A debreceni világválogatott és a gyirmóti Milan-nevelés ugyanazért küzd

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.13. 17:13
null
Tamás Krisztián a Gyirmótban folytatja pályafutását (Fotó: gyirmotfc.hu)
A Nemzeti Sport Online a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is többrészes sorozat keretében vezeti fel az NB I-es labdarúgó-bajnokság hétvégi, tavaszi rajtját. Az első részben a tabellán hátulról előre haladva a jelentősen átalakuló Gyirmóttal, a mini világválogatottat építő DVSC-vel és a Torghelle Sándor segítőit kereső MTK-val foglalkozunk.


TELJES ÁTALAKULÁS UTÁN LEHETETLEN KÜLDETÉS? – GYIRMÓT FC GYŐR

A sereghajtó Gyirmót FC kerete változott a legtöbbet a téli felkészülési időszakban az NB I-es mezőnyből.

Tíz futballista távozott az Urbányi István vezetőedző irányította keretből, heten érkeztek, de mivel a szakember még a kölcsönből visszatérő Máté Jánossal sem dolgozott együtt, így összesen nyolc embert kell a csapatba építenie. Sőt, értesüléseink szerint a küszöbön áll a Vasastól távozó, a sérülés miatti kihagyás után visszatérni szándékozó Czvitkovics Péter szerződtetése.

Vagyis majdnem egy kezdőcsapatnyi érkezőből kellene nagyon gyorsan csapatot építeni az újoncként sereghajtó Gyirmótnál, hiszen Csiki Norberték lemaradása hét pont a már bennmaradást jelentő, 10. pozíciót elfoglaló DVSC-vel szemben (a Debrecennek ugyanúgy 20 pontja van, mint a 11. MTK-nak), és a hátrány ledolgozására 14 bajnokijuk lesz.

Az érkezők között találjuk az AC Milanban nevelkedett, de az NB I-ben még nem szereplő U-válogatott védőt (Tamás Krisztiánt), a Magyarországra másfél év után visszatérő volt kaposvári, illetve kecskeméti gólvágót (Bebetót), s találunk nálunk ismeretlen szlovák, délszláv és ukrán légióst (Kristián Kolcák, Anto Radeljic, Volodimir Tancsik), valamint ukrajnai és romániai magyart is (Nagy Sándor, Veres Szilárd).

Hogy ők valós erősítést jelentenek-e az egyébként sokat nem mutató távozókhoz képest, az a jövő zenéje. Egyelőre annyit rögzíthetünk, hogy a felkészülési időszakban a Gyirmót megnyerte a többségében délszláv csapatok részvételével zajló horvátországi felkészülési tornát, úgy, hogy a lejátszott három meccséből a rendes játékidőben csak egyet nyert meg, igaz, azt 5–0-ra a bosnyák másodosztályú GOSK Gabela ellen. Az itthon játszott felkészülési találkozók mérlege két győzelem (az NB II-es Mosonmagyaróvár és az NB III-as Kaposvár ellen) és egy döntetlen (az NB II-es Doroggal szemben).

Ezek után játszott aztán a csapat múlt héten gól nélküli döntetlent a Mezőkövesddel a Magyar Kupában. Az NB I-ben pedig jöhet szombaton hazai pályán a Paksi FC…

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYIRMÓT FC GYŐRNÉL
Érkezők: „Bebeto” Bara Mamadou Lamine Ndiaye (szenegáli, Doxa Katokopiasz – Ciprus), Kristián Kolcák (szlovák, MFK Ruzomberok – Szlovákia), Nagy Sándor (ukrajnai, Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként), Anto Radeljic (bosnyák-horvát, Zrinjski Mostar – Bosznia-Hercegovina), Tamás Krisztián (Spezia Calcio – Olaszország), Volodimir Tancsik (ukrán, Olimpik Doneck – Ukrajna)
Kölcsönbe érkezők: Veres Szilárd (romániai, CFR Cluj – Románia)
Kölcsönből visszatérők: Máté János
(Balmazújváros)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Czvitkovics Péter
(Vasas, szabadon igazolható)
Távozók: Balogh Béla (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), Filkor Attila (szabadon igazolható, felbontották a szerződését, érdeklődnek iránta: Vancouver Whitecaps – Kanada), Gyurján Bence (Békéscsaba), Horváth Adrián (Kisvárda, szabadon igazolhatóként), Hrabina Alex (Békéscsaba), Nagy Sándor (Ceglédi VSE, szabadon igazolhatóként), Nagy Olivér (Soroksár, szabadon igazolhatóként), Simon Attila (Dorogi FC, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Jancsó András (Haladás), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

A GYIRMÓT FC GYŐR TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete: január 5.
Edzőtábor: január 28. – február 5., Novigrad (Horvátország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 14., Tokod: Dorog–Gyirmót 3–3 (Máté J., Veress, Szegi)
Január 18.: Gyirmót–Mosonmagyaróvári TE 2–0 (Kiss M., Novák)
Január 21–22.: Alcufer-kupa (Győr), teremtorna – 2. hely (5 győzelem, 2 döntetlen)
Január 27.: Kaposvári Rákóczi–Gyirmót 1–2 (Simon András, Máté J.)
Január 30., Novigrad, Istria Winter Cup: GOSK Gabela (bosnyák II.)–Gyirmót 0–5(Novák 2, Vass P., Bebeto, Csiki)
Február 1., Novigrad, Istria Winter Cup: NK Novigrad (horvát II.)–Gyirmót 0–0
Február 3., Novigrad:NK Radomlje (szlovén)–Gyirmót 1–0
Február 5., Novigrad, Istria Winter Cup, döntő:Siroki Brijeg (bosnyák)–Gyirmót 2–2 – 11-esekkel 4–5 (Tancsik, Novák)

MEGJÖTTEK A TORGHELLE-SEGÍTŐK, DE ÍGY IS NEHÉZ LESZ – MTK BUDAPEST

SZAVAZÁS

Melyik csapat hányadik helyen zárja majd a tavaszi szezont az NB I-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A téli szünetben ismét edzőt váltó MTK-nál – az egy évvel ezelőtt kinevezett Teodoru Vasziliszt Tamási Zsolt váltotta a szakvezetői poszton – az egyik nagy téli feladat az volt, hogy találjanak a csatársorba egy olyan játékost, aki képes lesz tehermentesíteni, illetve támogatni a góltermelésben az ősszel hat találatig jutó Torghelle Sándort (amellett, hogy a csapat őszi házi gólkirályát meg is kellett tartani, mert a Videoton vitte volna). Ez azért is volt kulcskérdés, mert a nyolc gólt szerző Gyirmót után a 12 találatig jutó MTK érte el a legkevesebb gólt az ősszel az NB I-ben.

Nos, Torghellét két új szerzemény, az ukrán csatár, Jurij Kolomojec és a Haladástól szerződtetett, legutóbb az olasz harmadosztályú Lucchesében kölcsönben szereplő argentin-olasz támadó, Leandro Martínez is segítheti a tavasszal. Kolomojec a felkészülési időszakban már szerzett is két gólt, miközben például Torghelle csak egyszer talált be. A támadójáték hatékonyságát segítheti a DVTK-ból visszatérő, saját nevelésű középpályás, Nikházi Márk is.

A gólok számával nem is volt baj a kék-fehérek téli meccsein, mert a kilenc összecsapáson szerzett 18 találattal alighanem az NB I-ben is kiegyezne Tamási Zsolt vezetőedző. A gólok eloszlásával, illetve a gólkülönbséggel viszont már nem feltétlenül…

Az NB III-as SZTK elleni 5–2-es és a Monorral szembeni 6–3-as siker ugyan jól mutat az eredménylistán, de a másodosztályú Budaörs és a szintén NB II-es Vác elleni vereség már kevésbé. Főképp, hogy utóbbi főpróbának is tekinthető, hiszen a múlt szombati meccsen papíron az egyik legerősebb lehetséges kezdőcsapatával állt fel a fővárosi gárda.

Az MTK egy hetet Belekben is eltöltött a télen, ahol négy nemzetközi felkészülési mérkőzést játszott. A törökországi edzőtábor biztató, 2–0-s győzelemmel kezdődött a tavaly nyáron az El-selejtezőben is 2–0-ra megvert kazah Aktobe ellen, majd két, gól nélküli döntetlennel és egy 2–1-es vereséggel folytatódott macedón, lengyel és cseh riválissal szemben.

Vagyis az összkép meglehetősen vegyes, és előre vetíti, pokolian nehéz tavasz elé néznek a bennmaradásért harcoló kék-fehérek (még ha már nem kényszerülnek albérletbe, hanem az Új Hidegkuti Nándor Stadionban játszhatnak), akik szombaton a Bp. Honvéd ellen kezdik a tavaszi szezont.

 

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK-NÁL
Érkezők: Jurij Kolomojec
(ukrán, FK Vorkszla Poltava – Ukrajna), Nikházi Márk (DVTK)
Kölcsönbe érkezők: Leandro Antonio Martínez (argentin-olasz, Haladás, az ősszel kölcsönben AS Lucchese Libertas – Olaszország)
Kölcsönből visszatérők: –

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:

Távozók:Szatmári Lóránd (Puskás Akadémia FC, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Demjén Patrik (Dorogi FC), Szatmári István (ZTE FC), Khaly Iyane Thiam (szenegáli, amerikai kölcsönadás – Chicago Fire – után Gaziantepspor – Törökország)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:


AZ MTK BUDAPEST TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete: január 6.
Edzőtábor: január 29. – február 5., Belek (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 21., Ikarus-pálya: MTK–Szigetszentmiklósi TK 5–2 (Ramos 2, Kolomojec, Hrepka, Szatmári I.)
Január 24., Ikarus-pálya:MTK–Budaörs 2–3 (Hrepka 2)
Január 27.: MTK–FK Senica (Szenice, szlovákiai) 2–0 (Kolomojec, Vogyicska)
Január 31., Belek: MTK–Aktobe (kazah) 2–0 (Kanta J., Torghelle)
Február 2., Belek:MTK–Rabotnicski Szkopje (macedón) 0–0
Február 2., Belek: MTK–Zaglebie Lubin (lengyel) 0–0
Február 4., Belek:MTK–Bohemians 1905 Praha (cseh) 1–2 (Katona)
Február 11.: MTK–Monor 6–3 (Takács K. 2, Nikházi, Schäfer, Takács R., Kovács B.)
Február 11.:MTK–Vác 0–1

Sok az új arc a DVSC-nél, a cél a bennmaradás (Fotó: dvsc.hu)
Sok az új arc a DVSC-nél, a cél a bennmaradás (Fotó: dvsc.hu)

 

„VILÁGVÁLOGATOTTAL” A BENNMARADÁSÉRT – DEBRECENI VSC

A DVSC-ben folytatódott a nyáron megkezdődött átalakítás, amelynek során immár szinte a teljes támadósor kicserélődött. A télen távozott a korábbi csapatkapitány, Szakály Péter, valamint Ivan Bobko, Róbert Vittek és Mészáros Karol, de Geoffrey Castillionra és Ognjen Djelmicre sem számít a szakmai stáb.

Őket kell majd pótolnia a bosnyák Haris Handzic, a kameruni Justin Mengolo és a venezuelai Frank Feltscher alkotta sornak. Őket egészíti ki a tavaly szerződtetett, de sérülés miatt az NB I-ben még csak egyszer szerepelő nigériai Chuka, illetve a csatársorba érkezett még az ősszel az FC Porto kölcsönjátékosaként a török Trabzonspornál futballozó dél-koreai Szuk Hjun Dzsun.

A mini világválogatottat a hátsó alakzatban a horvát kapus, Ivan Kelava és egy magyar védő, a Vasastól kölcsönbe megszerzett Osváth Attila teheti teljessé.

A „bábeli zűrzavarban” a portugál vezetőedzőnek, a szezon közben érkező Leonel Pontesnek kellene rendet vágnia, akivel az ősszel nem szerepelt jól a csapat, a csalódást keltő 10. helyen áll, így a Gyirmóthoz és az MTK-hoz hasonlóan a bennmaradásért kell küzdenie.

És túl nagy optimizmusra a felkészülési meccsek sem adnak okot. Ha leszámítjuk a DVSC-tartalék, vagyis a DVSC-DEAC elleni találkozókat, akkor a nyolc mérkőzésből csak kettőt nyert meg a Loki – a portugál negyedosztályú Vasco da Gama de Vidigueira és a dán első osztályú AFG Aarhus ellen –, miközben négyszer kikapott. Például az NB II-es Balmazújvárostól, de a szintén másodosztályú Kisvárda és Békéscsaba ellen is csak döntetlenre futotta az erőből.

Szombaton a Ferencváros elleni hazai bajnokin lehet javítani.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Frank Feltscher Martínez (venezuelai, szabadon igazolható, legutóbb AEL Limassol – Ciprus), Haris Handzic (bosnyák, HNK Rijeka – Horvátország), Ivan Kelava (horvát, Granada – Spanyolország, szabadon igazolhatóként), Justin Mengolo (kameruni, szabadon igazolható, legutóbb Levszki Szófia – Bulgária)
Kölcsönbe érkezők: Osváth Attila (Vasas), Szuk Hjun Dzsun (dél-koreai, FC Porto – Portugália, legutóbb kölcsönben Trabzonspor – Törökország)
Kölcsönből visszatérők: Barna Szabolcs (Nyíregyháza), Varga Kevin (Balmazújváros)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Csősz Richárd, Kerekes Krisztián, Koval Viktor, Nagy Kevin
Kiszemeltek:
Távozók:
Ivan Bobko (ukrán, lejárt a szerződése), Kuti Krisztián (Cigánd SE), Szakály Péter (Puskás Akadémia FC, szabadon igazolhatóként), Róbert Vittek (szlovák, lejárt a szerződése)
Kölcsönbe távozók: Mészáros Karol (szlovákiai, Haladás)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:

Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Balogh János, Geoffrey Castillion (holland), Ognjen Djelmic (bosnyák)

A DVSC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete: január 10.
Edzőtábor: január 27. – február 8., Carvoeiro (Portugália)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 21., Pallag:DVSC–DVSC-DEAC 1–0(Chuka)
Január 21., Pallag:DVSC–DVSC-DEAC, U19 vegyes 3–1(Tőzsér, Mengolo, Takács T.)
Január 25., Pallag: DVSC–Kisvárda 2–2 (Osváth, Könyves)
Január 25., Pallag: DVSC–Balmazújváros 0–1
Január 29., Portimao: DVSC–Kvangdzsu FC (dél-koreai) 1–2 (Könyves)
Január 31., Portimao: DVSC–Vasco da Gama de Vidigueira (portugál IV.) 2–1(Chuka, Takács T.)
Február 1., Parchal, Atlantic-kupa: DVSC–Djurgarden (svéd) 0–1
Február 4., Parchal, Atlantic-kupa, DVSC–AGF Aarhus (dán) 2–0 (Holman, Feltscher)
Február 7., Faro, Atlantic-kupa, a 3. helyért: DVSC–Sahtar Doneck (ukrán) 1–2(Feltscher)
Február 11., Pallag: DVSC–Békéscsaba 0–0

NB I, 2016–2017, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 18., SZOMBAT
HELYSZÍN

15.30: Videoton FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)

Felcsút, Pancho Aréna

15.30: Gyirmót FC Győr–Paksi FC

Győr, Alcufer Stadion

15.30: Mezőkövesd–Diósgyőri VTK

Mezőkövesd, Városi Stadion
15.30: MTK Budapest–Bp. Honvéd

Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion

15.30: Vasas FC–Szombathelyi Haladás
Budapest, Szusza Ferenc Stadion*

18.00: Debreceni VSC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

Debrecen, Nagyerdei Stadion
A Szusza Ferenc Stadionnak a meccsrendezéshez még meg kell felelnie a héten esedékes biztonságtechnikai ellenőrzésen.
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 19 10 4 5 39–19 +20 34
2. Budapest Honvéd 19 10 4 5 32–17 +15 34
3. Vasas FC 19 10 4 5 30–18 +12 34
4. Ferencvárosi TC 19 8 6 5 34–27 +7 30
5. Mezőkövesd Zsóry FC 19 7 6 6 21–22 –1 27
6. Újpest FC 19 6 9 4 30–26 +4 27
7. Szombathelyi Haladás 19 7 5 7 22–23 –1 26
8. Paksi FC 19 5 8 6 18–24 –6 23
9. Diósgyőri VTK 19 6 3 10 24–36 –12 21
10. Debreceni VSC 19 5 5 9 20–26 –6 20
11. MTK Budapest 19 4 8 7 12–21 –9 20
12. Gyirmót FC Győr 19 3 4 12 8–31 –23 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik