Két harmadon át tartottuk a lépést a címvédő finnekkel, de sima lett a vége

Vágólapra másolva!
2023.05.19. 15:19
null
Szorosan indult, sima lett a vége a finnek ellen (Fotó: AFP)
A magyar jégkorong-válogatott 7–1-re kikapott a házigazda, címvédő Finnországtól az elit-világbajnokság pénteki játéknapján. A mieink mérlege öt forduló után: négy vereség, egy hosszabbításos győzelem.

JÉGKORONG
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
A-CSOPORT (Tampere)
Finnország–Magyarország 7–1 (1–0, 1–1, 5–0)
Tampere, 11 547
néző. Vezette: Fernandez (amerikai), Hribik (cseh), Constantineau (kanadai), Zunde (lett)
FINNORSZÁG: Olkinuora (1) – LEHTONEN 1 (1), OHTAMAA 1 (1) / Maatta (1), Koivisto / Seppala, Pokka / Friman (1), Matinpalo – Hartikainen 1, Manninen (1), RANTANEN (3) / Kakko 1 (1), Suomela (2), Armia 1 (1) / Pesonen, Lammikko, Kapanen 1 / Merela 1, Björninen (1), Anttila.Szövetségi kapitány: Jukka Jalonen
MAGYARORSZÁG: Bálizs – Stipsicz, Fejes / Szabó B., HADOBÁS / Kiss R., Horváth M. / Garát, Pozsgai (1) – SEBŐK 1, Hári J., Galló (1) / Erdély Cs., Bartalis I., Sofron / Nagy G., Papp K., Terbócs / Csányi, Nagy Krisztián, Vincze P. Szövetségi kapitány: Kevin Constantine
G: Lehtonen (12:52, Rantanen, Ohtamaa, 1–0), Kakko (23:09, Armia, Suomela, 2–0), Sebők (26:46, Pozsgai, Galló, 2–1), Ohtamaa (40:51, Rantanen, Manninen 3–1), Hartikainen (43:24, Rantanen, Lehtonen, 4–1), Kapanen (46:20, Kakko, Suomela, 5–1), Merela (54:42, Friman, Björninen, 6–1), Armia (59:01, Maatta, Olkinuora, 7–1)
Gól – emberelőnyből:
6/3, ill. –

ÖSSZEFOGLALÓ

Győztes csapaton ne változtass – tartja a mondás. A magyarok szövetségi kapitánya, Kevin Constantine ugyan nem tartotta magát az ősi bölcsességhez a csütörtöki, svédek elleni mérkőzés előtt, s kísérleti jelleggel átvariálta a sorokat – mérsékelt sikerrel –, pénteken azonban újra a franciákat hosszabbításban 3–2-re legyőző felállást küldte jégre a finnek ellen. Az újabb diadal, természetesen, irreális elvárás lett volna, de az újabb 7–1-es vereség ellenére ugrásszerű javulást láthattunk a kedvenceinktől.

Jól is álltak neki a mieink a lettek mellett társházigazda elleni mérkőzésnek az elit-világbajnokság tamperei A-csoportjában, miután egy nappal korábban a háromkoronások ellen a hatvanból az utolsó negyvenöt percet lövés nélkül záró válogatottunk égett a bizonyítási vágy, akadt törlesztenivalója a pénzt, időt és energiát nem sajnáló szurkolótábora felé. Ódákat lehetne zengeni a drukkereink elkötelezettségéről, de legyen elég ennyi: legalább egálra kihozták a lelátói különcsatát a tízszeres létszámfölényben lévő helyiekkel – sokan ellóghattak a munkahelyükről, hiszen a Nokia Arénában közel telt ház volt a hétköznap délutáni időpont ellenére, de Tamperében, ugye, a hoki mindenek felett...

A finneknél a második számú kapus, Jussi Olkinuora kezdett a vasak között – árulkodó a színvonalukról, hogy az „országos egyes” jellegű meccseikre olyan B-opciójuk áll rendelkezésre, aki a tavalyi vb-n nyolcból nyolc meccsen végig védett, megnyerte a tornát, és a legjobb kapusnak választották meg, nem mellesleg a szintén győzelemmel záruló téli olimpián is kerettag volt, a svédek elleni presztízsmeccsen kapott bizalmat, azon hosszabbításban múlták felül szomszédaikat a finnek. Azért ezzel a luxussal könnyen megbarátkoznának a magyarok is...

Ennek ellenére a mieink éppen Olkinuorának köszönhették a becsületgóljukat, Pozsgai Tamás lövését hárította, de nem tudta megragadni a korongot, egy ügyetlen mozdulattal a saját háta mögé hajította. A leggyorsabban Sebők Balázs reagált, ha szerzett is valaha ennél könnyebb találatot, az biztos, hogy nem sokat.

Szerencsére a svédek elleni meccsel szemben ezúttal nem egyetlen gól szerzése említhető pozitívumként, csapatunk az első két játékrészben alaposan megnehezítette a címvédő dolgát, főleg a középső harmad második felében. Ekkor a hazaiak annyira nem találták a fonalat, hogy a közönsége tüntető jelleggel útjára indította a mexikói hullámot, majd három perccel a vége előtt már olyan számmal vonultak a mosdók és a büfé felé, mintha már megszólalt volna a duda. Az eredményjelzőn 2–1 állt, s a játék képe alapján nem állítható, hogy hízelgő lett volna a mieinkre nézve, sőt.

Az egyenlítéstől sem állt messze Constantine legénysége, egy gyors ellentámadás alatt három az egy ellen mehetett, ám az utolsó passz egyrészt Sofron István mögé érkezett, másrészt pattogott is, így végül semmi sem lett a helyzetből. A plexi bánta, Sofron dühében akkorát csapott rá, csoda, hogy nem tört szét.

Az utolsó húsz perc rettenetesen kezdődött, rögtön az első cserében Atte Ohtamaa jelezte, itt nem lesz tündérmese. Nagy Gergő kiállításából is gólt kaptak a magyarok, s ekkor mintha megtörtek volna, elkészültek az erejükkel, míg a finnek egyre felszabadultabbak voltak, a végére örömhokiba átcsapó játékot mutattak be, alig-alig kellett elhagyniuk a magyar harmadot, kapuvasat is ütöttek, no meg még három gólt, az utolsó után már a vonalbíró is csak együttérzését kifejezően paskolta meg Bálizs hátát – előfordul az ilyen...

Így harmadik 7–1-es vereségét szenvedte el a válogatottunk, két nap alatt pedig a másodikat – de míg csütörtökön céltalan, tanácstalan, kilátástalan hokira futotta, ezúttal megnehezítette ellenfele dolgát, s rengeteg okot adott a bizakodásra. A vb alatt többször elhangzott, hogy nem ezt a meccset kell megnyerni, s ezúttal is igaz: a világranglista-huszadiktól aligha elvárható, hogy az első helyet elfoglaló finneket megverje.

Szombaton a mieink pihennek, mielőtt a csoportkör hajrájában vasárnap Németország, hétfőn pedig a minden bizonnyal a bennmaradást eldöntő összecsapás következik az osztrákok ellen.

A csoport másik meccsén:

Ausztria–Németország 2–4 (1–2, 0–1, 1–1)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Egyesült Államok4418–5+1312
2. Svédország43115–2+1311
3. Finnország531118–13+510
4. Dánia421117–12+58
5. Németország52315–14+16
6. Franciaország412110–13–34
7. MAGYARORSZÁG5147–26–192
8. Ausztria5146–21–151

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

20. perc: Joel Armia is szerez egy gólt, 7–1!... Két szoros harmad után nagyon sima a vége. Már az utolsó percben.

18. perc: Rantanen hibázott most helyzetet, alig több mint két perc van hátra.

17. perc: Kiss Rolandot is kiállítják, emberhátrány!

16. perc: GÓÓÓL, 6–1! Ez sem volt egy kimagasló helyzet, de Watteri Merela távolról középről is betalált, Bálizs lábai között ment át a korong.

14. perc: Kissé érthetetlen kiállítást nem ítélnek meg a finnek ellen.

12. perc: Az emberhátrányt megúsztuk kapott gól nélkül, de most megint beszorulunk. Szerencsére jó blokkok érkeznek.

9. perc: Hári Jánost kiállítják, újabb magyar emberhátrány!


7. perc: Ismét GÓÓÓL, ezúttal Kasperi Kapanen, 5–1! Most kissé szétesett a válogatott.

5. perc: Újabb GÓÓÓL... beindultak a finnek! Ezúttal Teemu Hartikainen lőtte ki a felső sarkot, erős, pontos lövés volt.

4. perc: Nagy Gergőt kiállítják, két percig ismét emberhátrányban.

3. perc: Sofron szemfüles lövése jónak tűnt, de nem akadt be.

2. perc: Ez most nem indul jól... GÓÓÓL, a finneknek! Atte Ohtamaa szépen bevarrta a felső sarokba.

JÖHET AZ UTOLSÓ JÁTÉKRÉSZ, A III. HARMAD!

VÉGE A HARMADNAK!

20. perc: Ebből már nem lesz akció, szoros állással fordulunk majd a harmadik harmadra.

19. perc: Bálizsnak kellett védenie, kijött róla, de aztán magához ölelte. Már nem sokat kell kibírni ebben a játékrészben.

18. perc: MILYEN KEVESEN MÚLOTT... Sebők újabb remek lövése után Olkinuora védett.

17. perc: Kijöttünk a kapunk elől, nem hibázunk sokat, határozottan jól játszik a magyar csapat. Már csak három perc a második harmadból!

14. perc: Ismét egyre nő a finn nyomás, Rantanen a legaktívabb, de jól védekeznek a mieink!

12. perc: Sebők próbálkozott távolról, Stipsicz várta közelről a visszapattanót, de nem tudta megszerezni.

11. perc: Túl vagyunk a meccs felén, s még mindig csak eggyel megy a világelső a magyar válogatott ellen!

9. perc: Horváth Milánt kiállítják, harmadjára kerülünk emberhátrányba!

Hatalmas kavalkád volt a finn kapu előtt, náluk ketten is beleértek, mielőtt a franciák elleni meccs legjobbja, Sebők közelről belőtte a leeső korongot. 2–1!


7. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Sebők Balázs bepiszkálja!

7. perc: A finnek most folyamatosan keresztbe tett korongokkal próbálkoznak.

6. perc: Terbócs érkezett jó ütemben jobbról, s lőtt is!


4. perc: GÓÓÓL, ezt az emberhátrányt nem bírjuk ki! Kaapo Kakko talált be hosszas finn nyomás után. Meg kell jegyezni, nagyon szépen csinálták a finnek, Kakkónak már csak bele kellett tennie az ütőjét...

3. perc: Egészen szűken játszunk, a kapu előtt jól tömörülünk, megnehezítjük a finn támadásokat.

2. perc: Gyorsan emberhátrányba kerülünk, Sofron Itsván ül le.

FOLYTATÓDIK A MECCS!

Íme, a harmadik egyetlen gólja


VÉGE AZ ELSŐ HARMADNAK!

20. perc: Fél perc van hátra, most nyomnak a finnek.

19. perc: Bartalis előtt volt ott az esély a lövésre, de a finnek lehalászták.

16. perc: Még bő négy perc a harmadból. A finnek 9-szer, mi 4-szer próbálkoztunk, de főleg a harmad elején.

Rögtön a kapott gól után Lehtonen újra megiramodott, s lőtt, de azt Bálizs védeni tudta.

14. perc: GÓÓÓL, sajnos! Vezetnek a finnek, Mikko Lehtonen villant!

13. perc: Az emberhátrányt kivédekeztük, azóta ki is tudtunk jönni, de Bálizsnak azóta is kellett már védenie.

11. perc: Szorult helyzetben vagyunk emberhátrányba, de egyelőre sikerül megúszni kapott gól nélkül.

10. perc: EZT MEGÚSZTUK! Hartikainen kétszer is lőhetett közelről, egyet Bálizs hárított, nem lett gól egyikből sem.

9. perc: Terbocs Istvánt kiállítják, emberhátrányba kerülünk két percre-

8. perc: Újabb remek lekészítés után Csányi lőhetett, ismét szépen kidolgozott helyzet volt ez.

6. perc: Most rákapcsoltak a finnek, de lövésig most sem jutnak el.

5. perc: BARTALIS! MAJDNEM... Újabb remek támadás után Bartalis István közeli lövését Olkinuora védte ki... nagyon, nagy jó a kezdés!

4. perc: Ezúttal Pozsgai próbálkozott!

3. perc: Egyelőre kifejezetten jól tartja magát a válogatott, a finnek nem tudnak nyomást gyakorolni úgy, ahogy szeretnének.

2. perc: Sofron remek átadása után Erdély Csanád lőhetett, de utána is ott maradnak mieink a finn kapu előtt.

Jól kezdett a magyar csapat, lövést egyelőre nem engedtünk lövést.

1. perc: ELKEZDŐDÖTT

Körülbeli 13 500 néző van a csarnokban, a magyar válogatott a világelső ellen lép jégre.

ELŐZMÉNYEK

A Svédországtól elszenvedett papírforma-vereséget követően hasonlóan nehéz kihívás vár a magyar válogatottra pénteken. Kevin Constantine csapata ugyanis a címvédő, hazai jégen szereplő finn válogatottal játszik. Finnország már nem százszázalékos a világbajnokságon, sőt, a drukkereinek különösen fájó, hogy közvetlen riválisai, az Egyesült Államok és a Svédország elleni összecsapást is elvesztette. A világranglistát vezető együttesből nehéz kiemelni egy-két játékost, hiszen minden poszton világklasszisok játszanak, de még közülük is kiemelkedik a Colo­rado Avalanche támadója, Mikko Rantanen, aki 2022-ben Stanley-kupát nyert csapatával, a mögöttünk álló idényben pedig 105 ponttal segítette a Coloradót az NHL-ben. Rantanen a világbajnokságon még nem lőtt gólt, de négy gólpasszt már adott négy mérkőzésen. Hasonlóan nagy név Kaapo Kakko, aki a 2019-es NHL-drafton másodikként kelt el, azóta a New York Rangers meghatározó játékosa, noha még mindig csak 22 éves. A hazai közönség előtt jégre lépő finneket különösen fűtheti a bizonyítási vágy, négy fordulót követően csak a negyedik helyen állnak a csoportban, így minden bizonnyal a mieink elleni mérkőzést sem veszik félvállról.

ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT (Tampere, Nokia Arena)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
MGYHGYHVVL-KGKP
1. Egyesült Államok4418–5+1312
2. Svédország43115–2+1311
3. Dánia421117–12+58
4. Finnország421111–12–17
5. Franciaország412110–13–34
6. Németország41311–12–13
7. MAGYARORSZÁG4136–19–132
8. Ausztria4134–17–131


Május 12., péntek
Egyesült Államok
–Finnország 4–1
Svédország–Németország 1–0
Május 13., szombat
Franciaország
–Ausztria 2–1 – hosszabbításban
Magyarország–Dánia 1–3
Finnország–Németország 4–3
Május 14., vasárnap
Egyesült Államok
–Magyarország 7–1
Franciaország–Dánia 3–4 – hosszabbításban
Svédország–Ausztria 5–0
Május 15., hétfő
Németország–Egyesült Államok 2–3
Finnország–Svédország 1–2
szétlövéssel
Május 16., kedd
Dánia
–Ausztria ˜6–2
Franciaország–Magyarország 2–3 – hosszabbításban
Május 17., szerda
Egyesült Államok
–Ausztria 4–1
Finnország–Franciaország 5–3
Május 18., csütörtök
Magyarország–Svédország 1–7
Dánia–Németország 4–6
Május 19., péntek
15.20:
Magyarország–Finnország
19.20:
Ausztria–Németország
Május 20., szombat
11.20:
Egyesült Államok–Dánia
15.20: Ausztria–Finnország
19.20: Svédország–Franciaország
Május 21., vasárnap
15.20:
Németország–Magyarország
19.20: Egyesült Államok–Franciaország
Május 22., hétfő
15.20:
Dánia–Svédország
19.20: Ausztria–Magyarország
Május 23., kedd
11.20: Németország–Franciaország
15.20: Svédország–Egyesült Államok
19.20: Finnország–Dánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik