Davis-kupa: Piros Zsombor bámulatos győzelme Torinóban

GYŐRI FERENC (TORINO)GYŐRI FERENC (TORINO)
Vágólapra másolva!
2021.11.27. 12:37
null
Piros Zsombor bravúros győzelmével kezdtünk az ausztrálok ellen (Fotó: facebook.com/huntennis)
A 22 éves Piros Zsombor hihetetlen fordítást bemutatva felülmúlta John Millmant a Davis-kupa világdöntőjében, ezzel Magyarország 1–0-ra vezet Ausztrália ellen!

Ahogyan arra számítani lehetett, a horvátoktól 3–0-s vereséget szenvedő ausztrálok lecserélték Alexei Popyrint, és John Millmant küldték harcba Piros Zsombor ellen a Davis-kupa világdöntőjének D-csoportjában. Több tucat magyar szurkoló is elutazott Torinóba, hogy szurkoljon a válogatottnak, első körben a 22 éves Pirosnak, aki jó formáját pozsonyi ATP-challengerdöntővel igazolta a közelmúltban. A világranglistán így is csupán 282., riválisa meg 210 hellyel előrébb helyezkedik el, vagyis nagy bravúr kellett tőle a sikerhez, de a Davis-kupa tökéletesen megfelelő platform a papírforma borítására.

Parádés tenyeressel rögtön az első gémben bréklabdához jutott honfitársunk, és meg is csinálta – ezt a bátor játékot kellett folytatnia a továbbiakban! Meg is tette, öröm volt nézni az ütéseit, újabb három bréklabdához jutott Millman következő szervagémjében, az elsőnél kiütötte a ritörnt, a másodiknál éppen csak kiesett a röptéje, és a harmadikat sem tudta megcsinálni az ausztrál jó első adogatása következtében. Lett aztán negyedik és ötödik is, mindhiába, de nem volt ezzel semmi baj – főként, hogy a saját adogatójátékát utána semmi harmincról fordította meg. Jó volt látni, hogy az esetek többségében irányítani tudta a labdameneteket, 3:2-nél viszont bajba került, néhány hibája azt eredményezte, hogy Millman visszajött a játszmába. Jó, a 32 éves kiválóság a túloldalon mégiscsak volt 33. is a rangsorban, továbbá Roger Federert is búcsúztatva negyeddöntős a US Openen három éve. Ennek ellenére semmire bukta el a szerváját a hetedik játékban, így a lélektani és számbeli előny megint a mi oldalunkra került – bár nem tartott sokáig, Piros lemásolta az ausztrált, aki ezzel egyenlített.

Újabb két esélye lett fehérben játszó honfitársunknak, azonban nem tudott élni ezekkel, adogatnia kellett a szettben maradásért. Kissé megváltozott a játék képe, Piros Zsombor elkezdett kapkodni, sokat hibázott, emiatt bajba került. 0–30-nál viszont jött egy ász, majd egy újabb könnyelműség, végül egy kettős hibával megnyerte az első szettet Millman, noha jóval több volt benne a mi részünkről.

Ami nagyszerű, hogy nem maradt benne Pirosban az elvesztett játszma, hamar brékelt a másodikban is. Ismét jöttek azonban a tévesztések tenyeressel, gyorsan elpárolgott az előny... A következő játékban ugyanakkor újabb három bréklehetőségnek örvendhettünk, sajnos egyaránt „megölte” őket Millman. Majd az ő sanszával tett ugyanígy Piros Zsombor, így 3:3-at mutatott az eredményjelző a Pala Alpitourban.

4:4-nél meg aztán esélyáradat érkezett el három bréklabda képében, és a harmadik után úgy ülhettek le pihenni a felek, hogy a mi Zsombink az egyenlítésért adogat! Millman persze agresszívre vette a figurát, Pirosnak meg talán kevésbé kellett volna siettetnie a befejezést 30–15-nél, merthogy rövidesen bréklabdához jutott az ausztrál, ám szerencsére szélesre ütötte a labdát. Aztán bejött a kockáztatás, szép labdamenetet nyert a magyar fél, ez szettlabdát ért, de Millman saját erejéből hárította. Jött egy remek adogatás, a második egalizálási lehetőség pedig meg is valósult, 6:4 ide!

Megzavarodott Millman, azonnal lebrékelte őt Piros, aztán bravúros röptével kezdte az adogatójátékát. Ennek ellenére eljutott fogadóesélyig a sokat próbált ellenlábas, és mivel Piros Zsombor szélesre ütötte a játékszert, amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is úszott az előny. A harmadik játékban 30–30-nál Millman megnyerte a meccs legszebb labdamenetét, viszont ezért sem érdemérem nem jár, sem pedig megnyert játék, ugyanis éles küzdelemben újra Piros brékelőnyét regisztrálhattuk.

Magabiztosan tartotta meg a vezetését, 3:2-nél viszont ápolási szünet következett, a jobb karját tették rendbe remekül küzdő játékosunknak.

Annyira jól sikerült a kúra, hogy érkezett tőle egy ász értékű szerva, majd egy Millman szempontjából nagyon kellemetlen helyre ütött lassú labda. Utána viszont két ki nem kényszerített hiba is, egyből élesebb lett a helyzet, de jó helyre ment a tenyeres (40–30), és további három labdamenet árán sikerült is lezárni ezt a gémet, vagyis további kettőt kellett nyerni az üdvösséghez.

4:3-nál jöhetett az első, a lelátó magyar része megadta a kellő biztatást reménységének. 40–15-nél zúgott a „Piiiros Zsombi”, hogy elkönyvelhessük az újabb behúzott adogatójátékot.

Millman 30–0-ról tette nehézzé a helyzetét, meccslabdához jutott Piros! A székbíró csitította a drukkereket, de már nem kellett sokáig – Millman a hálóba vágta a labdát, míg Piros Zsombor a földre rogyott, aztán megölelték egymást Köves Gábor szövetségi kapitánnyal: a magyar játékos 4:6, 6:4, 6:3-ra győzött!

A folytatásban legjobbunk, Fucsovics Márton az ausztrálok első számú játékosával, Alex de Minaurral találkozik.

DAVIS-KUPA, VILÁGDÖNTŐ, (16 000 000 font, kemény pálya)
D-CSOPORT
Magyarország–Ausztrália 1–0 (egy meccs után)
Piros–Millman 4:6, 6:4, 6:3
Fucsovics–De Minaur – 12.45 órától

KORÁBBAN
Horvátország–Ausztrália 3–0

Gojo–Popyrin 7:6 (7–5), 7:5
Cilic–De Minaur 6:1, 5:7, 6:4
Mektic, Pavic–De Minaur, Peers 6:3, 6:1


 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik