A Barcánál is jobbak? Ideje újra komolyan venni az angolokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.21. 14:31
null
A Napoli elleni dupla vizsgát is sikerrel vette Pep Guardiola Manchester Cityje – Európa legjobbja lenne jelenleg? (Fotó: AFP)
Bár az FC Barcelona továbbra is menetel a spanyol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában, a Manchester City játéka az előző hetekben annyira meggyőző volt (a Premier League-et veretlenül vezetve oda-vissza legyőzte az olasz bajnokságot veretlenül vezető Napolit), hogy ha csak minimális különbséggel is, de megelőzte a katalán csapatot a szerkesztőségi szavazásunk alapján összeállított BL-erősorrendünkben.

 

A HÉT KIEMELT MÉRKŐZÉSEI (a 16-os listán szereplők egymás ellen)

KEDD
20.45:
Sevilla–Liverpool (Tv: Sport1)
20.45: Borussia Dortmund–Tottenham Hotspur (Tv: Sport2)

SZERDA
20.45: Atlético Madrid–AS Roma (Tv: Sport1)
20.45: Juventus–FC Barcelona (Tv: M4 Sport)

16. (14.) BORUSSIA DORTMUND (német)
Csoda kellene ahhoz, hogy továbbjusson a pocsék formában lévő BVB. Egyre jobban inog a kispad Peter Bosz alatt, akire kulcsfontosságú mérkőzések várnak a következő hetekben. A csapat célja – ha jelen esetben nem is a továbbjutás – a győzelmi útra való visszatérés. A gárdának minden esélye megvan arra, hogy megszerezze a három pontot a Tottenham ellen, hiszen a Spurs már továbbjutott, így az angoloknak nem élet-halál kérdése ez a mérkőzés. Viszont a holland trénernek és a fekete-sárgáknak bizony, hogy az!

AZ 5. FORDULÓ PROGRAMJA
KEDD
E-CSOPORT
18.00:
Szpartak Moszkva–NK Maribor
20.45: Sevilla–Liverpool (Tv: Sport1)
F-CSOPORT
20.45:
Manchester City–Feyenoord
20.45: Napoli–Sahtar Doneck
G-CSOPORT
18.00:
Besiktas–FC Porto (Tv: Sport1)
20.45: Monaco–RB Leipzig (Tv: Film Mánia)
H-CSOPORT
20.45:
APOEL–Real Madrid (Tv: M4 Sport)
20.45: Dortmund–Tottenham (Tv: Sport2)
SZERDA
A-CSOPORT
18.00:
CSZKA Moszkva–Benfica
20.45: Basel–Manchester United (Tv: Sport2)
B-CSOPORT
20.45: Anderlecht–Bayern München
20.45: Paris SG–Celtic (Tv: Film Mánia)
C-CSOPORT
18.00:
Qarabag–Chelsea (Tv: Sport1)
20.45: Atlético Madrid–AS Roma (Tv: Sport1)
D-CSOPORT
20.45:
Juventus–FC Barcelona (Tv: M4 Sport)
20.45: Sporting CP–Olympiakosz Pireusz
Tizenkét csapat csatlakozhat a továbbjutókhoz a BL-ben

15. (16.) BESIKTAS (török)
A török együttes legutóbbi erősorrendünkben jelent meg először a listán, s most már egy helyet előrébb is lépett! Ezt leginkább annak köszönheti, hogy négy forduló után is veretlen a G-csoportban, és magabiztos, négypontos előnnyel vezet a második helyen álló FC Porto előtt. Mivel a Besiktas következő ellenfele pont a Porto lesz – amelyet az első meccsen simán, 3–1-re legyőzött idegenben –, nagyon sok múlik a mostani találkozón! Vereséggel ugyanis villámgyorsan le is kerülhet a listánkról a csapat, győzelemmel viszont… Ki tudja, hol lehet a végállomás?

14. (15.) SEVILLA (spanyol)
A Sevilla legutóbbi négy mérkőzése 2–1-es eredményt hozott (háromszor a Sevilla bizonyult jobbnak, egyszer aktuális ellenfele), kíváncsian várjuk, hogy a sorminta folytatódik-e a Liverpool ellen. A sevillaiak este már a Szpartak Moszkva–Maribor csoportmeccs eredményének tudatában lépnek pályára, ez akár a pályán látottakat is befolyásolhatja. Olyan forgatókönyv is van (a Szpartak nem veri meg a Maribort, míg a Sevilla legyőzi a Liverpoolt), amely alapján a spanyol együttes már most ki tudná vívni a továbbjutást.

13. (10.) ATLÉTICO MADRID (spanyol)
0–0, 1–1, 0–0, 1–0, 1–1, 1–1, 1–1, 1–0, 0–0: ez az Atlético Madrid legutóbbi kilenc tétmérkőzésének eredménysora. Az olasz futball „legszebb” napjaira emlékeztető eredmények erős fejfájást „okozhatnak” Diego Simeonénak, hiszen ha csapata most is legfeljebb egy gólig jut, akkor az Atlético már két hónapja nem tud egy találatnál többet elérni. Az Atléti a szakadék szélén táncol a BL-ben, és hiába nyerné meg a hátralevő két találkozóját (az AS Roma és a Chelsea ellen), sorsa attól függ, hogy mit játszik olasz és angol riválisa az azeri Qarabag csapatával. Alighanem ebből El-szereplés lesz a tavasszal.

12. (9.) NAPOLI (olasz)
Motoszkál bennünk némi lelkiismeret-furdalás, hiszen miközben a nápolyiak erejét méricskéljük, halljuk a Sahtar-drukkerek méltatlankodását: „Hat ponttal előzzük őket, és nem vagyunk sehol?!” Na, igen… De kedden tiszta víz kerülhet a pohárba: ha a doneckiek idegenben is legyőzik a Napolit, sőt ha csupán egy pontot szereznek ellene, továbbjutnak – mi pedig hivatalból eltüntetjük az olasz csapatot a listánkról. Egyelőre viszont, ha fogyatkozó bizalommal is, kitartunk a Serie A listavezetője mellett, annál is inkább, mert a hétvégén legyőzte a Milant, s hazai pályán a „mindenkit megverő” Man. City elleni BL-meccset leszámítva jó ideje veretlen.

11. (13.) LIVERPOOL (angol)
Remek formában van a Liverpool: a Tottenham elleni vereség óta négy, egyaránt háromgólos különbséggel megnyert találkozót tudhat maga mögött, s a BL-ben egy győzelemmel meglehet a továbbjutás. Jürgen Klopp alakulata a Sevillához látogat – egy pont a különbség kettejük között, a szeptemberi találkozó négygólos döntetlenje után érdekes összecsapás várható. Egy kulcsemberrel azonban nem számolhatnak a liverpooliak, Joel Matip nem utazott el a csapattal, hanem a klub edzőközpontjában készül, hátha sikerül „összedrótozni” a Chelsea elleni, hétvégi rangadóra. Adam Lallana viszont ott van Sevillában, ám Klopp elmondása szerint nem sietteti a visszatérését.

10. (12.) AS ROMA (olasz)
Nagyon elkapta a fonalat a Roma: hatos nyerő szériában van, szeptember óta csak egy tétmeccset veszített el, vezeti a BL-csoportját – erősorrendünk létráján pedig olyan magasra hágott, mint ezen az őszön még egyszer sem. A Chelsea okítása után a Fiorentina elleni idegenbeli négyes következett, majd szombaton a szintén jó formában lévő Lazióval szembeni, már-már szokásosnak mondható derbisiker került be a gyűjteménybe. Eusebio Di Francesco csapatát odahaza egyre többen sorolják a bajnokesélyesek közé, és szerdán az Atlético otthonában a döntetlen már BL-nyolcaddöntőt érne.

9. (11.) TOTTENHAM HOTSPUR (angol)
Bár a bajnokságban a 4. helyre csúsztak vissza (az előző három meccsükből kettőt elvesztettek), a BL-t illetően nincs miért aggódniuk a londoniaknak: zsebben a továbbjutás, sőt, ha legalább annyi pontot szereznek, mint a Real Madrid, a csoportelsőség is meglesz. Mauricio Pochettino gárdája a gyengélkedő Dortmundhoz látogat, s az Arsenal ellen elvesztett derbi miatt az argentin menedzser elmondása szerint igen csalódott a csapat – bár éppen ezért a motivációval vélhetően nem lesz gond. Pochettino az U23-asokhoz már visszatérő, csípőproblémák miatt több mint egy évet kihagyó Erik Lameláról is ejtett néhány szót az utazás előtt – jól halad, de kell még neki néhány hét, hogy százszázalékos állapotba kerüljön.

8. (7.) JUVENTUS (olasz)
Ha november és Genova, akkor vereség és három kapott gól – tavaly a Genoa (1–3), most vasárnap a Sampdoria (2–3) kínozta meg a Juventust, amely a köztes időszakban csupán egy alkalommal szedett be három gólt bajnokin. De nem csupán a viszonylag gyors tempóban kapott és szokatlanul sok gól, a védekezésben tapasztalt hanyagságok, hanem a számtalan kihagyott helyzet is aggaszthatja Massimiliano Allegrit – még azt figyelembe véve is, hogy a mester ezúttal kissé talán „túlrotálta” a vb-selejtezős kudarcot is megszenvedő csapatát. Oka persze volt rá, hiszen szerdán a Barca érkezik Torinóba, és a továbbjutás még koránt sincs biztonságban.

7. (8.) CHELSEA (angol)
Egy helyet léptek előre a londoni kékek, akik a bajnokságban az MU és a West Bromwich Albion legyőzése után a harmadik helyen állnak, ráadásul a hétvégén sem vár rájuk sétagalopp – a Liverpoolhoz utaznak. A szeptemberi hatgólos kiütés azt sugallja, hogy a Qarabaggal nem lesz gondja Antonio Contééknak, ám az azeriek Atlético Madrid elleni két iksze után azért ebben nem lehetünk biztosak. Ha nyer a Chelsea, továbbjut, a sűrű menetrend ismeretében az olasz menedzser a szezon eddigi legfontosabb mérkőzésének nevezte a Qarabag ellenit. A külföldi szakportálok a háromvédős felállás közepén az ifjú Andreas Christensennel számolnak, akit nemrég Conte is méltatott.

6. (6.) MANCHESTER UNITED (angol)
Manchesterben mostanában van ok az örömre. Bár a csapat a válogatott mérkőzések miatti szünet előtt kikapott a Chelsea-től, még mindig a második a PL tabelláján, ráadásul a Newcastle elleni győztes meccsen Paul Pogba és Zlatan Ibrahimovic is visszatért sérüléséből, valamint a pályára a hétvégén nem lépő Marcos Rojo is bevethető már. A BL-ben hatpontos előnnyel áll az A-jelű kvartett élén a Mourinho-gárda, s a Bázel ellen idegenben biztosíthatja be a továbbjutást. Aki viszont valószínűleg nem lesz ott Svájcban, az az örmény középpályás, Henrih Mhitarjan: angol sajtóhírek szerint a portugál menedzser és a vezetőség sem elégedett a teljesítményével, egyes jelentések szerint a karrierje megmentéséért küzd. Várhatóan Mourinho pihenteti szerdán.

A Real és az Atlético szombat este nem bírt egymással – a BL-ben javíthatnak (Fotó: AFP)
A Real és az Atlético szombat este nem bírt egymással – a BL-ben javíthatnak (Fotó: AFP)

5. (4.) REAL MADRID (spanyol)
Mínusz tíz fokot mérnek Madridban, ugyanis a Real és az Atlético is tíz ponttal marad el a listavezető FC Barcelonától. Zinédine Zidane csapatának kicsit nyögvenyelős ez az ősz, ritkán látunk olyat, hogy a Real Madrid legutóbbi négy tétmeccséből csak egyet nyer meg – most pont ez a helyzet. Az APOEL elleni BL-mérkőzés kötelező jellegű feladat, bár a durva madridi derbi után némileg viharvert és az orrtörést szenvedő Sergio Ramos nélkül felálló Real célozza meg Ciprust. Cristiano Ronaldo pótolhatja a gólokat, amelyek a bajnokságban „benne maradtak” – a portugál sztár legutóbbi 9 BL-meccsén 16 alkalommal talált be, másnak ez egy egész pályafutásra elég lenne az elitligában.

4. (5.) BAYERN MÜNCHEN (német)
Igazság szerint sok tétje nincs a bajorok soron következő mérkőzésének, hiszen Jupp Heynckes csapata már továbbjutott. A csoportelsőségre nincs sok esélye a müncheni alakulatnak, azonban a Bayern háza táján minden Bajnokok Ligája-találkozó presztízsmeccs, így az Anderlecht elleni is az. Nem elhanyagolható tény viszont, hogy szombaton a jelenleg negyedik helyen álló Gladbach ellen játszik fontos meccset a Bundesligában az együttes, amely kifejezetten jó formában van Carlo Ancelotti távozása óta.

3. (3.) PARIS SAINT-GERMAIN (francia)
Az egyetlen, ami miatt mostanában aggódniuk kell a PSG-nél: a pletyka. A francia sajtó ugyanis nem fogja vissza magát, szinte napról napra jelennek meg a hírek, miszerint állandó a balhé az öltözőben, és Neymar már távozni is akar. Ennek ellenére a csapat szárnyal, amit egész jól mutat, hogy a Bajnokok Ligájában még gólt sem kapott, viszont négy meccs alatt szerzett tizenhetet… A következő ellenfél a Celtic, amelynek az első meccsen ötöt vágott a párizsi gárda, így vélhetően erősorrendünkben sem lesz ennél lejjebb a következő héten a PSG.

SZAVAZATOT KAPOTT MÉG
Szerkesztőségi szavazásunkon további hat csapat kapott szavazatot. Alig maradt el a Dortmundtól a Sahtar Doneck, aki mögött nagyobb szakadék után következik két, korábbi 16-os listáinkon szereplő klub, az RB Leipzig és a Monaco. Szokás szerint az FC Porto is kapott néhány voksot, és nem feledkeztünk meg teljesen az FC Baselről és a CSZKA Moszkváról sem.

2. (1.) FC BARCELONA (spanyol)
Az FC Barcelona „semmit sem tett rosszul”, mégis elvesztette az első helyét, avagy a Pep-faktor még mindig kísérti a katalánokat. A spanyol bajnokságból 12 forduló ment le, a Barca továbbra is őrzi veretlenül az első helyét, csupán két pontot veszített és négy gólt kapott eddig. A veretlenségi sorozat már több mint három hónapja tart (és 17 mérkőzésesre „nyújtózkodott”), meghosszabbítása nem lesz könnyű feladat: ezen a héten a BL-ben a Juventus, a bajnokságban a Valencia várja a Barcát. Ha ezt a két, igen keménynek ígérkező „vendégjátékot” is behúzza Ernesto Valverde csapata, az önbizalom alighanem az egekben lesz.

1. (2.) MANCHESTER CITY (angol)
Nemcsak a csapat meze, hanem az ég is kék Manchesterben – már amennyire ezt a hírhedten borús angol időjárás engedi… A viccet félretéve: még mindig a fellegekben jár Pep Guardiola alakulata, a BL-ben a nehéz helyzetbe kerülő Napolit gyűrték le legutóbb Agüeróék, ráadásul olaszországi győzelmükkel be is biztosították a legjobb tizenhat közé jutást. Az elismerések, sikerek sora nem ért itt véget: október hónap legjobb Premier League-játékosának a remeklő Leroy Sanét választották, a Sporttudományok Nemzetközi Központjának kutatása alapján a 16 PL- és BL-meccsen szerzett ipari mennyiségű, 52 gól mellett védekezésben is a legjobbak között van a csapat. Erre a védelemre kedden vélhetően nem nagyon lesz szükség: a Feyenoordot látja vendégül a City, amelyet idegenben 4–0-ra legyőzött… Így nem meglepő, hogy a sajtótájékoztatón viselt sárga kitűzőjével a bebörtönzött katalán politikusokat támogató Guardiola is utalt rá: akár az angol U17-es válogatott egyik fontos láncszemét, Phil Fodent, valamint a spanyol Brahim Díazt is mély vízbe dobhatja kedden.

A Barca a Juve otthonában játssza a hét BL-rangadóját (Fotó: AFP)
A Barca a Juve otthonában játssza a hét BL-rangadóját (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik