Nemzetisport.hu 2011.03.25 20:20 Frissítve: 2015.03.31 02:14

A holland bárd megint lesújtott - 1-7 és 1-6 után 0-4

Hollandia ellen sorozatban harmadszor szenvedett nagyon súlyos vereséget a magyar labdarúgó-válogatott: a vb-ezüstérmes oranje korántsem száz százalékon pörögve győzött 4–0-ra a Puskás Ferenc Stadionban a mieink ellen Eb-selejtezőn. 1–7 és 1–6 után 0–4 – az oranje megint oktatta a magyar nemzeti csapatot. Folytatás kedden, Amszterdamban – a padlóról.

Koman igyekszik túljutni Van der Vaarton (Fotó: Szabó Miklós)
KATTINTSON A KÉPRE A SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ!

 

 AZ NSO AJÁNLJA

Minden a magyar–hollandról! Háttéranyagok, hírek, cikkek, reakciók

A magyar válogatott kezdőcsapatában egy meglepetés volt, Lázár Pál helyett Vanczák Vilmos kapott helyet a védelem jobb oldalán. A hollandok „papírforma-összeállításban” vették fel a harcot a mérkőzésen, Rafael van der Vaart hátralépett a sérült csapatkapitány, Mark van Bommel helyére (és a karszalagot is átvette), a támadóegység Kuyt, Sneijder, Afellay – Van Persie volt.

A magyar válogatott piros-fehér-zöld szerelésében, az oranje fehér-kékben lépett a Puskás-stadion gyepére.

Az első felhördülést Dzsudzsák Balázs váltotta ki a mérkőzésen, aki egy hazaadás után rárontott a labdát kissé kényelmesen dajkálgató Vorm kapusra – a kapuvédőnek így sem okozott gondot a felszabadítás. A 4. percben Dzsudzsák beadását Pieters bólintotta szögletre, a korner után Vorm magabiztosan ölelte magához a beívelést. Az első félig-meddig veszélyes holland akcióra hat percet kellett várni, Afellay szerencsére pontatlanul passzolt középre balról.

Az első lövés a mieinké volt, Rudolf Gergely forgatta meg emberét, Mathijsent, majd lapos lövést eresztett meg, Vorm simán fogta a labdát. Az első holland lövésből aztán megjött az (első) holland gól: Sneijder passzolt középre, Rafael van der Vaart magára maradt a tizenhatoson belül, lapos, 13 méteres kísérletét Király nem tudta hárítani – 0–1. Védelmi hiba és Király Gábor sem tűnt túl meggyőzőnek. Négy magyar védő is Sneijder mozgását követte, hatalmas terület maradt középen, Juhász számára képtelenség volt lefedezni a Lipták által „kiürített” területet.

 

A gól előtti pillanat: hatalmas üres terület a védelem közepén

A gól némi sokkot okozott, a magyar válogatott szemmel láthatóan megtorpant. Robin van Persie egy balkezes lengővel kapta arcba Varga Józsefet a 16. percben, megkapta érte a megérdemelt sárga lapot.

A 19. percben Afellay bal oldali beadással kereste a hosszún helyezkedő Kuytöt, Király könnyedén lehúzta a labdát. Nem olyan pillanat volt, amelyben érdemes hibázni… A magyar válogatottból Varga többé-kevésbé Wesley Sneijder felügyeletével volt elfoglalva, a támadósorban Rudolf sokat mozgott keresztbe, vonalban, ezzel próbálva teret nyitni a többieknek – a bekapott gól viszont látványosan csökkentette a bátorságot és a vállalkozó kedvet…

A hollandok következő veszélyes kísérlete a 28. percben a jó szabadrúgást megeresztő Sneijderhez fűződött, „cserébe” Dzsudzsák fűzött be két védőt (a magyar bal szél sokkal aktívabb volt), beadását Vorm fogta. A 32. percben a szerencse is a mieink mellé állt, Ibrahim Afellay került ziccerbe a bal oldalon kilépve, de a kaput sem találta el.

A 39. percben egy Laczkó-hiba után Kuyt indult be az üres jobb oldali területen, lövőhelyzetbe is került, de csúnyán „eltörte” a labdát. Négy perccel később egy magyar szöglet után holland kontra indult volna, Koman Vladimir buktatta az induló Afellayt, sárga lapért cserébe.

A félidőt aztán egy újabb csúnya magyar védelmi hiba, és egy szép holland gól zárta. Laczkó – aki a selejtezősorozat alatt nem először bakizott gólt érően – ellépett segíteni (feleslegesen) Liptáknak, Van der Wiel továbbpasszolt balra, Afellaynak, aki kíméletlenül a hálóba lőtt. 0–2. A kényelmesen játszó, magabiztos holland válogatott is teljesen uralta a találkozót, ami azt illeti, nem sok változás látszott a magyar együttes játékában a Koeman-éra sokat kárhoztatott hazai Svédország vagy Portugália elleni mérkőzéséhez képest…

Mindenesetre a magyar támadójáték teljesen hatástalannak bizonyult (sok passz halt el pontatlanságokon, így veszélyes helyzetet teremteni nem sikerült), míg a védelmi megingásokat a hollandok – szokásuk szerint – góllal büntették.

Laczkó (bekarikázva) teljesen feleslegesen megy ki, hatalmas üres terület nyílik a 2. holland gól előtt
VÉLEMÉNYEK FÉLIDŐBEN

„Ha a magyarok ilyen defenzív játékkal folytatják, négy lesz a vége. A hollandok jól passzolnak, a magyarok csak várnak, és ennél az oranjének nem kell több. Nem értem, mire várnak a magyarok” – Henk ten Cate.

„Nagyon labdabiztos a holland csapat. Az a legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk birtokolni a labdát,  ezért nem tudunk helyzeteket kialakítani. Viszont ha a hollandok megszerzik a labdát, akkor megtartják. Sajnos nagyon jó csapat a holland, igazolják a hírüket” – Sisa Tibor

A szünetben Egervári Sándor kettőt cserélt, Varga és Koman jött le, Vadócz és Czvitkovics érkezett a pályára. Van Persie-helyzettel kezdődött a játékrész, az Arsenal csatára az 50. percben a hosszút célozta meg, Király védett, majd fél perccel később a felfutó Van der Wiel helyzeténél mentett. Cserébe Gera Zoltán adott le „figyelmeztető lövést”, a magyar csapatkapitány ballábas kísérletét Vorm tolta ki szögletre a jobb felső elől.

Magyar lehetőségre holland gól volt a felelet, a magyar védelmet egy felpasszolt labdával teljesen lenullázták az 53. percben, Van Persie ziccerben ugrott ki, keresztbe passzolt Király előtt, Kuyt az üres kapuba helyezte a labdát – 0–3.

 

Hatvankét perc után a 0–4 is az eredményjelzőre került: újabb hiba hátul, Van der Wiel középre adott, Van Persie a hálóba passzolt. Megint lenullázva, a hollandok játszi könnyedséggel játszották ki üres kapura a helyzetet.

A 66. percben centiken és Királyon múlott az ötödik, előbb Sneijder remek megoldással átemelte a magyar kapust, de a labda a lécen csattant, a kipattanót Kuyt fejelte kapura, de Király óriási bravúrral visszavetődve védett – legalább ezt megúsztuk.

STATISZTIKA
Gól 0 4
Lövés (összesen) 7 12
Lövés (kapura) 6 9
Szöglet 6 1
Szabálytalanság 16 5
Sárga lap 4 1
Labdabirtoklás (százalék)
 39
61

Az oranje tábora ollézott, a magyar játékosok nyomozták a labdát, sokan szemmel láthatóan teljesen elkészültek erejükkel – kijött, hogy rengeteg labdarúgónk nem játszik rendszeresen a csapatában, a meccshiány ismét megmutatkozott. Laza poroszkálás folyt a pályán, totális holland fölénnyel, a magyar válogatott a padlón hevert.

A 86. percben Dzsudzsák Balázs kísérletezhetett jó szögből, szabadrúgásból, a labda a léc fölött szállt el. Egy perccel később Vormnak kétszer is védenie kellett, előbb Czvitkovics lövését, majd Dzsudzsák ismétlését – mindkétszer megoldotta feladatát, az első lövésnél bravúrral.

A 89. percben Vorm Rudolf ballábas lövését fogta meg – ha már 0–4, legalább a lövési statisztika javult… A végén még néhány pályára szaladó néző „fokozta a hangulatot”, a súlyos vereséget fütty, majd nagy csönd fogadta. Újabb vereség az oranjétól és újabb súlyos vereség, a játék képe alapján a magyar válogatott azt kapta, amit ezzel a teljesítménnyel érdemelt… Folytatás kedden Hollandiában.

Semmivel sem lesz könnyebb.

Lehajtott fejjel, 0–4 után – Amszterdamban se lesz könnyebb... (Fotó: Németh Ferenc)
 EURO 2012
E-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 0–4 (0–2)
Puskás Ferenc Stadion, 25 311 néző. V: Carballo (spanyol)
Magyarország: KirályVanczák, Lipták, Juhász, LaczkóElek (Priskin, 79.), Varga J. (Vadócz, a szünetben) – Koman (Czvitkovics, a szünetben), Gera, DzsudzsákRudolf.
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Hollandia: VormVan der Wiel, Mathijsen, Heitinga, PietersN. de Jong, Van der Vaart (Strootman, 82.) – Kuyt (Van Nistelrooy, 82.), Sneijder, Afellay (Elia, 63.) – Van Persie.
Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Gólszerző: Van der Vaart (8.), Afellay (45.), Kuyt (53.), Van Persie (62.)
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 5 5 16–2 +14
15
2. MAGYARORSZÁG 5 3 2 12–8 +4
9
3. Svédország 3 2 1 9–4 +5  6
4. Moldova 4 2 2 5–3 +2  6
5. Finnország 4 1 3 10–6 +4  3
6. San Marino 5 5 0–29 –29  0

 

AZ E-CSOPORT EDDIGI MÉRKŐZÉSEI
2010.09.03. Svédország–Magyarország 2–0
2010.09.03. Moldova–Finnország 2–0
2010.09.03. San Marino–Hollandia 0–5
   
2010.09.07. Hollandia–Finnország 2–1
2010.09.07. Svédország–San Marino 6–0
2010.09.07. Magyarország–Moldova 2–1
   
2010.10.08. Magyarország–San Marino 8–0
2010.10.08. Moldova–Hollandia 0–1
   
2010.10.12. Hollandia–Svédország 4–1
2010.10.12. Finnország–Magyarország 1–2
2010.10.12. San Marino–Moldova 0–2
   
2010.11.17. Finnország–San Marino 8–0
  
2011.03.25.
Magyarország–Hollandia 0–4

 

 

2021.05.09 00:02:14

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A lényeg azonban mindezek mellett, sőt előtt az, hogy újra országos üggyé vált a kerethirdetés. Visszakaptuk egyik kedvenc játékunkat, amelyet már örökre elveszettnek hittünk.

2021.05.07 16:17:57

Magyar válogatott P. K.

Megnéztük Marco Rossi bő keretét, ki mennyire van játékban – többen is kiemelkednek.

2021.05.07 16:40:42

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A két vb-selejtező után a jugoszlávok elleni idegenbeli futballmeccset megkülönböztetett figyelem kísérte.

2021.05.07 12:15:36

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

Bécsben olyan ihletett állapotban védett, hogy nemcsak országos népszerűségre tett szert…