Téli olimpia: sportági legendák értek újra a csúcsra – a keddi infoközpont

K. B., K. Zs.K. B., K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.02.07. 18:22
Kedden tíz sportág programjával folytatódott a 2022-es pekingi téli olimpia. Ezen a versenynapon összesen tíz aranyérmet osztottak ki – az osztrákok, a franciák és a csehek az elsőt szerezték meg (Ausztria mindjárt a másodikat is). A férfi szuper-óriásműlesiklásban pjongcsangi címét megvédő Matthias Mayer a sportág történetében mindössze harmadikként tudott három különböző játékokon is aranyérmet nyerni. Megvédte címét a cseh hódeszkás, Ester Ledecká is, míg a német szánkós legenda, Natalie Geisenberger sorozatban a harmadik olimpiai aranyát nyerte meg. A síakrobata Ku Aj-ling Eileen 18 évesen és 158 naposan minden idők legfiatalabb kínai téli olimpiai bajnoka lett. Íme, a versenynap legfontosabb eseményei!
Véget ért a női jégkorongtorna csoportköre (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Véget ért a női jégkorongtorna csoportköre (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Kedden is téma volt a rövid pályás gyorskorcsolyázók egy nappal korábbi versenynapja: a nemzetközi szövetség (ISU) elutasította a magyar óvást, azaz nem változott a férfi 1000 méteres döntő végeredménye – a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándor kizárása érvényben maradt. „Majd megpróbálom négy év múlva. Remélem, addig már nem lesz pattanás az arcomon...”reagált Liu Shaolin Sándor. „Megtörténik az ilyesmi” – tért vissza a történtekre az aranyérmes kínai Zsen Ce-vej. Az éremátadás megtörtént, Liu Shaoang átvette a bronzot, de a korisoknak nincs idejük a múlton merengeni, szerdán már az 1500 méter negyeddöntői következnek – íme, a futambeosztás!

Az egy nappal korábbi síugróverseny furcsa fordulatai is szolgáltattak témát kedden. Bár Szlovénia győzelme nem volt meglepetés a vegyescsapat-versenyben, a kizárássorozat következtében „lehetetlen” eredmények születtek. A történteknek megfelelően a legnagyobb síugrónemzetek felháborodtak. RÉSZLETEK ITT!

Ami a keddi magyar szereplést illeti, Kónya Ádám a 72. helyen végzett a férfi sífutók sprintversenyének selejtezőjében, így nem jutott be a negyeddöntőbe. RÉSZLETEK ITT!

A keddi egyetlen alpesi döntőt, a férfi szuper-óriásműlesiklást Matthias Mayer nyerte meg. Az osztrák megvédte a Pjongcsangban szerzett elsőségét, és a sportág történetében mindössze harmadikként tudott három különböző játékokon is aranyérmet nyerni. RÉSZLETEK ITT!

Ku Aj-ling Eileen győzelmével ért véget a síakrobatanők Big Air (ugrás) versenyszáma. Az amerikai születésű, de kínai színekben szereplő 18 éves sportoló nagy csatában utasította maga mögé a francia Tess Ledeux-t. Az ifjúsági olimpiai bajnok mindössze 18 évesen és 158 naposan győzött, ezzel minden idők legfiatalabb kínai téli olimpiai bajnoka lett. RÉSZLETEK ITT!

Cseh és osztrák aranyérem született a hódeszkások párhuzamos óriás-műlesikló versenyszámában. A négy éve Pjongcsangban két sportágban is győztes cseh Ester Ledecká megvédte címét a nőknél, míg a férfiaknál a korábbi olimpiai ezüst- és bronzérmes Benjamin Karl ért elsőként a célba. RÉSZLETEK ITT!

A férfiak 20 km-es egyéni indítású versenyével folytatódott a sílövők programja. A győzelmet a francia Quentin Fillon Maillet szerezte meg a fehérorosz Anton Szmolszki és a norvég Johannes Bö előtt – ez a franciák első aranyérme. RÉSZLETEK ITT!

A sífutók szabad stílusú sprintversenyét is kedden rendezték meg: a férfiaknál a címvédő norvég Johannes Hösflot Klaebo, a nőknél a svéd Jonna Sundling győzött. RÉSZLETEK ITT!

A férfi gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében kettős holland siker született: Kjeld Nuis új olimpiai rekorddal volt a leggyorsabb, a második Thomas Krol lett. RÉSZLETEK ITT!

Curlingben véget ért a vegyes párosok küzdelemsorozata, amelynek az esélytelenek nyugalmával vágott neki a Stefania Constantini, Amos Mosaner összeállítású olasz duó – aztán nem kis meglepetésre mind a 11 mérkőzését megnyerve aranyérmes lett. RÉSZLETEK ITT! Stefania Constantiniről már azt is tudja a világ, hogy egy ötezres kisváros ruhaüzletében dolgozik. RÉSZLETEK ITT!

Kettős német siker született a női szánkósoknál: a győzelmet a sorozatban harmadik olimpiai aranyát megnyerő német Natalie Geisenberger szerezte meg honfitársnője, Anna Berreiter, illetve az orosz Tatjana Ivanova előtt. RÉSZLETEK ITT!

Női jégkorongban véget ért a csoportkör, kialakult a negyeddöntő párosítása. RÉSZLETEK ITT!

XXIV. TÉLI OLIMPIA, PEKING

A MAGYAR VERSENYZŐK PROGRAMJA

SÍFUTÁS
9.45:
sprint (szabad stílus), selejtező: 72. Kónya Ádám

A pekingi olimpián részt vevő magyar sportolók névjegyei ide kattintva érhetők el!

 

A NAP ARANYÉRMESEI

ALPESI SÍ
Férfi szuper-G
– aranyérmes: Matthias Mayer (Ausztria)

CURLING
Vegyes páros
– aranyérmes: Olaszország

GYORSKORCSOLYA
Férfi 1500 m
– aranyérmes: Kjeld Nuis (Hollandia)

HÓDESZKA
Férfi párhuzamos óriás-műlesiklás
– aranyérmes: Benjamin Karl (Ausztria)
Női párhuzamos óriás-műlesiklás – aranyérmes: Ester Ledecká (Csehország)

SÍAKROBATIKA
Női ugrás
– aranyérmes: Ku Aj-ling Eileen (Kína)

SÍLÖVÉSZET
Férfi 20 km
– aranyérmes: Quentin Fillon Maillet (Franciaország)

SÍFUTÁS
Férfi sprint (szabad stílus)
– aranyérmes: Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia)
Női sprint (szabad stílus)
– aranyérmes: Jonna Sundling (Svédország)

SZÁNKÓ
Női egyes
– aranyérmes: Natalie Geisenberger (Németország)

 

NAPI PROGRAM

ALPESI SÍ
FÉRFIAK
4.00:
szuper-óriásműlesiklás, DÖNTŐ

CURLING
VEGYES PÁROS
7.05:
bronzmérkőzés: Svédország–Nagy-Britannia
13.05: DÖNTŐ: Olaszország–Norvégia

GYORSKORCSOLYA
FÉRFIAK
11. 30:
1500 m, DÖNTŐ

HÓDESZKA
FÉRFIAK, NŐK
3.40:
párhuzamos óriás-műlesiklás, selejtező
7.30: párhuzamos óriás-műlesiklás, nyolcaddöntő, negyeddöntő, elődöntő
8.36: női DÖNTŐ
8.43: férfi DÖNTŐ

JÉGKORONG
NŐK, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT
5.10
: Egyesült Államok–Kanada
14.10: Finnország–Orosz csapat
B-CSOPORT
9.40:
Japán-Csehország
14.10: Svédország–Dánia

MŰKORCSOLYA
FÉRFIAK
2.15:
rövid program

SÍAKROBATIKA
NŐK
3.00:
ugrás, DÖNTŐ

SÍFUTÁS
FÉRFIAK, NŐK

9.45: sprint (szabad stílus), selejtező – 72. Kónya Ádám
11.30: sprint (szabad stílus), negyeddöntő, elődöntő
12.47: női DÖNTŐ
13.00: férfi DÖNTŐ

SÍLÖVÉSZET
FÉRFIAK
9.30:
20 km, DÖNTŐ

SZÁNKÓ
NŐK
12.50:
egyes, 3. és 4. futam, DÖNTŐ


A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik