A Real Madrid a PSG ellen, ez már a sportszergyártók harca is

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.08.19. 16:19
null
Éljen a király! (Fotó: AFP)
Olimpia ide, a tomboló nyár és a nyári tombolás oda, a futball szerelmesei bújják a híreket, alig várják már, hogy megtudják, kedvenc csapatuk, csapataik kikkel erősítenek – és kikkel nem. Ezen a nyáron is megzörgetünk minden harasztot, utánanézünk a leghihetőbb és legborzalmasabb pletykáknak, és táblázatba gyömöszöljük a legfontosabb igazolásokat. Folytassuk az újabb kört Olaszország és Németország után Franciaországban!



A PARIS SAINT-GERMAIN bevételei az előző idényben 99 millió euróval csökkentek, 560 millióra, főleg a koronavírus miatt, de a klub 12 százalékkal többet fordított bérekre, mint korábban, azaz 414 millió eurót. Ebből bruttóban Neymar és Kylian Mbappé majdnem elvisz százat egymaga, a legjellemzőbb adat mégis az, hogy a Ligue 1-ben kifizetett összes bér 29 százalékát Párizsban számfejtik! Lyonban 132, Monacóban 121, Marseille-ben 118, a bajnok otthonában, Lille-ben csak 90 millió eurót fizettek ki az alkalmazottaknak; más tekintetben a PSG majdnem beérte a legjobban fizetett klubot, az FC Barcelonát (443 millió euró). Sőt, erre az idényre meg is előzte azt, mint nagyon jól tudjuk…

A Manchester City 401, a Real Madrid 378, a Liverpool 371, a Bayern München 340, a Manchester United 324, a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea „csak” 323 millió eurót fizetett ki bérekre a tavasz végén véget ért idényben, tehát a párizsiak most már vezetik a világranglistát. A PSG az összbevétele háromnegyedét fordítja bérekre, meglepő módon ez kiemelkedően jó arány, nemcsak a Ligue 1-ben, de világviszonylatban is, a Barcelonánál ugyebár nincs annyi bevétel, amekkora a bérkeret volt, Monacóban az éves bevétel kétszerese a bértömeg. A Ligue 1-ben a korábbi tervekkel ellentétben csak 2024-től lesz kötelező a 70 százalékos arány, ennek már-már most megfelel a Párizs. Ismét csak a párhuzam kedvéért: a PSG 74, a Manchester City a bevételei 73 százalékát költötte fizetésekre, de a listavezető a Milan volt legutóbb, 108 százalékkal! Már tudjuk, miért eladó mindkét milánói csapat…

A sokat emlegetett amortizáció (az átigazolási díj osztva a szerződés éveivel), amelyet a Barca kapcsán tanult meg a futballszerető közvélemény, Párizsban évi 142 millió volt legutóbb, a katalánoknál ugyebár 174 millió, de a Juventusnál ez 167, a Citynél 166 millió; magánál a PSG-nél tíz éve ez a rubrika a költségvetésben 11 millió eurót tartalmazott.

Nem ők költik a legtöbbet átigazolásokra, sem bruttóban, sem nettóban

 

Ennyit áldozott két év alatt igazolásokra (Transfer fee) és éves fizetésekre (Annual Wages) a PSG

 

Jól jöttek az összesen 287 millió eurós szponzori támogatások, és a közel-keleti tőkére bátran támaszkodhat továbbra is a PSG; sőt, amikor a Juventus átigazolta Cristiano Ronaldót, a torinóiak szponzori bevételei 49 százalékkal nőttek, ha ennek csak a fele bejön Párizsban, már „ingyen” futballozik náluk Lionel Messi… A mostanában sokat emlegetett mezvásárlások nem fedezik Messi bérét, egymillió mez eladása után a PSG markát tízmillió euró üti, de az UEFA-nak Messi érkezése után és miatt a szakértők szerint már nem lehet kifogása újabb gigászi reklámszerződések megkötése ellen – korábban a Pénzügyi Fair Play miatt a Katari Idegenforgalmi Hatóság évi 200 millió eurós támogatását meg kellett szüntetni.

Ahol elmaradt a riválisaitól a francia klub, azok a televíziós bevételek, a topklubok évi 70-99 millió euróval többet kapnak, mint a párizsiak, sőt a Mediapro visszalépésével a Ligue 1 kevesebb ilyen jellegű bevételre tesz szert, mint korábban!

Ha már mezmizéria: az első napok rohama 12 millió euró bevételhez juttatta a PSG-t, és hatmillióhoz Michael Jordant, mert övé az eladott mezek árának öt százaléka (a párizsiak Air Jordanben játszanak).

„A klub kereskedelmi területen minden szempontból növekedni fog, mutatunk majd önöknek néhány számot, amelyektől sokkot kapnak majd” – nyilatkozta a PSG elnöke, Nasszer al-Kelaifi.

Egyet mi is mutathatunk: Messi közösségi oldalaiból és képi jogaiból az előző évben 111 millió euróra tett szert, Neymar és Mbappé összesen 28 millióra. Messit a különböző közösségi oldalakon 450 millióan követik, négyszer annyian, mint magát a PSG-t, előbbiből nyilván a klub és maga a Ligue 1 is óriásit profitál majd. Egy francia kereskedelmi szakértő, Grégoire Kopp számításai szerint az FC Barcelona összbevételének 30 százaléka Messihez volt köthető…

MINDENT ÖSSZEVETVE: a Pénzügyi Fair Play mércéjével az előző három év költségvetése nagyon is rendben van, az 57 millió eurós mínuszból leírták az utánpótlásra, a női labdarúgásra, a közösségi programokra elköltött összegeket, plusz némi értékcsökkenést, és máris négymilliós eurós pluszban áll a PSG FFP-s mérlege.

A legjobb 11 a Transfermarkt szerint
A legjobb 11 a Transfermarkt szerint


Ugyanakkor kellenek az újabb bevételek,
mert Lionel Messi francia lapértesülések szerint 41 millió eurót kereshet nettóban, bónuszokkal, az aláírási pénze egyes források szerint 28 millió euró volt, ez esetben a tavaly és az idén eladott, elengedett játékosok összes bérét és eladási árát egymaga „elvitte”.

És beeshet még húszmillió a Bayer Leverkusen és a Juventus által csábított Julian Draxlerért, legalább ennyi Thilo Kehrerért, akit a Bayern München, az Eintracht Frankfurt, a Wolfsburg és a Borussia Mönchengladbach is monitoroz.

A Marca és az RMC Sport esküszik rá, Messi egyetlen eurócentnyi aláírási pénzt sem kapott a tetemes nettó fizetés miatt, amely nagyobb, mint Neymaré (36.8 millió), és a dolgok logikája szerint ilyen nagyságba kell majd felemelni Kylian Mbappé most 25 milliós éves fizetését, hogy maradjon.

Sergio Ramos szegény be kell érje 21 millió nettóval.

Messi Barcelonában 35.5 milliót keresett volna bruttóban (a korábbi években a különböző bónuszok lökték az éves bérét jóval százmillió euró fölé), most egy harmadik évre is maradhat Párizsban, és ezért is közel 30 millió eurót kaphat. Neymar papa a fiacskája Párizsba tereléséért 40 millió eurót kapott, talán Messi ügynökéé, azaz édesapjáé lett a sajtó által megtudott 25 millió?

Visszatérve az eladásokra: mivel rengeteg ifistát elkótyavetyélt mostanában a PSG, francia és külföldi csapatok sorban állnak a középpályás Junior Dina Ebimbéért, a Troyes, a Freiburg, a Leverkusen és a Hoffenheim is vevő lenne rá, a harmadik számú kapust, Sergio Ricót a Besiktas, a balhátvéd Layvin Kurzawát a Nice, a West Ham, a Lyon és a Galatasaray, Rafinhát a Sassuolo hívja. Az RMC Sport szerint Kurzawa nem akar Törökországba igazolni, az OL-lel már megegyezett a fizetésében (nyilván engedett a mostani jó hétmilliós bruttójából…), a klubok közötti alkudozások még folynak. Ander Herrera hazatérhet Bilbaóba, Pablo Sarabiát több spanyol klub is szeretné a keretében tudni.

A The Athletic szerint a PSG nagy célpontja innentől Paul Pogba, akinek ügynöke a nagy Mino Raiola, tehát az érzelmi szálak elvarrva, az nyeri a licitet, akinek több a pénze. A PSG nyitó ajánlata 31.8 millió euró, nyilván nettóban, a Manchester United kiszúrná szegény középpályás szemét évi 20.5 millió euróval. Ha a Real Madridnak eladják 150 millió euróért Kylian Mbappét, nyilván lesz pénz Pogba idei megvételére is, 30 millióért elvihető most a Rennes középpályása, Eduardo Camavinga, csak éppen ő mindig háttérbe szorul a nagy ászok mellett a topkluboknál.

Leonardo az egyik francia híroldal szerint bejelentette az öltözőben, hogy Mbappé erre az idényre mindenképpen marad Párizsban, ezt maga a támadó egyik csapattársa is megerősítette – ugyanakkor Mbappé jövője a Real Madrid, teszik hozzá a PSG-s szurkolói oldalak is.

Felmerült, hogy Messi azt kérte Leonardótól, hogy ha idén nem is, de jövőre igazolják le az akkor már ingyen elvihető cimboráját, Luis Suárezt, lehetett olvasni Cristiano Ronaldo érkezéséről is, és érdekes módon a Juventus továbbra sem tett le Mauro Icardiról, erről a szándékról már a nyár elején írtunk. A torinóiak azonban kölcsönbe vinnék a támadót, opciósan, éppen mint a Roma, ez nem nyerte el a PSG tetszését.

Ronaldo aligha igazol Párizsba, de ha már elengedjük a fantáziánkat, inkább van esélye annak, hogy a PSG előremenekül: eladja Mbappét csillagászati áron, elhozza már most a haszon kisebbik részéből Pogbát – a többiből meg megszerzi a Londonból elvágyódó Harry Kane-t, aki inkább elfogadná a „harmadhegedűsi” szerepet, mint Mbappé. Ne feledjük, hogyan jelentette be al-Kelaifi Messi megszerzését: „A miénk lett a világ legjobb játékosa”… Nyilván a legegyszerűbb megoldás megadni Mbappének a PSG-s topbért, a csatár még csak 22 éves, később is kipróbálhatja magát máshol.

Minden bizonnyal a francia csatár azt is mérlegeli, hol épül fel jobb csapat a közeljövőben, Párizsban vagy Madridban, mint ahogyan azt is: Franciaországban nem ő az első számú csillag, Madridban ellenben az új galaktikus-korszak alapköveként tisztelnék, és gyerekkori kedvence, Cristiano Ronaldo örököse lenne, a „transzferológiai Szent Grál”.

Mondhatni: ő lenne ott az, ami most Messi itt.

Tudja ezt a másik nagy sportszergyártó cég is, a PSG-s illetékesek riválisa. A Don Balón értesülései szerint a német cég kész 120 millió euróval „beszállni” Mbappé megvételébe.

Elmerengve Messi 150 euróért árult mezein, nem is olyan őrült hír ez…

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2021 NYARA

SCO ANGERS
Érkezett:
Batista Mendy (Angers, ingyen)
Kölcsönből vissza: Casimir Ninga (Sivasspor)
Távozott: Ludovic Butelle (Red Star FC, ingyen), Rayan Ait Nouri (Wolverhampton, kölcsön után végleg, 11 100 000 euró), Lassana Coulibaly (Salernitana), Mateo Pavlovic (Amiens, ingyen), Thomas Touré (Virton, i.)
Kölcsönbe: Lois Diony (Crvena zvezda), Rasid Aliui (Kortrijk)
Kölcsönből vissza: Ibrahim Amadou (Sevilla)

FC GIRONDINS BORDEAUX

Érkezett: Issouf Sissokho (Derby Académie, 300 000), Fransérgio (Braga, 4 500 000), Stian Gregersen (Molde, 2 000 000), Jean Onana (Lille, 2 000 000)
Kölcsönbe:
Gideon Mensah (RB Salzburg), Timothée Pembélé (PSG), Alberth Elis (Boavista), Ricardo Mangas (Boavista), Javairo Dilrosun (Hertha), Yacine Adli (Milan)
Kölcsönből vissza: Raoul Bellanova (Atalanta), Alexandre Lauray (Villefranche), Rubén Pardo(Leganés), Over Mandanda (Laval), Josh Maja (Fulham)
Távozott: Over Mandanda (St.-Priest, ingyen), Youssouf Sabaly (Betis, ingyen), Hatem Ben Arfa (szerződése lejárt), Nicolas de Préville (Metz, i.), Maxime Poundjé (szl.), Vukasin Jovanovics (Apollon Limassol, i.), Alexandre Lauray (Le Mans, i.), Rubén Pardo (Leganés), Toma Basic (Lazio, 6 860 000), Loris Benito (szerződését felbontották), Yacine Adli (Milan, 8 000 000)
Kölcsönbe: Raoul Bellanova (Cagliari)

Kölcsönből vissza: Jean Michaël Seri (Fulham)

STADE BREST 29

Érkezett: Lilian Brassier (Rennes, 2 000 000 euró), Jere Uronen (Genk, 1 000 000), Marco Bizot (AZ Alkmaar, 5 000 000), Romain Del Castillo (Rennes, 1 500 000)
Kölcsönbe: Lucien Agoume (Inter), Youssouph Badji (FC Bruges)

Kölcsönből vissza: Rafiki Said (Briochin)
Távozott: Romain Perraud (Southampton, 13 000 000 euró), Ferris N'Goma (Chateauroux, ingyen), Mouez Hasszen (szerződése lejárt), Ludovic Baal (szl.), Gaëtan Charbonnier (Auxerre, i.), Heriberto Tavares (Famalicao, kölcsön után végleg, 1 200 000)
Kölcsönből vissza: Lilian Brassier (Rennes), Jean Lucas (Lyon), Bandiougou Fadiga (PSG)

CLERMONT FOOT 63
Érkezett: Cem Türkmen (Leverkusen, ingyen), Elbasan Rashani (Erzurumspor, i.), Arial Mendy (Servette), Salis Abdul Samed (JMG Academy Abidjan), Jean-Claude Billong (Benevento), Szaif-Eddin Kaui (Marseille, i.), Oriol Busquets (Barcelona B, i.)
Kölcsönbe: Pierre-Yves Hamel (Lorient)
Távozott: Lorenzo Rajot (Rodez), David Gomis (Pau, i.)
Kölcsönbe: Cem Türkmen (Austria Lustenau), Sofyan Chader (Lausanne)
Kölcsönből vissza: Salis Abdul Samed (JMG Academy Abidjan)

RC LENS
Érkezett: Gaël Kakuta (Amiens, kölcsön után végleg, 5 000 000 euró), Deiver Machado (Toulouse, 1 800 000 euró), Wuilker Farinez (Millonarios, kölcsön után végleg, 1 500 000), Christopher Wooh (Nancy, i.), Wesley Said (Toulouse, i.), Kevin Danso (Augsburg, 5 500 000), Przemyslaw Frankowski (Chicago Fire, 2 300 000)
Kölcsönbe: Arnaud Kalimuendo (PSG)
Kölcsönből vissza: Jules Keita (CSZKA Szófia), Charles Boli (Paris FC)
Távozott: Loic Badé (Rennes, 17 000 000), Thomas Vincensini (Bastia, kölcsön után végleg, i.), Cheick Traoré (Dijon, i.) Tony Mauricio (Sochaux), Zakaria Diallo (el-Sabab, i.), Clément Michelin (AEK Athén, 1 000 000)
Kölcsönbe: Simon Banza (Famalicao), Steven Fortes (Oostende)
Kölcsönből vissza: Issiaga Sylla (Toulouse), Arnaud Kalimuendo (PSG)

LOSC LILLE

Érkezett: Amadou Onana (Hamburg, 7 000 000), Gabriel Gudmundsson (Groningen, 6 000 000)
Kölcsönbe:
Ivo Grbic (Atlético Madrid)
Kölcsönből vissza:
Adam Jakubech (Kortrijk), Scotty Sadzoute (Pau), Szaad Aguzul (Royal Mouscron), Hervé Koffi (Royal Mouscron), Angel Gomes (Boavista), Show (Boavista), Kouadio-Yves Dabila (Royal Mouscron), Léo Jardim (Boavista), Cheikh Niasse (Panathinaikosz)
Távozott: Boubakary Soumaré (Leicester City, 20 000 000), Mike Maignan (Milan, 13 000 000), Rominigue Kouamé (Troyes, kölcsön után végleg, 2 500 000), Adama Soumaoro (Bologna, kölcsön után végleg, 2 500 000), Hervé Koffi (Charleroi, 500 000), Scotty Sadzoute (Leuven), José Fonte (szl.), Abou Ouattara (Valenciennes, i.), Luiz Araújo (Atlanta United, 10 910 000), Jean Onana (Bordeaux, 2 000 000)
Kölcsönbe: Lucas Chevalier (Valenciennes)

FC LORIENT
Érkezett: Igor Silva (Osijek, 2 000 000), Moritz Jenz (Lausanne, 3 500 000)
Kölcsönből vissza: Maxime Pattier (Briochin), Quentin Lecoeuche (AC Ajaccio), Julien Ponceau (Rodez), Umut Bozok (Troyes)
Távozott: Sylvain Marveaux (Charlotte Independence, i.), Jonathan Delaplace (szl.), Franklin Wadja (Caen, i.), Yoane Wissa (Brentford, 10 000 000), Quentin Lecoeuche (Valenciennes, i.)
Kölcsönbe: Julien Ponceau (Nimes), Umut Bozok (Kasimpasa), Pierre-Yves Hamel (Clermont Foot)
Kölcsönből vissza: Trevoh Chalobah (Chelsea U23), Andreaw Gravillon (Inter), Tiago Ilori (Sporting CP)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Damien Da Silva (Rennes, i.), Henrique Silva (Vasco da Gama, i.), Florent Da Silva (Lyon B), Malo Gusto (Lyon B), Xherdan Shaqiri (Liverpool, 6 000 000), Jérome Boateng (Bayern München, i.)
Kölcsönbe: Emerson Palmieri (Chelsea, 500 000)
Kölcsönből vissza: Camilo (Cuiabá), Pape Cheikh (Dijon), Lenny Pintor (Troyes), Joachim Andersen (Fulham), Jeff Reine-Adélaide (Nice), Jean Lucas (Brest), Moussa Dembélé (Atlético Madrid), Youssouf Koné (Hatayspor)
Távozott: Memphis Depay (Barcelona, i.), Melvin Bard (Nice, 3 000 000), Dzsamel Benlamri (Katar SZK, i.), Dzsamel Benlamri (Katar SZK, i.), Jean Lucas (Monaco, 11 000 000), Maxwel Cornet (Burnley, 15 000 000), Joachim Andersen (Crystal Palace, 17 500 000)
Kölcsönbe: Yahya Soumaré (Dijon), Cenk Özkacar (Leuven), Youssouf Koné (Troyes)
Kölcsönből vissza: Mattia De Sciglio (Juventus)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Gerson (Flamengo, 25 000 000), Leonardo Balerdi (Borussia Dortmund, kölcsön után végleg, 11 000 000), Konrad de la Fuente (Barcelona B, 3 000 000), Luan Peres (Santos, 4 500 000), Pol Lirola (Fiorentina, kölcsön után végleg, 6 500 000), Bamba Dieng (Marseille B)
Kölcsönbe: Cengiz Ünder (Roma, 500 000), Mattéo Guendouzi (Arsenal), Pau López (Roma, 720 000), William Saliba (Arsenal), Amin Harit (Schalke)
Kölcsönből vissza: Kevin Strootman (Genoa), Nemanja Radonjics (Hertha)
Távozott: Maxime López (Sassuolo, kölcsön után végleg, 2 000 000), Szakai Hiroki (Urava Reds, 1 500 000), Florian Thauvin (Tigres, i.), Christopher Rocchia (Dijon, i.), Valere Germain (Montpellier, i.), Yohann Pelé (szl.), Nagatomo Juto (szl.), Szaif-Eddin Kaui (Clermont Foot, i.)
Kölcsönbe: Kevin Strootman (Cagliari), Lucas Perrin (Strasbourg), Nemanja Radonjics (Benfica), Darío Benedetto (Elche)
Kölcsönből vissza: Michaël Cuisance (Bayern München), Olivier Ntcham (Celtic)

FC METZ
Érkezett: Amin Basszi (Nancy, i.), Georgesz Mikautadze (Metz B), Sofiane Alakouch (Nimes, i.), Nicolas de Préville (Bordeaux, i.)
Kölcsönbe: Sikou Niakaté (Guingamp), Pape Sarr (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Cheikh Sabaly (Pau), Georges Mikautadze (Seraing)
Távozott: Victorien Angban (Szocsi, 4 100 000), John Boye (al-Fajha, i.), Thierry Ambrose (Oostende, 1 000 000), Mamadou Fofana (Amiens), Pape Sarr (Tottenham, 16 900 000)
Kölcsönbe:
Youssef Maziz (Seraing), Vagner (Sion), Georgesz Mikautadze (Seraing)
Kölcsönből vissza: Aaron Leya Iseka (Toulouse)

AS MONACO

Érkezett: Ismail Jakobs (1. FC Köln, 6 500 000), Myron Boadu (AZ Alkmaar, 17 000 000), Jean Lucas (Lyon, 11 000 000)
Kölcsönbe:
Alexander Nübel (Bayern München)
Kölcsönből vissza: Anthony Musaba (Cercle Bruges), Wilson Isidor (Bastia-Borgo), Adrien Bongiovanni (Den Bosch), Jean Marcelin (Cercle Bruges), Loic Badiashile (Las Rozas), Gil Dias (Famalicao), Pelé (Rio Ave), Keita Baldé (Sampdoria), Jean-Eudes Aholou (RC Strasbourg), Jorge (Basel), Antonio Barreca (Fiorentina), Giulian Biancone (Cercle Bruges), Arthur Zagre (Dijon), Sztrahinja Pavlovics (Cercle Bruges), Henry Onyekuru (Galatasaray)
Távozott: Benjamin Henrichs (RB Leipzig, kölcsön után végleg, 15 000 000), Gil Dias (Benfica, 1 500 000), Sztevan Jovetics (Hertha, i.), Jusszef Ait Bennasszer (szl.), Adrien Bongiovanni (szl.), Loic Badiashile (szl.), Jorge (Palmeiras, i.), Henry Onyekuru (Olympiakosz, 4 500 000), Enzo Millot (VfB Stuttgart, 1 750 000), Giulian Biancone (Troyes, 2 500 000), Fodé Ballo-Touré (Milan, 5 000 000), Julien Serrano (szerződését felbontották), Keita Baldé (Cagliari, i.)
Kölcsönbe: Arthur Zagre (Utrecht), Jean-Eudes Aholou (RC Strasbourg), Antonio Barreca (Lecce), Pietro Pellegri (Milan, 1 000 000), Benjamin Lecomte (Atlético Madrid), Willem Geubbels (Nantes), Anthony Musaba (Heerenveen)
Kölcsönből vissza: Florentino (Benfica)

MONTPELLIER HSC
Érkezett: Léo Leroy (Chateauroux, i.), Mamadou Sakho (Crystal Palace, i.), Valere Germain (Marseille, i.)
Kölcsönbe: Thuler (Flamengo, 200 000), Nicholas Gioacchini (Caen)
Kölcsönből vissza: Kylian Kaiboué (Sete), Bastian Badu (Chambly), Thibaut Vargas (Chateauroux)
Távozott: Kylian Kaiboué (Bastia, i.), Daniel Congré (Dijon, i.), Bastian Badu (Le Mans, i.), Hilton (visszavonult), Keagan Dolly (Kaizer Chiefs, i.), Jun Il Lok (Ulsan Hyundai, i.), Damien Le Tallec (AEK Athén, i.), Damien Le Tallec (AEK Athén, i.), Andy Delort (Nice, 10 000 000), Gaëtan Laborde (Rennes, 15 000 000), Petar Szkuletics (szerződését felbontották), Thibaut Vargas (Chateauroux)
Kölcsönbe: Clément Vidal (AC Ajaccio)

FC NANTES
Érkezett: Alban Lafont (Fiorentina, kölcsön után végleg, 7 500 000), Rémy Descamps (Charleroi), Gor Manvelyan (Nantes B)
Kölcsönbe: Wylan Cyprien (Parma), Osman Bukari (Gent), Willem Geubbels (Monaco)
Kölcsönből vissza: Alexandre Olliero (Pau), Molla Wagué (Amiens), Samuel Moutoussamy (Fortuna Sittard)
Távozott: Imran Louza (Watford, 10 000 000), Lucas Evangelista (RB Bragantino, kölcsön után végleg, 1 600 000), Élie Youan (St. Gallen, kölcsön után végleg, 500 000), Alexandre Olliero (Pau, i.), Thomas Basila (Oostende, i.), Batista Mendy (Angers, i.), Abdoulaye Touré (Genoa, 3 500 000)
Kölcsönbe: Bridge Ndilu (Quevilly Rouen), Abdoul Kader Bamba (Amiens)

OGC NICE
Érkezett: Jean-Clair Todibo (Barcelona, kölcsön után végleg, 8 500 000), Jean N'Guessan (RC Abidjan), Melvin Bard (Lyon, 3 000 000), Calvin Stengs (AZ, 15 000 000), Mario Lemina (Southampton, 5 500 000), Pablo Rosario (PSV, 6 000 000), Andy Delort (Montpellier, 10 000 000)
Kölcsönbe:
Justin Kluivert (Roma), Marcin Bulka (PSG)
Kölcsönből vissza: Ibrahim Cissé (Chateauroux), Ihsan Sacko (Cosenza), Pedro Brazao (Lausanne), Evann Guessand (Lausanne), Lucas Da Cunha (Lausanne), Trazié Thomas (Lausanne), Armel Zohouri (Lausanne), Racine Coly (Amiens)
Távozott: Wylan Cyprien (Parma, kölcsön után végleg, 6 700 000), Racine Coly (Estoril Praia), Yoan Cardinale (szl.), Pierre Lees Melou (Norwich City, 6 000 000), Stanley Nsoki (FC Bruges, 6 500 000), Myziane Maolida (Hertha, 4 000 000)
Kölcsönbe: Ibrahim Cissé (Le Mans), Jean N'Guessan (Lausanne), Andy Pelmard (Basel), Pedro Brazao (Famalicao), Trazié Thomas (Lausanne), Armel Zohouri (Lausanne), Hicham Mahou (Lausanne), Dan Ndoye (Basel), Alexis Trouillet (Auxerre)
Kölcsönből vissza: Rony Lopes (Sevilla), Jeff Reine-Adélaide (Lyon), William Saliba (Arsenal)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Asraf Hakimi (Inter, 60 000 000), Danilo Pereira (Porto, kölcsön után végleg, 16 000 000), Georginio Wijnaldum (Liverpool, i.), Sergio Ramos (Real Madrid, i.), Xavi Simons (PSG U19), Gianluigi Donnarumma (Milan, i.), Lionel Messi (Barcelona, i.)
Kölcsönbe: Nuno Mendes (Sporting CP, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Junior Dina Ebimbe (Dijon), Alphonse Areola (Fulham), Arnaud Kalimuendo (Lens), Marcin Bulka (Chateauroux), Bandiougou Fadiga (Brest)
Távozott: Kays Ruiz-Atil (Barcelona B, i.), Mitchel Bakker (Leverkusen, 7 000 000)
Kölcsönbe: Alphonse Areola (West Ham, 2 000 000), Marcin Bulka (Nice), Kenny Nagera (Bastia), Timothée Pembélé (Bordeaux), Pablo Sarabia (Sporting CP), Arnaud Kalimuendo (Lens)
Kölcsönből vissza: Alessandro (Roma), Moise Kean (Everton)

STADE REIMS
Érkezett: Nicolas Penneteau (Charleroi, i.), Dion Lopy (Reims B), Billal Brahimi (Reims B), Alexis Flips (Reims B), Mitchell van Bergen (Heerenveen, 2 000 000), Hugo Ekitike (Reims B), Fodé Doucouré (Reims B), Azor Matusiwa (Groningen, 4 000 000), Rafik Guitane (Rennes)
Kölcsönbe: Andreaw Gravillon (Inter)
Kölcsönből vissza: Ilan Kebbal (Dunkerque), Logan Costa (Le Mans), Sambou Sissoko (Quevilly Rouen), Anasztasziosz Donisz (Venlo)
Távozott: Nicolas Lemaitre (Quevilly Rouen, kölcsön után végleg, i.), Boulaye Dia (Villarreal, 12 000 000), Xavier Chavalerin (Troyes), Logan Costa (Toulouse)
Kölcsönbe: Thibault De Smet (Beerschot), Dario Maresic (LASK), Dereck Kutesa (Zulte Waregem), Kaj Sierhuis (Heracles Almelo), Rafik Guitane (Marítimo)

FC STADE RENNES

Érkezett: Loic Badé (Lens, 17 000 000), Lorenz Assignon (Rennes B), Kamaldeen Sulemana (Nordsjaelland, 15 000 000), Birger Meling (Nimes, 3 000 000), Baptiste Santamaria (Freiburg, 14 000 000), Dogan Alemdar (Kayserispor, 3 500 000), Lovro Majer (Dinamo Zagreb, 12 000 000), Gaëtan Laborde (Montpellier, 15 000 000)
Kölcsönből vissza: Rafik Guitane (Marítimo), Jérémy Gélin (Antwerpen), Sacha Boey (Dijon)
Távozott: Jordan Siebatcheu (Young Boys, kölcsön után végleg, 2 500 000), Lilian Brassier (Brest, kölcsön után végleg, 2 000 000), Damien Da Silva (Lyon, i.), Hakim El Mokeddem (Sete), Clément Grenier (szl.), Sacha Boey (Galatasaray, 1 000 000), Romain Del Castillo (Brest, 1 500 000), Eduardo Camavinga (Real Madrid, 31 000 000), Brandon Soppy (Udinese, 2 000 000), Gerzino Nyamsi (Strasbourg, 1 500 000), Rafik Guitane (Reims)
Kölcsönbe:
Yann Gboho (Vitesse), Faitout Maouassa (FC Bruges, 4 000 000), James Léa Siliki (Middlesbrough)
Kölcsönből vissza: Steven Nzonzi (Roma), Dalbert (Inter)

AS SAINT-ÉTIENNE

Érkezett:
Kölcsönbe: Ignacio Ramírez (Liverpool Montevideo, 300 000)
Kölcsönből vissza: Lamine Ghezali (SC Lyon), Alekszandros Katranisz (Hatayspor), Assane Dioussé (Ankaragücü), Sergi Palencia (Leganés), Jean-Philippe Krasso (Le Mans)
Távozott: Mathieu Debuchy (Valenciennes, i.), Kévin Monnet-Paquet (Aris Limassol, i.), Romain Hamouma (szl.), Jessy Moulin (Troyes, i.), Alekszandrosz Katranisz (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Charles Abi (Guingamp)
Kölcsönből vissza: Panajotisz Recosz (Leverkusen), Pape Abou Cissé (Olympiakosz), Anthony Modeste (1. FC Köln)

RC STRASBOURG ALSACE
Érkezett: Karol Fila (Lechia Gdansk, 1 500 000), Kévin Gameiro (Valencia, i.), Maxime Le Marchand (Fulham, i.), Moise Dion (Strasbourg B), Gerzino Nyamsi (Rennes, 1 500 000)
Kölcsönbe: Jean-Eudes Aholou (Monaco), Lucas Perrin (Marseille), Frédéric Guilbert (Aston Villa)
Kölcsönből vissza: Duplexe Tchamba (Stromsgodset), Moataz Zemzemi (Avranches)
Távozott: Mohamed Simakan (RB Leipzig, 15 000 000), Sztefan Mitrovics (Getafe, 1 000 000), Ismaël Aaneba (Sochaux, i.), Idrissz Szaadi (Bastia, i.), Duplexe Tchamba (Sönderjysk), Lamine Koné (szl.), Lionel Carole (Kayserispor, i.), Kévin Zohi (Vizela, i.), Moataz Zemzemi (Chamois Niort, i.)
Kölcsönbe: Mehdi Chahiri (Caen)
Kölcsönből vissza: Jean-Eudes Aholou (Monaco), Frédéric Guilbert (Aston Villa)

ESTAC TROYES
Érkezett: Rominigue Kouamé (Lille 2 500 000), Mikola Kuharevics (Ruh Lviv, 300 000), Metinho (Fluminense, 5 000 000), Jessy Moulin (St.-Étienne, i.), Jasszer Laruci (Liverpool U23, i.), Mama Baldé (Dijon, 3 500 000), Giulian Biancone (Monaco, 2 500 000), Adil Rami (Boavista, i.), Renaud Ripart (Nimes, 3 300 000), Xavier Chavalerin (Reims)
Kölcsönbe: Issa Kabore (Manchester City), Youssouf Koné (Lyon), Gerson Rodrigues (Dinamo Kijev, 1 000 000), Philippe Sandler (Manchester City), Patrick Roberts (Manchester City), Erik Palmer-Brown (Manchester City U23)
Távozott: Maxime Barthelmé (Guingamp, i.), Stone Mambo (Orléans, i.), Terence Baya (Vendsyssel, i.), Dylan Saint-Louis (Hatayspor)
Kölcsönbe: Rui Pires (Pacos Ferreira), Mikola Kuharevics (Leuven)
Kölcsönből vissza: Rominigue Kouamé (Lille), Lenny Pintor (Lyon), Alimami Gory (Cercle Bruges), Umut Bozok (Lorient), Filip Krasztev (Lommel)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

NIMES OLYMPIQUE
Érkezett:
Elías Már Ómarsso (Excelsior Rotterdam, 500 000), Ueda Naomicsi Ueda (Cercle Bruges, kölcsönből vissza, i.)
Kölcsönbe: Per Kristian Bratveit (Djurgardens), Julien Ponceau (Lorient)
Kölcsönből vissza: Théo Sainte-Luce (Red Star), Vlatko Sztojanovszki (Chambly)
Távozott: Renaud Ripart (Troyes, 3 300 000), Birger Meling (Rennes, 3 000 000), Baptiste Reynet (Dijon, i.), Florian Miguel (Huesca, i.), Nolan Roux (Chateauroux, i.), Lucas Deaux (Dijon, i.), Szofian Alakus (Metz, i.), Mattéo Ahlinvi (Dijon, i.), Clément Depres (Rodez), Vlatko Sztojanovszki (HNK Gorica), Marco Majouga (Dunkerque), Loïck Landre (szl.), Haris Duljevic (szl.)

DIJON FCO
Érkezett:
Zargo Touré (Genclerbirligi, i.), Daniel Congré (Montpellier, i.), Baptiste Reynet (Nimes, i.), Christopher Rocchia (Marseille, i.), Jessy Pi (Caen, i.), Mattéo Ahlinvi (Nimes, i.), Valentin Jacob (Chamois Niort, i.), Mickaël Le Bihan (Auxerre, i.), Cheick Traoré (Lens, i.), Lucas Deaux (Nimes, i.), Adama Fofana (Varbergs BoIS), Amir Arli (Dijon U19)
Kölcsönből vissza: Aurélien Scheidler (Nancy), Rayan Philippe (Nancy), Théo Barbet (Bastia-Borgo), Bryan Soumaré (Sochaux)
Távozott: Mama Baldé (Troyes, 3 500 000), Fuad Csafik (Lausanne, i.), Ngonda Muzinga (Riga, i.), Rayan Philippe (Hesperingen, i.), Théo Barbet (Lokomotiva Zagreb), Wesley Lautoa (szl.)
Kölcsönbe: Saturnin Allagbé (Valenciennes), Didier Ndong (Yeni Malatyaspor), Roger Assalé (Werder Bremen), Bersant Celina (Ipswich Town)
Kölcsönből vissza: Aboubakar Kamara (Fulham), Arthur Zagre (Monaco), Sacha Boey (Rennes), Aníbal Chalá (Toluca), Pape Cheikh (Lyon), Junior Dina Ebimbe (PSG)

Lezárva csütörtökön, vastaggal az négy nap átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik