Téli olimpia: „Felháborító, hogy a négy legnagyobb síugrónemzettel történt ez”

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.02.08. 09:28
null
Stefan Horngacher (balra) a német válogatott edzője, és Maximilian Mechler, a német nők edzője nyilatkozik a kizárás után (Fotó: AFP)
Bár Szlovénia győzelme nem volt meglepetés a síugrók vegyescsapat-versenyében, a kizárássorozat következtében „lehetetlen” eredmények születtek, hiszen az oroszok végeztek a második és a kanadaiak a harmadik helyen. A történteknek megfelelően a legnagyobb síugrónemzetek felháborodtak.

 

A németeket a zsűri azért fosztotta meg az egyik eredményüktől még az első fordulóban, mert Katharina Althaus ruhája szabálytalan volt. Az éremesélyesek közül ugyanígy járt a japánoktól Takanasi Szara, valamint az osztrák Daniela Iraschko-Stolz is, ám utóbbi két együttes ennek ellenére is a második fordulóba jutott. A norvégok egyik női ugróját, Anna Odine Strömöt a második körben szankcionálták ugyanezért.

A német stáb később úgy fogalmazott, Althaus, Takanasi és Iraschko-Stolz ugyanazt a ruháját hordta, amelyet korábban az egyéni viadalon is – akkor még minden megfelelő volt.

„Ez egy bábszínház – jelentette ki Stefan Horngacher, a német válogatott edzője. – A ruházaton egész évben ment a vita. Hihetetlenül mérges vagyok, nem tudom megérteni. Kiváló ugrásaink voltak, csak csalódottak lehetünk.”

„Ez az egész egy vicc, csak nincs kedvem nevetni – tette hozzá Horst Hüttel, a németek északi szakágának vezetője. – Felháborító, hogy a négy legnagyobb síugrónemzettel történt ez.”

„Egyszerűen sokkolt az eset – mondta Silje Opseth, a norvégok egyik szenvedő alanya. – Semmit sem értek az egészből, ami ma történt.”

A bronzérmes kanadaiak 18 éves ugrója, Alexandria Loutitt viszont nagyon is boldog volt, pláne azok után, hogy őt meg az egyéni verseny során zárták ki még szombaton, mert 300 grammal könnyebb volt a megengedettnél. „Könnyeztem szombaton és könnyezek most is, de más ok miatt, és ez megmutatja, hogy mi minden történhet meg a sportban.”

Loutitt csapattársa, Abigail Strate csak nevetett, és azt mondta: „Ez mind közül a legédesebb győzelem.”

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍUGRÁS, VEGYES CSAPAT
1. Szlovénia (Nika Kriznar, Timi Zajc, Ursa Bogataj, Peter Prevc) 1001.5 pont
2. Orosz csapat (Irma Mahinyja, Danyil Szadrejev, Irina Avvakumova, Jevgenyij Klimov) 890.3
3. Kanada (Alexandria Loutitt, Matthew Soukup, Abigail Strate, Mackenzie Boyd-Clowes) 844.6
4. Japán 836.3
5. Ausztria 818.0
6. Lengyelország 763.2

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik