Amíg a Honvéd és az Újpest megfeszül az NB I-ért, Budafokon fiataloké a pálya

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.01.20. 16:40
null
A budafokiak három gólt lőttek a téli edzőmeccseken, mind a hármat Zsóri Dániel (Fotó: budafokimte.hu)
A labdarúgó NB I tavaszi szezonját felvezető sorozatunk második részében három, egyaránt a kiesés elöl menekülő fővárosi csapat téli felkészülését összegezzük. Budafokon továbbra is az a cél, hogy minél több fiatalnak adjanak lehetőséget az élvonalban, ezért két 20 éves játékost is kölcsönvettek, Csonka Andrást és Zeke Máriót. A Honvédnál és az Újpestnél el sem tudják képzelni, hogy hátrébb is csúszhatnak a tabellán. A felkészülési időszakban veretlen kispestiek ezt elkerülendő már válogatott támadót is igazoltak, Nagy Dominikot, ellenben a legutóbbi három edzőmeccsén 11 gólt kapó újpestiek egyelőre kivárnak az erősítéssel.

BUDAFOKI MTE – A FIATALOKRA ÉPÍTENEK, NEM LÉTKÉRDÉS AZ NB I

Az újonc Budafoki MTE volt az egyik üde színfoltja az NB I őszi szezonjának. Újoncként persze a bennmaradás a csapat célja, de láthatóan nem minden áron. A klub stratégiája, hogy minél több magyar játékosnak, minél több fiatalnak adjon lehetőséget a bizonyításra az NB I-ben, olyan tehetségeknek is, akiknek más klubokban erre kevésbé volt eddig lehetőségük.

Ezért sem vásároltak be a nyáron légiósokból, csak két labdarúgó érkezett külföldről, de a szerb Marko Nikolicsnak és a korai, súlyos sérülése miatt még mindig hiányzó Marko Iharosnak is vannak magyar felmenői. A télen sem változott a stratégia, csak két új játékos csatlakozott a kerethez: a 20 éves középpályás, Csonka András a Ferencvárostól, a szintén 20 éves balhátvéd, Zeke Márió a Mol Fehérvártól érkezett az idény végig kölcsönbe.

Az is mutatja, nem a pontokban mérhető eredményesség a legfontosabb szempont a klubnál, hogy valószínűleg szóba sem került a télen Csizmadia Csaba vezetőedző menesztése, hiába áll a kiesést jelentő 11. helyen az együttes. Zsóri Dánielék ugyanis négyszer is győztek az ősszel, a Kisvárdát és a Diósgyőrt otthon, a ZTE-t és az MTK-t idegenben verték meg. A tabellán pedig öt ponttal megelőzik a több válogatott játékost is a soraiban tudó, a Transfermarkt által négymillió euróval értékesebbnek tartott DVTK-t, de a Magyar Kupában címvédő Honvédtól is csak két ponttal maradnak el, és a 9. Újpesttől néggyel.

Viszont a kezdeti lendület az őszi szezon második felére kipukkadni látszott, ugyanis a ZTE elleni októberi győzelem óta nyolc bajnokin nyeretlen maradt a Budafok, és a nyolc meccsből hatszor kikapott. Ráadásul a téli felkészülés alatt, a horvátországi edzőtáborban cseh, szlovén és horvát első osztályú csapatok ellen játszott három felkészülési meccsből is elveszített kettőt a Budafok, és egyszer ikszelt. Zsóri jó formának örvendhet, hiszen három gólt is lőtt, más kérdés, hogy több gólt nem is szerzett csapata, a három találkozón a hét kapott és a három szerzett gól nem éppen jó előjel a vasárnapi, MTK elleni bajnoki előtt. Jövő szerdán a Ferencváros látogat Budafokra, az őszről elhalasztott mérkőzésen, majd a budafoki csapat az életéért küzdő, télen nyolc külföldit igazoló DVTK-hoz utazik.

Budafokon azonban nem létkérdés az NB I, viszont ezek a mérkőzések is újabb remek alkalmat nyújtanak a fiatalok fejlődésére, tapasztalatszerzésre, a bajusz rángatásra, ahogy Csizmadia Csaba fogalmazott a legutóbbi edzőmeccset követően: „ha odatesszük magunkat, megráncigálhatjuk a nagyok bajszát is.”

A BUDAFOKI MTE FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 3.
Edzőtábor: január 6–20., Horvátország, Umag
Január 9.: 1.FC Slovácko (cseh I.)–Budafoki MTE 1–1 (Zsóri)
Január 12.: FCKoper (szlovén I.)–Budafoki MTE 2–0
Január 15.: HNK Rijeka (horvát I.)–Budafoki MTE 4–2 (Zsóri 2)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAFOKNÁL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők: Csonka András (Ferencváros), Zeke Márió (Mol Fehérvár)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Kirják Henrik (Gyirmót FC Győr)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Bőle Lukács (21) a Honvédban az első meccsén rögtön győztes gólt szerzett az Újpest elleni edzőmeccsen
Bőle Lukács (21) a Honvédban az első meccsén rögtön győztes gólt szerzett az Újpest elleni edzőmeccsen


BP. HONVÉD – EL SEM TUDJÁK KÉPZELNI, HOGY KIESÉSI GONDJAIK LEHETNEK

A 10. helyen telelő Honvédnál viszont el sem tudják képzelni, hogy akár ki is eshet a csapat az élvonalból. „Nem tudom elképzelni, hogy kiesési gondokkal küszködjünk a tavasszal, ennek megfelelően kell futballoznunk” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Zsótér Donát, a kispestiek középpályása.

A vezetőség próbál is megtenni mindent annak érdekében, hogy minél erősebb kerettel vegye fel a harcot a tavaszi folytatásra vésztartalékból, immár kinevezett vezetőedzővé előlépő Pisont István irányította együttes. A télen érkezett két támadó középpályás, a Ferencvárossal kétszeres bajnok Bőle Lukács és a tízszeres válogatott, lengyel és magyar bajnok (szintén a Fradival) Nagy Dominik egyaránt erősítést jelenthet. Csakhogy fél éve egyikük sem játszott tétmeccset, ráadásul Nagy csak a héten csatlakozott be a kispestiek felkészülésébe és Bőle is csak egy edzőmeccsen játszott, igaz, azon gólt is szerzett.

Értesüléseink szerint a napokban a védelembe és kapusposztra is igazolhat még légiósokat a Honvéd, más kérdés, mennyi időbe telik az ő csapatba építésük, hiszen vasárnap már a ZTE-t fogadják a piros-feketék, és ha minél előbb maguk mögött szeretnék hagyni a veszélyes zónát, akkor azon a meccsen kötelező lenne számukra a győzelem. Főleg, hogy jövő héten a Fehérvárhoz utaznak, s még nehezebb mérkőzésnek ígérkezik.

Viszont a felkészülési meccsek után optimistán várhatja a tavaszt Pisont István, ugyanis mind a három téli meccsét megnyerte csapata az ETO FC Győr, az Újpest FC és az MTK ellen, a háromból két találkozón nem kapott gólt. Az öt kispesti gólból kettőt Balogh Norbert szerzett, a támadósorban az új szerzemények mellett rá is kulcsszerep hárulhat a tavasszal, már csak azért is, mert Eppel Márton decemberben bokaszalag-sérülést szenvedett, és egyelőre nem bevethető.

A BUDAPEST HONVÉD FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete
: január 4.
Felkészülési mérkőzések
Január 9.:Bp. Honvéd–ETO FC Győr (NB II) 1–0 (Kamber)
Január 13.: Bp. Honvéd–Újpest FC 3–2 (Balogh N., Lukács D., Bőle)
Január 16.: MTK Budapest–Bp. Honvéd 0–1 (Balogh N.)

TÉLIJÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők: Nagy Dominik (szabadon igazolhatóként, legutóbb Legia Warszawa – Lengyelország), Bőle Lukács (szabadon igazolhatóként, legutóbb a Ferencváros kölcsönjátékosaként ZTE FC)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Nir Bardea (izraeli-román, FC Asdod – Izrael), Erdei Gábor (III. kerület),Jesse González (amerikai-mexikói, szabadon igazolható, legutóbb FC Dallas – Egyesült Államok), Lukas Klemenz (lengyel, Wisla Kraków – Lengyelország)
Távozók: Kálnoki-Kis Dávid (ZTE FC, szabadon igazolhatóként), Ugrai Roland (szabadon igazolható, érdeklődik iránta: Mezőkövesd)
Kölcsönbe távozók:
Tóth-Gábor Kristóf (Kazincbarcika)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

ÚJPEST FC – OENNING SZERETNÉ, HA A DRUKKEREK ÉLVEZNÉK A JÁTÉKOT…

A Honvédhoz hasonlóan természetesen Újpesten sem gondolnak a kiesésre. A Predrag Rogant az őszi utolsó meccset követően váltó Michael Oenning a Nemzeti Sportnak elmondta: „ami a tabellát illeti, most a kilencedik helyen állunk, innen semmiképpen sem csúszhatunk hátrébb.” Az új edző arról is beszélt, támadófutballt szeretne játszatni, „hogy az Újpest-drukkerek élvezzék a kedvenc csapatuk játékát. Tudom, hogy az Újpestet tradicionálisan a támadófutball jellemzi, úgyhogy a múlt egy részét szeretnénk visszacsempészni a jelenbe. Szeretném, ha letámadnánk az ellenfelet.”

Fentieket hallva a lilák drukkerei akár örömteli tavaszban, sokgólos, jó meccsekben is bízhatnak, csakhogy ha végignézik a téli edzőmeccsek eredményeit, akkor azt láthatják, hogy az NB II-es Gyirmót 2–1-es legyőzése után háromszor is kikaptak a kedvencek, és a legutóbbi két találkozón szó sem volt élvezetes támadójátékról, hiszen előbb az ETO-tól 3–0-ra, majd a Puskás Akadémiától 5–0-ra kaptak ki. A négy felkészülési meccsüket 4–12-es gólkülönbséggel zárták.

Az első tavaszi mérkőzést megelőző hetet úgy kezdte meg az Újpest, hogy januárban még nem igazolt új játékost. Michael Oenning mindenesetre ezen a téren is igyekezett megnyugtatni a drukkereket, nagy kérdés, sikerült-e neki: „Nyilván az a célunk, hogy fokozatosan feljebb és feljebb lépjünk, ugyanakkor türelmesnek kell lennünk. Ráadásul azért sem szeretnék most jósolni, mert a játékoskeret minden bizonnyal változik a következő hetekben, ezt is figyelembe kell venni.”

Oenning és csapata persze leginkább a pályán, például szombaton a Fehérvár legyőzésével tudná megnyugtatni a bennmaradásért aggódó fanatikusokat, hiszen a 11. helyezett Budafok előtt csak négy pont a lilák előnye. És nem ígérkezik könnyűnek a tavaszi rajt, hiszen a 2. helyen álló Fehérvár után a szintén a bennmaradásért küzdő Mezőkövesdhez utazik az Újpest, majd jön a Ferencváros elleni derbi a Megyeri úton.

AZ ÚJPEST FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:január 4.
Felkészülési mérkőzések
Január 9.:Gyirmót FC Győr(NB II)–Újpest FC1–2 (Pauljevics, Hajnal B.)
Január 13.:Bp. Honvéd–Újpest FC 3–2 (Perosevic, Simon K.)
Január 13.:Újpest FC–WKW ETO FC Győr(NB II) 0–3
Január 16., Puskás Akadémia–Újpest FC 5–0

TÉLIJÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők: Simeon Ajanah-Chinedu
(nigériai, novemberben érkezett szabadon igazolhatóként, legutóbb OFK Titograd – Montenegró)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Aron Bjarnason (izlandi, Valur – Izland)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kálnoki-Kis Zsombor
Kiszemeltek:
Távozók: Rácz Barnabás
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

AZ NB I JANUÁRI PROGRAMJA

A 2. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
Január 20., szerda
20.00: Ferencváros–Diósgyőri VTK

17. FORDULÓ
Január 23., szombat

14.30: Kisvárda–Mezőkövesd
17.00: Puskás Akadémia–Ferencváros
19.30: Újpest FC–Mol Fehérvár FC
Január 24., vasárnap
13.30: Budafoki MTE–MTK Budapest
15.45: Paksi FC–Diósgyőri VTK
18.00: Budapest Honvéd–Zalaegerszegi TE FC

AZ 5. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉSEK
Január 27., szerda
17.45: Kisvárda–Mol Fehérvár FC
20.00:Budafoki MTE–Ferencváros

18. FORDULÓ
Január 30., szombat

12.30: MTK Budapest–Puskás Akadémia
14.45: Mezőkövesd–Újpest FC
17.00: Ferencváros–Kisvárda
19.30: Mol Fehérvár FC–Budapest Honvéd
Január 31., vasárnap
14.10: Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC
16.15: Diósgyőri VTK–Budafoki MTE

A Magyar Kupa február 10-én folytatódik a 8. fordulóval.

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 14 12 2 31– 7 +24 38
2. Mol Fehérvár 15 8 5 2 35–17 +18 29
3. MTK Budapest 16 7 4 5 24–21 +3 25
4. Puskás Akadémia 16 7 2 7 20–24 –4 23
5. Kisvárda 15 6 5 4 17–18 –1 23
6. Paksi FC 16 6 3 7 29–30 –1 21
7. Zalaegerszegi TE 16 6 2 8 28–28 0 20
8. Mezőkövesd 16 6 2 8 16–22 –6 20
9. Újpest FC 16 5 4 7 20–32 –12 19
10. Budapest Honvéd 16 4 5 7 24–23 +1 17
11. Budafoki MTE 15 4 3 8 17–26 –9 15
12. Diósgyőri VTK 15 3 1 11 18–31 –13 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik