Téli olimpia: „Ez a sportágunk legnagyobb botránya” – kiakadt a magyar felmenővel rendelkező aranyérmes

Vágólapra másolva!
2022.02.10. 09:08
null
Van der Poel alaposan megharagudott a hollandokra (Fotó: AFP)
Nem telt eseménytelenül a gyorskorcsolyázók szerdai szünnapja a pekingi téli olimpián. Az 5000 métert vasárnap megnyerő svéd Nils van der Poel durván beleszállt a nagy rivális hollandokba, akik maguk árulták el, hogyan próbálják elérni a rendezőknél a számukra kedvező jégminőséget.

A felháborodást az váltotta ki, hogy a holland sportági szövetség honlapján megjelent egy cikk, melyben az egyik sporttudományos szakemberük azt magyarázta el, hogyan lobbizik a pekingi pályamunkásoknál a narancsmezesek számára kedvező jégminőségért.

„A hollandok számára kedvező a kemény jég, így a lehető leghidegebbnek kell lennie. Igyekszem a versenyzőim számára a legjobb feltételeket megteremteni”mondta Sander van Ginkel, aki folyamatosan ellenőrzi a jég minőségét és hőmérsékletét, valamint egyeztet a helyi pályamunkásokkal.

Sander van Ginkel méri a jég hőmérsékletét (Fotó: www.schaatsen.nl)
Sander van Ginkel méri a jég hőmérsékletét (Fotó: www.schaatsen.nl)

A beszámoló finoman szólva sem aratott osztatlan sikert a riválisok körében, az 5000 métert olimpiai csúccsal megnyerő Nils van der Poel például durván kifakadt:

„Etikátlan eszközökkel úgy alakítani a körülményeket, hogy az neked kedvezzen – ez távol áll a fair playtől. Nem értem a holland szövetséget, miért hagyja, hogy ez történjen, és miért tárták mindezt az egész világ elé. Ez szégyenletes, nemcsak a holland szövetségre, hanem a versenyzőikre nézve is. Ez a sportágunk legnagyobb botránya. Vannak doppingesetek, de ez sem kevésbé súlyos történet” – mondta Van der Poel, aki nagymamája révén magyar felmenőkkel is rendelkezik.

Hozzátette, azt szeretné, ha minden a versenyekről szólna, ugyanakkor azt nem akarja, hogy az esetet a szőnyeg alá söpörjék, ezért várja, mit lép a nemzetközi szövetség (ISU) és a NOB.

A holland szövetség sajtófőnöke, Carl Mureau igyekezett hűteni a kedélyeket: „Igaz, hogy a szóban forgó szakember egyeztet a jégkészítőkkel az olimpia alatt, de mindig utóbbié az utolsó szó a jég minőségét illetően. Nem próbálunk előnyt szerezni a versenyzőink számára” állítja Mureau.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről:Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik