A leggazdagabb brit és Raiola új PSG-t épít a Riviérán?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.08.02. 20:01
null
Az új tulaj új lendülete vajon mit ér? (Fotó: AFP)
Olimpia ide, a tomboló nyár és a nyári tombolás oda, a futball szerelmesei bújják a híreket, alig várják már, hogy megtudják, kedvenc csapatuk, csapataik kikkel erősítenek – és kikkel nem. Ezen a nyáron is megzörgetünk minden harasztot, utánanézünk a leghihetőbb és legborzalmasabb pletykáknak, és táblázatba gyömöszöljük a legfontosabb igazolásokat. Az angolok, az olaszok és a Bundesliga után ismét Franciaországban folytatjuk a heti transzferkört.

 

Amikor 2019 júliusában a milliárdos üzletember, Sir Jim Ratcliffe megvette a jobbára a Ligue 1 középmezőnyében szereplő NICE együttesét az addigi kínai-amerikai tulajdonostól, mindenki tudta, új korszak kezdődik a klub életében. Már a százmillió eurós vételár is tiszteletre méltó ahhoz a költségekhez képest, amelyekbe egy középcsapat fenntartása kerül, és csak a viszonyítás kedvéért: a PSG 79 millióért került katari, a Marseille 45 millióért amerikai kézbe, a Bordeaux-ért 95, a Lille-ért pedig 80 millió eurót fizettek pár éve.

Az új tulajdonos, aki leginkább a brit vegyipari óriáscégről, az Ineosról ismert, nem garasoskodott: jó ötvenmillió euróért jött Kasper Dolberg, Alexis Claude-Maurice, Stanley Nsoki és Khéphren Thuram, kölcsönbe Adam Unasz és Moussa Wagué, majd nagyjából ennyiért Robson Bambu, Amine Gouiri, Jordan Lotomba, Hassane Kamara, a rutinos Morgan Schneiderlin, Lucas Da Cunha, Flavius Daniliuc és kölcsönbe a Jean-Clair Todibo, Jeff Reine-Adélaide, Rony Lopes, William Saliba kvartett, de Patrick Vieirával a kispadon sem sikerült a nagy áttörés.


Mint a nevekből láthatjuk, igazán nagy sztárt nem sikerült megvenni, de a tehetséges fiatalok megszerzése is 3-10 millió euróba kerül, Dolbergé kétszer ennyibe. Ehhez képest óriási csalódás az előző idény 9. helye, az első igazolás így egy új edző lett: igen, igazolás, mert ötmillió eurót kért Christophe Galtier elengedéséért a Lille. És ismét igen, a Lille, azaz a Nice megszerezte annak a csapatnak az edzőjét, amelyik hatalmas meglepetésre letaszította a trónról a bajnokságban a PSG-t!

Nem mellékesen Galtier harmadszor is az év edzője lett a francia élvonalban.

„Talán a pénz is szerepet játszott – írta a váltásról Ronan Caroff szakíró. – De a nizzai projekt egyszerűen túl csábító egy olyan edző számára, mint Galtier, aki már mindent elért a Lille-lel, amit csak lehetett. Harcolt a kiesés ellen, bajnok lett, kétszer egymás után lejutottak a Bajnokok Ligájába... és úgy tűnt, mintha már nem működött volna közte és a klub elnöke, Olivier Létang között a kémia.”

Nyilván a kémiai milliárdossal jobban működik majd.

Sejteni lehetett a nagy változásokat, ugyanis a BBC közölt bő fél éve egy interjút a leggazdagabb britként aposztrofált Sir Jim Ratcliffe-fel, aki elmondta, hogy a Premier League-klubok ára „abnormálisan magas” (korábban a Chelsea iránt érdeklődött, 2.2 milliárd eurós vételárról írtak akkor a lapok), és elég neki a kerékpársport és a Formula–1, ahol a Mercedest támogatja. Nem meglepő módon energiái és pénze egy részét inkább a Nice-re fordította, kezdte azzal, hogy az Ineos főszponzori szerződést kötött a csapattal – korábban jeleztük már, semmilyen pénzügyi fair play szöges ostor nem akadályozhatja meg mondjuk a Katari Gombfoci DSÉ-t, hogy 199 millió euróért reklámozza magát Neymarék mezének az ujján, természetesen csakis hideg, jeges üzleti megfontolások alapján. Innentől már csak elhatározás kérdése egy szuperklub felépítése, bár a Nice eleinte csak ígéretes fiatalokkal operált.

Nem véletlenül vetődik fel azonnal az RB Salzburg neve, de ne feledjük, pár évvel ezelőtt az orosz műtrágya-milliárdokból gazdálkodó Monaco sem csak szupersztárokat vett, hanem teljesen ismeretlen francia vagy a francia első vagy másodosztályban szereplő nagyon fiatal, de nagy potenciállal rendelkező tehetségeket. A Monacónak Belgiumban, a németeknek Ausztriában, Amerikában és Brazíliában, a Nice-nek Svájcban van fiókcsapata, Ratcliffe ottani egyesülete a Lausanne. Nagyon fontos, hogy míg a jegybevételek kiesése nagyon súlyosan érintette az élvonal felét, a tulajdonosi védőháló megmenti ettől a Nice-t, akárcsak a PSG-t, a Monacót, a Lyont, a Lille-t és a Marseille-t, miközben az anyagilag megrendült Bordeaux-t majdnem kizárták a Ligue 1-ből...

MILYEN LESZ AZ ÚJ NICE? Erős, erősebb, mint eddig. Még a régi vezetőség szerezte meg végleg a Barcelonától a 21 éves védőt, Jean-Clair Todibót, alig 8.5 millió euróért, hétmilliós bónuszokkal. Todibót ingyen kapták kölcsön a franciák. A kölcsönből visszatért egycsapatnyi fiatal közül az U18-as válogatott csatár, Evann Guessand jelent azonnali erősítést, érte az RB Leipzig, a Southampton és a Newcastle United is érdeklődött, erre a Nice gyorsan szerződést hosszabbított vele. Az ismertebb játékosok közül Wylan Cyprien, Nsoki, Pierre Lees Melou és Racine Coly is távozott, de mi ez az érkezők névsorához képest!


A szélső Justin Kluivert ugyan megrekedt kissé a fejlődéseben, de még csak 22 éves, ezért is éri meg egymillió euróért kölcsönvenni, könnyen teljesíthető feltételek mellett életbe lépő 14 milliós vételi kötelezettséggel (ebből egy francia lap szerint négymillió a bónusz). Még csak 20 éves, a Bayern München régóta szeretné őt leigazolni, az Olympique Lyon alig hárommillió euróért mégis a Nice-nek adta el a francia U21-es válogatott balhátvédet, Melvin Bard-t. A bónusz még kétmillió euró lesz, plusz 20 százalékos részesedés a következő eladásból.

Két védekező középpályást is igazolt a klub, Mario Lemina megjárta már a Juventust, a Marseille-t, a Southamptont és a Galatasarayt is, most alig 5.5 millió euróért engedte el a Fulham. Pablo Rosario egyszeres holland válogatott, érte hatmillió eurót kért a PSV, és a nyári csúcsvétel is holland, jó pár válogatottbeli fellépés egészen 15 millió euróig rúgta fel a holland szélső, Calvin Stengs árát (Rony Lopest húszmillióért végleg megvehették volna a Sevillától, de a portugál már messze nem ér ennyit).

Ugyan a húszéves, sokszoros korosztályos válogatott Khéphren Thuramot elviheti a nyáron tízmillió euró körüli összegért az Eintracht Frankfurt, de kiszemelt a Sassuolo igen kelendő szélsője, Jérémie Boga, azonban érte a Marseille és az Atalanta is érdeklődik, ennek megfelelően az ára 20-25 millió euró, de bónuszokkal együtt. Mino Raiola elszánta magát, hogy Mario Balotelli után a világbajnok kapust, Alphonse Areolát is Nizzába tereli, de ez nem jött neki össze, Gaultier hozná maga után a Lille 35 éves török csatárát, Burak Yilmazt, a védelembe pedig a Schalke által árult védőt, Ozan Kabakot.

Nem jött be a Roma az argentin középpályás-mindenesnek, Javier Pastorének, és nem jött be a Romának Pastore, a Nice mentőövet nyújthat mindkét félnek. A „farkasok” nagyon megbánták már, hogy anno 26.65 millió euróért megvették a francia világbajnok középpályást, Steven Nzonzit, azóta kétszer kölcsönadták, és évi hatmillió eurós bruttó bérének egy részét eközben is ők fizették – éppen ezért adnák most ingyen is oda a Nice-nek. Nem mellékesen Nzonzi 32 és fél éves, és római szerződése, mint azt nyilván kitalálták, jövőre lejár.

A kis Thuram utóda a keretben az Olympiakoszban befutó, oda az Ajaccióból érkező guineai Mady Camara lehet, akiért nyolcmilliót ajánlottak, és ez nem is áll messze a görögök által kért tízmilliótól. Az új gólvágó személyét talán az olasz Andrea Pinamontiban találták meg, aki kinőtte már az Inter kispadját, de ott a kezdőbe nem fér be, hacsak meg nem rengetik a milánóiak keretét a külföldi klubok; helyettese a Nice-ben egyesek szerint a 34 éves Loic Rémy lenne.

De tárgyal a klub a Montpellier ékével, a 18 millió euróért eladó Gaëtan Laborde-dal is, ő ugyan nem a húszas évei elején jár, ám az előző bajnokságot 16 góllal és 8 gólpasszal zárta. Klubtársa, a középső középpályás, az egykori klasszisígéret Jordan Ferri is a Nice kiszemeltje, ő sokkal olcsóbb, de az eladónak azt is figyelembe kell vennie, hogy a vételár harmada a Lyoné lesz. A Bordeaux-nak el kell adnia az U21-es válogatott középcsatárát, Yacine Adlit, egyik, de nem a legesélyesebb kérője a Nice.

Areola után az új kapuskiszemelt a római Robin Olsen, zajlanak az alkudozások a Caennel az U20-as válogatott védelmi mindenes, Alexis Beka Beka megvételéről, a Lyon támadó középpályása, Jeff Reine-Adélaide ellenben kizárta kerek-perec, hogy visszatérjen a Nice-hez.

 

 

Visszatérve Pinamontira: segítheti a Nice-t, hogy az ő ügynöke is Mino Raiola, mint Calvin Stengsé, Pablo Rosarióé, Khéphren és Marcus Thuramé, Justin Kluiverté, Areoláé, de a Nice mostani kezdőkapusa, az argentin Walter Benítez is az ő pártfogoltja...

Hogy, hogy nem, de a PSV állítólag sérült, de egyébként is a kezdőcsapattól messze kerülő középpályása, a 19 éves, felnőttválogatott kerettag Mohamed Ihattaren és az AZ középcsatára, az egy válogatott mérkőzésén egy gólt vágó Myron Boadu felbukkant Nizzában, és találkozott ott Raiolával. Természetesen a gyanakvó drukkerekben és újságírókban azonnal felvetődött: mindketten a Nice-hez igazolnak hamarosan.

De ezt már nem tűrheti a másik szuperügynök, Jorge Mendes, vele szoros kapcsolatban áll a klubigazgató Julien Fournier, aki maga árulta ezt el a L'Équipe-nek, egy portugál tv-csatorna szerint Mendes a portugál gólkirályt, Carlos Viníciust szeretné eladni a Nice-nek. „Minónak nincs nálunk monopóliuma” – zengte Fournier, akivel a legújabb pletykák szerint nem a legjobb az új edző viszonya, Gaultier ugyanis nem ígéretes fiatalokat, hanem tapasztalt, idősebb sztárokat igazolna.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2021 NYARA

SCO ANGERS
Érkezett:
Anthony Mandréa (Cholet), Batista Mendy (Angers, i.)
Kölcsönből vissza: Casimir Ninga (Sivasspor)
Távozott: Ludovic Butelle (Red Star FC, ingyen), Rayan Ait Nouri (Wolverhampton, kölcsön után végleg, 11 100 000 euró), Lassana Coulibaly (Salernitana)
Kölcsönbe: Lois Diony (Crvena zvezda)
Kölcsönből vissza: Ibrahim Amadou (Sevilla)

FC GIRONDINS BORDEAUX

Érkezett: Issouf Sissokho (Derby Académie)
Kölcsönbe: Gideon Mensah (RB Salzburg)
Kölcsönből vissza: Raoul Bellanova (Atalanta), Alexandre Lauray (Villefranche), Rubén Pardo(Leganés), Over Mandanda (Laval), Josh Maja (Fulham)
Távozott: Over Mandanda (St.-Priest, ingyen), Youssouf Sabaly (Betis, ingyen), Hatem Ben Arfa (szerződése lejárt), Nicolas de Préville (szerződése lejért), Maxime Poundjé (szl.), Vukasin Jovanovics (szl.), Alexandre Lauray (Le Mans, i.)
Kölcsönből vissza: Jean Michaël Seri (Fulham)

STADE BREST 29

Érkezett: Lilian Brassier (Rennes, 2 000 000 euró), Jere Uronen (Genk, 1 000 000), Marco Bizot (Alkmaar, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Guillaume Buon (Bastia-Borgo), Heriberto Tavares (Famalicao), Rafiki Said (Briochin)
Távozott: Romain Perraud (Southampton, 13 000 000 euró), Ferris N'Goma (Chateauroux, ingyen), Mouez Hasszen (szerződése lejárt), Ludovic Baal (szl.), Gaëtan Charbonnier (Auxerre, i.)
Kölcsönből vissza: Lilian Brassier (Rennes), Jean Lucas (Lyon), Bandiougou Fadiga (PSG)

CLERMONT FOOT 63
Érkezett: Cem Türkmen (Leverkusen, ingyen), Elbasan Rashani (Erzurumspor, i.), Arial Mendy (Servette), Salis Abdul Samed (JMG Academy Abidjan)
Távozott: Lorenzo Rajot (Rodez), David Gomis (Pau, i.)
Kölcsönbe: Cem Türkmen (Austria Lustenau), Sofyan Chader (Lausanne)
Kölcsönből vissza: Salis Abdul Samed (JMG Academy Abidjan)

RC LENS
Érkezett: Gaël Kakuta (Amiens, kölcsön után végleg, 5 000 000 euró), Deiver Machado (Toulouse, 1 800 000 euró), Wuilker Farinez (Millonarios, kölcsön után végleg, 1 500 000), Christopher Wooh (Nancy, i.), Wesley Said (Toulouse, i.), Kevin Danso (Augsburg, 5 500 000), Przemyslaw Frankowski (Chicago Fire, 2 300 000)
Kölcsönből vissza: Jules Keita (CSZKA Szófia), Charles Boli (Paris FC)
Távozott: Loic Badé (Rennes, 17 000 000), Thomas Vincensini (Bastia, kölcsön után végleg, i.), Cheick Traoré (Dijon, i.) Tony Mauricio (Sochaux), Zakaria Diallo (szl.), Clément Michelin (AEK Athén, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Issiaga Sylla (Toulouse), Arnaud Kalimuendo (PSG)

LOSC LILLE

Érkezett: Amadou Onana (Hamburg, 7 000 000)
Kölcsönből vissza:
Adam Jakubech (Kortrijk), Scotty Sadzoute (Pau), Szaad Aguzul (Royal Mouscron), Hervé Koffi (Royal Mouscron), Angel Gomes (Boavista), Show (Boavista), Kouadio-Yves Dabila (Royal Mouscron), Léo Jardim (Boavista), Cheikh Niasse (Panathinaikosz)
Távozott: Boubakary Soumaré (Leicester City, 20 000 000), Mike Maignan (Milan, 13 000 000), Rominigue Kouamé (Troyes, kölcsön után végleg, 2 500 000), Adama Soumaoro (Bologna, kölcsön után végleg, 2 500 000), Hervé Koffi (Charleroi, 500 000), Scotty Sadzoute (Leuven), José Fonte (szl.), Abou Ouattara (Valenciennes, i.)
Kölcsönbe: Lucas Chevalier (Valenciennes)

FC LORIENT
Érkezett: Kölcsönből vissza: Maxime Pattier (Briochin), Quentin Lecoeuche (AC Ajaccio), Julien Ponceau (Rodez), Umut Bozok (Troyes), Igor Silva (NK Osijek, 2 000 000)
Távozott: Sylvain Marveaux (Charlotte Independence, i.), Jonathan Delaplace (szl.), Franklin Wadja (Caen)
Kölcsönbe: Julien Ponceau (Nimes), Umut Bozok (Kasimpasa)
Kölcsönből vissza: Trevoh Chalobah (Chelsea U23), Andreaw Gravillon (Inter), Tiago Ilori (Sporting CP)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Damien Da Silva (Rennes, i.), Henrique Silva (Vasco da Gama, i.), Florent Da Silva (Lyon B), Malo Gusto (Lyon B)
Kölcsönből vissza: Camilo (Cuiabá), Pape Cheikh (Dijon), Lenny Pintor (Troyes), Joachim Andersen (Fulham), Jeff Reine-Adélaide (Nice), Jean Lucas (Brest), Moussa Dembélé (Atlético Madrid), Youssouf Koné (Hatayspor)
Távozott: Memphis Depay (Barcelona, i.), Melvin Bard (Nice, 3 000 000), Dzsamel Benlamri (Katar SZK, i.), Dzsamel Benlamri (Katar SZK, i.), Jean Lucas (Monaco, 11 000 000)
Kölcsönbe: Yahya Soumaré (Dijon), Cenk Özkacar (Leuven), Youssouf Koné (Troyes)
Kölcsönből vissza: Mattia De Sciglio (Juventus)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Gerson (Flamengo, 25 000 000), Leonardo Balerdi (Borussia Dortmund, kölcsön után végleg), Konrad de la Fuente (Barcelona B, 3 000 000), Luan Peres (Santos, 4 500 000)
Kölcsönbe: Cengiz Ünder (Roma, 500 000), Mattéo Guendouzi (Arsenal), Pau López (Roma), William Saliba (Arsenal)
Kölcsönből vissza: Kevin Strootman (Genoa), Nemanja Radonjics (Hertha)
Távozott: Maxime López (Sassuolo, kölcsön után végleg, 2 000 000), Szakai Hiroki (Urava Reds, 1 500 000), Florian Thauvin (Tigres, i.), Christopher Rocchia (Dijon, i.), Valere Germain (szl.), Yohann Pelé (szl.), Nagatomo Juto (szl.), Szaif-Eddin Kaui (szl.)
Kölcsönbe: Kevin Strootman (Cagliari), Lucas Perrin (Strasbourg)
Kölcsönből vissza: Michaël Cuisance (Bayern München), Pol Lirola (Fiorentina), Olivier Ntcham (Celtic)

FC METZ
Érkezett: Amin Basszi (Nancy, i.), Georgesz Mikautadze (Metz B), Sofiane Alakouch (Nimes, i.)
Kölcsönből vissza: Cheikh Sabaly (Pau)
Távozott: Victorien Angban (Szocsi, 4 100 000), John Boye (szl.), Thierry Ambrose (Oostende, 1 000 000)
Kölcsönbe:
Youssef Maziz (Seraing)
Kölcsönből vissza: Aaron Leya Iseka (Toulouse)

AS MONACO

Érkezett: Ismail Jakobs (1. FC Köln, 6 500 000), Myron Boadu (Alkmaar, 17 000 000), Jean Lucas (Lyon, 11 000 000)
Kölcsönbe:
Alexander Nübel (Bayern München)
Kölcsönből vissza: Anthony Musaba (Cercle Bruges), Wilson Isidor (Bastia-Borgo), Adrien Bongiovanni (Den Bosch), Jean Marcelin (Cercle Bruges), Loic Badiashile (Las Rozas), Gil Dias (Famalicao), Pelé (Rio Ave), Keita Baldé (Sampdoria), Jean-Eudes Aholou (RC Strasbourg), Jorge (Basel), Antonio Barreca (Fiorentina), Giulian Biancone (Cercle Bruges), Arthur Zagre (Dijon), Sztrahinja Pavlovics (Cercle Bruges), Henry Onyekuru (Galatasaray)
Távozott: Benjamin Henrichs (RB Leipzig, kölcsön után végleg, 15 000 000), Gil Dias (Benfica, 1 500 000), Sztevan Jovetics (Hertha, i.), Jusszef Ait Bennasszer (szl.), Loic Badiashile (szl.), Jorge (Palmeiras, i.), Henry Onyekuru (Olympiakosz, 4 500 000)
Kölcsönbe: Arthur Zagre (Utrecht), Jean-Eudes Aholou (RC Strasbourg)
Kölcsönből vissza: Florentino (Benfica)

MONTPELLIER HSC
Érkezett: Léo Leroy (Chateauroux, i.), Mamadou Sakho (Crystal Palace, i.)
Kölcsönbe: Thuler (Flamengo, 200 000)
Kölcsönből vissza: Kylian Kaiboué (Sete), Bastian Badu (Chambly), Thibaut Vargas (Chateauroux)
Távozott: Kylian Kaiboué (Bastia, i.), Daniel Congré (Dijon, i.), Bastian Badu (Le Mans, i.), Hilton (visszavonult), Keagan Dolly (szl.), Jun Il Lok (Ulsan Hyundai, i.), Damien Le Tallec (szl.), Damien Le Tallec (AEK Athén, i.)
Kölcsönbe: Clément Vidal (AC Ajaccio)

FC NANTES
Érkezett: Alban Lafont (Fiorentina, kölcsön után végleg, 7 500 000), Rémy Descamps (Charleroi)
Kölcsönbe: Wylan Cyprien (Parma)
Kölcsönből vissza: Alexandre Olliero (Pau), Molla Wagué (Amiens), Samuel Moutoussamy (Fortuna Sittard)
Távozott: Imran Louza (Watford, 10 000 000), Lucas Evangelista (RB Bragantino, kölcsön után végleg, 1 600 000), Élie Youan (St. Gallen, kölcsön után végleg, 500 000), Alexandre Olliero (Pau, i.), Thomas Basila (Oostende, i.), Batista Mendy (Angers, i.)

OGC NICE
Érkezett: Jean-Clair Todibo (Barcelona, kölcsön után végleg, 8 500 000), Jean N'Guessan (RC Abidjan), Melvin Bard (Lyon, 3 000 000), Calvin Stengs (AZ, 15 000 000), Mario Lemina (Southampton, 5 500 000), Pablo Rosario (PSV, 6 000 000)
Kölcsönbe:
Justin Kluivert (Roma), Marcin Bulka (PSG)
Kölcsönből vissza: Ibrahim Cissé (Chateauroux), Ihsan Sacko (Cosenza), Pedro Brazao (Lausanne), Evann Guessand (Lausanne), Lucas Da Cunha (Lausanne), Trazié Thomas (Lausanne), Armel Zohouri (Lausanne), Racine Coly (Amiens)
Távozott: Wylan Cyprien (Parma, kölcsön után végleg, 6 700 000), Racine Coly (Estoril Praia), Yoan Cardinale (szl.), Pierre Lees Melou (Norwich City, 6 000 000), Stanley Nsoki (FC Bruges, 6 500 000)
Kölcsönbe: Ibrahim Cissé (Le Mans), Jean N'Guessan (Lausanne), Andy Pelmard (Basel)
Kölcsönből vissza: Rony Lopes (Sevilla), Jeff Reine-Adélaide (Lyon), William Saliba (Arsenal)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Asraf Hakimi (Inter, 60 000 000), Danilo Pereira (Porto, kölcsön után végleg, 16 000 000), Georginio Wijnaldum (Liverpool, i.), Sergio Ramos (Real Madrid, i.), Edouard Michut (PSG U19), Xavi Simons (PSG U19), Gianluigi Donnarumma (Milan, i.), El Chadaille Bitshiabu (PSG B)
Kölcsönből vissza: Junior Dina Ebimbe (Dijon), Alphonse Areola (Fulham), Arnaud Kalimuendo (Lens), Marcin Bulka (Chateauroux), Bandiougou Fadiga (Brest)
Távozott: Kays Ruiz-Atil (Barcelona B, i.), Mitchel Bakker (Leverkusen, 7 000 000)
Kölcsönbe: Alphonse Areola (West Ham), Marcin Bulka (Nice), Kenny Nagera (Bastia)
Kölcsönből vissza: Alessandro (Roma), Moise Kean (Everton)

STADE REIMS
Érkezett: Nicolas Penneteau (Charleroi, i.), Dion Lopy (Reims B), Billal Brahimi (Reims B), Alexis Flips (Reims B)
Kölcsönbe: Andreaw Gravillon (Inter)
Kölcsönből vissza: Ilan Kebbal (Dunkerque), Logan Costa (Le Mans), Sambou Sissoko (Quevilly Rouen), Anasztasziosz Donisz (Venlo)
Távozott: Nicolas Lemaitre (Quevilly Rouen, kölcsön után végleg, i.), Boulaye Dia (Villarreal, 12 000 000)
Kölcsönbe: Thibault De Smet (Beerschot), Dario Maresic (LASK)

FC STADE RENNES

Érkezett: Loic Badé (Lens, 17 000 000), Lorenz Assignon (Rennes B), Kamaldeen Sulemana (Nordsjaelland, 15 000 000), Birger Meling (Nimes, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Rafik Guitane (Marítimo), Jérémy Gélin (Antwerpen), Sacha Boey (Dijon)
Távozott: Jordan Siebatcheu (Young Boys, kölcsön után végleg, 2 500 000), Lilian Brassier (Brest, kölcsön után végleg, 2 000 000), Damien Da Silva (Lyon, i.), Hakim El Mokeddem (Sete), Clément Grenier (szl.), Sacha Boey (Galatasaray, 1 000 000)
Kölcsönbe:
Yann Gboho (Vitesse)
Kölcsönből vissza: Steven Nzonzi (Roma), Dalbert (Inter)

AS SAINT-ÉTIENNE

Érkezett:
Kölcsönből vissza: Lamine Ghezali (SC Lyon), Alekszandros Katranisz (Hatayspor), Assane Dioussé (Ankaragücü), Sergi Palencia (Leganés), Jean-Philippe Krasso (Le Mans)
Távozott: Mathieu Debuchy (szl.), Kévin Monnet-Paquet (szl.), Romain Hamouma (szl.), Jessy Moulin (Troyes, i.)
Kölcsönből vissza: Panajotisz Recosz (Leverkusen), Pape Abou Cissé (Olympiakosz), Anthony Modeste (1. FC Köln)

RC STRASBOURG ALSACE
Érkezett: Karol Fila (Lechia Gdansk, 1 500 000), Kévin Gameiro (Valencia, i.)
Kölcsönbe: Jean-Eudes Aholou (Monaco), Lucas Perrin (Marseille)
Kölcsönből vissza: Duplexe Tchamba (Stromsgodset), Moataz Zemzemi (Avranches)
Távozott: Mohamed Simakan (RB Leipzig, 15 000 000), Sztefan Mitrovics (Getafe, 1 000 000), Ismaël Aaneba (Sochaux, i.), Idrissz Szaadi (Bastia, i.), Duplexe Tchamba (Sönderjysk), Lamine Koné (szl.), Lionel Carole (Kayserispor, i.), Kévin Zohi (szl.), Moataz Zemzemi (Chamois Niort, i.)
Kölcsönből vissza: Jean-Eudes Aholou (Monaco), Frédéric Guilbert (Aston Villa)

ESTAC TROYES
Érkezett: Rominigue Kouamé (Lille 2 500 000), Mikola Kuharevics (Ruh Lviv, 300 000), Metinho (Fluminense, 5 000 000), Jessy Moulin (St.-Étienne, i.), Jasszer Laruci (Liverpool U23, i.), Mama Baldé (Dijon, 3 500 000)
Kölcsönbe: Issa Kabore (Manchester City), Youssouf Koné (Lyon)
Távozott: Maxime Barthelmé (Guingamp), Stone Mambo (Orléans, i.), Terence Baya (Vendsyssel, i.), Dylan Saint-Louis (Hatayspor)
Kölcsönbe:
Rui Pires (Pacos Ferreira)
Kölcsönből vissza: Rominigue Kouamé (Lille), Lenny Pintor (Lyon), Alimami Gory (Cercle Bruges), Umut Bozok (Lorient)

Lezárva szombat reggel, vastaggal az elmúlt hét átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik