Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Árvai Károly (fotó), Bacskai János (percről percre) 2021.03.28 20:35 Frissítve: 2021.03.29 00:14

Három büntető, három gól: könnyed siker San Marino ellen

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének 2. fordulójában a magyar válogatott idegenben 3–0-ra legyőzte San Marinót.

Szalai Ádám ismét gólt lőtt (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA
I-CSOPORT, 2. FORDULÓ
SAN MARINO–MAGYARORSZÁG 0–3 (0–1)
Serravalle, Olimpiai Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: N. Walsh (skót)
San Marino: E. Benedettini – Manuel Battistini, F. Fabbri, Brolli, D. Rossi, Palazzi – Lunadei (Zonzini, 53.), E. Golinucci, Mularoni – N. Nanni (Hirsch, 80.), F. Berardi (M. Bernardi, 80.). Szövetségi kapitány: Franco Varrella
Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego (Kalmár Zs., a szünetben), Sigér, Gazdag (Kleinheisler, 62.), Cseri (Nikolics, a szünetben), Varga K. (Varga R., 72.) – Sallai, Szalai Á. (Géresi, 85.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Szalai Á. (13. – 11-esből), Sallai (71.), Nikolics (88. – 11-esből)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Nehéz lenne megtippelni, hogy a vírushelyzet, az ezzel összefüggésben elrendelt esti kijárási korlátozás, valamint a zárt kapuk nélkül a magyar válogatott vendégjátéka mennyire hozta volna lázba a helyi szurkolókat, az viszont bizonyos, hogy vasárnap szinte semmi sem utalt arra San Marinóban, hogy az esti órákban világbajnoki selejtezőt rendeznek a Serravalléban lévő Olimpiai Stadionban.

Az aprócska állam egyik nevezetességének számító Titán-hegyen és a hosszú évszázadok óta ott álló, pazar panorámát biztosító erődítmények környékén vasárnap délután kutyát sétáltató párokat, a nordic walking hódolóit, valamint a kávézók teraszán trécselő helyieket láttunk, akik a sziklafal tetejéről a miniállam látképében és az olasz tengerpartban gyönyörködhettek a heti történések megbeszélése közben – a hazai futballt jelképező égszínkék válogatott mez mutatóban sem került elő.

A helyi újságok hasábjain kapott némi felvezetést a mérkőzés, ám az esélylatolgatások helyett többnyire a magyar csapatot irányító Marco Rossi és a hazai együttes kispadján ülő Franco Varrella közös múltja szolgáltatta a témát. Ahogy azt vasárnapi számunkban már megírtuk, a két tréner az 1989–1990-es idényben az akkor Serie B-ben szereplő Bresciánál edző, illetve játékos beosztásban dolgozott együtt a klub sikeréért. Nos, amíg a tanítvány és a mester vasárnap esti találkozóján utóbbi abban bízott, hogy amatőr labdarúgókból álló csapata fizikailag bírja majd a hét napba belesűrített három tétmérkőzést, addig Marco Rossinak aligha voltak ehhez hasonló aggodalmai. A magyarok kapitánya ennek ellenére alaposan felforgatta a Lengyelország elleni mérkőzésen látott kezdőcsapatát.

A kapuban az RB Leipzig által visszarendelt Gulácsi Péter helyett Dibusz Dénes kapott lehetőséget, a legutóbbi találkozón kiállított Fiola Attila helyén Botka Endre szerepelt a három belső védő tagjaként, míg a középpályán szereplő öt futballistát egytől egyig lecserélte az olasz szakember. Az egyetlen érintetlen terület a támadósor maradt, elöl ismét a lengyelek ellen eredményes Bundesliga-duó, Sallai Roland és Szalai Ádám kezdett. Szögezzük le gyorsan: olyan találkozóra készült a magyar csapat, amelyet bármilyen felállásban, bármilyen körülmények között meg kellett nyernie, ha valóban a csoport első két helyének valamelyikére pályázik.

Úgy tartják, az adott csapat attól a perctől kezdve érezheti magát nyeregben, amikor a védősor minden tagja a felezővonal környékén tartózkodik. Ez alapján a magyar együttes gyakorlatilag az első pillanattól nyugodtan játszhatott, elvégre a középső védőként szerepet kapó Botka Endre már a harmadik percben az ellenfél tizenhatosánál tűnt fel… A piros mezben futballozó együttes úgy kezdett, ahogy kell, hamar magához ragadta a kezdeményezést, és már a meccs elején akadtak olyan pillanatok, amikor az összes mezőnyjátékos a hazai kapu harmincméteres sávjában tartózkodott.

A védők nem kímélték Szalai Ádámot se (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

„Türelmesebben! Járasd nyugodtan!” – hangzott az ukáz a középpályáról a labdatartás közben elkapkodott egy-egy átadást követően, ám a türelem így is hamar kifizetődött. A Sallai Roland buktatásért megítélt tizenegyesből Szalai Ádám már az első negyedóra végén megszerezte az ilyen meccseken oly fontos első gólt, nem mellékesen a Mainz csatára 2018 után talált be ismét a válogatottban egymást követő két tétmérkőzésen. Néhány perccel később a válogatott könnyedén megduplázhatta volna előnyét, a szabadrúgás utáni kezezésért ugyanis ismét büntetőrúgást ítélt a játékvezető. Ezúttal Sallai Roland állt a labda mögé, ám az újabb gólöröm helyett Elia Benedettini védése, majd örömkiáltása következett.

A kihagyott lehetőség a meccs képét nem befolyásolta, és a Freiburg támadója az első fél óra végén javíthatta volna hibáját, ám ígéretes helyzetben a léc fölé fejelte a labdát, és nem sokkal később Szalai Attila is megtette ugyanezt, a két lehetőség között esett Szalai Ádám-gólt pedig les miatt – jogosan – érvénytelenített a játékvezető. Az első félidő végén aztán vegyes érzésekkel szemléltük az öltözőbe vonuló labdarúgókat: egyfelől Dibusz Dénes szinte labdához sem ért az első félidőben, a hazai együttes a felezőt is csak elvétve lépte át, ugyanakkor a betömörülő hazaiak ellen Marco Rossi együttese is megszenvedett a helyzetbe kerülésért, a felforgatott gárda nem pörgött olyan magas fordulatszámon, mint a lengyelek ellen, az egy gól pedig a mezőnyfölény ellenére sem jelentett megnyugtató különbséget – ennél vélhetően a magyar oldalon is többre számítottak.

A szünetben Rossi újabb támadót küldött pályára, Nikolics Nemanja beállításával Sallai Roland a bal szélre húzódott vissza, míg Varga Kevin a lecserélt Loic Nego helyét foglalta el a jobb oldalon. Nem sokat kellett várni az első magyar lehetőségre, ám a Mainz támadója ezúttal nem tudott túljárni a hazai kapus eszén. A további lehetőségek viszont elmaradtak, a rövid passzos, tizenhatos előtti játékba rendre hiba csúszott, egy láb mindig közbenyúlt, és a szervezett, mély védekezés feltörése továbbra is gondot okozott.

A második félidő közepéhez közelítve aztán két cserejátékos összjátékéból majdnem megszületett az újabb gól, ám Kalmár Zsolt remek löbbölése után Kleinheisler László eltévesztette a jobb alsó sarkot. A soványka előny és az újabb kihagyott helyzet Marco Rossi türelmét is próbára tette, a szakvezető olykor karjait széttárva, kérdő tekintettel fordult a kispad felé, máskor csalódottan csapott combjaira az elrontott átadás után – aztán érkezett Sallai Roland fejese, az olasz pedig igazított egyet a zakóján, rezzenéstelen arccal visszasétált a kispadhoz, majd lepacsizott a stábtagokkal. Ha a külvilág felé nem is mutatta, belül bizonyára mázsás kövek gördültek le a szívéről.

Nikolics Nemanja tizenegyesgóljával elvarrta a szálakat a magyar válogatott, a kapitány újoncot is avathatott (Géresi Krisztián pályára küldésével). Összességében nem brillírozott a csapat, fogcsikorgatós játékkal szerezte meg a három pontot San Marinóban, és elkönyvelhette első győzelmét a selejtezőcsoportban. 0–3

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport többi mérkőzésén
Albánia–Anglia 0–2 (Kane 38., Mount 63.)
Lengyelország–Andorra 3–0 (Lewandowski 30., 55., Swiderski 88.)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 2 2 7–0 +7  6
2. Lengyelország 2 1 1 6–3 +3  4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 6–3 +3  4
4. Albánia 2 1 1 1–2 –1  3
5. Andorra 2 2 0–4 –4  0
6. San Marino 2 2 0–8 –8  0

A 3. FORDULÓ PROGRAMJA
Március 31., szerda
20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Anglia–Lengyelország – élőben az NSO-n!
20.45: San Marino–Albánia

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Árvai Károly (fotó)

2023.12.07 22:22:08

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Gulácsi ebbe az interjúba beletette a szívét-lelkét.

2023.12.05 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Úgy gondolkodtam, egykori tulajdonos-főszerkesztőnk, Vadas Gyula is fontosnak tartotta volna a helyemben, hogy ott legyen a Tuttosport díjátadó ünnepségén.

2023.12.02 23:31:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most nem kellett 67 évet várni, hogy újra játszhassunk a németekkel.

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.

2023.11.27 21:40:40

Magyar válogatott nemzetisport.hu