Magyarország–Lengyelország: két jó barát, három hármas végeredmény

PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.03.25. 20:30
Megkezdte a magyar válogatott a 2022-es világbajnoki selejtezősorozatot, de hogyan?! A Puskás Arénában három gólt lőttünk a sokkal jobb erőkből álló lengyeleknek, ám a vége 3–3 lett, ugyanis a vendégek 0–2-ről és 2–3-ról is ki tudtak egyenlíteni!


EURÓPAI VB-SELEJTEZŐ

I-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 3–3 (1–0)
Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött. V: Brych (német)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics G. (Nego, 66.), Nagy Á., Kleinheisler, Kalmár Zs. (Sigér, 81.), Hangya (Lang, 66.) – Szalai Á., Sallai R. (Varga K., 72.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
LENGYELORSZÁG:
Szczesny – Bereszynski, Bednarek, Helik (Glik, 58.), Reca (Rybus, 79.) – Szymanski (Józwiak, 59.), Krychowiak, Moder (Piatek, 59.), Zielinski – Lewandowski, Milik (Grosicki, 84.). Szövetségi kapitány: Paulo Sousa
Gólszerző: Sallai R. (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.), ill. Piatek (60.), Józwiak (61.), Lewandowski (82.)
Kiállítva: Fiola (90+3.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Kinevezése után 1011 nappal Marco Rossi a huszonötödik mérkőzésére készült a magyar labdarúgó-válogatott élén. Magyarország pedig a harmincharmadik meccsére Lengyelország ellen.

Élünk a gyanúperrel, a nemzeti együttes 56 esztendős szakvezetője a kezdés előtt boldogan kiegyezett volna azzal, ha a történelem száz év elteltével ismétli önmagát. Merthogy a két válogatott 1921. december 18-án rendezett első összecsapását a Kiss Gyula vezette csapat Szabó Jenő góljával 1:0-ra megnyerte, és ami 2021. március 25-én még véletlenül sem fordulhatott volna elő, akkor megtörtént: a hazai csapatban pályára lépett a Nemzeti Sport munkatársa, Pluhár István is. Csupán a miheztartás végett, nem a BEAC fedezete (a későbbi legendás rádiós sportriporter – a szerk.) tudósított arról a mérkőzésről, amelyen karrierje során másodszor, egyben utoljára öltötte magára a címeres mezt.

Apropó, mez!

A világbajnoki selejtezősorozat nyitányán „debütált” a már az Európa-bajnokságra készült fehér szerelés. Szűk másfél órával a kezdés előtt vált hivatalossá, kik viselhetik először kezdőként. Marco Rossi tulajdonképpen nagy meglepetést nem szerzett, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy a nemzeti együttesben ezt megelőzően 2019. november 19-én kezdőként pályára lépő Lovrencsics Gergőnek is bizalmat szavazott. Erre persze volt logikus magyarázat. No nem az, hogy az éveken át a Lech Poznant erősítő játékos kiválóan beszél lengyelül (noha bizonyos szituációkban ennek is hasznát lehetett venni a meccsen…), hanem az, hogy védekezésben éppúgy hasznos tagja a csapatnak, mint támadásban.

Az pedig váljon a drukkerek dicséretére, hogy bár az ismert okok miatt kénytelenek voltak távol maradni a meccstől, így is megemlékeztek a két nemzet ezeréves barátságáról. Amilyen nagy, olyan szép koreográfiák díszítették a nézőteret, a válogatott mögött álló szervezett szurkolói csoport, a Carpathian Brigade törzshelye piros-fehér-zöldbe, illetve fehér-pirosba borult, a lelátórész tetejét pedig egy Petőfi-idézet fedte be: „Mi ne győznénk? Hisz Bem a vezérünk, A szabadság régi bajnoka! Bosszúálló fénnyel jár előttünk Osztrolenka véres csillaga”.

Góllal köszöntötték az új mezt (Fotó: Szabó Miklós)
Góllal köszöntötték az új mezt (Fotó: Szabó Miklós)



Mi ne győznénk?! – jutott először az eszünkbe az ötödik percben, amikor Kleinheisler László zörgette meg a hálót. Fájdalom, nem középkezdés, hanem szabadrúgás következett, ugyanis Felix Brych játékvezető úgy ítélte meg, a középpályás előzőleg szabálytalanul vette el a labdát Grzegorz Krychowiaktól – ami azt illeti, a német bírónak volt oka arra, hogy a sípjába fújjon. Sebaj, ami késett, nem múlott: egy perccel később – Fiola Attila remek indítása után – Sallai Roland már szabályos gólt szerzett! Még hat perce sem ment a meccs, és már 1–0 volt ide – korai öröm, de a jobbik fajtából…

A lengyel válogatott gyorsan rendezte a sorait, mezőnyfölényt harcolt ki, ám nagy riadalmat nem okozott Gulácsi Péter kapujánál. Sőt a 19. percben újabb lehetőség adódott a magyar csapat előtt, azonban Lovrencsics Gergő lövését követően Wojciech Szczesny ölében pihent meg a labda. Hogy a méltán rettegett Robert Lewandowksi mit csinált közben? Nos, vezérként viselkedett a pályán, szinte minden támadásból kivette a részét. Külön őrzőt nem kapott, jóllehet arról szó sem volt, hogy szabadon mozoghatott volna. Fiola Attila éppenséggel igencsak keményen bánt vele, nem is úszta meg sárga lap nélkül.

Eleinte nem ment neki (Fotó: Török Attila)
Eleinte nem ment neki (Fotó: Török Attila)



Az első veszélyes lengyel lehetőséget a 27. percben jegyezhettük fel, Arkadiusz Milik fejesét követően mellé szállt a labda. Az okosan, taktikusan és szervezetten játszó, előnye birtokában ellentámadásokra építő magyar csapatnak erre két „válasza” volt, előbb Fiola Attila lőtt mellé, majd Szalai Ádám csúszott le épphogy Lovrencsics Gergő beadásáról, úgyhogy leírható: a magyar válogatott megérdemelten vezetett egy góllal.

Marco Rossinak nem volt oka rá, hogy cseréljen a két félidő között, a lengyel válogatott élére januárban kinevezett kollégájának talán lett volna, de a második játékrészre is ugyanazt a tizenegy futballistát küldte pályára, akit az elsőre. Ennél sokkal fontosabb, hogy a második felvonás ugyanúgy indult, mint az első: magyar góllal! Nem is akárki szerezte, hanem a válogatott csapatkapitánya – érdemes volt Szalai Ádám gólörömét figyelni, arcát a kezébe temetve terült el a gyepen. Boldogsága nyomban érthetővé válik, ha hozzátesszük, hogy legutóbb 2019. november 15-én, az Uruguay elleni Puskás Aréna-avatón volt eredményes címeres mezben.

Ezt már Paulo Sousa sem nézte tétlenül, hármat cserélt, és nyilván ő sem gondolhatta, mennyire belenyúlt a jóba. A pályára küldött játékosai közül előbb Krzysztof Piatek szépített, majd – egy perc múltán! – Kamil Józwiak egyenlített. Ha nem látjuk, el sem hisszük, de sajnos láttuk…

A gödörből gyakorlatilag ötven másodperc alatt kimászó lengyel válogatott ment előre a harmadik gólért. Marco Rossi ezt két változtatással igyekezett megakadályozni, hogy a védelmet stabilizálja: Hangya Szilveszter helyére Lang Ádámot küldte be, míg a második lengyel gól előtt hibázó Lovrencsics Gergő helyét Loic Nego foglalta el. A módosítások elérték céljukat, sőt a 78. percben kiderült, hogy a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya is tud nagyot húzni. Szalai Ádám beadását követően Lang Ádám csúsztatta a labdát Willi Orbán elé, aki másodpercekkel később (gól)örömében már a mezét díszítő magyar címert simogathatta.

Fiola sokáig remekül játszott, aztán... (Fotó: Szabó Miklós)
Fiola sokáig remekül játszott, aztán... (Fotó: Szabó Miklós)


Csakhogy még nem volt vége…

A magyar hátvédek a 82. percben hagytak először nagyobb területet Robert Lewandowskinak, akinek ennyi elég is volt , hogy egyenlítsen. Mi több, a 87. percben kevés választotta el, hogy csapata negyedik gólját is megszerezze.

Maradt a 3–3, és az egy-egy pont.

Kezdésnek nem volt rossz, viszont ebben a meccsben több volt, úgyhogy lehetett volna jobb is.

A csoport többi mai mérkőzésén
Andorra–Albánia 0–1 (Lenjani 41.)
Anglia–San Marino 5–0 (Ward-Prowse 14., Calvert-Lewin 21., 53., Sterling 31., Watkins 83.)

A TÖBBI MAI VB-SELEJTEZŐRŐL ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik