Újpest: Nem vagyok varázsló – Michael Oenning

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.01.20. 07:02
null
Két évre lenne szüksége a támadófutballról szóló elképzeléseihez Michael Oenningnek Újpesten (Fotó: Török Attila)
Támadófutballt és közönségvonzó játékot akar látni a lila-fehérektől a télen kinevezett német vezetőedző, Michael Oenning, ám az elképzelései megvalósításához legalább két évre van szükség.

 

 

– Milyenek az eddigi benyomásai?
– Az biztos, hogy nem beszélhetünk átlagos téli felkészülésről, elvégre mindössze tizennyolc nap állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy ráhangolódjunk az első tavaszi bajnokira – felelte a Nemzeti Sportnak Michael Oenning, az Újpest FC télen kinevezett 55 esztendős német vezetőedzője. – Próbáltunk nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő fizikai terhelésre, és a négy felkészülési mérkőzés is fontos volt, mert igazán ezeken a találkozókon mérhettem le, mire számíthatok a játékosaimtól a különböző posztokon. Két hét közös munka után már jobban kirajzolódtak az erősségeink, az edzőmeccseken és a gyakorlásokon több felállást kipróbáltunk. Láttam biztató jeleket, de egyelőre még egyénenként és közösségként is meg kell ismernem a labdarúgókat, nekik pedig meg kell érteniük, milyen futballt szeretnék látni tőlük a pályán. Összességében azt mondanám, hogy a futballunkkal kapcsolatos szakmai kérdésekre két-három hónap múlva érdemes visszatérni, kéthétnyi közös munka után nehéz érdemben nyilatkozni. Az első benyomásaim mindenesetre pozitívak, úgy látom, a játékosaim vevők az elképzeléseimre.

– Mégis, milyen játékot szeretne viszontlátni a csapatától?
– Támadófutballt! Azt akarom, hogy az Újpest-drukkerek élvezzék a kedvenc csapatuk játékát. Tudom, hogy az Újpestet tradicionálisan a támadófutball jellemzi, úgyhogy a múlt egy részét szeretnénk visszacsempészni a jelenbe. Szeretném, ha letámadnánk az ellenfelet, de éppen az ilyen stílus az, amelynek kialakításához sok időre van szükség. Nem vagyok varázsló, a folyamatot én sem tudom felgyorsítani. Ha őszinték akarunk lenni, ahhoz, hogy a csapat teljes mértékben elsajátítsa az edző által megálmodott taktikát, legalább két évre van szükség. Ha lesz ennyi időm Újpesten, az általam megálmodott taktika és stílus valósággá válhat.

– Most hol tart a csapatépítésben?
– Egyelőre a Fehérvár elleni kezdőcsapatot kell megtalálnunk… A játékosok különböző erőállapotban voltak a felkészülés elején, emiatt fontos lenne, hogy mindenkit azonos szintre hozzunk. Csakhogy ehhez idő kell, abból viszont nincs sok a rendkívül sűrű versenynaptár miatt. Bár január végén folytatódik a bajnokság, a felkészülési program bizonyos elemei minden bizonnyal átcsúsznak februárra. Ám ezt nem panaszként mondom, a felkészülésre minden együttesnek ugyanannyi idő jut, ehhez kell alkalmazkodni.

– Nyilván nem akar ennyire előreszaladni, mégis fontos kérdés: melyik lehet a legelőkelőbb helyezés, amelyre odaérhet az Újpest?
– Ami a tabellát illeti, most a kilencedik helyen állunk, innen semmiképpen sem csúszhatunk hátrébb. Nyilván az a célunk, hogy fokozatosan feljebb és feljebb lépjünk, ugyanakkor türelmesnek kell lennünk. Ráadásul azért sem szeretnék most jósolni, mert a játékoskeret minden bizonnyal változik a következő hetekben, ezt is figyelembe kell venni.

– Ha már a változást említette: hol erősítené meg a keretet?
– Erre egyelőre nem szeretnék válaszolni. Több játékos most tért vissza a sérüléséből, a téli felkészülés alatt néhány fiatal tehetség is velünk készült, úgyhogy előbb a rendelkezésre álló futballistákat szeretném megismerni. Biztosan lesznek még érkezők és távozók, de mivel a nyakunkon a Fehérvár elleni szombati meccs, most elsősorban azokkal foglalkozom, akikre biztosan számíthatok.

Január elején Berta Csaba, az Újpest ügyvezetője úgy fogalmazott lapunknak, hogy az Újpest FC minél több saját nevelésű játékost szeretne beépíteni az első csapatba. Ezt is elvárják öntől?
– Igen, a fiatal tehetségek tudásának fejlesztése és esetleges beépítése hozzátartozik a munkámhoz. Gyakran egyeztetünk a különböző korosztályok edzőivel, és érzésem szerint a szurkolók is értékelnék, ha idővel egyre több saját nevelésű játékos lépne pályára az első csapatban. Ugyanakkor két fontos tényezőt megemlítenék. Egyfelől a fiatalokon múlik, hogy élnek-e a bizalommal, és képesek-e felvenni az élvonal ritmusát. Másfelől a mostani helyzetben nem a kísérletezgetés van előtérben, mert minél előbb szeretnénk megszilárdítani a helyünket a középmezőnyben, ehhez meg olyan játékosok kellenek, akik azonnal a segítségünkre lehetnek. Jelenleg nem az számít, öreg vagy fiatal-e a játékos, hanem az, tud-e segíteni nekünk vagy sem. Ha az illető megállja a helyét az edzéseken és a meccseken, megkapja a lehetőséget.

Milyen eredménnyel lenne elégedett szombaton a Fehérvár ellen?
– Az ellenfél azért érkezik, hogy versenyben maradjon a bajnoki címért. Erős vetélytárs vár ránk, de a szombati mérkőzés nekünk is lehetőség, hogy megmutassuk, egyik csapat sem számíthat könnyű kilencven percre ellenünk. Mindent megteszünk, hogy otthon tartsuk a három pontot.

Sikerek és fájdalmas búcsúk

Michael Oenning 2016 decemberében érkezett először Magyarországra, az akkor még élvonalban szereplő Vasas vezetőedzője lett. A kiesés ellen küzdő angyalföldi együttes célja a bennmaradás volt, a német szakemberrel ezt elérte, a 2016–2017-es idényben pedig bajnoki bronzéremig és Magyar Kupa-döntőig vezette a csapatot (az 1–1-re végződő fináléban tizenegyesekkel a Ferencváros nyert). A következő évadban a Vasas kiesett az élvonalból, az utolsó bajnoki után a szakember távozott a klubtól, és 2018 novemberében az akkor német másodosztályban szereplő Magdeburg vezetőedzője lett. A csapat az idény végén kiesett, az újabb fájdalmas búcsút követően pedig a görög Arisz következett, amelyet az előző idényben az ötödik, Európa-liga-selejtezőt érő helyig kormányzott – hiába volt azonban a sikeres szereplés, szeptemberben menesztették a kispadról. Az Újpest FC tavaly decemberben, az utolsó 2020-as bajnoki után jelentette be a kinevezését, a télen lejátszott négy felkészülési mérkőzésen a Gyirmótot legyőzte (2–1) az együttes, a Honvédtól (2–3), a Győrtől (0–3) és a Puskás Akadémiától (0–5) vereséget szenvedett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik