A tét változó, az élmezőny változatlan a BL-csoportkör zárása előtt

Vágólapra másolva!
2017.12.05. 11:12
null
Neymar ezúttal Münchenben mutathatja be szabadrúgáslövő-tudományát (Fotó: AFP)
A legutóbbi forduló óta csak Bajnokok Ligája-erősorrendünk hátsó részén történt változás, az első kilenc csapat megőrizte pozícióját – többen tét nélkül lépnek pályára, másoknak viszont sok múlik keddi vagy szerdai meccsükön. Hátul a már biztos kieső Dortmundtól elbúcsúztunk, és az Atlético Madrid is alig-alig kapaszkodik. Viszont feljebb tör a Besiktas, és megjelent még egy, nem topligás csapat, a Sahtar Doneck, amely önerőből kiharcolhatja továbbjutását, méghozzá a Napoli kárára.

 

A HÉT KIEMELT MÉRKŐZÉSEI (a 16-os listán szereplők egymás ellen)

KEDD
20.45: Bayern München–Paris Saint-Germain (Tv: M4 Sport)
20.45: Chelsea–Atlético Madrid (Tv: Sport1)

SZERDA
20.45: Sahtar Doneck–Manchester City (Tv: Film Mánia)

16. (új) SAHTAR DONECK (ukrán)
Furcsa helyzet állt elő az ukrán csapatnál, hiszen négy forduló után szinte mindenki arról beszélt, hogy tovább fog jutni a gárda. Tegyük hozzá, joggal bocsátkoztak jóslásba a szurkolók, hiszen már akkor kilenc pont a zsebben volt. Most azonban mégis úgy alakulhat, hogy ki is eshet Paulo Fonseca együttese. A Sahtarnak a saját kezében van a sorsa, de ehhez pontot kell rabolnia a Manchester Citytől, amely már bebiztosította csoportelsőségét. Ha viszont az ukránok kikapnak, valószínű, hogy Nápolyban ingyen pizzákat osztanak majd...

15. (13.) ATLÉTICO MADRID (spanyol)
A bajnokságban még mindig veretlen az Atlético, ám a BL-ben ötből csak egy mérkőzést nyert meg, és a kiesés szélén van, mert ha a Roma legyőzi a Qarabag csapatát, Diego Simeone gárdájának harangoztak. A pályán még a Bajnokok Ligájára, de fejben alighanem az Európa-ligára készül már a madridi csapat, melynek győznie kellene a Chelsea otthonában ahhoz, hogy legyen bármiféle esélye a nyolcaddöntős szereplésre.

A 6. FORDULÓ PROGRAMJA
KEDD
A-CSOPORT
20.45:
Benfica (portugál)–Basel (svájci)
20.45: Manchester United (angol)–CSZKA Moszkva (orosz) (Tv: Film Mánia)
B-CSOPORT
20.45:
Bayern München (német)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: M4 Sport)
20.45: Celtic (skót)–Anderlecht (belga)
C-CSOPORT
20.45:
Chelsea (angol)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv: Sport1)
20.45: Roma (olasz)–Qarabag (azeri)
D-CSOPORT
20.45:
Barcelona (spanyol)–Sporting CP (portugál) (Tv: Sport2)
20.45: Olympiakosz (görög)–Juventus (olasz)

SZERDA
E-CSOPORT
20.45:
Maribor (szlovén)–Sevilla (spanyol)
20.45: Liverpool (angol)–Szpartak Moszkva (orosz) (Tv: Sport1)
F-CSOPORT
20.45:
Feyenoord (holland)–Napoli (olasz)
20.45: Sahtar Doneck (ukrán)–Manchester City (angol) (Tv: Film Mánia)
G-CSOPORT
20.45:
RB Leipzig (német)–Besiktas (török) 20.45: FC Porto (portugál)–Monaco (francia)
H-CSOPORT
20.45:
Real Madrid (spanyol)–Borussia Dortmund (német) (Tv: M4 Sport)
20.45: Tottenham (angol)–APOEL (ciprusi)

A TOVÁBBJUTÁSI FELTÉTELEKRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

14. (12.) NAPOLI (olasz)
Nincs irigylésre méltó helyzetben a Napoli: hazai pályán elveszítette a Juventus elleni rangadót, Lorenzo Insigne megsérült, és szinte biztosan kénytelen kihagyni a Feyenoord elleni idegenbeli „meg-kell-nyerni" mérkőzést – amely, lehet, három pont esetén sem hozza meg a remélt továbbjutást. Innen szép nyerni. A Sarri-tanítványok eddig még nem szereztek pontot vendégként BL-csoportjukban, de talán éppen most sikerül érvényesíteniük az otthoni törvényt a nemzetközi porondon is: a legutóbbi 21 idegenbeli bajnokijuk egyikét sem veszítették el – sőt 18-at egyenesen megnyertek! Más választásuk nincs: nyerniük kell most is!

13. (15.) BESIKTAS (török)
A Besiktas teljesen megérdemelten lépett előbbre listánkon. A törökök ugyanis már kiharcolták továbbjutásukat a Bajnokok Ligájában, ráadásul a fekete-fehér együttes az előző két tétmeccsén 12 (!) gólt szerzett – ebből hármat a Galatasaraynak osztott ki. Az utolsó körben az életéért küzdő RB Leipzig lesz az ellenfél, de teljesen mindegy, mi történik ezen a meccsen, a törökök már garantáltan csoportelsőként mennek tovább!

12. (14.) SEVILLA (spanyol)
A Sevilla a Deportivo La Coruna elleni győzelemmel tapad a bajnokságban az élmezőnyre, sikerrel leszakítva a hatodik helyezett Villarrealt. Az andalúziaiak megnyerték legutóbbi három tétmeccsüket, veretlenek a legutóbbi ötön, és végre kapott gól nélkül hoztak meccseket – ezzel voltak gondok október-novemberben. A BL csoportkörének utolsó fordulójában a fagyos Mariborba látogat a Sevilla: a szlovénok már kiestek, ám egy pontszerzéssel még fenyegethetik a spanyolok továbbjutását. Igaz, amennyiben a Liverpool „eltakarítja" a papírformának megfelelően a Szpartak Moszkvát, azzal a Sevillát is a tizenhat közé lépteti.

11. (10.) ROMA (olasz)
A „farkasoknak" hazai pályán, a már kiesett Qarabag ellen kell feltenniük a koronát őszi BL-szereplésükre, és őszi formájukat elnézve valószínűleg nem szorulnak rá a Chelsea távoli támogatására. Feltéve, hogy az Atlético elleni, két héttel ezelőtti 0–2 tanulságait feldolgozták... Például illenék elkerülniük a kiállítást, ami néhány nappal a madridi bukta után, a Genoa ellen (1–1) nem sikerült. A hétvégén, a SPAL ellen már a Roma játszott emberfórban (3–1), ami megfelelő kulisszának bizonyult ahhoz, hogy Edin Dzeko másfél hónap után újra gólt szerezzen. A Di Francesco-legények ötös hazai győzelmi sorozattal várják az azeri bajnokot.

10. (11.) LIVERPOOL (angol)

Nem dőlhetnek hátra Jürgen Kloppék: bár a csapat vezeti az E-jelű négyest, a Sevilla elleni összeomlásnak „köszönhetően" még nincs meg a biztos továbbjutás, a Szpartak Moszkva ráadásul éppen szintén a legjobb 16 közé jutásért hajt majd az Anfield Roadon. A jelenlegi forma talán kissé megnyugtathatja a „vörösöket": az októberi, Tottenham elleni vereség óta nem kapott ki a csapat, összesen nyolc meccse tart a széria. Ha Szalahék folytatják a sorozatot a csoportkör utolsó BL-meccsén, nem lehet gond, egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz – a 2008–2009-es szezon óta először kvalifikálhatják magukat a kieséses szakaszba. Az egyiptomi sztár formája amúgy is rendkívüli, akkora népszerűségnek örvend, hogy a hétvégi ellenfél, a Brighton több játékosa is autogramot kért tőle az öltözőfolyosón!

9. (9.) TOTTENHAM HOTSPUR (angol)

Vereség, győzelem, döntetlen, vereség, döntetlen – nem a legutóbbi öt meccsen nyújtotta története legjobb formáját Mauricio Pochettino legénysége. Ráadásul az egyetlen győzelmet a formán kívüli Dortmund otthonában érte el a Spurs – jó hír azonban, hogy a szerdai, APOEL elleni találkozónak valódi tétje nincs, csoportelsőséget hoz ajándékba a Mikulás a Tottenham-rajongóknak. A gyenge PL-szereplés miatt azonban csapat egyik Twitter-bejegyzése alatt megjelentek a türelmetlen szurkolói kommentek – van, aki a menedzserben, van, aki a játékosokban keresi a hibát, sokan pedig úgy érzik, a Spursnek nem sikerült igazán belaknia az ideiglenes hazai stadionként szolgáló Wembleyt. Egy komoly erőpróba még vár idén Harry Kane-re és társaira, december 16-án ugyanis a Manchester City lesz az ellenfél – viszont a klub szilveszteri, West Ham United elleni fellépése 2018-ra tolódik.

8. (8.) JUVENTUS (olasz)
Bár számíthat a Barcelona „segítségére", a Juventusnak azért van teendője az utolsó BL-játéknapon az Olympiakosz otthonában, ha tovább akar jutni. S persze, hogy akar. Biztató előjel, hogy a legutóbbi rangsorolásunk óta a Juve kapott gól nélkül játszotta le mindhárom mérkőzését (két győzelem, egy döntetlen), és a BL-főpróbának tökéletesen beillő pénteki rangadón legyőzte az akkor még listavezető, tőle négy ponttal megugró Napolit – ugyancsak idegenben! Az sem mellékes, hogy a nápolyi csatát az előző fellépésén „csendben maradó" Gonzalo Higuaín döntötte el a góljával. Úgy tűnik, a „zebrák" készen állnak.

Az Atlético Madridnak nem elég nyernie a Chelsea otthonában, szurkolnia kell a Roma ellen is (Fotó: AFP)
Az Atlético Madridnak nem elég nyernie a Chelsea otthonában, szurkolnia kell a Roma ellen is (Fotó: AFP)

 

7. (7.) CHELSEA (angol)

A már biztos továbbjutó londoni kékek a C-jelű négyes első helyén állnak – a legjobb tizenhat közé jutásuk nincs veszélyben, csoportelsőségükhöz a Romának még lehet egy-két szava, de ha nyernek Contéék, nincs kérdés. Az olasz menedzser a szokásos sajtótájékoztatón Cesc Fabregas munkamorálját emelte ki, majd felhívta rá a figyelmet, a kvartett éléről a következő kihívás akár a Juventus, a Real Madrid vagy a Bayern München is lehet, így nincs más céljuk, mint egy jó meccset játszani az Atlético Madrid ellen – a spanyoloknak kell a három pont, ha az Európa-liga helyett a BL-ben folytatnák tavasszal, és még ez sem feltétlenül elég nekik. David Luiz – aki időközben felcsapott borbélynak – térdbántalmai miatt továbbra is maródi, rajta kívül azonban várhatóan mindenkit bevet Conte, aki él és mozog.

6. (6.) MANCHESTER UNITED (angol)

A városi riválissal ellentétben José Mourinhóék még nem százszázalékos továbbjutók: ha a Basel legyőzi a Benficát, a CSZKA Moszkva pedig hét góllal nyer a „vörös ördögök" ellen, kieshetnek – több mint valószínű, hogy nem fognak, a csoportelsőséghez is csak egy pont kell. A portugál menedzser így érthető okokból nem a legerősebb kezdőt küldi pályára: Nemanja Matics sérüléssel bajlódik, a nemrég súlyos térdsérülésből visszatérő Zlatan Ibrahimovicnak pedig specifikus különmunkát kell végeznie, hogy az izomzat megfelelően támogassa a térdét – rajtuk kívül Marouane Fellaini és Michael Carrick is kimarad. A kapuban is biztos a változás: az Arsenal elleni rangadón remeklő David De Gea megérdemelt pihenőjét töltheti, helyette Sergio Romero „röpködhet" majd.

5. (5.) REAL MADRID (spanyol)
Inkább félig üres a pohár, mint félig tele: a Real Madrid legutóbbi hat tétmérkőzésén ugyan veretlen, ám legutóbbi nyolc meccséből csak hármat tudott megnyerni, ez pedig jónak semmiképpen sem nevezhető. Florentino Pérez elnök jelezte, hogy meglátása szerint továbbra is Zinédine Zidane az ideális vezetőedző, az ilyen megjegyzések után szokták egy hónapon belül kirúgni az edzőt, bár alighanem Zidane (még) érinthetetlen. A bajnokságban csak 25 gólt szerzett 14 mérkőzésen a Real, és ez elég zsenge; Gareth Bale már megint sérült, Cristiano Ronaldónak még mindig nem megy a góllövés a bajnokságban, azaz az összes megoldandó probléma megmaradt. A BL-ben már nincs tét, csoportmásodikként megy tovább a címvédő, a bajnokságban pedig lassan közeleg a Barcelona elleni csúcsrangadó.

4. (4.) BAYERN MÜNCHEN (német)
A Bayern München helyzete szinte reménytelen – már ami a csoportelsőséget illeti. Jupp Heynckes csapatának legalább négy góllal kellene nyernie, ám aligha veszi fel a kesztyűt a PSG-vel. A bajoroknál most sokkal fontosabb, hogy revánsot vegyenek a párizsi 3–0-ért, de nem mindenáron. Jóval lényegesebb a gárda háza táján, hogy az egészséges játékosok ne sérüljenek meg, a sérültek pedig minél hamarabb teljesen százszázalékosak legyenek. A münchenieknek egy igazán fontos meccsük maradt a téli szünet előtt, az pedig nem a keddi BL-találkozó, hanem a Dortmund elleni kupameccs december 20-án.

3. (3.) PARIS SAINT-GERMAIN (francia)
A PSG sem legyőzhetetlen! Bár az előző hetekben leginkább előre tekingethettek erősorrendünkben a párizsiak, most örülhetnek, hogy megőrizték harmadik helyüket. Neymarék ugyanis óriási meglepetésre vereséget szenvedtek hétvégén a bajnokságban a kiesőjelölt Strasbourgtól. A Bajnokok Ligájában azonban továbbra is hibátlan a csapat, amely már rég bebiztosította továbbjutását. Kérdés, a Bayern München ellen melyik arcát láthatjuk a PSG-nek...

SZAVAZATOT KAPOTT MÉG
Szerkesztőségi szavazásunkon további hat csapat kapott szavazatot. A már biztos kieső Dortmund nincs köztük, de ott a továbblépésben reménykedő RB Leipzig, Porto, Basel, CSZKA Moszkva és Szpartak Moszkva is.

2. (2.) BARCELONA (spanyol)
Továbbra is a Barcelona liheg a Manchester City nyomában, és ez nem is túl meglepő – a katalánok 21 tétmérkőzéses veretlenségi szériában vannak, igaz, a Celta Vigo a hétvégén pontot csent a Camp Nouból. A Barca a Juventus elleni idegenbeli mérkőzésen tette biztossá csoportelsőségét, igaz, amit a két motiválatlan sztárcsapat azon a találkozón elővezetett, az valódi büntetéssel ért fel. Az utolsó BL-körben a Barcelonának már mindegy az eredmény, a látogató Sporting CP-nek azonban még van esélye a továbbjutásra – ennek ellenére sem vennénk kettesre a mérkőzést...

1. (1.) MANCHESTER CITY (angol)

Továbbra is megingathatatlan a City trónja: David Silváék a hétvégén is begyűjtötték a három pontot, a BL-ben már biztosan csoportelsőként mennek tovább – egyszóval minden kerek. Az állóvizet csupán a Manchester United játékosa, Paul Pogba kavarta fel kissé, amikor azt mondta: reméli, a City hullámvölgybe kerül, s megsérülnek a sztárjai. A bajnoki éllovas menedzsere nem reagálta túl a francia piszkálódását: Pep Guardiola elmondta, örülne, ha Pogba is játszhatna a hétvégi városi rangadón (eltiltása miatt nem fog), hiszen így még erősebb ellenféllel szemben figyelhetné csapata teljesítményét. Mindenesetre az ukrán túra során a kopasz tréner vélhetően több alapembert is pihentet majd – Silva például biztosan nem lép pályára, az eltiltott Kevin De Bruyne pedig nyaralni fog, míg társai a Sahtar ellen izzadnak.

Továbbra is a Manchester City vezeti a BL-erősorrendünket (Fotó: AFP)
Továbbra is a Manchester City vezeti a BL-erősorrendünket (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik