Téli olimpia: 34 évvel apja sikere után ért fel a csúcsra az osztrák alpesi síző – ez történt csütörtökön, infoközpont

CS. M., CS. B.CS. M., CS. B.
Vágólapra másolva!
2022.02.09. 17:55
null
34 évvel apja sikere után Johannes Strolz is felért a csúcsra alpesi síben (Fotó: AFP)
Csütörtökön tíz sportág programjával folytatódott a 2022-es pekingi téli olimpia. Ezen a versenynapon összesen nyolc aranyérmet osztottak ki – Nathan Chen fantasztikus szabad programot bemutatva első lett a férfi műkorcsolyázók küzdelmében, a németek 4. aranyukat szerezték meg a szánkóversenyeken, 34 évvel apja sikere után Johannes Strolz is felért a csúcsra alpesi síben, a holland Irene Schouten és Therese Johaug is két egyéni aranynál jár. Íme, a versenynap legfontosabb eseményei!

 

A női 10 kilométeres klasszikus stílusú sífutás egyetlen magyar indulójaként a 97. helyen végzett a szeptemberben térdműtéten átesettPónya Sára, aki célba érkezése után elmondta, nem tudja felfogni, hogy teljesítette a távot.

A csütörtöki nap két botrányt is tartogatott: egyrészt az orosz csapat elbukhatja a műkorcsolyázók csapatversenyén megszerzett aranyérmét, miután a történelmi, négyfordulatos ugrást bemutató 15 éves orosz Kamila Valijeva szervezetében tiltott szerre bukkantak.

Másrészt a magyar felmenővel rendelkező, a férfi gyorskorcsolya 5000 méteres távját olimpiai csúccsal megnyerő Nils van der Poel kifakadt, mert a rivális hollandok a számukra legkedvezőbb jégminőségért lobbiznak a szervezőknél.

Magyar vonatkozású hír, hogy elkészítették a rövid pályás gyorskorcsolyázók pénteki versenynapjának futambeosztását, ahol három versenyszámban – női 1000 méteren, férfi 500-on és a váltóban – is érdekeltek lesznek a mieink. A mai jeges edzést három ászunk is kihagyta.

Ami a mai aranymedalionokat illeti:

Chloe Kim sikerével ért véget a női hódeszkások félcső versenyszáma – a címvédő amerikai a spanyol Queralt Castelletet és a japán Tomita Szenát előzte meg. RÉSZLETEK ITT!

Nathan Chen fantasztikus szabad programot bemutatva aranyérmet szerzett a férfi műkorcsolyázók küzdelmében. A rövid programot is nagy fölénnyel megnyerő amerikai öt négyfordulatos ugrást is bemutatott, így a győzelméhez nem fért kétség. RÉSZLETEK ITT!

Az alpesi sízők férfi kombinációját Johannes Strolz húzta be, aki édesapja nyomdokaiba lépett, hiszen 34 évvel ezelőtt, az 1988-as calgaryi olimpián – éppen ebben a számban – Hubert Strolz végzett az élen. De vissza a jelenbe, a versenyen a pontszerzést jelentő 6. helyen ért célba az izraeli színekben induló Szőllős Barnabás, akire a NOB is felfigyelt. RÉSZLETEK ITT!

A férfi hódeszkások krosszversenyének finise annyira szoros volt, hogy a célfotó döntött – az osztrák Alessandro Hämmerle csak centikkel bizonyult jobbnak a kanadai Éliot Grondinnél. RÉSZLETEK ITT!

A Pónya Sára révén magyar érdekeltségűnői 10 km-es klasszikus stílusú sífutást Therese Johaug nyerte meg, ezzel ő lett az első olyan olimpiai bajnok Pekingben, aki két egyéni aranyérmet tudott szerezni. RÉSZLETEK ITT!

Az ötkarikás programban debütáló versenyszámot, a síakrobaták ugrás vegyes csapatversenyét az Egyesült Államok nyerte meg a házigazda Kína és Kanada válogatottja előtt. RÉSZLETEK ITT!

A női gyorskorcsolyázók 5000 méteres döntőjében Irene Schouten lett az első új olimpiai csúccsal. A holland versenyző szintén a második aranyérmét szerezte a pekingi téli olimpián, ráadásul az elsőt – a 3000 méteres távon – is olimpiai csúccsal kaparintotta meg. RÉSZLETEK ITT!

A csapatversennyel fejeződtek be a szánkósok küzdelmei: ahogy a férfi és női egyéniben, illetve kettesben, természetesen ebben a számban is a németek szerezték meg az aranyérmet. RÉSZLETEK ITT!

A csütörtöki jégkorongmérkőzések összefoglalóit, eredményeit IDE kattintva tekintheti meg!

 

XXIV. TÉLI OLIMPIA, PEKING

A MAGYAR VERSENYZŐK CSÜTÖRTÖKI PROGRAMJA

SÍFUTÁS
NŐK
klasszikus stílusú 10 km – 97. Pónya Sára

A NAP ARANYÉRMESEI

ALPESI SÍ
Férfi kombináció:
– aranyérmes: Johannes Strolz (Ausztria)

GYORSKORCSOLYA
Női 5000 méter
– aranyérmes: Irene Schoulten (Hollandia)

HÓDESZKA
Női félcső
– aranyérmes: Chloe Kim (Egyesült Államok)

Férfi krossz – aranyérmes: Alessandro Hämmerle (Ausztria)

MŰKORCSOLYA
Férfiak
– aranyérmes: Nathan Chen (Egyesült Államok)

SÍAKROBATIKA
Ugrás, vegyes csapat
– aranyérmes: Egyesült Államok

SÍFUTÁS
Női 10 km (klasszikus)
– aranyérmes: Therese Johaug (Norvégia)

SZÁNKÓ
Csapat, váltó
– aranyérmes: Németország

A MAGYAR VERSENYZŐK NÉVJEGYEI ITT!

AZ ÉREMTÁBLA ITT!

A FÉRFI JÉGKORONGTORNA ADATBANKJA ITT!

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik