Téli olimpia: elutasították az óvást, érvényben maradt Liu Shaolin kizárása

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.02.08. 05:58
null
Elutasították a magyar csapat óvását, Liu Shaolin Sándor diszkvalifikálása jogerőssé vált (Fotó: Árvai Károly)
Elutasították a mieink óvását, így rövid pályás gyorskorcsolyában nem változott a férfi 1000 méteres döntő végeredménye a pekingi téli olimpián, azaz a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort kizárták, míg Liu Shaoang a kínai Zsen Ce-vej és Li Ven-lung mögött bronzérmes lett.

A nemzetközi szövetség (ISU) indoklása szerint – és a vonatkozó szabályok értelmében – a jégen született versenybírói döntésekkel szemben a kizárások és a nem kizárások kapcsán nincs helye tiltakozásnak.

„Most jövök a technikai értekezletről, ahol kézhez kaptam az elutasítást – mondta Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere. – Nem mondanám, hogy meg vagyok lepve, hiszen olyan még nem fordult elő a történelemben, hogy megmásították volna a jégen született döntést. Értem, miért határoztak így, hiszen ha megtennék, elindulna a lavina, és jönnének sorban az óvások, ám azt a döntéshozóknak is meg kell érteniük, hogy ebben az esetben nekünk óvni kellett – védeni kellett a versenyzőinket, a vélt igazságunkat, jelezni kellett, hogy szerintünk nem ez a helyes döntés. Így talán később, hasonlóan nehéz szituációban talán majd eszükbe jut, hogy ez a csapat a végsőkig harcol az igazságért és a versenyzőiért.”

Mint arról beszámoltunk, Liu Shaolin Sándor elsőként haladt át a célvonalon a rövid pályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres számában, ám hosszas videózás után kizárták, és a mezőny végére sorolták, mert – a versenybírók szerint – két szabálytalanságot is elkövetett. A magyar csapat óvást nyújtott be a történtek miatt, ezt a beadványt utasította most el a nemzetközi szövetség.

RÉSZLET A VERSENYSZABÁLYZATBÓL
„Az általános verseny szabálya, hogy az egyéni indulók, illetve a váltók őszinte és biztonságos versenyre törekednek, hogy így döntsék el a végeredményt, amely szerint a leggyorsabb korcsolyázó nyer.
A versenyszabályzat megszegésének minősülnek az alábbiak:
A pálya elhagyása: A versenyző egy vagy két korcsolyával letér a pálya bal széléről a kanyarban, amelynek szegélyét a pálya szélére helyezett bóják jelzik.
Feltartás: Ha a teste bármelyik részével feltartja, blokkolja, megtolja vagy meglöki a másik korcsolyázót. Ha úgy akadályozza ellenfelét, hogy átszeli annak versenyvonalát, és ennek során érintkezik a másik versenyzővel.
Segítségnyújtás: Minden résztvevőnek egyénileg kell versenyeznie. Minden, másik korcsolyázótól kapott segítség szabálytalan, és büntetést von maga után az egyéni versenyző vagy a váltója számára. Az egyetlen kivétel, amikor a csapatversenyen a váltás során az egyik versenyző lökéssel átadja a lendületét a társának.
Rúgás: A rúgás minden formája a verseny bármely szakaszában tilos, mert veszélyt okozhat, és ez vonatkozik a cél átszelésére is. A célban a test bedobása is szabálytalan.”

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA
FÉRFI 1000 MÉTER – A VÉGEREDMÉNY

1. Zsen Ce-vej (Kína)
2. Li Ven-lung (Kína)
3. LIU SHAOANG
4. Vu Ta-csing (Kína)
5. Itzhak de Laat (Hollandia)
6. Furkan Akar (Törökország)
…14. Krueger John-Henry
Liu Shaolin Sándort kizárták

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik