Andorra–Magyarország: El kell vinnünk a három pontot, ezért jöttünk ide! – Marco Rossi

Vágólapra másolva!
2021.03.30. 17:58
Marco Rossi szövetségi kapitány a kötelező győzelmeket illetően arról beszélt, szép játékot nem garantálhat, de azt igen, hogy a mentalitással Andorrában sem lesz probléma a magyar labdarúgó-válogatottnál. Hozzátette, nem aggódik amiatt sem, mert alapemberek hiányoznak a keretből: „Csapatunk van” – mondta a felvetésre. Dibusz Dénes arról beszélt, szíve szerint 2017-ben is ott lett volna Andorrában, hátha tud tenni valamit, ami segít más mederbe terelni az elvesztett meccset. Hozzátette, San Marinónál jóval kompaktabb, védekezésben szervezettebb ellenfél vár most a válogatottra, ráadásul a hazaiak oldalán áll a műfű is. Ezzel együtt reméli, már az első félidőben sikerül eldönteni a meccset.
Marco Rossi a keddi sajtótájékoztatón (Fotó: Árvai Károly)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Marco Rossi a keddi sajtótájékoztatón (Fotó: Árvai Károly) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

„Védekezésben rendkívül kompakt ellenfél vár ránk. Biztos vagyok benne, hogy az andorraiak jóval agresszívebbek lesznek, mint San Marino volt vasárnap. A labdabirtoklásra kell koncentrálnunk, ugyanazzal a minőséggel, mint tettük ott. Úgy biztos meglesznek a gólszerzési esélyeink, remélem, hogy már az első félidőben, és akkor le is zárhatjuk a meccset. Van rossz tapasztalatunk innen, ez most extra motiváció, szeretnénk megmutatni, hogy ez már egy egészen más magyar csapat, mint a 2017-es volt” – tekintett előre a mérkőzésre Dibusz Dénes.

„Akkor nagyon sok hiányzója volt a csapatnak. Az akkori kapitány megállapodott a klubedzőkkel, hogy a nemzetközi porondra kvalifikált klubok játékosainak szerepeltetésétől eltekint. Éppen a pihenőmet töltöttem, a tévén követtem a mérkőzést. Engem is nagyon meglepett, és nagyon rosszul érintett. S mivel az ember akkor is a csapat tagjának érzi magát, amikor nincs keretben, én is nagyon csalódott és mérges voltam. Úgy voltam vele, jobb lett volna itt lenni, nyilván akkor is Gulácsi védett volna, de hátha lehetett volna bármit tenni, megváltoztatni az események folyását. A feladatunk, hogy ne lépjünk újra ebbe a folyóba, és tiszteljük az ellenfelet. A hazai pálya és a műfű az ő oldalukon áll – nekünk ezt a holnapi napon minél hamarabb meg kell szokni, és magabiztos játékot nyújtva meg kell nyernünk a mérkőzést” – idézte fel az 1–0-s vereséget, amelyen nem volt a keret tagja.

Hozzátette, kapusként a műfű tempója jelenti a legnagyobb kihívást, eső esetén gyorsabb, szárazságban a granulátum miatt lassabb, dadogósabb labdákra kell készülni. Hozzátette, már tegnap is műfűvön edzettek San Marinóban, és a keddi edzés fő feladata is az lesz, hogy minél jobban kiismerjék és alkalmazkodjanak a pályához.

Dibusz Dénes 2017-ben is szeretett volna segíteni (Fotó: Árvai Károly)
Dibusz Dénes 2017-ben is szeretett volna segíteni (Fotó: Árvai Károly)

„Magyarul nem, bocsánat. Tanulok, de nem beszélek” – mondta magyarul Marco Rossi a nyelvbotlást követően, miszerint angol helyett magyarul kérdezzenek majd az Andorrában jelenlévő újságírók. A szövetségi kapitány ezzel meg is alapozta a beszélgetés hangulatát, amelyet többször is vicces kiszólások, illetve az angol szövegbe rejtett magyar szavak színesítettek.

Rossi – hasonlóan a San Marinó-i mérkőzést követő sajtótájékoztatóhoz – arról beszélt, sokkal agresszívabb ellenféllel számol ezúttal.

„Néhány játékost ki kell cserélnünk, ez nagyon hosszú út, már a harmadik meccs. Nem alibizhetünk, azért jöttünk, hogy nyerjünk. Jó játékkal szeretnénk nyerni, ha lehet, ha nem, akkor jó játék nélkül, de akkor is nyernünk kell. Abszolút tiszteljük őket, felkészültünk belőlük, akár bármely más csapatból. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy rossz legyen a hozzáállásunk” – mondta.

„Sem a hosszú utazásra, sem a MŰFŰRE (ezt magyarul mondta – a szerk.) nem foghatunk semmit. Meg kell szerezzük a három pontot, ezért jöttünk ide. Azok, akik nem játszottak még itt – és most 21 játékossal jöttünk, közülük négyen játszottak csak a 2017-es meccsen –, még nagyobb motiváció, hogy bizonyítsanak. Igen, a futballban minden megeshet, de vannak olyan eredmények, amelyek egészen egyszerűen elfogadhatatlanok, bármilyen körülmények között is legyünk.”

„Tisztelnünk kell az ellenfelet, mert nem vagyunk brazilok, akik tízet rúghatnának bárkinek. Ha nem fog túl jól kinézni a holnapi játékunk, azért elnézést kérek, de a legfontosabb az, hogy elvigyük innen a pontokat – ez a lényeg.”

A sérülések és a klubcsapatok visszarendelése miatt hiányzó játékosok kapcsán a következőket mondta: „A legnépszerűbb játékos most odahaza ki is? – Szoboszlai – vágta rá a talán csak költőinek szánt kérdésre az egyik újságíró. – Szoboszlai, igen, és 2020 szeptembere óta a holnapi lesz a tizenegyedik meccsünk, és Szoboszlai ezek közül összesen négyen játszott. Hogy ez mit jelent? Hogy mi egy csapat vagyunk. Együtt. És remélem, hogy az újságírók és a szurkolók is – minden szurkoló – mögénk fognak állni. Néha azt érzem, még mindig vannak páran, akik kivárnak, és csak arra várnak, hogy hibázzunk, és kritizálhassanak. Ezt a hozzáállást nem szeretem. Mind együtt kell legyünk. A következő négy tétmeccsünket Portugália, Franciaország, Németország és Anglia ellen játsszuk, ha nem leszünk EGYÜTT (ezt is magyarul mondta – a szerk.), nem lesz valami egyszerű helyzet...” – tekintett előre a szövetségi kapitány, majd nevetve reagált arra az újságírói közbevetésre, hogy nem biztos, hogy igaza lesz, mert a foci Eb-n játszhat a válogatott másokkal is, csak tovább kell jutni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Magyar Labdarúgó-szövetség csütörtökön jelenti be, mely ellenfelek ellen szervez felkészülési mérkőzéseket az Európa-bajnokság előtt.


AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 2 2 7–0 +7 6
2. Lengyelország 2 1 1 6–3 +3 4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 6–3 +3 4
4. Albánia 2 1 1 1–2 –1 3
5. Andorra 2 2 0–4 –4 0
6. San Marino 2 2 0–8 –8 0

A 3. FORDULÓ PROGRAMJA
Március 31., szerda
20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Anglia–Lengyelország – élőben az NSO-n!
20.45: San Marino–Albánia

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik