Csak az éllovas Man. City színtiszta favorit a nyolcaddöntőben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.13. 11:29
null
Pep Guardiola és csapata a BL-nyolcaddöntő legegyoldalúbbnak ígérkező párharcának favoritja (Fotó: AFP)
Vége a téli szünetnek a Bajnokok Ligájában, kezdetét veszi az öt héten át tartó nyolcaddöntő szakasza, amelyben már csak 16 csapat maradt talpon. Szokásos erősorrendünkből is eltűntek a csoportkörben búcsúzó nagyágyúk, így a Napoli és az Atlético Madrid helyén a Sahtar Doneck és az FC Basel szerepel. Hiába telt el azonban több mint két hónap, a szerkesztőségi szavazásunk alapján összeálló BL-erősorrend élcsoportjában nem történt változás. A középmezőnyben az eme időszakban egyetlen gól kapó Juventus előretörése és a kéziféket a Premier League-ben behúzó Chelsea zuhanása hozott valami változást.

 

16. (új) FC BASEL (svájci)

Nem túlzás azt állítani, hogy a svájci csapatnak van a legnehezebb dolga a nyolcaddöntőben, hiszen a Manchester City remek formában futballozik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy már eleve feltett kézzel mennének ki a pályára Raphaël Wicky fiai. A télen érkezett néhány új játékos, akik erősítést jelenthetnek. Manuel Akanji távozását megérezheti a védelem, azonban Valentin Stocker és Fabian Frei is a Bundesligából tért vissza, hogy segítsen a csapatnak. A svájciak biztosan megpróbálnak borsot törni Pep Guardiola orra alá!

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
FEBRUÁR 13., KEDD
20.45: Juventus (olasz)–Tottenham (angol) (Tv: M4 Sport)
20.45: Basel (svájci)–Manchester City (angol) (Tv: Sport1)
FEBRUÁR 14., SZERDA
20.45: Porto (portugál)–Liverpool (angol) (Tv: Sport1)
20.45: Real Madrid (spanyol)–PSG (francia) (Tv: M4 Sport)
FEBRUÁR 20., KEDD
20.45: Chelsea (angol)–Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport)
20.45: Bayern München (német)–Besiktas (török) (Tv: Sport1)
FEBRUÁR 21., SZERDA
20.45: Sevilla (spanyol)–Manchester United (angol) (Tv: M4 Sport)
20.45: Sahtar Doneck (ukrán)–Roma (olasz) (Tv: Sport1)

15. (13.) BESIKTAS (török)

A Besiktasra egy rossz szavuk nem lehet a török drukkereknek, elvégre a csapat veretlenül, csoportelsőként menetelt a legjobb tizenhat közé. Innentől már csak egy kis szerencsére lett volna szüksége, ám ezt nem kapta meg. Az ellenfél a nyolcaddöntőben ugyanis a Bayern München lett, amely ellen leginkább csodára lenne szükségük Ricardo Quaresmáéknak. Van egy olyan érzésünk, a következő erősorrendben már nem lesz ott a török együttes…

14. (16.) SAHTAR DONECK (ukrán)

A Sahtar a Napolit maga mögé utasítva végzett saját kvartettje második helyen, ráadásul a Manchester Cityt legyőzte a gárda az utolsó csoportmeccsen. Az ukránok eddig négyszer játszottak a Roma ellen a BL-ben, három alkalommal legyőzték olasz ellenfelüket. A Sahtar három évvel ezelőtt volt legutóbb nyolcaddöntős a Bajnokok Ligájában, míg a negyeddöntőbe legutóbb hét évvel ezelőtt jutott be – érdekesség, hogy akkor éppen oda-vissza a Romát legyőzve került a legjobb nyolc közé. Nem rossz ómen!

13. (ÚJ) FC PORTO (portugál)

Az utolsó pillanatig kételkedtünk a továbbjutásukban, aztán a „sárkányok" addig-addig okádták a tüzet, amíg az RB Leipzig és a Monaco kárára túlélték a csoportkört. Így most lehetőségünk nyílik ünnepélyesen bocsánatot kérni: igen, jobban kellett volna figyelnünk a portugál bajnokság veretlen listavezetőjére (21 forduló pergett le eddig), és igen, már előbb is rámutathattunk volna, hogy a bajnokijaik többségén (13) gólt sem kaptak, s hogy a Moussa Marega, Vincent Aboubakar támadó kettős közös eredményessége Európa-szerte ritkaságszámba megy. Meglátjuk, mindez mire lesz elég a Liverpool ellen.

Rómában épp a legjobbkor találták meg a győzelem felé vezető utat (Fotó: AFP)
Rómában épp a legjobbkor találták meg a győzelem felé vezető utat (Fotó: AFP)

12. (11.) AS ROMA (olasz)

PÁRHARC-ERŐSORREND

A csapatok erősorrendünkben elfoglalt helyezését pontszámokká alakítottuk át, összeadtuk a két csapat értékét, így minden párharcnál kijött egy szám, amelyek alapján összehasonlíthattuk a mérkőzések erősorrendjét. Nagy meglepetések nincsenek, a dobogón a három leginkább várt ütközet található. Az egyetlen párharc, amelynek színtiszta favoritja van, az 1. helyezett Manchester City és a 16. Basel között zajlik majd.

1. Real Madrid (5.)–PSG (3.) 8
2. Chelsea (10.)–Barcelona (2.) 12
3. Juventus (6.)–Tottenham (9.) 15
4. Basel (16.)–Manchester City (1.) 17
5. Sevilla (11.)–Manchester United (7.) 18
6. Bayern München (4.)–Besiktas (15.) 19
7. Porto (13.)–Liverpool (8.) 21
8. Sahtar Doneck (14.)–Roma (12.) 26

A rómaiak játéknapról játéknapra dolgoztak meg a bizalmunkért, de az ötödik BL-forduló után megállt az emelkedésük, a csúcsról (10.) egy, majd újabb egy helyet visszacsúsztak. A Chelsea és az Atlético megelőzése, a decemberben kiharcolt csoportelsőség a jelek szerint kevesebbet nyom a latba, mint a tény, hogy a BL-továbbjutást követő két hónapban csupán egyetlenegy (!) győzelmet arattak (négy döntetlen és négy vereség mellett). Kóros gólképtelenség kísérte (okozta?) a rossz szériát, de a legjobbkor jött szembe a rémisztően gyenge Benevento, Eusebio Di Francesco emberei hosszú idő után végre gólfesztivált rendeztek – de a Sahtar ellen biztosan több munícióra lesz szükség.

11. (12.) SEVILLA (spanyol)

Itt a kupatavasz, és a Sevilla nem az Európa-liga mezőnyét tervezi porrá zúzni, nem ehhez szoktunk hozzá. A sevillai piros-fehérek egészen szélsőséges dolgokra képesek ebben az idényben: jó néhány ötöst kaptak már (a Szpartak Moszkva, a Real Madrid, a Betis és az Eibar is öt gólt vágott nekik), ugyanakkor az Atlético Madridot meg kettős győzelemmel ütötték ki a Király-kupából. Azt elég nehéz megtippelni, hogy a Manchester United elleni párharcban melyik arcát mutatja a csapat, de ha a Liverpool elleni csoportmérkőzésekből indulunk ki, akkor szórakoztató futballt várhatunk.

10. (7.) CHELSEA (angol)

Hétfőn ugyan nyertek Hazardék a West Bromwich ellen (bár a sereghajtó ellen ez azért közel sem számít csodának), szebb napokat is látott már a Stamford Bridge szurkolóserege… A bajnoki címre gyakorlatilag semmi esély, Antonio Conte alatt inog a kispad – habár az olasz menedzser legalább elismerte, van, amiben nem a legjobb. Sőt, a klub korábbi játékosa, Chris Sutton elmondása szerint a játékosok bizony támogatják a szakvezetőt. Mivel a Barcelona sincs csúcsformában, lefutottnak semmiképpen sem nevezhető a párharc – no meg azért Eden Hazard vélhetően okoz némi fejtörést a katalán védősornak…

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
MÁRCIUS 6., KEDD
20.45: Liverpool (angol)–Porto (portugál)
20.45: PSG (francia)–Real Madrid (spanyol)
MÁRCIUS 7., SZERDA
20.45: Tottenham (angol)–Juventus (olasz)
20.45: Manchester City (angol)–Basel (svájci)
MÁRCIUS 13., KEDD
20.45: Manchester United (angol)–Sevilla (spanyol)
20.45: Roma (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán)
MÁRCIUS 14., SZERDA
18.00: Besiktas (török)–Bayern München (német)
20.45: Barcelona (spanyol)–Chelsea (angol)

9. (9.) TOTTENHAM HOTSPUR (angol)

Habár méltatlanul kevés szó esik erről a párosításról, a Spurs Juventus elleni csörtéi is kellemes futballélményt hozhatnak. A Wembleyben székelő alakulat az észak-londoni derbi megnyerésével hangolt a torinói túrára – persze, hogy az Arsenaltól anno hihetetlen ok miatt elküldött Harry Kane gólja döntött. Míg Mauricio Pochettino megfutotta a szokásos tiszteletköröket, Giorgio Chiellini, a Juve védője elismerte, nehéz feladat lesz megállítani a Tottenham támadósorát. Ennek ellenére a statisztikák azt mondják, inkább a Spurs csatárainak lenne mitől (kitől) tartania…

8. (10.) LIVERPOOL (angol)

Portugáliába utazik a Klopp-alakulat, s bár az automatizmus azt mondatná, Szalahék valahogy csak átverekszik magukat a Portón, az elöl-hátul hatékony alakulat komoly erőfeszítésre késztetheti a Mersey-partiakat. A liverpooliak joggal várják kiemelkedő formában lévő támadóiktól, hogy jól megterheljék a portói kaput: Roberto Firmino és a már említett Mohamed Szalah sem ül a babérjain mostanában, ketten együtt összesen 49 gólt szereztek a szezonban… Vélhetően az offenzívával nem lesz gond, inkább az lehet kérdés, hogy a kapusokat rotáló német menedzser most melyikük mellett teszi le a voksát – a csoportkörben hatból hatszor Loris Karius védett.

7. (6.) MANCHESTER UNITED (angol)

A hétvégén meglepődtek Mourinhóék, a Newcastle United váratlanul megtréfálta az MU-t – a La Liga hatodik helyén álló Sevilla biztosan nem lesz könnyebb ellenfél sem a „szarkáknál”, sem az FA-kupában Pogbáékra váró Huddersfield Townnál. S bár a hangulat a klub korábbi játékosa, Liam Miller halála miatt sem rózsás, azért megijednie nem kell az MU-szimpatizánsoknak: február 21-ig van némi idő a felkészülésre, s bár idegenben kezd a Mourinho-gárda, a fogadóirodák már az idegenbeli találkozón is a manchesterieket tartják esélyesebbnek – s a portugál menedzser addig a humorról is gondoskodik.

6. (8.) JUVENTUS (olasz)

A torinóiakat csak a szezon első BL-fordulója előtt soroltuk magasabbra (5.), mint most, azóta többnyire listánk 8. helyén legelésztek. Hogy mivel indokolható az újbóli felkapaszkodásuk? Nagyon egyszerű: az Olympiakosz elleni, továbbjutást érő idegenbeli győzelem (2–0) óta lejátszott 12 mérkőzésükből 11-et megnyertek (csak az Interrel ikszeltek), míg az összesített gólkülönbségük ebben az időszakban 25–1 volt. Gianluigi Buffon egy gólt sem kapott, Wojciech Szczesny csupán egyet, szóval már-már a tavalyi diadalmas tavaszt idézi a torinói egylet. Nem is baj, ha a múltból is igyekeznek töltekezni az Allegri-tanítványok, kedd este a Tottenham ellen minden erőforrásra szükség lesz.

5. (5.) REAL MADRID (spanyol)

A lista alapján elég erős a bizalomvesztésünk a címvédő iránt, hiszen BL-ellenfelét, a PSG-t előrébb rangsoroltuk. Amióta Zinédine Zidane a vezetőedző, a Realnak nem kellett kikászálódnia hasonló kátyúból – legutóbbi 11 tétmérkőzéséből csak ötöt nyert meg a királyi gárda, mely kiesett a Király-kupából, a bajnokság szintén oda, a védelem finoman sem áll magabiztosan a lábán, és jön a bombaerős párizsi csapat. Ha kiesik a párharcban a Real Madrid, lehet, hogy Zidane-nak útilaput kötnek a talpára. Egy siker viszont megadhatja a sikeres tavaszi hadjárathoz kellő önbizalmat a csapatnak.

4. (4.) BAYERN MÜNCHEN (német)

A csoportmásodikok közül papíron a bajoroknak lehet a legkönnyebb dolguk. Jupp Heynckes csapata utcahosszal vezeti a bajnokságot, a következő kupaforduló is csak április közepén lesz, így nyomás nélkül készülhet a törökök ellen a gárda. Manuel Neuer még nem hadra fogható, a kapustól eltekintve nincs sérültje az együttesnek, így még könnyebb lehet a továbbjutás. A klubnál biztosan nem becsülik le a Besiktast, a játékosok és a stáb is nagyon komolyan veszi a találkozót.

3. (3.) PARIS SAINT-GERMAIN (francia)

Döntőnek sem lenne utolsó a PSG–Real Madrid párharc, ám erre az összecsapásra már a nyolcaddöntőben sor kerül. És a szakértők azt mondják, az sem kizárt, hogy aki innen továbbmegy, az a végső győzelmet is behúzza. Bár itt aztán tényleg bármi megtörténhet, talán egy hajszállal most a párizsiak tekinthetőek esélyesebbnek, hiszen a blancók, finoman szólva, továbbra sincsenek bombaformában. A PSG viszont előző 15 tétmeccséből 14-et megnyert!

A Barca ellen tavaly hatalmas előnyt eltapsoló PSG amolyan előrehozott döntőt vív a Real Madriddal (Fotó: AFP)
A Barca ellen tavaly hatalmas előnyt eltapsoló PSG amolyan előrehozott döntőt vív a Real Madriddal (Fotó: AFP)

2. (2.) FC BARCELONA (spanyol)

Erős túlzás, amit a Twitteren kijelentett valaki, hogy Ernesto Valverde játékkoncepciója nem működik, lévén igaz, hogy a Barca nem bírt a Getaféval, de hát a katalánok így is vezetik a bajnokságot és tavaly augusztus 16. óta csak egyetlen tétmérkőzést vesztettek el… Tény, az Espanyol kétszer, a Getafe egyszer megakasztotta a gépezetet az elmúlt egy hónapban, és ennél azért hatékonyabb játékra lesz szükség a Chelsea elleni BL-nyolcaddöntőben. Pláne úgy, hogy a londoniaknak az angol bajnoki cím már halott ügy, Antonio Conte állása sem éppen betonbiztos, a sérült vad pedig mindig veszélyes…

1. (1.) MANCHESTER CITY (angol)

Gyakorlatilag az egyetlen csapat, amelynek szinte garantált a továbbjutása, az a Manchester City: való igaz, erősített a télen a Basel, de valljuk be, meghökkentő meglepetést jelentene, ha nem Pep Guardiola csapata jutna tovább a negyeddöntőbe. A bajnoki tabellát 16 pontos előnnyel vezető gárdának a PL bajnoki címét már szinte előre át lehetne nyújtani – hogy nem most szenvednek irtózatos győzelmi kényszertől Kevin De Bruyne-ék, az teljesen biztos. Úgyhogy jelentősebb izgalmak helyett döbbenjünk meg egy kicsit a csapat elképesztő költekezésén, majd kedd este nézzük meg, ahogyan jó eséllyel már az odavágón eldönti a továbbjutás kérdését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik