Továbbra is őrzi helyét Fucsovics – jó évet zártak a magyar teniszezők

SZABÓ RÓBERTSZABÓ RÓBERT
Vágólapra másolva!
2021.12.30. 18:14
null
Fucsovics Márton ötödjére már legyőzte Andrej Rubljovot (Fotó: AFP)
Nagyszerűen indult az év Fucsovics Márton számára, Rotterdamban ATP 500-as tornán döntőzhetett, Wimbledonban negyeddöntőig jutott, legyőzte Andrej Rubljovot és Stan Wawrinkát is, szettet nyert Novak Djokovics ellen. Bondár Anna és Udvardy Panna fantasztikus őszi teljesítményükkel a legjobb 100 közé verekedték magukat a világranglistán. Piros Zsombor a Davis-kupában remekelt a magyar válogatott színeiben. Ilyen volt a magyar teniszezők éve.

FUCSOVICS MÁRTON (ATP-VILÁGRANGLISTA: 40.)

A 29 esztendős teniszező rögtön az év második napján megkezdte a 2021-es idényt a Murray River Openen Melbourne-ben, azonban már a második körben kiesett a fehérorosz Jegor Geraszimov ellen. Az év első Grand Slam-tornáján aztán hatalmas bravúrt hajtott végre. Az első körben nehezen, de öt szettben legyőzte Marc Polmanst, majd a háromszoros Grand Slam-tornagyőztes Stan Wawrinka sem tudta megállítani a magyar teniszezőt, aki noha megnyerte az első kettő szettet, csak döntő játszmában tudott felülkerekedni, ráadásul ehhez három meccslabdát is hárítania kellett a szuper tie-breakben.

Az ausztrál nemzetközi bajnokságon aztán Milos Raonic jelentette a végállomást Fucsovics számára, viszont ez nem törte a kedvét, hiszen a rotterdami ATP 500-as viadalon a selejtezőből indulva egészen a döntőig menetelt. Ennek során legyőzte az amerikai Reilly Opelkát, aztán szettveszteség nélkül nyert Alejandro Davidovich, Tommy Paul és Borna Coric ellen is. Végül a fináléban az orosz Andrej Rubljov már túl nagy falatnak bizonyult. Az év első kemény pályás szezonjának zárásaként még Dohában, Dubaiban és Miamiban lépett pályára. Katarban a negyeddöntőben visszalépett Rubljov ellen, míg az Egyesült Arab Emírségekben szintén a legjobb nyolc között ért véget számára a verseny, miután alulmaradt az orosz teniszezővel szemben. A két játékos rövid időn belül harmadjára találkozott egymással, ami miatt az utolsó mérkőzésen Fucsovics oda is szólt Rubljovnak, hogy „remélem, idén már nem játszom többet ellened”. Ez olyannyira nem teljesült, hogy a hónap végén a miami ATP 1000-es tornán a második körben ismét összefutottak a felek, és újfent az orosz aratott győzelmet.

A magyar sportoló a kemény pályás évadot 15 győzelemmel és 5 vereséggel zárta.

A salakpályás szezonban nem nagyon találta a saját játékát Fucsovics: Monte-Carlóban és Madridban is az első körben búcsúzott, Rómában pedig Dominic Thiem ellen esett ki a másodikban úgy, hogy szettelőnyben volt, a második játszmában pedig brékelőnyben is. A Roland Garroson aztán két fordulót sikerült mennie: előbb a hazai Gilles Simont győzte le simán, majd Fabio Fogninitől kapott ki szintén három szettben.

A felejthető salakos időszak után viszont füvön nagyot alakított Fucsovics Márton. Noha a ráhangoló tornák (Stuttgartban az első, Eastbourne-ben a második körben esett ki) nem sikerültek jól, Wimbledonban maradandót alkotott. Már az első körben „bravúrgyőzelem” kellett, hiszen az azóta már top 10-es Jannik Sinner az első szettet követően még jobban állt (7:5), de ezután sorozatban elbukott három játszmát, így a magyar könnyedén jutott a második körbe, ahol Jirí Vesely már a második felvonásban feladta a mérkőzést. A nagyszerű formát aztán Diego Schwartzman ellen is tartani tudta a magyar, így a nyolcaddöntőben találta magát, amelyben egy kellemetlen ismerős, Andrej Rubljov várt rá.

Fucsovics jól kezdte a találkozót, megnyerte az első szettet, ám két 6:4-es játszmával már az orosz került közelebb a győzelemhez. A világranglistán jelenleg 5. rivális a negyedik felvonásban egy gémet sem tudott megnyerni, az ötödikben pedig csak hármat, így a magyar teniszező nagy bravúrral legyőzte ellenfelét. A „tündérmese” aztán a következő körben véget ért, hiszen a későbbi bajnok Novak Djokovics három szettben megverte Fucsovics Mártont.

A US Open előtt Cincinnatiben, majd Winston-Salemben is elindult éljátékosunk, de előbbin az első, utóbbin a második körben kiesett. Az év utolsó Grand Slam-versenyén aztán egy szoros meccsen nagy meglepetésre öt szettben kikapott Andreas Seppitől. A záró játszma rövidítésében 6–4-nél szerválhatott a győzelemért, azonban elbukta a saját adogatását, majd még további három meccslabdát is hárítani tudott olasz ellenfele, aki végül 15–13-ra húzta be a tie-breaket. Az amerikai megméretést követően Antwerpben tudott jó teljesítményt nyújtani Fucsovics (a harmadik körben Lloyd Harris állta az útját), míg a párizsi mesterversenyen szettet nyert Novak Djokovics ellen.

Az évet a Davis-kupa-válogatottal zárta a magyar, aki a 34. helyen rangsorolt Alex de Minaur ellen lépett pályára az Ausztrália elleni csoportmérkőzésen. Az első szettben kétszer is felállt brékhátrányból, két szettlabdát is hárított 6:5-nél, de végül az ausztrál jobbnak bizonyult. A második felvonást aztán magabiztosan, 6:2-re hozta a magyar, csakhogy az izgalmas döntő szettet végül rövidítésben elbukta. Fontos megemlíteni, hogy ekkor már sérült volt az évet az ATP-világranglista 40. helyén záró teniszező.

PIROS ZSOMBOR (ATP-VILÁGRANGLISTA: 288.)

A 22 esztendős teniszező egészen őszig ITF-tornákon indult, amelyeken háromszor örülhetett végső győzelemnek. Elsőként júliusban aratott győzelmet a doboji 15 ezres versenyen, majd a Grodzisk Mazowiecki-i és a ricanyi 25 ezres viadalon sem talált legyőzőre. Ezután a budapesti, szintén 25 ezres erőpróbán az elődöntőig jutott, ahol Pawel Cias állta útját.

Újra külföld következett, a bresti challengertornán Piros a selejtezőből indulva főtáblára jutott, ott azonban a világranglistán 68. helyen rangsorolt Brandon Nakashima két szettben legyőzte. Ezután Bergamóban nem sikerült a főtábla, de a második pozsonyi challangerversenyen egyenesen a döntőig menetelt úgy, hogy az elődöntőben megverte a 78. helyen álló Stefano Travagliát. A végállomást a holland Tallon Griekspoor jelentette számára.

Piros Zsombor szép győzelmekkel zárta az évet (Fotó: Getty Images)
Piros Zsombor szép győzelmekkel zárta az évet (Fotó: Getty Images)

Az évet Piros Zsombor is a magyar Davis-kupa-válogatottal zárta, méghozzá nem is akárhogyan. A jelenleg a 288. helyen rangsorolt játékos előbb szetthátrányból fordítva 4:6, 6:4, 6:3-raelintézteaz ausztrál John Millmant (72. a világranglistán), majd a korábbi Grand Slam-győztes horvát Marin Cilic ellen is nyerni tudott. Utóbbi bravúrhoz hozzá kell tenni, hogy a világranglista 30. helyezettje a döntő szettben 4:1-re is vezetett, majd három meccslabdát is hárított, de Piros végül bravúrral nyerni tudott.

MAROZSÁN FÁBIÁN (ATP-VILÁGRANGLISTA: 371.)

Ahogy Piros, úgy Marozsán is ITF-viadalokon indult őszig, amelyeken háromszor örülhetett tornagyőzelemnek. Előbb márciusban a pozsonyi 15 ezres versenyen győzött, majd szeptemberben két héten belül kétszer nyert döntőt, előbb Zsolnán, majd Zlatiborban. A magyarországi 25 ezres versenyen az elődöntőben búcsúzott a későbbi győztes Valkusz Máté ellen.

Marozsán Fábián az elődöntőig menetelt a budapesti ITF-tornán (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Marozsán Fábián az elődöntőig menetelt a budapesti ITF-tornán (Fotó: Dömötör Csaba, archív)

Ezután Bergamóban indult egy challengerversenyen, amelyen a selejtezőből indulva egészen az elődöntőig jutott, amihez a nyolc között a világranglista 119. helyezettjét, Dennis Novakot kellett legyőznie.

Marozsán Fábián is tagja volt a Davis-kupa-válogatottnak, amelyben a horvátok elleni összecsapáson Nino Serdarusic ellen pályára is léphetett, azonban itt két szettben vereséget szenvedett. Az évet két challengertornával zárta, de az Antalya 4 nevű versenyen az első, a Maia 2-n a második körben esett ki.

BONDÁR ANNA (WTA-VILÁGRANGLISTA: 92.)

Fantasztikus évet tudhat maga mögött az idényt a világranglista 275. helyén kezdő Bondár Anna. Az idényt az abu-dzabi WTA 500-as tornán kezdte meg a magyar teniszező, aki a selejtezőből a főtáblára jutott, ahol rögtön az első körben kiesett a fehérorosz Aljakszandra Szasznovics ellen. A folytatásban ITF-tornákon indult, ám a végső győzelem egyiken sem sikerült, majd júniusban ott volt a wimbledoni bajnokság selejtezőjében is, de már az első akadályban elbukott, hiszen két szettben kikapott Alekszandra Krunicstól, míg augusztusban a US Open selejtezőjének második körében búcsúzott a francia Océane Dodin ellen.

Szeptemberben aztán nagyon jó formába lendült a magyar teniszező, hiszen Collonge-Bellerive-ben az elődöntőig menetelt egy 60 ezres ITF-tornán, majd a karlsruhe-i challengerversenyen a negyeddöntőig jutott. Bondár ezután két 80 ezres ITF-versenyen indult: Wiesbadenben Clara Burel ellen megnyerte a döntőt, míg Le Neubourgban két szettben kikapott a román Mihaela Buzarnescutól.

Az ITF-viadalokon aratott sikereket követően a tenerifei WTA 250-ason nem sikerült kvalifikálnia magát a főtáblára, míg Kolozsváron noha sikerrel vette a selejtezőt, meglepetésre kikapott Mona Bartheltől. Az évet aztán Dél-Amerikában zárta Bondár: előbb Buenos Airesben nyert meg egy challengert, aztán Santiagóban egy ITF 60 ezres versenyt.

A tornagyőzelmeknek, valamint a WTA-versenyeken szerzett pontoknak köszönhetően Bondár Anna egészen a 92. helyig küzdötte előre magát a világranglistán, aminek hála biztosan főtáblásként vesz részt a januári ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

UDVARDY PANNA (WTA-VILÁGRANGLISTA: 95.)

Az évet a 354. helyen kezdő Udvardy az első alkalmakkor nem nagyon találta a játékát, de az áprilisi, córdobai ITF 25 ezres erőpróbán Argentínában már a döntőig menetelt, májusban pedig előbb Naplesben, majd Pelhamben is tornagyőzelmet ünnepelhetett. A két salakos verseny után Wimbledonban folytatta az idényt, ahol Maria Serrano ellen búcsúzott a selejtező második körében.

A füves pálya után ismét visszatért a salakra Udvardy, aki Hágában a fináléig, Torinóban pedig az elődöntőig menetelt az ITF 25 ezres tornákon. A budapesti WTA 250-es megméretésen is elindult, itt viszont a negyeddöntőben kikapott az orosz Anhelina Kalinyinától.

A magyar verseny után nem nagyon találta a játékát Udvardy, az olomouci 60 ezres ITF-tornán a harmadik körben esett ki, a belgrádi WTA Challangeren az első fordulóban, majd hiába kvalifikálta magát a főtáblára Kolozsváron, már a legjobb 32 között búcsúzott. Az év utolsó Grand Slam-tornáján aztán már a selejtező első körében kikapott.

Az év hátralevő részében leginkább salakos versenyeken indult el Udvardy, aki szeptemberben megnyerte Frydek-Místekben a 25 ezres ITF-tornát, majd Rio do Sulban is diadalmaskodott. Novemberben ő is ott volt a Buenos Aires-i challengeren, amelyen az elődöntőben búcsúzott Diane Parry ellen, míg az Aparecida de Goianiában rendezett ITF 25-ös tornán a döntőben szenvedett vereséget Victoria Jiménez Kasintseva ellen.

Noha a montevideói challengeren ismét kikapott Parrytől (ezúttal a döntőben), az évet mégis sikerült tornagyőzelemmel zárni a brazíliavárosi 60 ezres ITF-viadalon, melynek fináléjában az orosz Jelina Avaneszjant győzte le. A fantasztikus őszi teljesítményének köszönhetően Udvardy Panna a világranglista 95. helyén zárta az évet, amivel biztosan főtáblás lesz az Australian Openen.

GÁLFI DALMA (WTA-VILÁGRANGLISTA: 122.)

A 2020-as évet a 221. helyen záró Gálfi az ausztrál nemzetközi bajnokság selejtezőjének már az első körében elbukott az orosz Anna Kalinszkaja ellen, majd egészen a prágai 25 ezres ITF-tornáig nem igazán tudott eredményesen játszani – itt a döntőig menetelt, amelyben Jule Niemeiertől kapott ki. A Roland Garroson szintén a selejtező első körében búcsúzott, három szettben kikapott a horvát Jana Fett-től. Az év harmadik GS-tornájára egy Denainben aratott ITF-tornagyőzelemmel hangolt, de a selejtezőben Wimbledonban is az első fordulóban esett ki, szintén Kalinszkaja ellen.

A US Open előtt még a fináléig jutott a contrexeville-i ITF 100 ezres versenyen, majd a budapesti WTA 250-es tornán az elődöntőig. A US Openen aztán sikerrel vette a selejtezőt – szettet csak Louisa Chirico ellen vesztett az első mérkőzésen –, viszont a főtáblán Petra Martic már túl nagy falatnak bizonyult Gálfi számára.

Gálfi Dalma a főtáblára jutott a US Openen (Fotó: Árvai Károly)
Gálfi Dalma a főtáblára jutott a US Openen (Fotó: Árvai Károly)

Az év hátralevő részében még öt tornán indult el, a legjobb eredményét a valenciai 80 ezres ITF-versenyen érte el, amelynek döntőjét szettelőnyből bukta el az olasz Martina Trevisan ellen, így a WTA-világranglista 124. helyén zárta az esztendőt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik