Eb 2020: Rúgtam már jobban is tizenegyest… – Kane

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.07.08. 00:49
null
Harry Kane és Gareth Southgate a lefújás után (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, Anglia hosszabbítást követően 2–1-re legyőzte Dániát a labdarúgó Európa-bajnokság szerda késő esti londoni elődöntőjében, és bejutott a vasárnapi fináléba, ahol Olaszország lesz az ellenfele. Íme, néhány gyors vélemény a szerda esti meccs főszereplőitől!

 

„Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, akik éltek ezzel a hatalmas lehetőséggel. A szurkolók is fantasztikusak voltak – lelkendezett Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya. – Az előző, a római meccs szinte sétagalopp volt, de számítottunk arra, hogy ez korántsem lesz az. A dán csapatot sokan igencsak alulértékelték, aztán láttuk, milyen nehezen tudtuk legyűrni. Felhívtuk a játékosok figyelmét arra, hogy lesznek hullámvölgyek, és ahhoz, hogy kijöjjünk belőlük, nem szabad elveszítenünk a fejünket. Tartották magukat ehhez.”

„Tudtuk, hogy nehéz lesz – értékelt a mindkét gólban főszerepet játszó Raheem Sterling az ITV Sportnak. – Türelmesek maradtunk, és éreztük, hogy az erőnlétünk, a rámenősségünk a segítségünkre lesz. Elsőrangú produkció volt. Először kaptunk gólt a tornán, de megfelelően reagáltunk, a csapatszellem nagyszerű volt. Egy újabb lépést tettünk a jó irányba, és mostantól a következőre összpontosítunk, az olaszok elleni fináléra. Tisztában vagyunk azzal, mennyit jelent ennek az országnak a futball. Kiváló volt a hangulat, áradt felénk az energia... remek este volt!”

„Hihetetlen, micsoda egy meccs volt, elismerésem Dániának – így a győztes gólt szerző, a meccs emberének megválasztott Harry Kane. – Minden erőnket mozgósítottuk, és amikor a legjobban kellett, lecsaptunk. Hazai pályán döntőbe jutni fantasztikus érzés. Eddig nagyszerű számunkra ez a torna, és alig várjuk, hogy kezdődjön az utolsó felvonás. Persze nagyon nehéz lesz az olaszok ellen. A tizenegyes? Előre eldöntöttem, hová lövöm, és hát előfordult már, hogy jobban sikerült... Van, hogy hibázol, de kapsz még egy lehetőséget, szerencsére most ez történt.”

Kasper Hjulmand, a dánok szövetségi kapitánya először gratulált kollégájának, Gareth Southgate-nek az utóbbi években elvégzett munkájáért, és ahhoz, hogy remek csapatot épített fiatal játékosokból. Aztán előkerült a meccset eldöntő tizenegyes, amely előtt egy másik labda is volt a pályán, méghozzá „tűzközelben”.

„Az mindig benne van a játékban, hogy veszítesz, de hogy ilyen körülmények között, az bosszantó. Nem lehet szemet hunyni afölött, hogy az eseményekhez közel, zavaró helyen ott volt egy másik labda is a játéktéren – fogalmazott Kasper Hjulmand, aki a szabálytalanság tényét is vitatja. – Nyilvánvalóan nagy csalódás, hogy ennyire közel jutottunk a döntőhöz, mégsem értük el. Ettől függetlenül elképesztő, amit a srácok véghez vittek. Fantasztikus energiák rejteznek bennük, fantasztikus, ahogyan játszották a futballt. Támadtak, gólokat szereztek, önmagukat adták. Nemcsak a játéktudásuk, hanem az emberi tulajdonságaik is kellettek ahhoz, hogy szárnyaljanak. Erős közösséget alkottunk, és a legutolsó pillanatig harcoltunk. Most nagy a csalódottság, de nem hiszem, hogy sokáig tartana. Visszatekintve elmondhatjuk, hogy megpróbáltuk, majdnem összejött, és miért is ne sikerülne legközelebb?”

Ami a döntő gólt megelőző büntetőt illeti, a sértett Sterling szerint nem férhetett kétség a szabálytalansághoz, Kane is megadta volna, Southgate viszont elismerte: megérti azokat, akik reklamálnak – ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a videoszoba illetékesei elemezték a történteket, és jóváhagyták az ítéletet.

De vissza a dánokhoz:

„El kell telnie egy kis időnek, hogy megemésszük ezt a tornát – mondta Simon Kjaer csapatkapitány, akinek öngólja eredményezte a gyors angol egyenlítést. – Nehéz feldolgozni, mi minden történt velünk, de összegezve csodálatos kaland volt. Sokkal többet értünk el, mint amennyit előzetesen remélni mertem, ez nagyon büszkévé tesz, de egyúttal persze csalódott is vagyok amiatt, hogy az utunk véget ért a döntő előtt.”

„Hihetetlenül csalódott vagyok, félelmetes ürességet érzek – ezek már a dán gólszerző, Mikkel Damsgaard szavai. – Az egész tornán beleadtunk apait-anyait, és roppant elkeserítő, hogy most itt állunk üres kézzel, mert semmit sem tudtunk kihozni egy ilyen meccsből.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ

ANGLIA–DÁNIA 2–1 (1–1, 1–1, 2–1) – hosszabbítás után
London, Wembley Stadion, 64 950 néző. Vezette: Makkelie (holland)
ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – K. Phillips, Rice (J. Henderson, 95.) – Saka (Grealish, 69.; Tripper, 106.), Mount (Foden, 95.), Sterling – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
DÁNIA: Schmeichel – A. Christensen (Andersen, 79.), Kjaer, Vestergaard (Wind, 105+1.) – Stryger Larsen (Wass, 67.), Höjbjerg, Delaney (M. Jensen, 88.), Maehle – Damsgaard (Poulsen, 67.), Braithwaite – Dolberg (Nörgaard, 67.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand
Gólszerző: Kjaer (39. – öngól), Kane (105.), ill. Damsgaard (30.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália 1–0
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország 3–5 – h. u.
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc 3–3 – 11-esekkel: 4–5
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna 1–2 – h. u.
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 1–3
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország 1–2
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia 1–2
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia 0–4
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
Olaszország–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 4–2
Július 7., szerda, 21.00
London
Anglia–Dánia 2–1 – h. u.
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
Olaszország–Anglia

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik