Visszatérő bajnokok a Honvédban, nagy jövés-menés Újpesten

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.08.12. 12:31
null
Öt nyári felkészülési meccséből csak a Szeged ellenit nyerte meg az Újpest (Fotó: Dömötör Csaba)
A labdarúgó NB I hétvégi rajtját felvezető sorozatunkban ezúttal a több korábbi kulcsemberét is légiósra cserélő Újpesttel, a 2016–2017-es bajnokcsapatból három játékost is visszaigazoló Budapest Honvéddal és a korábbi önmagát kereső Mezőkövesddel foglalkozunk.

 

„TITKOLT” CSAPAT – ÚJPEST FC

Több csapathoz hasonlóan az Újpest FC is hullámzó idény után van, hiszen az együttes egész tavasszal a bennmaradásért küzdött, edzőt is váltott – Nebojsa Vignjevicstől a bajnoki hajrában Predrag Rogan vette át az irányítást – majd a 6. helyen végzett.

Nem könnyű megjósolni, hogy az új idényben mire lesz képes a csapat és milyen összetételben szerepelhet, ugyanis a klub hivatalos honlapja a felkészülési meccsekről nem közölt felállásokat. Pedig a szurkolókat alighanem érdekelné, hogy a távozó Balázs Benjámin, Jonathan Heris, Litauszki Róbert, Novothny Soma, Antonio Perosevic, Zsótér Donát sort posztonként hogyan, kikkel kívánja majd helyettesíteni Predrag Rogan.

Az új igazolások közül a szurkolóknak az Újpestre kilenc év után visszatérőNikola Mitrovics, valamint Stieber Zoltán és öccse, Stieber András neve ismerős. A Stieber testvérek évekkel ezelőtt játszottak az Újpest utánpótlásában, és az új idényben a felnőttek között is pályára léphetnek. A Budaörstől átigazolt Stieber András esetében egyelőre még kérdéses, hogy mikor, mert a felkészülés során bokasérülést szenvedett, néhány hetes kihagyás vár rá.

Rajtuk kívül még négy, az NB I-ben korábban nem szereplő légiós érkezett: a szerb Miroszlav Bjelos, akoszovói Lirim Kastrati, az elefántcsontparti Junior Tallo és a szerb Petar Gigics. Utóbbi kettő csatár, nekik kellene pótolniuk az előző évadban összesen 14 gólt szerző Feczesin Róbert (ő már télen távozott), Novothny Soma kettőst. Csakhogy Gigics a szerb élvonalban, az előző idényben a Partizanban és az FK Macsvában kilenc bajnokin csak kétszer talált be, míg a korábban az AS Romában is futballozó Tallónak mindössze hat meccs jutott a francia másodosztályú FC Chamblyban, gólt nem szerzett.

Ezek nem tekinthetők jó előjelnek, mint ahogy az sem, hogy az öt nyári meccséből hármat elveszített az Újpest.A bajnokságot ismét új, egyedi, amolyan dupla címerrel kezdő lila-fehérek Paksra látogatnak az 1. fordulóban, majd a Budafok (otthon) és a Puskás Akadémia (idegenben) következik.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:Miroszlav Bjelos(szerb, Napredak Krusevac – Szerbia, szabadon igazolhatóként),Lirim Kastrati(koszovói, Bologna – Olaszország),Nikola Mitrovics(szerb, ZTE FC, szabadon igazolhatóként),Stieber András(Budaörs, szabadon igazolhatóként),Stieber Zoltán(ZTE FC, szabadon igazolhatóként),Junior Tallo(elefántcsontparti, FC Chambly – Franciaország, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:Petar Gigics(szerb, Partizan Beograd, legutóbb kölcsönben Macsva Sabac – Szerbia)
Kölcsönből visszatérők: Filipovics Marko (Vác FC?), Szűcs Kristóf(Vác FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Mucsányi Márk
Kiszemeltek:Matej Cvetanoszki(északmacedón, FK Vardar – Észak-Macedónia, szabadon igazolható),Sztefan Jevtoszki(északmacedón, FK Rabotnicski – Észak-Macedónia)
Távozók:Balázs Benjámin(MTK Budapest, szabadon igazolhatóként),Jonathan Heris(belga, KAS Eupen, Belgium, szabadon igazolhatóként),Litauszki Róbert(Vasas FC, szabadon igazolhatóként),Novothny Soma(szabadon igazolható),Antonio Perosevic(horvát, szabadon igazolható),Zsótér Donát(Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:Corso Moussa Traoré(guineai, Vasalund – Svédország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

AZ ÚJPEST FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Július 18.:Budapest Honvéd II (NB III)–Újpest 2–0
Július 25.:Szeged-Csanád GA (NB II)–Újpest 0–2(Rácz B., Gigics)
Augusztus 1.:Újpest–Dióshyőri VTK 1–1(Máté Zs.)
Augusztus 8.:Mol Fehérvár–Újpest 1–0
Augusztus 8.,MTK Budapest–Újpest 4–3(Simon K., Bacsa, Burekovic)

Az új idényre már Bódog Tamás irányításával készült a Budapest Honvéd (Fotó: Földi Imre)
Az új idényre már Bódog Tamás irányításával készült a Budapest Honvéd (Fotó: Földi Imre)

ÚJ EDZŐ, VISSZATÉRŐ BAJNOKOK – BUDAPEST HONVÉD

A Honvéd is azon csapatok sorába tartozik – a Fehérvár, a ZTE és a Kisvárda mellett –, melyek új edzővel kezdik az idényt, a Kisvárdáról érkezett Bódog Tamás vette át az együttest a tavaszi hajrára ideiglenesen megbízott vezetőedzőtől, Pisont Istvántól. Ezért nehéz megjósolni, milyen Honvédra számíthatunk az új évadban, no meg azért is, mert két korábbi kulcsjátékos ügye is függőben van.

Davide Lanzafamét ugyan végleg visszavásárolta a Honvéd a Ferencvárostól a tavaly megkötött, kötelező vásárlási opciónak megfelelően, ám az olasz csatár megfelelő ajánlat esetén távozhat. Kérdés, érkezik-e még ilyen ajánlat az átigazolási időszak szeptember végi zárása előtt. A másik függőben lévő játékos Eppel Márton, aki Lanzafaméhoz hasonlóan főszerepet játszott a Honvéd 2017-es bajnoki címében, gólkirály is lett abban az idényben – hetek óta a Honvéddal készül, a klub ajánlatot is tett neki, de még nem írt alá.

Egyébként meghatározó játékosok nem távoztak Kispestről, viszont Nagy Sándor, Baráth Botond és Zsótér Donát személyében visszatért három másik olyan játékos, aki tagja volt a 2016–2017-es bajnokcsapatnak. Nagy a kapusposzton, Baráth a védelemben, Zsótér a középpályán bővítheti a variációs lehetőségeket. A védelemben főszerepet kaphat a Fehérvárról szerződtetett, legutóbb kölcsönben Zalaegerszegen szereplő balhátvéd, Tamás Krisztián is.

Az ő érkezése, illetve a nyári felkészülési meccseken alkalmazott felállás azt mutatja, a Honvéd végleg szakíthat a csapatot az elmúlt években sokáig jellemző három belső védős felállással, és visszatérhetnek a kispestiek is a négyvédős rendszerre. A kispestiek a felkészülési időszakban egyébként hullámzó játékot mutattak, mert a Paksot és a szlovák élvonalbeli MSK Zilinát legyőzték (utóbbi meccsen négy gólt lőttek), ellenben a másodosztályú Ajkával ikszeltek, míg a szintén NB II-es Siófoktól 3–0-ra kikaptak és vereséget szenvedtek a cseh Baník Ostravától is.

Nem jó hír a kispestiek számára, hogy egyelőre nem tudni, mikorra fejeződik be a Bozsik-stadion építése, így az őszi szezon hazai meccseit egyelőre továbbra is albérletben, az MTK pályáján játssza a csapat, könnyen lehet, hogy ez egész ősszel így is marad. Ezért is cserélte fel a Honvéd a 2. fordulós pályaválasztói jogot az MTK-val, így az 1. fordulós, felcsúti, Puskás Akadémia elleni meccs után az MTK ellen is vendégként szerepel majd, a 3. fordulóban a Kisvárdát fogadja a Hidegkuti-stadionban.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:Baráth Botond(Sporting Kansas City – Egyesült Államok),Kesztyűs Barna(Paksi FC, kölcsön után végleg),Davide Lanzafame(olasz, Ferencváros, kölcsön után végleg),Nagy Sándor(ukrajnai, Debreceni VSC),Tamás Krisztián(Mol Fehérvár, legutóbb kölcsönben ZTE FC),Tóth-Gábor Kristóf(Haladás),Boubacar Traoré(mali, szabadon igazolható, legutóbb CS Bizertin – Tunézia),Zsótér Donát(Újpest FC, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:Lukács Dániel(Tiszakécske),Májer Milán(Gyirmót FC Győr)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:Thierry Gale(barbadoszi)
Kiszemeltek:Eppel Márton(Cercle Bruges – Belgium, szabadon igazolható)
Távozók:Herjeczki Kristóf(Gyirmót FC Győr, kölcsön után végleg),Tonci Kukoc(horvát, szabadon igazolható),Levkovich Robi(magyar-izraeli),Macdonald Niba(kameruni)
Kölcsönbe távozók: Juhász Zsombor
(Gyirmót FC Győr),Horváth Milán(BFC Siófok),Irimiás Gergő(FC Ajka),Kovács Nikolasz(FC Ajka, ismét kölcsönbe),Májer Milán(ETO FC Győr),Temesvári Attila(tiszakécskei kölcsön után ETO FC Győr),Tóth Péter(FC Ajka),Tömösvári Bálint(győri kölcsön után BFC Siófok),Zvara Levente(FC Ajka)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:Mayron George(Costa Rica-i, FC Midtjylland – Dánia),Patrick Ikenne-King(nigériai, MTK Budapest)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:Davide Lanzafame(olasz)

A BP. HONVÉD NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
július 23–29., Győr
Július 22.:FC Ajka (NB II)–Bp. Honvéd 2–2(Kesztyűs, Tóth-Gábor)
Július 25.:Bp. Honvéd–MSK Zilina (Zsolna, szlovák) 4–2(Ugrai 2, Kesztyűs, Gazdag)
Július 29.:Bp. Honvéd–BFC Siófok (NB II) 0–3
Augusztus 1.:Bp. Honvéd–Paksi FC 2–1(Hidi, Gale)
Augusztus 8.:Bp. Honvéd–Baník Ostrava (cseh) 1–2(Gazdag)

Kuttor Attila csapata csak az NB II-es DEAC-ot tudta legyőzni (Fotó: Szabó Miklós)
Kuttor Attila csapata csak az NB II-es DEAC-ot tudta legyőzni (Fotó: Szabó Miklós)

„MILYEN ÚTON INDULOK, MÉG NEM TUDOM” – MEZŐKÖVESD

A Mezőkövesddel kapcsolatban azért nehéz megállapításokat tenni, mert az előző idény háromnegyedében abszolút kiegyensúlyozottan, időnként kiemelkedően jól (mint az FTC elleni otthon 3 –0-ra megnyert találkozón) futballozó borsodi csapat a járvány miatti szünet után már nem tudta ugyanazt az arcát mutatni és az utolsó hét fordulóban a DVTK és a Kaposvár mellett a három legrosszabbul teljesítő csapat között volt. Ebben közrejátszott, hogy a kulcsemberek az idény hajrájában már nem tudtak annyit hozzátenni Kuttor Attila csapatának játékához, mint korábban.

Például az addig abszolút vezérnek számító, hét gólt és nyolc gólpasszt elérő Cseri Tamás az utolsó nyolc fordulóban sem gólt, sem gólpasszt nem jegyzett, de említhetjük a nyáron Fehérvárra szerződött grúz csatárt, Budu Zivzivadzét is, aki a 24 forduló alatt nyolc gólt és négy gólpasszt produkált, utána viszont egyet sem.

A Mezőkövesd az idény hajrájában elbukta a Honvéd elleni Magyar Kupa-döntőt és lecsúszott a dobogó harmadik fokáról is, vagyis lemaradt a nemzetközi kupaszereplésről. Nem tudni, hogy a rövid nyári szünet elegendő volt-e az alapemberek számára ahhoz, hogy kipihenjék magukat, feltöltődjenek az új idényre. Ráadásul Zivzivadze elvesztése vagy az olyan fontos kiegészítő játékosok távozása, mint a balhátvéd Silye Erik és a középpályás Pekár László (mind a ketten az NB II-es Vasashoz igazoltak) sem könnyítik meg a csapat helyzetét.

Az, hogy a korábban kölcsönben szereplő Berecz Zsombor, Danilo Rjabenko, Dino Besirovic (az ő ügye már a tavaszi szezon közben eldőlt) trió végleg elkötelezte magát Mezőkövesdre már a hosszú távú építkezés jele, viszont, hogy minőségben előre tud-e lépni a csapat, az nagyban múlhat azon, hogy a múlt héten érkező két légiós, a grúz balhátvéd, Luka Lakveheliani és kiváltképp az orosz támadó, Szerder Szerderov mennyit tud hozzátenni a csapat játékához. Utóbbi az előző idényben a horvát élvonalbeli Inter Zapresicben 22 bajnokin 9 gól szerzett, de csapata az utolsó helyen végzett, így kiesett az első osztályból.

A Mezőkövesd nem sok edzőmeccset játszott a nyáron, azokból nem lehet következtetéseket levonni az együttes formájára nézve, de azért az nem biztató, hogy csak az NB II-es DEAC-ot tudta legyőzni a gárda – három mérkőzésből. Annak viszont örülhetnek a kövesdi drukkerek, hogy Cseri a három meccsen két gólt is szerzett.

A hétvégi, DVTK elleni megyei rangadó után már okosabbak lehetünk azzal kapcsolatban, visszatalálhat-e a Kövesd a korábbi, sikeres útra. Ha Cseriék jó formában vannak, Diósgyőrben is esélyesek lehetnek a pontszerzésre, a 2. fordulóban a ZTE ellen otthon a győzelemre is. A 3. fordulóban Paksra látogatnak.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD ZSÓRYNÁL
Érkezők:Berecz Zsombor(Mol Fehérvár, kölcsön után végleg),Dino Besirovic(bosnyák, Hajduk Split – Horvátország, kölcsön után végleg),Jagodics Márk(Haladás),Kotula Máté(Szolnoki MÁV),Danilo Rjabenko(ukrán, DF Pomir – Tádzsikisztán, kölcsön után opcióval végleg),Szerder Szerderov(orosz, Inter Zapresic – Horvátország),Torvund Alexander(magyar-norvég, Stabaek – Norvégia, szabadon igazolhatóként),Luka Lakveheliani(grúz, Szaburtalo Tbiliszi – Grúzia),Bencze Márk(BFC Siófok)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Matija Katanec(horvát, ZTE FC),Tóth Máté(Szeged-Csanád GA)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Tóth Dominik
Kiszemeltek:
Távozók:Dragóner Filip(ZTE FC),Novák Csanád(Szolnoki MÁV FC, kölcsön után végleg),Oláh Bálint(Budafoki MTE, kölcsön után végleg),Pekár László(Vasas FC),Sajbán Máté(Paks, kölcsön után végleg),Sajbán Miklós(Budaörs, kölcsön után végleg),Budu Zivzivadze(grúz, Mol Fehérvár)
Kölcsönbe távozók:
Földi Botond(Kaposvár),Kotula Máté(Szolnoki MÁV),Takács Tamás(szerbiai, Szeged),Varjas Zoltán(KFC Komárno – Szlovákia után Kaposvár),Varjas László(Kaposvár)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:Silye Erik(Ferencváros, onnan Vasas)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

AMEZŐKÖVESD NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Július 25.:Mezőkövesd–Debreceni EAC (NB II) 2–1(Cseri, Vajda)
Augusztus 2.:MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovákiai)–Mezőkövesd 1–0
Augusztus 8.:Mezőkövesd–Kisvárda 1–1(Cseri)

NB I, 2020–2021
1. FORDULÓ
Augusztus 14., péntek
18.15:
MTK Budapest–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Augusztus 15., szombat
16.30:
Paksi FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
18.35: Zalaegerszegi TE FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Augusztus 16., vasárnap
16.55:
Diósgyőri VTK–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
19.00: Puskás Akadémia–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Augusztus 17., hétfő
19.00:
Budafoki MTE–Kisvárda (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik