes felkészülési dömping előtt jelentkeztünk Európa-bajnoki erősorrendünkkel. Azóta valamelyest tisztult a kép, a 24 válogatott többé-kevésbé készen áll a tornára. Szerkesztőségünk tagjai az elmúlt hetek és a próbamérkőzések történései alapján újra felállították erősorrendjüket, sőt ezúttal olvasóink véleményét is kikértük és beszámítottuk listánk kialakításába. Nem sok mozgás történt, de a spanyolok bizonytalansága vagy az elmúlt hetek egy-két meggyőző vagy kiábrándító eredménye azért tükröződik a listánkon.

 

24. (az előző alkalommal: 24.) ÉSZAK-MACEDÓNIA 30 pont
Minden Eb-meccs öröm a története során először Eb-szereplő északmacedón válogatottnak, hiszen semmiféle teher nem nyomja a játékosok vállát, s talán ez lehet a legnagyobb erősségük is. A kijutást persze nagyban köszönhetik az UEFA által kifejlesztett Nemzetek Ligája-rendszernek, de kulcsszituációban Koszovót, majd Grúziát is legyőzték azért, hogy itt lehessenek. A felkészülési meccseken is jól szerepeltek – a szlovénokkal ikszeltek, majd négygólos sikert arattak Kazahsztán felett. Külön érdemes kiemelni a 37 éves, BL-győztes Goran Pandevet, aki főszerepet játszott a kijutásban, s ezúttal is vezér lehet.

Észak-Macedónia felkészülési mérkőzései
Június 1., kedd,
Szkopje: Észak-Macedónia–Szlovénia 1–1 (Elmasz)
Június 4., péntek, Szkopje: Észak-Macedónia–Kazahsztán 4–0 (Alioszki, Tricskovszki, M. Risztovszki, Csurlinov)
Észak-Macedónia csoportmérkőzései
Június 13., vasárnap, 18.00,
Bukarest: Ausztria–Észak-Macedónia
Június 17., csütörtök, 15.00,
Bukarest: Ukrajna–Észak-Macedónia
Június 21., hétfő, 18.00,
Amszterdam: Észak-Macedónia–Hollandia

23. (22.) FINNORSZÁG 39
A finn válogatott korábban sem Európa-bajnokságra, sem világbajnokságra nem jutott ki, így már az Eb-szereplés kiharcolása is történelmi tettnek számít. Markku Kanerva együttese Svédországtól és Észtországtól is kikapott a felkészülés során, ráadásul nem szerzett gólt. Mégis, ha az a kérdés, hogy mi vagy ki lehet a csapat erőssége, egyértelműen a támadósorban kell keresni a választ: a finnek 16 gólt szereztek az Eb-selejtezők alatt, közülük tízet Teemu Pukki jegyzett két assziszt mellett, míg az előző 27 válogatott mérkőzését nézve 20 gól és három gólpassz a mérlege a Norwich City csatárának. Ha a csoportkörben is megszórja magát, a pontszerzés mellett a továbbjutás is terítéken lehet.

Finnország felkészülési mérkőzései
Május 29., szombat,
Stockholm: Svédország–Finnország 2–0
Június 4., péntek,
Helsinki: Finnország–Észtország 0–1
Finnország csoportmérkőzései
Június 12., szombat, 18.00,
Koppenhága: Dánia–Finnország
Június 16., szerda, 15.00, Szentpétervár: Finnország–Oroszország
Június 21., hétfő, 21.00, Szentpétervár: Finnország–Belgium

22. (21.) SZLOVÁKIA 60
Egymás után másodszor jutott ki a kontinenstornára a szlovák válogatott, amelynek öt éve a továbbjutás is összejött a kvartettjéből, de mostani keretének erősségét, valamint csoportellenfeleit – Spanyolország, Svédország, Lengyelország – elnézve ehhez még nagyobb bravúrra lenne szüksége. A felkészülési mérkőzések során Szlovákia előbb 1–1-es döntetlent játszott a bolgárokkal, majd gól nélkülit az osztrákokkal. A keret legnagyobb sztárja az olasz bajnok Interben futballozó Milan Skriniar.

Szlovákia felkészülési mérkőzései
Június 1., kedd,
Ried (Ausztria): Szlovákia–Bulgária 1–1 (Bénes)
Június 6., vasárnap, Bécs: Ausztria–Szlovákia 0–0
Szlovákia csoportmérkőzései
Június 14., hétfő, 18.00,
Szentpétervár: Lengyelország–Szlovákia
Június 18., péntek, 15.00,
Szentpétervár: Svédország–Szlovákia
Június 23., szerda, 18.00,
Sevilla: Szlovákia–Spanyolország

21. (23.) SKÓCIA 84
A hosszú várakozás végét (Skócia 1996-ban szerepelt legutóbb Eb-n, 1998-ban vb-n) megkoronázza, hogy a skótok két csoportmeccsüket is hazai közönség előtt játszhatják a glasgow-i Hampden Parkban, s hogy ez mekkora előny, jól jelzi, hogy legutóbb 2019 szeptemberében, Belgiumtól kaptak ki hazai pályán (azóta öt győzelem, három döntetlen). A hazai veretlenség megőrzésére valószínűleg szükség lesz, ha történetük során először tovább akarnak jutni egy nagy világverseny csoportköréből. A felkészülés során a Hollandia elleni 2–2 bravúros eredmény volt, egyúttal előre jelezte a csoportellenfeleknek, hogy milyen kellemetlen stílusra kell számítaniuk.

Skócia felkészülési mérkőzései
Június 2., szerda,
Faro/Loulé (Portugália): Hollandia–Skócia 2–2 (Hendry, Nisbet)
Június 6., vasárnap,
Luxembourg: Luxemburg–Skócia 0–1 (C. Adams)
Skócia csoportmérkőzései
Június 14., hétfő, 15.00,
Glasgow: Skócia–Csehország
Június 18., péntek, 21.00, London: Anglia–Skócia
Június 22., kedd, 21.00, Glasgow: Horvátország–Skócia

20. (20.) MAGYARORSZÁG 116
Az elmúlt hetekben megannyi elemzést készítettünk a Nemzeti Sporton a magyar válogatottról. Például mérlegelve a 2016-os csapathoz képesti átalakulásokat: kapusposzton, támadósorban talán valamivel erősebb, a védelemben kevésbé rutinos a mostani csapat. Ám amikor a világ elitje, az erősorrendünkben az első hétben záró Franciaország, Portugália és Németország az ellenfél, aligha ezek a hajszálnyi különbségek számítanak. S legyünk őszinték: ki a csuda gondolta volna öt éve, hogy a negyvennégy évnyi böjt végén veretlen csoportkörrel a csapat háta mögött, sőt, csoportelsőként az egyenes kieséses szakaszban is ott lesz a válogatottunk, lesz kiért és miért szorítanunk? Ha pusztán a játéktudást, a részben ezt alátámasztó játékosértékeket nézzük, nincs miről beszélni. Ám épp ez lehet a magyar válogatott nagy fegyvere: a munka dandárját Marco Rossiék már elvégezték azzal, hogy kiverekedték magukat a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra. Minden egyéb siker, legyen az akár csak egy (egy percig élő vezető) gól is, a hab lesz a tortán.

Magyarország felkészülési mérkőzései
Június 4., péntek,
Budapest: Magyarország–Ciprus 1–0 (Schäfer)
Június 8., kedd, Budapest: Magyarország–Írország 0–0
Magyarország csoportmérkőzései
Június 15., kedd, 18.00,
Budapest: Magyarország–Portugália
Június 19., szombat, 15.00,
Budapest: Magyarország–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00,
München: Németország–Magyarország

19. (19.) CSEHORSZÁG 125
Egyvalami biztos: a csehek meccsein kár döntetlenre fogadni. A 2018 szeptembere óta Jaroslav Silhavy által irányított együttes 26 meccsen van túl a szövetségi kapitánnyal és csak egy döntetlent játszott ezen mérkőzéseken. Csehországban már nyoma sincs a 2000-es évek eleji nagyszerű generációnak, ám így is találunk jó neveket a keretben: a West Ham United játékát Angliában új szintre emelő Tomás Soucek mind támadásban, mind védekezésben meghatározó lehet, miközben olyan társak veszik körbe, mint a Bundesligában bizonyító Patrik Schick, Vladimír Darida vagy a szintén WHU-s Vladimír Coufal. A csehek, mióta önállóvá váltak minden Eb-re kijutottak, s bár az 1996-os döntőig menetelés valószínűleg ezúttal nem ismétlődik meg, a csoportkörben bárkinek megnehezíthetik a dolgát – ideértve a selejtezős csoportból „visszakapott” angolokat is.

Csehország felkészülési mérkőzései
Június 4., péntek,
Bologna: Olaszország–Csehország 4–0
Június 8., kedd,
Prága: CsehországAlbánia 3–1 (Schick, Masopust, Celustka)
Csehország csoportmérkőzései
Június 14., hétfő, 15.00,
Glasgow: Skócia–Csehország
Június 18., péntek, 18.00, Glasgow: Horvátország–Csehország
Június 22., kedd, 21.00, London: Csehország–Anglia

18. (17.) WALES 134
A Ryan Giggset bírósági ügye miatt nélkülöző walesi válogatott a lehető legnehezebb utat választotta felkészülés gyanánt, elutazott Nizzába egy pofonért a világbajnok franciákhoz, és kapott is egy hármast. Persze gondolhatják, ennél az Eb-n csak könnyebb feladat jöhet. Az igazi csalódás az albánok elleni gól nélküli főpróba volt Cardiffban, attól a meccstől többet vártak. A lényeg, hogy Gareth Bale, Aaron Ramsey és Daniel James is egészséges, a legerősebb walesi keret várja az Eb-t, ami egy évvel ezelőtt nem lett volna így.

Wales felkészülési mérkőzései
Június 2., szerda,
Nizza: Franciaország–Wales 3–0
Június 5., szombat,
Cardiff: Wales–Albánia 0–0
Wales csoportmérkőzései
Június 12., szombat, 15.00,
Baki: Wales–Svájc
Június 16., szerda, 18.00, Baki: Törökország–Wales
Június 20., vasárnap, 18.00, Róma: Olaszország–Wales

17. (18.) AUSZTRIA 139
Az osztrákok célja kimondva-kimondatlanul a csoportkör túlélése, ez lenne az első alkalom, hogy sikerül nekik. 2016-ban imponáló magabiztossággal, tíz meccsből kilenc győzelemmel kvalifikáltak a tornára, hogy aztán rögvest az első csoportmeccsen kellemetlen meglepetésben legyen részük. De ami a sógoroknak fáj, az nekünk azóta is libabőrös, büszkeséggel eltöltő emlék. A szövetségi kapitány, a 2017-ben a Sturm Grazcal bajnoki címet szerző Franco Foda remek csapategységet alakított ki. Az osztrák szakírók szerint a lehető legjobb személy a válogatott kispadjára: előnyben részesíti a bátor támadófutballt, ugyanakkor tökéletesen ismeri a közeget és nem fél néha az eredményesség érdekében védekezőbb taktikához nyúlni. A csapat motorja a Bayern München mezét nyáron a Real Madridéra váltó David Alaba, de a középpályáról Marcel Sabitzer és Valentino Lazaro képességeit sem kell külön bemutatni. A csapatnál sokat várnak a VfB Stuttgartban jó idényt futó, hórihorgas csatártól, Sasa Kalajdzictól, aki hosszú távú megoldás lehet a kilences poszton.

Ausztria felkészülési mérkőzései
Június 2., szerda,
Middlesbrough: Anglia–Ausztria 1–0
Június 6., vasárnap,
Bécs: Ausztria–Szlovákia 0–0
Ausztria csoportmérkőzései
Június 13., vasárnap, 18.00,
Bukarest: Ausztria–Észak-Macedónia
Június 17., csütörtök, 21.00, Amszterdam: Hollandia–Ausztria
Június 21., hétfő, 18.00, Bukarest: Ukrajna–Ausztria

16. (15.) UKRAJNA 158
Amely csapat a címvédő portugálok ellen négy pontot tud szerezni a selejtezőben, és megelőzve őket meg is szerzi az első helyet, arra alighanem oda kell figyelni. Lehet, hogy az ukrán válogatott legnagyobb sztárja nem a pályán, hanem a kispadon ül Andrij Sevcsenko személyében, ám az is biztos, játékosai rendkívül szervezett, remek gárda benyomását keltették az elmúlt másfél évben – pandémia ide vagy oda. Ukrajna az Eb-részvételt tekintve korántsem elsőbálozó, ugyanakkor túl sok sikerélménye sincs a kontinenstornákról: még egyszer sem jutott tovább a csoportkörből. A közvélemény támogatásával, Sevcsenko az Aranylabdája után újabb futballtörténeti tettet szeretne végrehajtani: szövetségi kapitányként egyenes kieséses szakaszba vezetné a válogatottat. Erre az erősorrendünk alapján reális esélye van.

Ukrajna felkészülési mérkőzései
Május 23., vasárnap,
Harkiv: Ukrajna–Bahrein 1–1 (Cihankov)
Június 3., csütörtök, Dnyipro: Ukrajna–Észak-Írország 1–0 (Zubkov)
Június 7., hétfő, Harkiv: Ukrajna–Ciprus 4–0 (Jarmolenko 2, Zincsenko, Jaremcsuk)
Ukrajna csoportmérkőzései
Június 13., vasárnap, 21.00,
Amszterdam: Hollandia–Ukrajna
Június 17., csütörtök, 15.00, Bukarest: Ukrajna–Észak-Macedónia
Június 21., hétfő, 18.00, Bukarest: Ukrajna–Ausztria

15. (13.) OROSZORSZÁG 173
Akár a nagy öregek válogatottjának is nevezhetnénk az oroszt: bár az utolsó 2018-as vb-mérkőzésen pályára lépő csapatból már csak hatan tagjai a bő keretnek, a nagy fiatalítás ellenére tízen is harmincon felüliek, így nekik ez lehet az utolsó nagy dobás egy világversenyen. És hogy mi szólhat a lengyelekkel ikszelő, a bolgárokat legyőző együttes mellett? A csoportbeosztás! Bár a belgák elsősége biztosnak tűnik, valljuk be, a finnek és a dánok mellett reális cél a második hely elérése. Persze ezzel valószínűleg ugyanígy vannak az ellenfelek is.

Oroszország felkészülési mérkőzései
Június 1. kedd,
Wroclaw: Lengyelország–Oroszország 1–1 (Karavajev)
Június 5., szombat,
Moszkva: OroszországBulgária 1–0 (Szobolev)
Oroszország csoportmérkőzései
Június 12., szombat, 21.00,
Szentpétervár: Belgium–Oroszország
Június 16., szerda, 15.00, Szentpétervár: Finnország–Oroszország
Június 21., hétfő, 21.00, Koppenhága: Oroszország–Dánia

Robert Lewandowski jó formájára szüksége lesz Lengyelországnak (Fotó: AFP)
Robert Lewandowski jó formájára szüksége lesz Lengyelországnak (Fotó: AFP)
OLVASÓINK ÖSSZESÍTETT LISTÁJA
Az olvasói kommentek és Facebook-szavazás alapján kialakult erősorrend: 1. Franciaország 2. Belgium, 3. Anglia, 4. Portugália, 5. Olaszország, 6. Spanyolország, 7. Lengyelország, 8. Hollandia, 9. Dánia, 10. Horvátország, 11. Törökország, 12. Ukrajna, 13. Svájc, 14. Németország, 15. Oroszország, 16. Magyarország, 17. Ausztria, 18. Wales, 19. Svédország, 20. Csehország, 21. Észak-Macedónia, 22. Skócia, 23. Szlovákia, 24. Finnország.
A facebookos szimpátiaszavazásunkon a magyar siker persze megkérdőjelezhetetlen, de a realistább kommenteket figyelembe véve sokan – mondhatni, meglehetősen optimistán – a 16. hely környékére teszik Marco Rossi válogatottját. A többi válogatottnál pedig az olvasói Facebook-szavazás legelső körét, majd az onnan továbbjutók összes voksát vettük figyelembe a végső sorrend felállításánál.

14. (12.) LENGYELORSZÁG 186
A lengyelek legutóbbi hét mérkőzésükön csupán Andorrát tudták legyőzni, még a márciusi vb-selejtezőben. Júniusban mindkét felkészülési mérkőzésüket otthon játszották, az oroszokkal és Izlanddal is ikszeltek. Robert Lewandowski, a világ legjobb formában lévő csatára az első meccsen nem is játszott, Izland ellen sem talált be, és egy ország szorít azért, hogy végre egy nagy válogatott tornán is kijöjjön neki a lépés – a 2012-es és a 2016-os Eb-n egy-egy gólt szerzett, a 2018-as vb-n egyet sem. Nem kicsi a nyomás rajta…

Lengyelország felkészülési mérkőzései
Június 1. kedd,
Wroclaw: Lengyelország–Oroszország 1–1 (Swierczok)
Június 8., kedd,
Poznan: Lengyelország–Izland 2–2 (Zielinski, Swiderski)
Lengyelország csoportmérkőzései
Június 14., hétfő, 18.00,
Szentpétervár: Lengyelország–Szlovákia
Június 19., szombat, 21.00, Sevilla: Spanyolország–Lengyelország
Június 23., szerda, 18.00, Szentpétervár: Svédország–Lengyelország

13. (16.) TÖRÖKORSZÁG 187
Ukrajna mellett a listánkon legnagyobbat előreugró Törökország játszott három felkészülési mérkőzést az Eb előtti hetekben. A két szűk győzelem és egy iksz megerősítette, hogy a küzdeni tudás és a csapatszellem akkor is képes sikerre vezetni a csapatot, amikor nem megy a játék. A tavaly novemberben a Puskás Arénában elszenvedett 2–0-s vereségük óta hat meccsen veretlen törököknek az Eb csoportkörében mindhárom mérkőzésükön küzdeniük kell, és ha jól védekeznek, a francia bajnok Lille gólvágója, Burak Yilmaz dönthet a szoros meccseken.

Törökország felkészülési mérkőzései
Május 27., csütörtök,
Alanya: Törökország–Azerbajdzsán 2–1 (Dervisoglu, Ayhan)
Május 31., hétfő, Antalya: Törökország–Guinea 0–0
Június 3., csütörtök, Paderborn (Németország): Törökország–Moldova 2–0 (B. Yilmaz, Ünder)
Törökország csoportmérkőzései
Június 11., péntek, 21.00,
Róma: Törökország–Olaszország
Június 16., szerda, 18.00, Baki: Törökország–Wales
Június 20., vasárnap, 18.00, Baki: Svájc–Törökország

12. (14.) SVÉDORSZÁG 193
Baj van. A svédekkel már az Európa-bajnokságot megelőzően sem volt kegyes a sors, a sokszor elnyűhetetlennek gondolt, az AC Milanban – közel a negyvenhez is – remek idényt futó Zlatan Ibrahimovicot hiába reaktiválták, sérülés miatt mégsem utazhat el a tornára. Erre jött, hogy néhány nappal ezelőtt az ígéretes szélső, Dejan Kulusevski és a középpályás Mattias Svanberg is pozitív koronavírustesztet produkált. Teljes kerettel a legjobb nyolcba kerülés sem lenne reménytelen Svédországnak, ám kérdés, az északi álmokat mennyire húzza keresztül a pandémiás helyzet. A felkészülési meccseken magabiztos játékot nyújtottak – szereplésük mégis a teljes Eb-mezőnyt tekintve talán a legkevésbé megjósolható.

Svédország felkészülési mérkőzései
Május 29., szombat,
Stockholm: Svédország–Finnország 2–0 (Quaison, S. Larsson)
Június 5., szombat,
Stockholm: Svédország–Örményország 3–1 (Berg, Danielson, Forsberg)
Svédország csoportmérkőzései
Június 14., hétfő, 21.00,
Sevilla: Spanyolország–Svédország
Június 18., péntek, 15.00, Szentpétervár: Svédország–Szlovákia
Június 23., szerda, 18.00, Szentpétervár: Svédország–Lengyelország

11. (11.) DÁNIA 228
2018 szeptembere óta csak a (csoportrivális) belgáktól kaptak ki a dánok, akik az első júniusi felkészülési meccsükön ikszeltek a németekkel, majd magabiztosan legyőzték a bosnyákokat. Előtte márciusban vb-selejtezőn nyolcat vágtak Moldovának és négyet Ausztriának – Bécsben. Rutinos játékosaik Christian Eriksen vezérletével készen állnak rá, hogy 1992 után ismét meglepjék Európát.

Dánia felkészülési mérkőzései
Június 2., szerda,
Innsbruck (Ausztria): Németország–Dánia 1–1 (Poulsen)
Június 6., vasárnap,
Koppenhága: Dánia–Bosznia-Hercegovina 2–0 (Braithwaite, Cornelius)
Dánia csoportmérkőzései
Június 12., szombat, 18.00,
Koppenhága: Dánia–Finnország
Június 17., csütörtök, 18.00, Koppenhága: Dánia–Belgium
Június 21., hétfő, 21.00, Koppenhága: Oroszország–Dánia

10. (10.) SVÁJC 234
Megnyerték az Eb-selejtezőcsoportjukat, a 2022-es vb eddigi kvalifikációs meccsein kettőből kettőt nyertek, a felkészülési mérkőzéseken előbb értékes győzelmet arattak az Egyesült Államok felett, majd gurítottak egy hetest Liechtensteinnek – utóbbira mondhatnánk, hogy papírforma-eredmény, de a miniállam 2017 óta nem kapott ennyi gólt egy mérkőzésen (akkor a spanyolok verték meg őket 8–0-ra), és az Eb-selejtezőn a görögöktől is loptak pontot. Svájc minden csapatra veszélyes, Vladimir Petkovic irányításával mindkét nagy tornáján túljutott a csoportkörön.

Svájc felkészülési mérkőzései
Május 30., vasárnap,
St. Gallen: Svájc–Egyesült Államok 2–1 (Ricardo Rodríguez, Zuber)
Június 3., csütörtök, St. Gallen: SvájcLiechtenstein 7–0 (Gavranovic 3, Fassnacht 2, öngól, Edimilson Fernandes)
Svájc csoportmérkőzései
Június 12., szombat, 15.00,
Baki: Wales–Svájc
Június 16., szerda, 21.00,
Róma: Olaszország–Svájc
Június 20., vasárnap, 18.00,
Baki: Svájc–Törökország

9. (9.) HORVÁTORSZÁG 240
A 2018-ban világbajnoki ezüstérmet szerző horvátok körül ezúttal sincsen nagy felhajtás, ami előnyükre válhat, de az akkori keret kulcsjátékosai közül többen is túl vannak már karrierjük zenitjén. A legnagyobb aggodalmuk a védelem miatt lehet, a Brozovic, Modric, Kovacic alkotta középpálya azonban világszínvonalúnak számít, s a támadósoruk is technikás, gólerős játékosokból áll. A tornát megelőző felkészülési meccseken az örményekkel csak ikszeltek, míg a belgáktól kikaptak, így van mit rendbe tenni a fejekben az első csoportmeccs előtt.

Horvátország felkészülési mérkőzései
Június 1., kedd,
Velika Gorica: Horvátország–Örményország 1–1 (Perisic)
Június 6., vasárnap, Brüsszel: Belgium–Horvátország 1–0
Horvátország csoportmérkőzései
Június 13., vasárnap, 15.00,
London: Anglia–Horvátország
Június 18., péntek, 18.00,
Glasgow: Horvátország–Csehország
Június 22., kedd, 21.00,
Glasgow: Horvátország–Skócia

8. (8.) HOLLANDIA 293
Ritkán fordul elő, hogy a legnagyobb kérdőjelet egy csapatban a szövetségi kapitány jelenti egy Európa-bajnokság előtt, a hollandoknál azonban ez a helyzet. Ronald Koeman utódja Frank de Boer lett, akinek ez idáig – az Ajaxnál elöltött első éveit leszámítva – finoman szólva sincs sikerekben gazdag edzői karrierje, s a tornát megelőző meccseken sem győzte meg teljesen a holland szurkolókat, bár a grúzok elleni háromgólos siker már biztató volt. A válogatott vezére Virgil van Dijk hiányában a remek formának örvendő Memphis Depay lehet, de tehetségekben nem szenved hiányt a legutóbbi Eb-ről – és vb-ről is – lemaradó Hollandia.

Hollandia felkészülési mérkőzései
Június 2., szerda,
Faro/Loulé (Portugália): Hollandia–Skócia 2–2 (Depay 2)
Június 6., vasárnap, Enschede: Hollandia–Grúzia 3–0 (Depay, Weghorst, Gravenberch)
Hollandia csoportmérkőzései
Június 13., vasárnap, 21.00,
Amszterdam: Hollandia–Ukrajna
Június 17., csütörtök, 21.00,
Amszterdam: Hollandia–Ausztria
Június 21., hétfő, 18.00,
Amszterdam: Észak-Macedónia–Hollandia

7. (7.) NÉMETORSZÁG 317
Joachim Löw szép búcsúra készül. De meg lehet-e újulni 15 év után olyan szinten, hogy azzal minden ellenfeled meglepd? Ez tűnik a legfőbb kérdésnek a német válogatott kapcsán. A megújulás részben a múlthoz való visszanyúlás: Mats Hummels és Thomas Müller beválogatásával aligha lett gyengébb a csapat a 2018-as világbajnokságon leszereplő gárdához képest. Mindketten igazi vezérek, a játékszervezésben, a pályán belüli kommunikációban való fontos szerepük az Eb-t megelőző felkészülési mérkőzéseken is kitűnt. Emellett Löw is megpróbálta alkalmazni az Európában reneszánszát élő háromvédős, két szárnyvédős rendszert, a lettek ellen nem kis sikerrel… Ám – nem lebecsülve a letteket – a baltiaknál csak keményebb ellenfél vár a németekre már a csoportkörben is. Klasszisokban, rutinban nincs hiány, de vajon a kellő gyorsaság és precizitás is meglesz a nationalelfben Löw utolsó nagy dobásához?

Németország felkészülési mérkőzései
Június 2., szerda,
Innsbruck: Németország–Dánia 1–1 (Neuhaus)
Június 7., hétfő,
Düsseldorf: Németország–Lettország 7–1 (Gosens, Gündogan, T. Müller, öngól, Gnabry, Werner, L. Sané)
Németország csoportmérkőzései
Június 15., kedd, 21.00,
München: Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 18.00,
München: Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00,
München: Németország–Magyarország

6. (4.) SPANYOLORSZÁG 334
A kéthelyes visszaesés is mutatja, hogy nincs könnyű helyzetben Luis Enrique, akinek már a végső keret kialakításánál is több sérülés nehezítette a feladatát, azóta pedig a koronavírus is felütötte fejét: előbb Sergio Busquets, majd Diego Llorente is pozitív tesztet produkált (utóbbi azóta egy negatívat is), ezért a szövetségi kapitány vészbehívót küldött hat labdarúgónak, ők azonban a többiektől elkülönítve tréningeznek, hogy szükség esetén bármikor csatlakozni tudjanak a csapathoz. Mindezek ismeretében nehéz meghatározni, hogy milyen formában vannak a spanyolok: a gárda Busquets pozitív tesztje után óvatosságból karanténba vonult, az Eb-keret helyett az U21-es válogatott fogadta és győzte le 4–0-ra a litvánokat Leganésben.

Spanyolország felkészülési mérkőzései
Június 4., péntek,
Madrid: Spanyolország–Portugália 0–0
Június 8., kedd, Leganés: Spanyolország (U21)–Litvánia 4–0 (Guillamón, Brahim Diaz, Juan Miranda, Puado)
Spanyolország csoportmérkőzései
Június 14., hétfő, 21.00,
Sevilla: Spanyolország–Svédország
Június 19., szombat, 21.00, Sevilla: Spanyolország–Lengyelország
Június 23., szerda, 18.00, Sevilla: Szlovákia–Spanyolország

A portugálok és a spanyolok más irányba indultak a két csapat gól nélküli meccse után, Sergio Busquets (pirosban) például koronavírusos lett (Fotó: AFP)
A portugálok és a spanyolok más irányba indultak a két csapat gól nélküli meccse után, Sergio Busquets (pirosban) például koronavírusos lett (Fotó: AFP)

5. (5.) OLASZORSZÁG 339
A világbajnokságról 2018-ban 60 év után először lemaradó olaszok százszázalékos mérleggel zárták a selejtezőt, tíz meccsen 37 gólt szereztek, Roberto Mancinivel 27 mérkőzés óta tart veretlenségi sorozatuk. Két júniusi Eb-felkészülési mérkőzésükön 11–0-s gólkülönbséggel zártak, s bár a San Marinónak lőtt hetes mindig benne van, a csehek elleni 4–0 tényleg sokatmondó. Az olasz válogatott most nyert először nyolc meccset zsinórban úgy, hogy még csak gólt sem kapott. Az előjelek nem is lehetnének biztatóbbak, ez is magyarázza, hogy a spanyolok és a németek elé kerültek.

Olaszország felkészülési mérkőzései
Május 28., péntek,
Cagliari: Olaszország–San Marino 7–0 (Politano 2, Pessina 2, Bernardeschi, Belotti, Ferrari)
Június 4., péntek, Bologna: Olaszország–Csehország 4–0 (Immobile, Barella, Insigne, Berardi)
Olaszország csoportmérkőzései
Június 11., péntek, 21.00,
Róma: Törökország–Olaszország
Június 16., szerda, 21.00, Róma: Olaszország–Svájc
Június 20., vasárnap, 18.00, Róma: Olaszország–Wales

4. (6.) PORTUGÁLIA 348
A 2016-os torna győztesénél egyértelműen a címvédés a cél, amihez jó alap, hogy az akkori csapat magja továbbra is fontos szerepet tölt be, míg hozzájuk már nemzetközi szinten is jegyzett, klasszissá érő fiatalok csatlakoztak. A portugálok a Spanyolország elleni gól nélküli döntetlennel és az Izrael elleni 4–0-s sikerrel hangoltak a kontinensviadalra, egyúttal a magyar válogatott elleni nyitányra. Érdekesség, hogy Fernando Santos éppen az utóbbi meccs után nyilatkozta azt, hogy nem azon a szinten játszik az együttes, amelyen jelenleg van – ez persze nem feltétlenül gond, hiszen nem a torna elején kell csúcsformában lenni…

Portugália felkészülési mérkőzései
Június 4., péntek,
Madrid: Spanyolország–Portugália 0–0
Június 9., szerda,
Lisszabon: Portugália–Izrael 4–0 (Bruno Fernandes 2, C. Ronaldo, Cancelo)
Portugália csoportmérkőzései
Június 15., kedd, 18.00,
Budapest: Magyarország–Portugália
Június 19., szombat, 18.00, München: Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00, Budapest: Portugália–Franciaország

3. (3.) ANGLIA 361
Gareth Southgate legénysége sorozatban hat megnyert meccsel, ezeken csupán egy kapott góllal várhatja az Európa-bajnokság rajtját. Az osztrákokat és a románokat is 1–0-ra legyőző csapatban csak úgy hemzsegnek a kiváló képességű fiatalok, többek között Jude Bellingham, Phil Foden, Callum Hudson-Odoi, Reece James, Mason Mount, Declan Rice, Bukayo Saka, valamint Jadon Sancho, és akkor a rutinosabb klasszisokról még nem is beszéltünk. Trent Alexander-Arnold sérülés miatt kihagyja a tornát, ám bármilyen furcsának tűnhet, ebből még jól is kijöhet Southgate, aki sokszor egyébként sem talált helyet a játékrendszerben a Liverpool futballistájának. A pótlás biztosítva van, a keretben további három jobbhátvéd található.

Anglia felkészülési mérkőzései
Június 2., szerda,
Middlesbrough: Anglia–Ausztria 1–0 (Saka)
Június 6., vasárnap, Middlesbrough: Anglia–Románia 1–0 (Rashford)
Anglia csoportmérkőzései
Június 13., vasárnap, 15.00,
London: Anglia–Horvátország
Június 18., péntek, 21.00, London: Anglia–Skócia
Június 22., kedd, 21.00, London: Csehország–Anglia

2. (2.) BELGIUM 380
Ez a kontinenstorna lehet az „aranygeneráció” egyik utolsó dobása? A belga válogatott már a 2016-os Európa-bajnokságon is sötét lónak számított, amelytől sokan várták az áttörést, ám a Wales elleni negyeddöntő a végállomást jelentette neki. A három évvel ezelőtti világbajnokságon már bronzéremig jutott, a hőn áhított finálé akkor sem jött össze. Ebben a mostani csapatban minden megvan – összhang, tapasztalat, klasszisok – ahhoz, hogy nagyot alkosson. Felkészülési meccseiken a görögökkel ugyan csak ikszeltek a belgák, de a horvátokat Romelu Lukaku góljával már legyőzték, ami biztató jel a torna előtt. Az sem lehet kifogás, hogy Brüsszel kiesése miatt három hazai csoportmeccs helyett kettőt is idegenben kell játszania a világranglista vezetőjének.

Belgium felkészülési mérkőzései
Június 3., csütörtök,
Brüsszel: Belgium–Görögország 1–1 (T. Hazard)
Június 6., vasárnap,
Brüsszel: Belgium–Horvátország 1–0 (Lukaku)
Belgium csoportmérkőzései
Június 12., szombat, 21.00,
Szentpétervár: Belgium–Oroszország
Június 17., csütörtök, 18.00, Koppenhága: Dánia–Belgium
Június 21., hétfő, 21.00, Szentpétervár: Finnország–Belgium

1. (1.) FRANCIAORSZÁG 402
Vetélytársból sincs hiány, de a világbajnoki címvédő franciák legnagyobb ellenfele a rájuk nehezedő nyomás lehet. Merthogy – a közvélemény és erősorrendünk szerint – ők a torna favoritjai, ami nem is meglepő az elmúlt évek eredményeit és a játékoskeretet elnézve. A felkészülési meccseken meg is mutatták, hogy mire lehet tőlük számítani: Wales, majd Bulgária ellen is 3–0-ra nyertek. Karim Benzema sérülése nem súlyos, de a Mbappé–Giroud-affér aggasztó.

Franciaország felkészülési mérkőzései
Június 2., szerda,
Nizza: Franciaország–Wales 3–0 (Mbappé, Griezmann, O. Dembélé)
Június 8., kedd, Párizs: Franciaország–Bulgária 3–0 (Giroud 2, Griezmann)
Franciaország csoportmérkőzései
Június 15., kedd, 21.00,
München: Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00, Budapest: Magyarország–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00, Budapest: Portugália–Franciaország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik