Tenisz: Udvardy Panna célja jövőre bejutni a top 50-be

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 10:25
null
Udvardy Panna januárban első főtáblás Grand Slam-tornáján szerepelhet (Fotó: Dömötör Csaba)
A 23 éves Udvardy Panna az idén nagyon sokat fejlődött mentálisan, amiben sportpszichológus is segített neki.

– Mennyire fáradt? Harmincnyolc mérkőzés van a háta mögött a US Open selejtezője óta.
– Az idén összesen száz meccset játszottam, elég sok volt – sóhajtott a 23 éves Udvardy Panna, aki hétfő óta a világranglista 96. helyét foglalja el, miután megnyerte a brazíliavárosi 60 000 dollár összdíjazású tornát. – Nagyon örülök, hogy sikerült győzelemmel befejeznem a szezont.

– Akkor nem versenyez már az idén?
– Nem, ez volt az utolsó.

– Rio do Sul óta volt egy vesztes elődöntője és két fináléja. Rosszul viselte?
– Igen, főként a montevideói döntő bántott, mert ha megnyertem volna, már akkor bejutok a top százba. Kicsit gondolkodtam is, elutazzak-e Brazíliába, viszont annyira motivált a legjobb száz közé jutás, hogy eldöntöttem, megveszem a repülőjegyet, és útra kelek. Döntőket és elődöntőket játszottam a dél-amerikai túra során, tehát igazából nem keseredtem el, de azért a vége kellett a boldogságomhoz.

– Megünnepelte valamennyire, hogy betört a legjobb százba a világranglistán?
– Rögtön a döntő után utaztam is haza Magyarországra, tehát nem volt sok időm. Majd talán hétvégén elmegyünk valahová a családdal, és valamennyire már az is az ünneplés része, hogy itthon pihenhetek.

– Ezzel biztos a főtáblája az Australian Openen?
– Ezzel mindenképpen a főtáblán vagyok, de szerintem már korábban, két-három hete is jó voltam a százhetedik-száztizedik hellyel, – így viszont már egészen biztos.

Nagyszerűen zárta az idényt (Fotó: Dömötör Csaba)
Nagyszerűen zárta az idényt (Fotó: Dömötör Csaba)

– Az látszik, hogy salakon nagyon otthonosan érzi magát, de mi a helyzet a kemény pályával?
– Ebben az évben salakon játszottam a legtöbb meccsemet, ezért jó, hogy három hét kemény pályás felkészülés vár rám. Kissé más lesz, mint az eddigiek, de ha megfelelően sikerül az előszezon, nem lesz gond Ausztráliában. Kemény pályán is nagyon szeretek teniszezni, és jó formában is vagyok. A Grand Slam előtt két WTA 250-es tornán szeretnék részt venni, az első héten Melbourne-ben, aztán Adelaide-ben próbálok elindulni.

– Motiválta, hogy Bondár Anna és Gálfi Dalma is nagyon szépen tört előre az utóbbi hónapokban?
– Már az év eleje óta motiváltuk, húztuk egymást, nagyon jó esztendő van mögöttünk, néztük azt is, hogyan jönnek előre a többiek. Amikor Anna bejutott a top százba, azt mondtam magamnak, hogy én is meg tudom csinálni, ezért is mentem el Brazíliába – bíztam magamban. Öten vagyunk magyar lányok a legjobb kétszáz között, ez nagyon nagy tett, és megyünk tovább előre!

– Úgy vágott neki az évnek a 354. helyről, hogy cél a top száz, vagy evés közben jött meg az étvágya?
– Azzal a céllal kezdtem az évet, hogy játszhassak a Grand Slam-tornák kvalifikációjában, ezt Wimbledonra sikerült elérnem. Annyira jól alakult a nyaram Európában, hogy a US Openre már úgy mentem vissza Amerikába, hogy top kétszázas voltam. Aztán amikor közel kerültem egy majortorna főtáblájához – a százhuszadik-százharmincadik hely környékén álltam –, ennek elérése volt a cél Dél-Amerikában, majd a top száz. Vagyis folyamatosan változtak az elképzeléseim.

– Továbbra is az Egyesült Államokban él?
– Még mindig kint élek, igen, a háromhetes felkészülésem is ott zajlik majd, és jövőre is ott tartózkodom. Most van egy hetem pihenni, úgy döntöttem, a családommal töltöm, aztán megyek Amerikába. Karácsony táján hazajövök néhány napra, 24-től 26-ig itthon leszek, és 27-én repülök Ausztráliába.

– Miben sikerült leginkább előrelépnie?
– Mentálisan nagyon sokat fejlődtem. Az év eleje óta sportpszichológus segítségét is igénybe veszem, ha nem tettem volna, biztosan sokkal nehezebben kapaszkodom vissza nulla hatról a brazíliavárosi döntőben, ott nagyon megmutatkozott a mentális előrelépés. Emellett motivált vagyok, és remek a fizikai állapotom, amit bizonyít, hogy sérülésmentesen tudtam le a rengeteg mérkőzésemet. A játékomat is igyekszünk fejleszteni, amennyire lehet, hogy magabiztos legyek, tudjam, mit szeretnék csinálni a pályán, mi a saját játékom – ez így, egyben nagyon sokat segített.

– Milyen elképzelésekkel vág neki az új esztendőnek?
– Jövőre a top ötven lesz a cél, így most az a leglényegesebb, hogy megragadjak a legjobb száz között, és egyre közelítsek az elithez. Mindenképpen fontos lenne minden Grand Slamen a főtáblán szerepelnem, jelenleg ez lebeg a szemem előtt – remélhetőleg meg is valósul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik