Wernbloom duplája után sima vereség

Vágólapra másolva!
2010.09.03. 19:50
Címkék
A magyar labdarúgó-válogatott 2–0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnoki selejtezősorozat első állomásaként Svédországban pályára lépve. A sárga-kékek mindkét gólját Pontus Wernbloom szerezte, aki kétszer is megverte fejjel a magyar védelmet, igaz, második góljánál a lécről kipattanó labdát végül lábbal kotorta be a mienk kapujába. A magyar válogatott nem tudott javítani rossz sorozatán, így 1983 óta nem nyert Eb-selejtezős nyitányon.

A magyar válogatott csak az első félidőben tudta megszorítani a svédet (Fotó: Action Images)
A magyar válogatott csak az első félidőben tudta megszorítani a svédet (Fotó: Action Images)
A magyar válogatott csak az első félidőben tudta megszorítani a svédet (Fotó: Action Images)
A magyar válogatott csak az első félidőben tudta megszorítani a svédet (Fotó: Action Images)
A magyar válogatott csak az első félidőben tudta megszorítani a svédet (Fotó: Action Images)

 

MOLDOVA FINNVERÉSSEL HANGOLT BUDAPESTRE
Moldova válogatottja kihasználta a 36. perctől rendelkezésére álló emberelőnyt, és 2–0-ra legyőzte Finnországot a selejtezők pénteki játéknapján. A mérkőzést a magyar csapatot is felvonultató E-csoportban rendezték, Moldova következő mérkőzését kedden a Szusza Ferenc Stadionban vívja a magyar válogatottal. További részleteket itt olvashat a találkozóról!

A himnuszok előtt Olof Mellberget köszöntötte 33. születésnapja alkalmából a svéd szövetség, majd következett a már megszokott, rasszizmus elleni, a sportszerűségre felhívó felszólítás. Utóbbi azért is érdekes, mert a svédek a héten – a taktikai hadviselés részeként – több helyütt is úgy nyilatkoztak, hogy a mieink nem éppen mindig gentlemanek a pályán. Mindenesetre a szöveget furcsa Zlatan Ibrahimovic szájából hallani...

A magyar válogatott Király – Lázár P., Juhász, Lipták, Laczkó – Vadócz, Elek Á. – Koman, Gera, Dzsudzsák – Rudolf összeállításban és tiszta fehér szerelésben kezdte a találkozót, azaz a tétmérkőzésen most debütáló kapitány, Egervári Sándor újoncot avatott Lázár Pál személyében. A svédek összeállítása is a 4–2–3–1-es hadrendet követi az Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, Safari – Wernbloom, A. Svensson – Elmander, Toivonen, Bajrami – Ibrahimovic névsor révén.

Az első lövési kísérletet a magyar csapat jegyezhette fel, ígéretes jobb oldali támadás után Elek Ákos elé került a labda, aki középről, 18 méterről fölé lőtt. A svédek az első tíz percben szélről próbálták megbontani a mieink védekezését, a beadások eddig nem gyümölcsöztek, Jonas Elmander csak a Király Gáborral való ütközésig jutott el.

A 15. percben ismét egy magas labda okozhatott volna veszélyt, szerencsére, Daniel Majstorovic öt méterről nem tudta kapura irányítani a labdát. A svédek játékában egyébként meglepő volt, hogy Ibrahimovic sokszor mélységből kért labdát a társaktól, a 19. percben a meglepő húzás következményeként meg is született az első ziccer: a hórihorgas, újdonsült Milan-csatár labdája után Ola Toivonen került helyzetbe, a válogatottban 75. meccsén védő Király azonban jól mozgott ki kapujából, így takarni tudta a középre tartó lövést.

HOLLANDIA: KEZDÉSKÉNT ÖTÖS
Hollandia – ahogy az előre várható volt – könnyed győzelmet aratott San Marinóban. A világbajnoki ezüstérmes – elsősorban a mesterhármast szerző Klaas-Jan Huntelaarnak köszönhetően – 5–0-ra verte meg a törpeállam válogatottját. A részletekről itt olvashat!

A 22. percben Lázár beadása után alakult ki magyar helyzet, Gera Zoltán fejelt fölé. Lüktető volt a mérkőzés ezekben a pillanatokban, előbb Emir Bajrami puffantott fölé (ismét Ibrahimovic passza után...), majd Majstorovic mentett nagyot Rudolf Gergely elől Dzsudzsák Balázs lövésszerű beadását követően.

A mieink egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet, még ha hátul zavarba hozható volt is a védelem, elsősorban a magyar kontrák hordoztak „helyzetveszélyt” magukban, de távoli lövésekkel is próbáltak operálni, amit mutatott Vadócz Krisztián bal alsó sarok mellett elpattogó lövése is.

EB-SELEJTEZŐS NYITÁNYOK
1983 ÓTA
1983Luxemburg–Magyaro.
2–6
1986Magyaro.–Hollandia0–1
1990Norvégia–Magyaro.
0–0
1994Magyaro.–Töröko.
2–2
1998Magyaro.–Portugália1–3
2002Svédo.–Magyaro.
1–1
2006Magyaro. –Norvégia1–4
2010Svédo.–Magyaro. 2–0

A 39. percben az addigi legnagyobb helyzet alakult ki Ibrahimovic előtt, akit 12 méterre a kaputól tisztán talált meg Bajrami bal oldalról érkező keresztpassza, ám a csatár a bal alsó mellé pörgetett.

Dzsudzsák szabadrúgásból lőtte ki az Anders Svensson helyére csereként beálló Kim Källströmöt, ám a félidő hajrájában a sárga-kékek kerültek többször a kapu elé, egy szabadrúgást követően Toivonen elől kellett előre vetődve öklöznie Királynak, majd a legnagyobb riadalom akkor alakult ki a hátsó alakzatunkban, amikor Elmander keresztbe adott, a labda pedig Ibrahimovic lövése után kapu fölé szállt.

EGERVÁRI: HIÁNYZOTT A CSIBÉSZSÉG
„Az első félidőben közelebb voltunk ahhoz, hogy meglepetést szerezzünk, a második játékrészben azonban a svéd válogatott élt a rutinjával, és a maga javára döntötte el a találkozót – értékelte az összecsapást Egervári Sándor a találkozót közvetítő Sport Tv-nek. – Nem számítottam rá, hogy fejjel verik meg a védelmünket. Hiányzott az a csibészség, amit például Ibrahimovic mutatott be, amikor kilökte a labda alól Juhászt. A mérkőzés első fele az, amire alapozhatunk, kezd alakulni egy alapcsapat, amelyre lehet építkezni. Remélem, hogy Moldova ellen már pontoknak tudunk majd örülni.”
A kapitány Dzsudzsák Balázs cseréjéről elmondta, hogy nem sérülés indokolta a váltást, annak taktikai okai voltak: „Dzsudzsák kevesebbet védekezett, nem akartam, hogy még nyíltabbá váljunk hátul, ezért küldtem be egy olyan embert, aki a védekezésben is többet tud segíteni. Szélső hátvédjeinkkel nem voltam elégedetlen, igaz, voltak rossz váltások, helyezkedési meg nem értések, ezeken a hibákon javítani kell.”
Érdekesség, hogy a szünetben mindkét szövetségi kapitány lecserélte egy-egy PSV-s játékosát, Egervári Sándor Dzsudzsák helyére Huszti Szabolcsot küldte be, míg Erik Hamrén kapusposzton váltott, Andreas Isaksson helyét Johan Wiland vette át. Ezzel azonban nem volt még vége a cseredömpingnek: rögtön a második játékrész elején megsérült Elmander, így Hamrén kénytelen volt kihasználni harmadik cseréjét is, és harcba dobta Sebastian Larssont...

 

Larsson pedig hamar igazolta a döntés helyességét, az 51. percben elfutott a jobb szélen, szépen ívelt középre, ahol az érkező Pontus Wernbloom Lipták Zoltánt lefejelve öt méterről a kapu bal oldalába továbbította a labdát. 1–0

Lassan ocsúdott a magyar válogatott, hat perccel a gól után Koman Vladimir került helyzetbe kombinatív összjáték után, ám nem találta el a bal alsó sarkot. Egervári Sándor is észlelte a tanácstalanságot, és középpályás helyére támadót küldött be, Elek Ákost Priskin Tamás váltotta.

A találkozó során először alakult ki „üres játék”, leginkább a mezőnyben pattogott a labda, miután a svédek átadták a területet a mieinknek. Lipták sárga lapja, majd Ibrahimovic bivalyerős szabadrúgása csempészett némi színt az összecsapásba, az Egervári-csapat azonban kevés veszélyt jelentett kapura, miközben hátul egyre többször lazult fel a védelem.

A 73. percben aztán kettőre növelte előnyét a Hamrén-csapat, jobb oldali szöglet után Wernbloom tisztán fejelhetett öt méterről, a léc elsőre még mentett, a kipattanót azonban a középpályás valahogyan bepöckölte a kapuba. 2–0

A folytatásban a mérkőzés eredményét befolyásoló esemény már nem történt, a svédek az utolsó percekben sem engedték ki a kezükből az irányítást, a magyar csapat pedig Hajnal Tamás beállításával sem tudott újítani. Zlatan Ibrahimovic nem növelte magyarországi népszerűségi indexét azzal, hogy odarúgott Juhász Rolandnak, mondhatni azonban, hogy a hasonlókat már megszoktuk tőle, azt már kevésbé, hogy 10 méterről még a kapu közelébe sem ment a lövése, mint ahogy a 88. percben történt.

Ez azonban a lényegen nem változtatott: a magyar válogatott folytatta rossz sorozatát, azaz 1983 óta nem nyert Eb-selejtezős nyitányon.

A TALÁLKOZÓ GÓLJAI

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik