Téli olimpia: történelmi ugrás után doppinggal sokkolhat a 15 éves műkoris

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.02.10. 08:03
null
Valijeva csütörtöki edzését óriási érdeklődés övezte (Fotó: AFP)
Az olimpia botránya van kibontakozóban a műkorcsolyázóknál. Ahogy arról beszámoltunk, elhalasztották a műkorcsolyázók csapatversenyének hivatalos díjátadóját a pekingi téli olimpián, miután az egyik dobogós csapattal kapcsolatban jogi természetű problémák merültek fel. Az orosz RBC című lap szerint az Európa-bajnok, az olimpián történelmi ugrást bemutató 15 éves orosz Kamila Valijeva szervezetében trimetazidinre bukkantak.

 

A Reuters szerint Valijeva esetében nem a pekingi mintáival van gond, hanem egy tavaly novemberivel. Ezt erősítette meg Vaszilij Konov, az orosz Match-Tv egyik vezető munkatársa is, aki elmondta, hogy a kérdéses mintát két hónappal ezelőtt vették le. A szervezetébe került tiltott szer neve trimetazidin.

A trimetazidin tartalmú gyógyszereket általában koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom esetén szokták alkalmazni. Dr. Sadiya Khan, az amerikai Northwestern University professzora szerint az egészséges embereknél ez az anyag elméletben növeli a vér mennyiségét, és így hatékonyabb és hosszabb ideig tartó edzéseket tesz lehetővé. A szer 2014 óta tiltott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél (WADA).

A Reuters hírügynökség megpróbált információkat szerezni az orosz csapattól, de senkit sem tudtak elérni, és a pekingi központjuk is zárva van. Egyelőre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem kommentálta az ügyet, de Mark Adams, a NOB szóvivője szerdára bővebb tájékoztatást ígért.

Ha Valijeva szervezetében tényleg tiltott szert találtak, akkor nemcsak őt büntethetik, hanem a versenyt megnyerő orosz csapatot is megfoszthatják az aranyéremről. A helyzet nem egyszerű, mivel Valijeva 16 évnél fiatalabb, és ezért a WADA szabályai alapján védett személynek minősül, vagyis hivatalosan nem lehet őt beazonosítani.

A mostani doppinggyanút megelőzően Valijeva szenzációs négyfordulatos ugrásával került a figyelem középpontjába, mivel olimpián első nőként mutatott be ilyet. A műkorcsolya kiemelten fontos sport az oroszoknál, így egy doppingeset további óriási csapást jelenthet az orosz sportnak.

Az orosz sportolók a korábban feltárt állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt nem indulhatnak nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt, és nem játsszák el tiszteletükre a himnuszukat. Így az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) képviseletében versenyeznek Pekingben is.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik