KARÁDI ZOLTÁN 2022.02.10 07:47 Frissítve: 2022.02.10 10:49

Téli olimpia: osztrák siker kombinációban, Szőllős pontszerző

A pekingi téli olimpia csütörtöki napján a férfi kombinációt rendezték meg az alpesi sízők számára.A győzelmet az osztrák Johannes Strolz szerezte meg a norvég Aleksander Aamodt Kilde és a kanadai James Crawford előtt. Az izraeli színekben induló Szőllős Barnabás a 6. helyen végzett.

Szőllős Barnabás az izraeli sísport kiemelkedően legjobb eredményét érte el (Fotó: AFP)

 

A lesiklófutamot a szuper-G-ben bronzérmes norvég Aleksander Aamodt Kilde nyerte két kanadai, James Crawford és Brodie Seger előtt, azonban ők hárman gyengébbek a másik számban, a szlalomban. Nem így a negyedik és az ötödik helyen álló osztrák Johannes Strolz és a világbajnoki címvédő Marco Schwarz, akik szlalomspecialistának számítanak.

 
Alpesi sí: a három Szőllős testvér izraeli színekben folytatja

Az ugyancsak esélyesnek számító, összetett világkupa-címvédő francia Alexis Pinturault viszont eléggé elszállt, mivel majdnem két másodperces hátrányt szedett össze Kildével szemben, s gyakorlatilag az izraeli színekben induló Szőllős Barnabással áll holtversenyben a 11. helyen.

Történt egy sajnálatos sérülés is: a svájci Yannick Chabloz sodródott le a pályáról és csapódott a védőhálónak. Végül leszíjazott karral, motoros szánnal szállítottak el pályáról.

Szakítva a hagyományokkal, a műlesiklásban nem fordított sorrendben indították a versenyzőket, azaz a lesiklóspecialistáknak nem a leamortizált műlesikló pályán kellett lejönniük, hanem még a jó állapotún, s ezt kihasználva Kilde kifejezetten jó időt ért el.

 
A NOB is felfigyelt Szőllős Barnabásra

Csak Strolz tudta megelőzni, akinek édesapja, Hubert az 1988-as Calgary olimpián nyerte meg ugyanezt a versenyszámot, így 34 év után léphetett a nyomdokaiba. A világbajnoki címvédő Schwarz még Kildénél is gyengébben szlalomozott, így a bronzérmet a lesiklás után második Crawford szerezte meg.

Aki még veszélyes lehetett volna az érmesekre, az Pinturault, ráadásul egy francia edző tűzte a műlesikló pályát. Az összetett világkupa címvédője kockáztatott, hogy ledolgozza majdnem két másodperces hátrányát, de rajta is vesztett, mert kiesett.

A vele az első futam után holtversenyben álló, izraeli színekben induló Szőllős Barnabás viszont remekül szlalomozott és feljött egészen a pontszerző, 6. helyre. Ez az izraeli sísport kiemelkedően legjobb eredménye.

„A lesiklásban próbáltam olyan gyorsan menni, ahogyan bírok, mert tudtam, hogy az nem az erősségem – nyilatkozta a magyarból izraelivé lett síző az M4 Sportnak. – Szerencsére elég jól sikerült és aztán a szlalomban mindent beleadtam. Volt ugyan a futamban két hiba, de amikor láttam az időeredményt, tudtam, hogy nagyon jól sikerült. Nagyon örülök ennek a helyezésnek.”

 

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
ALPESI SÍ, KOMBINÁCIÓ
1. Johannes Strolz (Ausztria) 2:31.43 perc
2. Aleksander Aamodt Kilde (Norvégia) +0.59 mp hátrány
3. James Crawford (Kanada) +0.68
4. Justin Murisier (Svájc) +0.86
5. Marco Schwarz (Ausztria) +1.28
6. Szőllős Barnabás (Izrael) +1.75

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

2022.08.08 21:25:24

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Shaolin és Shaoang a legjobb akar lenni.

 

2022.07.15 00:48:46

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Az MOKSZ elnöke szerint nem volt olyan opció, hogy a sikeredző Magyarországon maradjon.

2022.07.13 23:20:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A sportszeretők megérdemelnék a tájékoztatást…

2022.07.10 19:44:28

Téli sportok B. D. K.

A 23 éves sportolónő a felnőtteknél igazán nagy karriert már nem tudott befutni.

2022.05.24 14:42:00

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Szende Andor tizenkét évig tartotta a helyből magasugrás rekordját, kiváló rugói jól kamatoztak a jégen.