Belgium idén sem nyer Eb-t, Olaszország a négy között

MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.07.02. 20:44
null
Insigne és az „óriás”, Thomas Meunier párharcából előbbi került ki győztesen (Fotó: AFP)
Az olasz válogatott 2–1-re legyőzte Belgiumot a labdarúgó Európa-bajnokság müncheni negyeddöntőjében, ezzel bejutott az elődöntőbe, amelyben jövő kedden Spanyolországgal mérkőzik meg. Roberto Mancini együttesének góljait Nicolo Barella és Lorenzo Insigne szerezte, a belgák Romelu Lukaku tizenegyesével szépítettek az első félidő hosszabbításában.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
BELGIUM–OLASZORSZÁG 1–2 (1–2)
München, Allianz Aréna, 12 984 néző. Vezette: Vincic (szlovén)
BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Meunier (Chadli, 69.; Praet, 73.), Witsel, Tielemans (Mertens, 69.), T. Hazard – De Bruyne, R. Lukaku, Doku. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
OLASZORSZÁG: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola (Emerson, 79.) – Barella, Jorginho, Verratti (Cristante, 74.) – Chiesa (Rafael Tolói, 90+1.), Immobile (Belotti, 74.), L. Insigne (Berardi, 79.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
Gólszerző: R. Lukaku (45+2. – 11-esből), ill. Barella (31.), L. Insigne (44.)

A TALÁLKOZÓ ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Nagyjából másfél órával a mérkőzés kezdete előtt a már az Allianz Arénában tartózkodó belga és olasz drukkerek egy emberként ünnepelték a svájci Xherdan Shaqiri egyenlítő találatát Spanyolország ellen – majd ugyanők hangos „pfujolással” vették tudomásul, amikor a spanyolok tizenegyespárbajban megnyerték a szentpétervári negyeddöntőt. Nem volt kérdéses, hogy a két szurkolótábor, mármint a belga és az olasz, jobban örült volna Svájc továbbjutásának ezen az ágon.

A spanyolok sikere után nem sokkal a belga szimpatizánsokat újabb bosszúság érte... Kiderült, hogy a portugálok elleni nyolcaddöntő hajrájában megsérülő Eden Hazard nem tudja vállalni a játékot Olaszország ellen, sőt még a kispadra sem ülhet le. De legalább Kevin De Bruyne felépült, ő ott volt a belgák kezdő tizenegyében.

Az olasz védelembe visszatért Giorgio Chiellini, mellette Leonardo Bonucci futballozott, aki a nemzeti együttesben most századszor került be a kezdőcsapatba. Ők ketten együtt egyébként már 70 évesek, de továbbra is alappillérrei a squadra azzurrának. A támadósorban Lorenzo Insigne és Ciro Immobile mellett az osztrákok ellen gólt szerző Federico Chiesa kapott helyet, Domenico Berardi kárára.

Hogy essen szó a helyszínről is: az Allianz Arénában ez volt az első mérkőzés a német–magyar csoportmeccs óta, itt ugyanis nem rendeztek nyolcaddöntőt. A helyiek alighanem abban bíztak, hogy amikor Belgium és Olaszország egymásnak feszül, akkor még a német csapat is versenyben lesz, de, mint tudjuk, nem így lett.

Bonucci lesen volt, a gól nem érvényes (Fotó: AFP)
Bonucci lesen volt, a gól nem érvényes (Fotó: AFP)

Olaszország tulajdonképpen az első valamirevaló lehetőségéből bevette a belga kaput, mégpedig egy rögzített játékhelyzet után Leonardo Bonucci révén, de a videóbírós rendszer érvénytelenítette a találatot. Nemcsak Bonucci volt lesen Giovanni Di Lorenzo érintése után, hanem már Chiellini is Insigne beadásánál.

Ezek után Gianluigi Donnarumma percei következtek: a Paris Saint-Germainbe tartó korábbi Milan-kapus De Bruyne és Romelu Lukaku lövésénél is látványosan védett, mindkét alkalommal góltól mentve meg csapatát. Aztán az első félidő utolsó negyedórájához érve az olasz válogatott megszerezte a vezetést! Jan Vertonghen eladta a labdát a saját tizenhatosa előterében, Nicolo Barella két védőt lerázva betört vele a tizenhatoson belülre, majd jobbról, kissé éles szögből kilőtte a jobb alsó sarkot (0–1).

A játékrész végén az olasz válogatott megduplázta előnyét: Insigne hozta fel a labdát, az ellenfél térfelén ügyesen átverte Youri Tielemanst, majd miután nem léptek ki rá a védők, körülbelül 20 méterről gyönyörűen eltekerte a labdát a kapu bal oldalába – Thibaut Courtois hiába repült, tehetetlen volt (0–2).

Ez volt az olaszok 90. találata Roberto Mancini irányítása alatt.

Insigne gyönyörűen csavart a belga kapuba (Fotó: AFP)
Insigne gyönyörűen csavart a belga kapuba (Fotó: AFP)

Az olaszok még ki sem élvezhették a kétgólos előny édes ízét, amikor Belgium tizenegyest kapott az Hazard-t helyettesítő Jérémy Dokuval szemben elkövetett szabálytalanságért. A büntetőt Lukaku magabiztosan értékesítette, így az ötödik egymás elleni meccsük alkalmával is bevette Donnarumma kapuját (1–2).

A szünet után a belga válogatott egyre nagyobb fölényben futballozott, de tiszta helyzetekig ritkán jutott el, mert az olaszok jól védekeztek. Ismerjük őket, ezt szinte bármilyen összetételben magas szinten művelik, főleg az utóbbi időben, amikor gólt is alig kaptak. A két legnagyobb egyenlítési lehetőséget egyaránt Lukaku puskázta el, aki előbb két méterről nem tudott a kapuba továbbítani, majd hasonlóan közelről fejjel sem sikerült betalálnia, bár kicsit mögé érkezett a labda.

Az utolsó 15-20 percben Roberto Mancini csapata nem is nagyon akart már futballozni, az időt és az eredményt viszont jól menedzselte, így megnyerte a találkozót, és bejutott az elődöntőbe – a meccs egészét tekintve egyébként nem érdemtelenül.

Ami miatt fájhat az olaszok és az olasz szurkolók szíve, az a torna egyik legnagyobb felfedezettje, Leonardo Spinazzola sérülése. A Roma balhátvédje könnyek között, hordágyon hagyta el a pályát a 79. percben, és félő, hogy nemcsak az Európa-bajnoksága ért véget, hanem hónapokon át nem futballozhat majd. (A meccs utáni első hírek szerint elszakadt az Achilles-ina, ebben az esetben bizonyos, hogy hosszú kihagyás vár rá.)

Leonardo Spinazzola sérülése súlyos, az első hírek szerint elszakadt az Achilles-ina (Fotó: AFP)
Leonardo Spinazzola sérülése súlyos, az első hírek szerint elszakadt az Achilles-ina (Fotó: AFP)

Ha viszont róla, mint az olaszok egyik legjobbjáról szót ejtettünk, akkor ne menjünk el szó nélkül az Hazard helyén szereplő Jérémy Doku teljesítménye mellett sem. A Rennes tizenkilenc éves belga szélsője agilisan és nagyon veszélyesen futballozott, vélhetően sok játékosmegfigyelő felkapta a fejét a cseleire és a sebességére.

Az 1984-es francia válogatott után Olaszország az Eb-k történetének második csapata, amely az első öt mérkőzését egyaránt megnyerte a tornán. És ne feledjük, az olaszok a selejtezősorozatot is hibátlanul, 10 győzelemmel tudták le…

Bonucciék a jövő keddi elődöntőben Spanyolországgal mérkőznek meg. Öt évvel ezelőtt a nyolcaddöntőben 2–0-ra megverték őket, és az eddig látottak alapján most sem lesznek náluk esélytelenebbek…

A TALÁLKOZÓ ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Olasz öröm, belga bánat a lefújás után (Fotó: AFP)
Olasz öröm, belga bánat a lefújás után (Fotó: AFP)

A KÉT CSAPAT JÁTÉKOSKERETE

BELGIUM
KAPUSOK:
1 Thibaut Courtois (Real Madrid – Spanyolország), 12 Simon Mignolet (FC Bruges), 13 Matz Sels (Strasbourg – Franciaország)
VÉDŐK: 4 Dedryck Boyata (Hertha BSC – Németország), 18 Jason Denayer (Olympique Lyon – Franciaország), 5 Jan Vertonghen (Benfica – Portugália), 2 Toby Alderweireld (Tottenham – Anglia), 3 Thomas Vermaelen (Vissel Kobe – Japán)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 6 Axel Witsel (Borussia Dortmund – Németország), 8 Youri Tielemans (Leicester City – Anglia), 19 Leander Dendoncker (Wolverhampton – Anglia), 7 Kevin De Bruyne (Manchester City – Anglia), 17 Hans Vanaken (FC Bruges), 26 Dennis Praet (Leicester City – Anglia), 15 Thomas Meunier (Borussia Dortmund – Németország), 11 Yannick Carrasco (Atlético Madrid – Spanyolország), 16 Thorgan Hazard (Borussia Dortmund – Németország), 21 Timothy Castagne (Leicester City – Anglia), 22 Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir – Törökország)
TÁMADÓK: 10 Eden Hazard (Real Madrid – Spanyolország), 9 Romelu Lukaku (Internazionale – Olaszország), 23 Michy Batshuayi (Crystal Palace – Anglia), 20 Christian Benteke (Crystal Palace – Anglia), 14 Dries Mertens (Napoli – Olaszország), 25 Jérémy Doku (Rennes – Franciaország), 24 Leandro Trossard (Brighton – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Roberto Martínez (spanyol)

OLASZORSZÁG
KAPUSOK: 21 – Gianluigi Donnarumma (AC Milan), 26 – Alex Meret (Napoli), 1 – Salvatore Sirigu (Torino)
VÉDŐK: 15 – Francesco Acerbi (Lazio), 23 – Alessandro Bastoni (Internazionale), 19 – Leonardo Bonucci (Juventus), 3 – Giorgio Chiellini (Juventus), 2 – Giovanni Di Lorenzo (Napoli), 13 – Emerson Palmieri (Chelsea – Anglia), 24 – Alessandro Florenzi (Paris Saint-Germain – Franciaország), 4 – Leonardo Spinazzola (AS Roma), 25 – Rafael Tolói (Atalanta)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 18 – Nicolo Barella (Internazionale), 16 – Bryan Cristante (AS Roma), 8 – Jorginho (Chelsea – Anglia), 5 – Manuel Locatelli (Sassuolo), 7 – Gaetano Castrovilli (Fiorentina), 12 – Matteo Pessina (Atalanta), 6 – Marco Verratti (PSG – Franciaország)
TÁMADÓK: 9 – Andrea Belotti (Torino), 11 – Domenico Berardi (Sassuolo), 20 – Federico Bernardeschi (Juventus), 14 – Federico Chiesa (Juventus), 17 – Ciro Immobile (Lazio), 10 – Lorenzo Insigne (Napoli), 22 – Giacomo Raspadori (Sassuolo)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Roberto Mancini

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália 1–0
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország 3–5 – h. u.
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc 3–3 – 11-esekkel: 4–5
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna 1–2 – h. u.
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 1–3
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország 1–2
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia (47. mérk.)
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia (48. mérk.)
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
Olaszország–Spanyolország
Július 7., szerda, 21.00
London
48. mérk. győztese–47. mérk. győztese
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
az elődöntő győztesei
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik