Új kihívó tör a Real Madrid trónjára – BL-erősorrend

Vágólapra másolva!
2017.09.12. 11:36
null
A PSG két nagy nyári fogása, Kylian Mbappé és Neymar Edinson Cavanival a világ egyik legjobb támadóegységét alkotja (Fotó: AFP)
Újraindul Európa elit futballsorozata, a Bajnokok Ligája, s vele együtt immár hagyományosnak tekinthető sorozatunk, az erősorrend is. A BL-ben nincs összesített tabella, de szerkesztőségünkön belüli szavazással így is igyekszünk képet adni olvasóinknak arról, hogyan állnak egymáshoz képest kontinensünk legjobbjai. Idei első listánk alapján úgy véljük, a Real Madridnak új kihívója akadt – ha nem ért egyet velünk, a hozzászólásokban örömmel vesszük véleményét.

 

16. SEVILLA (spanyol)

A Sevilla idénykezdetével semmi gond, az Espanyol elleni döntetlent kapott gól nélküli győzelmek követték a Getafe és az Eibar ellen. A Liverpool azért az említettekhez képest más polcon van. Eduardo Berizzo vezetőedző a Manchester City által elgázolt Poolt sérült vadnak minősítette, ez jelzi is a feladat nehézségét. A Sevilla veretlen a legutóbbi öt tétmérkőzésén, hasonlóan jó sorozatot ez év februárja óta nem tudott építeni.

15. AS ROMA (olasz)

A „farkasok" egy év kihagyással térnek vissza az elitligába – tavaly a Porto elgáncsolta őket a BL-selejtezőben, míg az El-ben a nyolcaddöntő volt a végállomásuk –, az étvágyuk vélhetően nagy, csakhogy ahhoz méltóan „kemény diók” a csoportellenfelek is. Az olasz fővárosban nagy volt a játékosmozgás a nyáron, vezetőedzőt is cseréltek, s ha Francesco Totti nem is volt már alapember az utóbbi időben, az ő visszavonulásánál érzékletesebb szimbólum nem kell a javában zajló újjáépítésről. Nemcsak a felkészülési időszak, hanem a bajnokság is hozott már vereséget Eusebio Di Francesco tanítványainak, szóval: türelem.

14. NAPOLI (olasz)

A Napolit egy éve ilyenkor 11.-ként rangsoroltuk, most törékenyebb még a bizalmunk, de mint látható, a csapat csoportból való továbbjutását ezúttal sem kérdőjelezzük meg. A klub finoman fogalmazva nem forgatta fel a nyári átigazolási piacot: nem fogott nagyhalakat, igaz, nem is veszített el kulcsjátékosokat – vagyis az összeszokottság sok kellemes pillanat katalizátora lehet az új idényben. A Serie A nyitánya mindenesetre tökéletesen sikerült (három győzelem), a Nice-t is kettős sikerrel tessékelték ki a BL-selejtezőből, azaz van miért bízni az eredményes folytatásban.

13. AS MONACO (francia)

Teljesen kiszámíthatatlan, mi várható ebben az idényben az AS Monacótól. A hercegségbeliek Kylian Mbappé elveszítésével garantáltan gyengültek, amit a Nice elleni 4–0-s vereség is elég jól mutat. A Monaco egyetlen szerencséje, hogy jó sorsolást kapott a csoportkörben, hiszen a Besiktas, Porto, RB Leipzig hármas mellett így is továbbmehet a csapat. A Gulácsi Péterék elleni rajt után vélhetően kitisztul a kép, mit várhatunk a piros-fehérektől.

12. TOTTENHAM HOTSPUR (angol)

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
KEDD

A-CSOPORT
20.45: Benfica–CSZKA Moszkva
20.45: Manchester United–Basel (Tv: Film Mania)
B-CSOPORT
20.45: Bayern München–Anderlecht (Tv: Sport2)
20.45: Celtic–Paris Saint-Germain
C-CSOPORT
20.45: Chelsea–Qarabag
20.45: Roma–Atlético Madrid (Tv: Sport1)
D-CSOPORT
20.45: Barcelona–Juventus (Tv: M4 Sport)
20.45: Olympiakosz–Sporting CP

SZERDA

E-CSOPORT
20.45: Maribor–Szpartak Moszkva
20.45: Liverpool–Sevilla (Tv: Sport2)
F-CSOPORT
20.45: Feyenoord–Manchester City
20.45: Sahtar Doneck–Napoli
G-CSOPORT
20.45: RB Leipzig–Monaco (Tv: M4 Sport)
20.45: FC Porto–Besiktas
H-CSOPORT
20.45: Real Madrid–APOEL (Tv: Sport1)
20.45: Tottenham–Dortmund (Tv: Film Mania)

Sima győzelemmel a tarsolyban érkezik a Bajnokok Ligájába a Spurs, hiszen Mauricio Pochettino gárdája a hétvégén idegenben 3–0-ra verte az Evertont. Az európai kupaporondon már nagyobb falattal kell megbirkóznia, hiszen a német kupagyőztes Dortmund látogat a Wembleybe. Ez a továbbjutás szempontjából is fontos párharc lehet a csoportkör során – a Real Madrid valószínűleg a kvartett első helyén végez majd, az APOEL pedig vélhetően simán kiesik.

11. BORUSSIA DORTMUND (német)

Úgy tűnik, nem zavarta meg az együttest az Ousmane Dembélé körüli hercehurca. A nyáron azonban nemcsak a fiatal francia játékos, hanem Thomas Tuchel vezetőedző is távozott. Peter Bosz elképzelését még szoknia kell a társaságnak, a jelek szerint viszont jó úton jár a BVB. A Bundesligában még gólt sem kaptak az eddigi három mérkőzésen, s vezetik is a tabellát a fekete-sárgák. Játékosok jöttek, játékosok mentek, a halálcsoportból való továbbjutásért pedig nagyon meg kell harcolniuk Pierre-Emerick Aubameyangéknak.

10. LIVERPOOL (angol)

Fel kell ébrednie a Liverpoolnak szerdára, hiszen a Manchester City elleni fiaskó után a Sevilla érkezik az Anfield Roadra. A „vörösök" hasznos futballistákat (Alex Oxlade-Chamberlain, Mohamed Szalah, Andrew Robertson, Dominic Solanke) vásároltak a nyáron, eddig azonban a szurkolókat nem nyűgözte le a teljesítményük,s elégedetlenségüknek hangot is adtak. Ám a klub korábbi játékosa, Emile Heskey védelmébe vette Jürgen Klopp vezetőedzőt és a csapatot, mondván, időre van szükségük. Legközelebb szerdán, 20.45-től bizonyíthatják, hogy készen állnak.

9. ATLÉTICO MADRID (spanyol)

Az Atlético Madrid a Real Madriddal kéz a kézben szemléli a spanyol élvonal tabelláját a középmezőny elejéről – a városi riválishoz hasonlóan Diego Simeone csapata is elhullajtott négy pontot az első három bajnokiján. Igaz, az új stadion (Wanda Metropolitano) még nem nyitotta meg a kapuit, a szeptember 16-i, Málaga elleni avató bajnoki tán még fontosabb esemény is ezen a héten az Atléti-híveknek, mint az AS Roma elleni BL-csörte. Azért azt sem lenne rossz megnyerni – már önbizalom-építés szempontjából sem...

8. MANCHESTER UNITED (angol)

José Mourinhónak sikerült visszavezetnie csapatát a Bajnokok Ligájába, azonban kérdés, a „vörös ördögök" mire lesznek képesek az első számú európai kupában. A belga óriás, Romelu Lukaku érkezése, valamint Zlatan Ibrahimovic „megtartása" örömöt szerzett a szurkolóknak – úgy is, hogy utóbbi még egy darabig nem futballozhat.

A BL-be visszatérő Manchester United egyik ásza Henrih Mhitarjan (Fotó: AFP)
A BL-be visszatérő Manchester United egyik ásza Henrih Mhitarjan (Fotó: AFP)

7. CHELSEA (angol)

Eddig a Burnley elleni fiaskótól eltekintve csak győzött a bajnokságban a Premier League címvédője – legutóbb a Leicester City ellen, 2–1-re. A londoni „kékekre” valószínűleg most vár csoportkörük legkönnyebb mérkőzése, hiszen a Qarabagot fogadják. Akár nagyobb összeget is tehetnénk a győzelmükre, de az Atlético Madrid és a Roma ellen már nehezebb dolguk lesz. A szurkolók pedig gyaníthatóan most már mellőzni fogják az eddig Álvaro Moratának énekelt dalt – a spanyol egyébként Eden Hazard szerint „lőhetne már gólt".

6. MANCHESTER CITY (angol)

Kiütéssel hangolt a BL-re Pep Guardiola együttese: a Liverpool elleni 5–0-s sikerre talán még a legvérmesebb szurkolók sem számítottak – valamint vélhetően arra sem, hogy a Sadio Mané által leterített Edersonért kell majd aggódniuk. Az ijedtség után gyorsan érkezett a jó hír, miszerint a brazil kapusnak nincs komoly baja – sőt, angol sajtóinformációk szerint a Feyenoord ellen már be is mutatkozhat a BL-ben. Valószínűleg Yaya Touré is bevetésre kész állapotban lesz, azonban a vádlijával küzdő Vincent Kompany játékára kevés az esély.

5. JUVENTUS (olasz)

Vajon az elveszített tavaszi BL-döntő jelentette-e a 2010-es évek csúcsát, vagy van még ennél is feljebb? Az idén „csak" az erősorrend ötödik helyéről futtatjuk neki a „zebrákat" a nemzetközi szezonnak (szemben a tavalyi negyedik rajtpozícióval), a mi várakozásaink tehát visszafogottak, amiben alighanem szerepet játszik, hogy a Serie A nyári top érkezőinek listáján nem a Juve uralkodik. Massimiliano Allegri alakulata mindenesetre három győzelemmel kezdte az olasz bajnokságot, igaz, három eddigi ellenfelének ereje összeadva (kis túlzással...) kisebb, mint amekkorát a Barca vonultat majd fel kedden.

4. BAYERN MÜNCHEN (német)

SZAVAZATOT KAPOTT MÉG
A 16-os listánkon szereplő csapatokon kívül további négy klub kapott voksot szerkesztőségi szavazásunkon. A Porto és a Benfica hajszállal maradt le, de jutott néhány pont az RB Leipzingnek és a Sporting CP-nek is.

Az előző szezonban szinte nem is fordulhatott elő, hogy a bajorok ne férjenek fel a dobogóra, most viszont mégis ez a helyzet. A német gigász nem igazolt világsztárt a nyáron, s noha az együttes egyben maradt, a hangulat közel sem felhőtlen. Robert Lewandowski ismét kritizálta a csapatot, nemrég Thomas Müller is hevesen nyilvánult meg, és Karl-Heinz Rummenigge is megszólalt már a lengyel szavai után. A münchenieknek elsősorban a fejekben kell rendet tenni, mert ezek a dolgok az eredményesség rovására mehetnek. Franck Ribéry és Arjen Robben minden bizonnyalutolsó szezonjára készül a BL-ben, lássuk, meddig tudják repíteni a 2013-as győztest!

3. BARCELONA (spanyol)

A pályán egyelőre minden rendben, a Barcelona a Real Sociedaddal együtt még százszázalékos három forduló után a La Ligában, gólt sem kapott, ráadásul a Juventus elleni BL-rangadó előtt 5–0-s csapást mért a városi rivális Espanyolra. Ousmane Dembélé gólpasszt adott, Lionel Messi triplázott, most majd meglátjuk, mire jut egy nagyon komoly elitteszten a „neymartalanított" Barca. A pályán kívül nincs nyugalom: Josep Maria Bartomeu klubelnök ellen bizalmatlansági indítványt indítottak, melyet a korábbi elnök Joan Laporta is aláírt – több mint tizenötezer társával együtt. Az ősz nagy kérdése: a nyári transzferkáosz korbácsolta indulatokat mennyire tudja elcsitítani a csapat a játékával?

Lionel Messinek nem tartott sokáig, hogy összeszokjon Ousmane Dembélével (Fotó: AFP)
Lionel Messinek nem tartott sokáig, hogy összeszokjon Ousmane Dembélével (Fotó: AFP)

2. PARIS SAINT-GERMAIN (francia)

A „Ki tudja megállítani a Real Madridot?" kérdésre egyre sűrűbben jön az a válasz, hogy „Majd a PSG!" Az nem lehet kérdés, hogy a nyáron nagybevásárlást tartó, Neymart és Kylian Mbappét is elcsábító párizsiak nem a francia bajnokság megnyerését, hanem a Bajnokok Ligája-elsőséget tűzték ki célnak. Ami biztos, hogy bivalyerős a csapat, és rövid történelme alapján hatékony is. Arra pedig a legrangosabb európai kupasorozat ad majd választ, hogy „kirakatcsapatot" vagy a BL-győzelemre valós esélyekkel pályázó együttest építettek-e Párizsban.

1. REAL MADRID (spanyol)

Nem valószínű, hogy meglepetést kelt a két legutóbbi Bajnokok Ligája-kiírást megnyerő madridi csapat a lista élén. A sorozatban harmadik BL-sikerére törő Real – egymás után háromszor legutóbb (még a hetvenes évek közepén) a Bayern München tudta megnyerni az első számú európai kupasorozatot – visszafogottan nyitott a spanyol bajnokságban, a Deportivo La Coruna legyőzése után a Valenciával és a Levantéval sem bírt a Bernabéuban. A blancókkal22 éve nem fordult elő, hogy első két hazai bajnoki mérkőzésükből egyet sem tudtak megnyerni, Zinédine Zidane vezetőedző a meccs után tudatta is együttesével, hogy mind a játék, mind az eredményesség elmarad a várakozásaitól. A francia tréner különösen azt fájlalta, hogy játékosai nem találták meg a betömörülő védelem elleni megoldásokat – az APOEL ellen a BL-ben is lehet gyakorolni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik