Négygólos sikert aratott Portugália, C. Ronaldo is betalált

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 20:40
null
A szokásos (Fotó: AFP)
Portugália 4–0-ra legyőzte odahaza Izraelt, ezzel a találkozóval zárult a labdarúgó Európa-bajnokság felkészülési mérkőzéseinek sora.


EB 2020, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Portugália–Izrael 4–0 (2–0)
Lisszabon,
Estádio da Luz, zárt kapuk mögött. V: Pignard (francia)
Portugália:
Rui Silva – Cancelo, Rúben Dias (Danilo Pereira, 62.), Pepe, Nuno Mendes – Rúben Neves (Moutinho, 62.), W. Carvalho (Renato Sanches, 71.), Bruno Fernandes – C. Ronaldo (Guedes, 71.), Diogo Jota (André Silva, a szünetben), Bernardo Silva (Pedro Goncalves, 71.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Izrael:
Marsziano – Dasza (Malede, 88.), Tibi, Dgani (Baltaksza, 72.), Arad – Natho (Fani, 61.), Lavi (Zargari, 88.), Menahem (Hanna, a szünetben) – Kinda (Kalaila, 61.), Szolomon, E. Zahavi. Szövetségi kapitány: Willi Ruttensteiner
Gólszerző:
Bruno Fernandes (42., 90+1.), C. Ronaldo (44.), Cancelo (86.)

Cristiano Ronaldo pár másodperc után máris gólt lőhetett volna, majd még két helyzetet elrontott a szünetig, társai közül Diogo Jota két ziccert is kihagyott, egyszóval nagyon érett a gól a lelkes, de közepes képességű izraeli válogatott ellen.

Végül kétgólos előnnyel mehetett szünetre a házigazda, előbb Joao Cancelo okos beadását lőtte a jobb alsóba szintén nagyon okosan Bruno Fernandes, majd a karmester adott egy gólpasszt Cristiano Ronaldónak, aki erős lövésével meglepte az izraeliek legjobbját, a kapus Ofir Marszianót.

Egy helyzetig eljutottak az izraeliek, ez már a második félidőben történt, de a PSV-légiós Eran Zahavi közeli lövését védte a debütáló Rui Silva kapus. Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya kihasználta mind a hat cserelehetőségét, de ettől egyre rosszabbul játszott a csapata. A hajrában Joao Cancelo unta meg a támadók tehetetlenségét, jobbról a 16-osra betörve ballal kilőtte a jobb alsó sarkot, majd a ráadásban nagyon elsült Bruno Fernandes lába.

A karmester először duplázott a címeres mezben, míg Ronaldo a 42. válogatott ellen lőtt már gólt karrierje során.

Könnyed győzelemmel búcsúzott tehát hazájától a Budapesten már nagyon várt portugál válogatott...

PERCRŐL PERCRE

A meccs embere


90+2. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+1. PERC ÚJABB GÓL, BRUNO FERNANDES! A Moutinho indította Guedes lő a 16-os bal sarkáról jobbal egy védőbe, ismételne, ám ment előle Zargari, éppen a karmesterhez, aki középről, jobbal a jobb felsőbe lő. 4–0!

Kettő perc a ráadás.

87. perc Jonasz Malede be, Dasza le, Aviel Zargari meg Levit váltja.

Üzent a védő az elhunyt édesanyjának...

86. PERC MÉG EGY GÓL, JOAO CANCELO jobbról ballal a jobb alsóba lő, jó 15 méterről. Marsziano késve vetődött: 3–0! Guedesé a gólpassz.

84. perc Zahavi emelése Silva kapusé.

80. perc Izraeli helyzet, Dasza jobb oldali beadása után Zahani lő jobbal a bal kapufa elől kapura, de ment csodás és bátor kivetődéssel Silva kapus!

75. perc Mendes szépen tör előre a balon, de a 16-os előtti ballábas lövés nem az igazi.

71. perc Ronaldo le, Goncalo Guedes be, Pedro Goncalves meg B. Silvát váltja. Dgani le, az újonc Matan Baltaksza be, és van még egy William Carvalho, Renato Sanches váltás is.


CR a 42. válogatott ellen talált be ma.

70. perc A. Silva jobbal nagy erővel lő kapura 17-ről, középről, jobbra elüti a labdát Marsziano.

69. perc A PSV szélsője, Zahavi jobbal a jobb alsó mellé lő 21-ről, kissé jobbról.

62. perc Dias le, Danilo Pereira be, védő helyett szűrő, Nevest meg Joao Moutinho váltja. Motorcsere.

Apanap?


61. perc
Kinda le, Oszama Kalaila be, Nathót meg Mohammad Abu Fani váltja.


61. perc Ronaldo lő ballal 12-ről, kissé balról kapura, odalép Natho, a kapusé a felperdült labda.

60. perc Fernandes passzát B. Silva jobbal a kapusba pazarolja az ötös jobb sarkáról, majd a beadása is rossz. A harmadik Silva, Rui a kapus, ő ma debütált.

56. perc A Pepét kicselező Szolomon indította Zahavi lövését blokkolja Mendes, Levi emelését menti az ötös bal sarka előtt Carvalho, nem kézzel... tovább!

54. perc Orel Dgani kap sárga lapot Fernandes megrúgásáért. Carvalho távoli lövése pontatlan.

50. perc Mendes bal oldali szögletét a jobb sarok mellé fejeli Lavi, majd B. Silva pazar emelését Fernandes ballal éles szögből az oldalhálóba rúgja, a jobb sarok mellé.

48. perc Öngólhelyzet, Cancelo jobb oldali beadását Dgani a kapusát megelőzve a léc fölé spicceli, nagyot nyújtózva!

Öt védővel immár Izrael.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Diogo Jota le, André Silva be, Menahemet meg Dzsoel Abu Hanna váltja.

Elhunyt édesanyjáért is bizonyítana az Eb-n: Joao Cancelo. PORTRÉ.

Bruno Fernandes a kakukktojás a portugálok középpályáján. A labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának – amelyben a magyar válogatott is szerepel – posztonkénti bemutatóját a címvédő portugálok középpályájával folytatjuk.

Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be. Portugália már rég nem elégszik meg a részvétellel, a végső győzelemre hajt a nagy tornákon.

Forrás: Weltfussball
Forrás: Weltfussball



45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. PERC ITT A MÁSODIK, Fernandes passzát CRISTIANO RONALDO ballal az ötös bal sarka elől, hét méterről kapura bombázza, a kilépő Marsziano még beleér, de a kapu közepébe pattan róla a labda. 2–0!

42. PERC EZ MÁR SOKKAL JOBB, Silva futtatja a jobbon Cancelót, aki jobbról jobbal okosan visszagurít, BRUNO FERNANDES meg középről, 14 méterről szintén csoda okosan a jobb alsóba lő. 1–0!

40. perc Ronaldo előáll élete legrosszabb szabadrúgásával, mestere mormol valamit az orra alatt.

67 százalékban a hazaiaknál a labda, 8 lövés itt, 0 ott, de csak 3 a kapu felületére.

36. perc ZICCER, Fernandes emel balról csodásan Ronaldo elé, aki az ötös jobb sarka elől jobbal kapásból a kapusba lő, ismételhetne, de elcselezi magát, szereli őt Menahem.

Bár Izrael első ránézésre megoldható feladat, a hazaiaknak nem árt óvatosnak lenniük. A vendégek ugyanis egyre jobb formában vannak, márciusi vereségük óta nem kaptak ki, ráadásul előző két meccsükön sima győzelmet arattak. Portugália–Izrael 2013 (vb-sel.): 3–3, 1–1.

33. perc Fernandes kap egy nagyot Dganitól, de nincs sérülés. Mendes ívelése a szabadrúgásból kapuscsemege.

32. perc CR csele jó, de szereli őt az ötös bal sarka előtt Dgani, majd Menahem bal oldali beadását fejeli el Pepe nagy légi csatában Zahavi elől.

27. perc Mendes újabb beadását kivágja Arad, Cancelo kioszt egy kötényt, de a beadást meni bevetődve Menahem, kicsit talán karral is. Tovább.

25. perc Mendes bal oldali beadása megpattan egy védőn, éppen így lesz jó Marszianónak.

Az Európa-bajnoki címvédő, illetve NL-győztes Portugália ebben az évben még veretlen. A 2021-es esztendőt győzelemmel kezdte, míg a folytatásban két remi, illetve egy siker volt a mérlege. Legutóbbi párharcán ikszelt, a spanyolok vendégeként ért el 0–0-s döntetlent. Tavalyi éve sem sikerült rosszul (5–2–1), egyetlen vereségét a franciáktól szenvedte el.

23. perc Mendes ad be balról CR-nek, aki ballal 21-ről lő, bevetődve ment Arad, belesérül.

20. perc Ronaldo bedob egy biciklicselt a jobbon, majd még egyet, de ebben már nyolcas volt, szerelt Arad.

16. perc Jota passzát Neves jobbal 22-ről a jobb alsó mellé szúrja, előtte Neves emelt Fernandes elé, aki jobbal kissé jobbról, nyolcról azonnal kapura lőtt, de védett a jobb felső előtt nagyot nyújtózva Marsziano!

Az etióp származású Dasza nem figyelt most.

14. perc Újabb, Cancelo jobb oldali beadását Jota három méterről is a léc fölé fejeli, védőjét megelőzve.

10. perc ZICCER, Silva remekül indul meg TIbi és Arad mellett, passzát Jota az ötös bal sarka elől nem sokkal vágja a rövid felső sarok mellé!

Az említett két nemzetet a vb-címvédő Franciaország követi 12 százalékkal, majd Spanyolország (10%), Olaszország (9%) és a legutóbbi Eb-t megnyerő Portugália (8%) következik. A szimulációk szerint Németországnak (6%) kevesebb sansza van a végső győzelemre, mint Dániának (7%) – legalábbis ezt mondja a matematika.

Anglia mindhárom csoportmérkőzését otthon játssza, s amennyiben megnyeri a kvartettjét, a nyolcaddöntőben is Londonban léphet pályára. Ezen felül az elődöntőt, s az esetleges döntőt is hazai környezetben vívhatja meg.

5. perc Kisszöglet jobbról, B. Silva és Fernandes ad hátra Cancelónak, hogy ő rontja el a beadást...

2. perc Ronaldo meg teljesen mérges, mert a 16-osra betörve a jobb sarok mellé rúgja Pepe emelését.

1. perc Helyzet a 29. másodpercben, Ronaldo kicselezi az ötös bal sarka előtt Tibit, de jobbal feladja a labdát Marszianónak.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak bordó mezben és zöld nadrágban, a vendégek fehér mezben és világoskék nadrágban.

Egy kis örökmérleg: 6 találkozó, 3 portugál és 1 izraeli sikerrel, 12, ill. 9 rúgott góllal.


A vírus olyan, mint a lottósorsolás – Joao Cancelo

Az UEFA egyértelmű álláspontot képvisel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban: a válogatottaknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy le tudják játszani a mérkőzéseiket az Európa-bajnokságon. Kapussal együtt legalább 13 játékosnak kell hadra foghatónak lennie az összecsapások előtt, ha ez nem megoldható, a vírus miatt kieső futballisták helyére bármikor szabadon újak hívhatók be. Indokolt esetben a találkozó időpontja 48 órával tolható el, és a helyszín is változhat. Ha egy válogatott így sem képes vagy nem akar kiállni, a mérkőzés az ellenfél 3–0-s győzelmével zárul, és a „vétkes” további szankcióra is számíthat az UEFA-tól.

A magyar válogatott június 15-én Portugália ellen kezdi meg szereplését az Európa-bajnokságon.

A futballista 61 percet játszott a találkozón, sőt már a mérkőzést megelőzően kapcsolatba került a portugál játékosokkal – a csapatkapitányok üdvözlésekor, valamint közösen fotózkodott annak apropóján, hogy Portugália és Spanyolország közösen rendezné meg a 2030-as világbajnokságot –, majd az összecsapáson is, azt követően ölelkezett Cristiano Ronaldóval, és több ellenfelének is gratulált.

Történt ugyanis, hogy Sergio Busquets, az FC Barcelona középpályása pozitív koronavírustesztet produkált a spanyol–portugál meccs másnapján, így el is hagyta a válogatott madridi edzőtáborát.

Jelen állás szerint zavartalanul folytathatja a felkészülést a portugál válogatott – legalábbis erre következtetni az O Jogo cikkéből. Mindez kérdésesnek tűnt az As korábbi beszámolója után: a spanyol lap azt írta délelőtt, a címvédő akár 12 napos karanténba is kerülhet a Spanyolország elleni felkészülési mérkőzése után.

A portugál O Jogo című lap szerint a soron kívüli tesztelésem sem találtak koronavírus-fertőzött játékost a labdarúgó Európa-bajnokságra készülő portugál válogatottnál. Cristiano Ronaldóékat azután vizsgálták meg, hogy legutóbbi ellenfelüknél, a spanyol válogatottban Sergio Busquets teszteredménye pozitív lett.

Mint ismert, a portugál labdarúgó-válogatott címvédőként kezdi meg a szereplést Magyarország ellen a tavalyról idénre halasztott, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon a Puskás Arénában. Portugália, öt évvel ezelőtt egy drámai mérkőzésen győzedelmeskedett a franciák felett a fináléban, amely után a csapat legnagyobb sztárja, a sérülés miatt lecserélt és így az oldalvonal mellől szurkoló Cristiano Ronaldo megható köszönőbeszédet mondott az öltözőben.

Megtörtént a portugál válogatott által lefoglalt margitszigeti Grand Hotel szobáinak műszaki átvétele. Helyükre kerültek a bútorok, a csillárok, a szőnyegek, így Cristiano Ronaldóék már hétfő délután elfoglalhatták volna szállásukat. Mint arról beszámoltunk, harminckét szoba, valamint négy lakosztály várja a portugál válogatott labdarúgóit a Margitszigeten. Ugyan a foglalás június 7-től érvényes, az Európa-bajnoki címvédő később érkezik.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A PORTUGÁLIA–IZRAEL LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik