Andorra–Magyarország: „A lefújást követően varázslatos pillanatokat éltünk át”

Vágólapra másolva!
2021.03.31. 15:01
A szerda esti találkozó előtt valamennyi tényező a magyar válogatott sikerét ígéri, elvégre Andorra 2019. október 11-én nyert legutóbb meccset, amikor Moldovát győzte le 1–0-ra Eb-selejtezőn. Csakhogy az ország neve hallatán vélhetően minden magyar futballkedvelőnek ugyanaz ugrik be: az arcpirító vereség. Az Andorrai Labdarúgó-szövetség elnöke, Félix Álvarez lapunk kedvéért felidézte a Magyarország elleni történelmi győzelem pillanatait, emellett beszélt arról is, mit jelent a miniállam lakóinak a futball.

Félix Álvarez (jobbra), az Andorrai Labdarúgó-szövetség elnöke nyilatkozott a Nemzeti Sportnak (Fotó: Andorrai Labdarúgó-szövetség/FAF)
Félix Álvarez (jobbra), az Andorrai Labdarúgó-szövetség elnöke nyilatkozott a Nemzeti Sportnak (Fotó: Andorrai Labdarúgó-szövetség/FAF)
Félix Álvarez (jobbra), az Andorrai Labdarúgó-szövetség elnöke nyilatkozott a Nemzeti Sportnak (Fotó: Andorrai Labdarúgó-szövetség/FAF)

 


– Mit jelent az andorraiaknak a labdarúgás?
– A labdarúgás természetesen népszerű, a háromezer igazolt versenyző magas számnak számít, ugyanakkor az első helyen osztoznia kell a kosárlabdával és a síeléssel – mondta Félix Álvarez, az Andorrai Labdarúgó-szövetség elnöke a Nemzeti Sport kérdéseire – A kosárlabdának ráadásul újabb lökést adott, hogy a BC Andorra a spanyol élvonalban egyre jobb teljesítményt nyújt. Ami a labdarúgást illeti, az első osztály színvonala sokat javult, a körülmények is egyre inkább közelítenek a profizmushoz. A válogatott is népszerű, ugyanakkor nem könnyű fenntartani a szurkolók érdeklődését, mert ez nem az a csapat, amelyik sorra szállítja a győzelmeket. Évek óta dolgozunk a hosszú távú terven, amellyel esetleg javíthatunk a világranglistán elfoglalt helyezésünkön, és vonzóbbá tehetjük a nemzeti csapatot a szurkolók számára.

– A koronavírus milyen hatással volt az ország sportéletére?
– Ahogy a világon mindenütt, az első hónapok itt is bizonytalanságban teltek, ez az időszak március közepétől június közepéig tartott. A többi országhoz hasonlóan itt is szüneteltek a bajnokságok, a hatóságok aztán felnőtt szinten tavaly augusztusban engedélyezték a sportesemények megrendezését, a futsal pedig szeptemberben kapott zöld utat. A Grassroots versenyek viszont csaknem egy évig szüneteltek, és csak idén márciusban folytatódtak.

– Mit vár a világbajnoki selejtezősorozattól?
– Nem beszéltünk konkrét pontszámokról, a célunk, hogy minden meccsből a lehető legtöbbet hozzuk ki. Ezzel együtt természetesen nagy lehetőség, hogy először soroltak minket az ötödik kalapba, így San Marinóval is egy csoportba kerültünk. Azon a két találkozón nagyobb esélyünk nyílik a pontszerzésre mint általában a többi meccs előtt.

– Milyen mérkőzésre számít Magyarország ellen?
– Biztos vagyok benne, hogy a magyar válogatott bizonyítani akarja, hogy a kétezer-tizenhétben játszott mérkőzés csak kisiklás volt. Nagyon motivált ellenfélre számítok, sokat elmond az erejéről, hogy a negyvenedik helyen áll a FIFA világranglistáján. Ahogy mindig, most is mindent beleadunk majd, és bízunk benne, hogy jó eredményt érünk el. Ám tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nehéz meccs vár ránk.

– Milyen emlékeket őriz a négy évvel ezelőtti mérkőzésről?
– Akkor még nem én voltam a Labdarúgó-szövetség elnöke, ám a lelátón ott voltam, onnan figyeltem a történelmi győzelmet. Nagyon sokat szenvedtünk a kilencven perc alatt, ám a lefújást követően varázslatos pillanatokat éltünk át, az összes szurkoló együtt ünnepelt. A kétezer-négyes Macedónia elleni győzelem mellett az volt a futballtörténelmünk legnagyobb sikere. Nagyon érzelemdús este volt, de be kell vallanom, hogy most, a Labdarúgó-szövetség elnökeként tudatosult csak bennem igazán, hogy mekkora bravúr volt legyőzni azt a válogatottat, amely egy évvel korábban az Európa-bajnokságon szerepelt.

Marc Rebés: Pályafutásom legszebb estéje volt

„Hihetetlen este volt, mindannyian felejthetetlen pillanatokat éltünk át   – mondta kizárólag a Nemzeti Sportnak Marc Rebés, az andorrai válogatott 26 esztendős középpályása, a 2017-ben játszott mérkőzés egyetlen góljának szerzője. –  Akkor már évek óta vágytunk a győzelemre, és mindannyian úgy éreztük, megkaptuk a jutalmat a kemény munkáért. Az egész csapat, a stáb és a labdarúgó-szövetség erőfeszítései benne voltak abban a sikerben. Akkor minden tökéletesen alakult, és történelmi jelentőségű este lett belőle. A győzelem utáni napokban és hetekben hirtelen megnőtt a felhajtás körülöttünk. Nagyon sok gratuláló üzenetet kaptunk, a világ minden tájáról interjút kértek tőlünk. Ám ez csak átmeneti zsongás volt, néhány hónap alatt lecsengett.”

Az andorrai Santa Coloma játékosa nem tagadja, számtalanszor visszanézte a neki megunhatatlan találatot, ám tisztában van vele, az akkori vereség motiválóan hat a mostani magyar válogatottra.

„Kétségtelenül pályafutásom legszebb estéjét jelentette az a gól és a győzelem, azóta is azért dolgozunk, hogy a jövőben hasonló estéket éljünk át   – folytatta Marc Rebés. –  Biztos, hogy több százszor visszanéztem azt a fejest, talán ezerszer is... És akárhányszor látom, mindig libabőrös leszek tőle. Most viszont olyan ellenfélre készülünk, amely feledtetni akarja azt a vereséget, és bizonyítani, az a júniusi este csak kisiklás volt. Azóta nagyon sok játékos kicserélődött a keretben, és ha a magyar válogatott ki akar jutni Katarba, nyernie kell. Bizonyára ennek szellemében lép pályára szerda este.”

1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
MAGYARORSZÁG–Lengyelország 3–3 (Sallai 6., Szalai Á. 53., Orbán 78., ill. Piatek 60., Józwiak 61., Lewandowski 82.)
Anglia–San Marino 5–0 (Ward-Prowse 14., Calvert-Lewin 21., 53., Sterling 31., Watkins 83.)
Andorra–Albánia 0–1 (Lenjani 41.)

2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
Albánia–Anglia 0–2 (Kane 38., Mount 63.)
San Marino–MAGYARORSZÁG 0–3 (Szalai Á. 13. – 11-esből, Sallai 71., Nikolics 88. – 11-esből)
Lengyelország–Andorra 3–0 (Lewandowski 30., 55., Swiderski 88.)

3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA
20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45: Anglia–Lengyelország
20.45: San Marino–Albánia

4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45: Andorra–San Marino
20.45: Lengyelország–Albánia

5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Anglia–Andorra
20.45: San Marino–Lengyelország

6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino

7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország

9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45: Andorra–Lengyelország
20.45: Anglia–Albánia

10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia2 27–0+76
2. Lengyelország2 116–3+34
3. MAGYARORSZÁG2 116–3+34
4. Albánia2 111–2–13
5. Andorra2 20–4–40
6. San Marino2 20–8–80


A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja
: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik